Follow us

Απάντηση ΜέΡΑ 25 για Σόιμπλε: "Ο Βαρουφάκης τούς έδειξε το μεσαίο δάχτυλο"- Πυρά σε Τσακαλώτο, Τσίπρα, Βενιζέλο

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει πως "ευτυχώς ο Σόιμπλε θυμόταν καλά τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας μας".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε τη Δευτέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup

Ανακοίνωση-απάντηση εξέδωσε το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, για τα όσα έχει γράψει στα απομνημονεύματά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον υπουργό Οικονομικών επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, το επεισόδιο που είχε μαζί του, τα "καυτά" Eurogroup κατά τη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας και τα πακέτα βοήθειας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 τονίζει πως "ευτυχώς ο Σόιμπλε θυμόταν καλά τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας μας" για να συνεχίσει: "Έστω και μετά θάνατον, ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε λέει την αλήθεια. Όντως υπήρξε κάποτε ένας υπουργός Οικονομικών που βρισκόταν "σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα του κύκλου των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup" αν με τη… σοβαρότητα προφανώς εννοεί την υποταγή στις εντολές του ίδιου και της ολιγαρχίας.

Διαβάστε Επίσης

Ευτυχώς που βρέθηκε κάποιος να εξηγεί μέσα στο Eurogroup πόσο οι άνθρωποι αυτοί παρίσταναν τους "ανίδεους" για τη ρίζα του προβλήματος, που δεν ήταν άλλη από τις εντολές για διάσωση των τραπεζών εις βάρος του ελληνικού λαού.

Και, εντέλει, ευτυχώς που βρέθηκε έστω ένας υπουργός από την Ελλάδα που "αποκήρυξε την προηγούμενη πολιτική ως ένα συνδυασμό "τοξικών λαθών” και της είχε ήδη δείξει το μεσαίο του δάχτυλο δημοσίως".

Ευτυχώς θυμόταν καλά ο Σόιμπλε.

Θυμόταν ποιος ήταν ο ρόλος του "σοβαρού" Τσακαλώτου που δέχτηκε να εφαρμόσει τα μνημόνια. Να συνεχίσει δηλαδή επάξια να υποβάλει τους Έλληνες "σε πολλές δοκιμασίες" όπως έκανε ο Βενιζέλος, ο άνθρωπος που ήθελε μόνο "να γίνει πρωθυπουργός". Θυμόταν σωστά ο Σόιμπλε πως ο Τσίπρας "ήξερε καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να μείνει στην Ευρωζώνη χωρίς τις απαραίτητες υποχρεώσεις".

Αν είχε υπογράψει ο Βαρουφάκης όσα υπέγραψαν οι παραπάνω μαζί με τον Στουρνάρα, θα του έπλεκε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό το εγκώμιο ο Σόιμπλε. Αντίθετα σήμερα, φέρει ως τίτλο τιμής το μίσος και την απαξίωση όλων τους.

Βαρουφάκης Eurogroup

Ο Βαρουφάκης ήταν ο μόνος υπουργός της Ελλάδας που στάθηκε απέναντι στις πολιτικές καταστροφής της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι γονάτισαν. Για ακόμα μία φορά δεν έχουμε παρά να δηλώνουμε υπερήφανοι για τον σύντροφο και συνοδοιπόρο μας, ειδικά σήμερα ενόψει των ευρωεκλογών, μέσα σε μια Ε.Ε. που προκρίνει την πολεμική βιομηχανία ως στρατηγική ανάπτυξης και που ετοιμάζεται ξανά να γονατίσει, ακόμα και να στείλει στον θάνατο τους λαούς της, ακολουθώντας πειθήνια τις εντολές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, για τους ίδιους ακριβώς λόγους που εξιστορεί και ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του, πρέπει ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά να είναι στην επόμενη Ευρωβουλή".

Τι γράφει ο Σόιμπλε για τον Βαρουφάκη

Στην αυτοβιογραφία του ο Σόιμπλε, αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο στον Γιάνη Βαρουφάκη: "Αυτή την κρίση προκάλεσε σε μεγάλο βαθμό ο άνθρωπος ο οποίος κατά την κυβερνητική αλλαγή ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας να υλοποιήσει το σχέδιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν οικονομολόγος γνωστός για την ειδίκευσή του στον τομέα της θεωρίας των παιγνίων, ωστόσο τους όρους του παιχνιδιού δεν τους καταλάβαινε ή τους αγνοούσε συνειδητά. Η πρώτη του εμφάνιση στο Eurogroup, κατά την οποία εν είδει πανεπιστημιακής διάλεξης μάς εξήγησε πόσο ανίδεοι είμαστε όλοι, διέλυσε εξαρχής οποιαδήποτε καλή διάθεση και αποδείχθηκε καταστροφική για την περαιτέρω συνεργασία. Οι προκλητικές απόψεις και οι εσκεμμένα αντισυμβατικοί του τρόποι πήγαιναν χέρι χέρι στην περίπτωση του Βαρουφάκη. Αποκήρυξε την προηγούμενη πολιτική ως ένα συνδυασμό "τοξικών λαθών” και της είχε ήδη δείξει το μεσαίο του δάχτυλο δημοσίως – ένας υπουργός με αέρα ποπ σταρ που με άφηνε παγερά αδιάφορο. Τα έβρισκα όλα αυτά σαχλά, σε μεγάλη απόσταση από τη σοβαρότητα του κύκλου των υπουργών Οικονομικών και την ένταση που απαιτούσε η περίσταση. Ούτε ήθελα να ανταγωνιστώ με την αναμφισβήτητη δυναμική του αστέρα που ενθουσίαζε τους επαγγελματίες των μίντια, ειδικά στη Γερμανία, ούτε όμως ήθελα να υποχωρήσω στην αέναη παρουσία του στα μίντια. Από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους ομολόγους του, ήμουν επιδεικτικά ο τελευταίος που επισκέφθηκε.

Οταν τελικά ήρθε στο Βερολίνο, με συμβούλευσαν οι συνεργάτες μου να αποφύγω μια κοινή δημόσια εμφάνιση εξαιτίας των χιλιοτραγουδισμένων επικοινωνιακών ικανοτήτων του. Εγώ όμως επέμεινα στο συνηθισμένο πρωτόκολλο των επισκέψεων, δηλαδή μπροστά στη σημαία και με συνέντευξη Τύπου. Ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οταν ο Βαρουφάκης μου εξήγησε διεξοδικά ότι στην κυβέρνησή του, με εξαίρεση τον ίδιο, ήταν όλοι άσχετοι και τόνισε μάλιστα πως ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, παρενέβη ο Τσακαλώτος και είπε "εγώ ξέρω”. Αυτό με έκανε να αντιδράσω λέγοντας ότι προφανώς εκείνος είναι ο επιβλέπων. Από αυτή την ανταλλαγή απόψεων αυτό που μου έμεινε, και θα μπορούσε να είναι κι ένα συμπέρασμα για τη σύντομη θητεία του Βαρουφάκη, είναι "συμφωνούμε πως διαφωνούμε”. Αν και ο Βαρουφάκης, ο οποίος ήθελε πάντα να έχει την τελευταία λέξη, προσέθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι ούτε καν σε αυτό συμφωνούμε. Επειδή μιλούσαμε όλοι ως υπουργοί Οικονομικών στα αγγλικά, προσφωνούσαμε ο ένας τον άλλον με το μικρό μας όνομα, αλλά δεν επέτρεπα στον εαυτό μου να τυφλωθεί από τα κοπλιμέντα του. Ο Βαρουφάκης αρεσκόταν να διεκδικεί την εύνοια με υπερβολικές φιλικότητες, ενώ την ίδια ακριβώς στιγμή, αναπαράγοντας περίπου χοντροκομμένες θεωρίες συνωμοσίας, ψιθύριζε για τις "σκοτεινές δυνάμεις” που θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Βαρουφάκης Τσακαλώτος

"Καλώς ήρθες στην πραγματικότητα, σκέφθηκα σιωπηρά μέσα μου όταν παραπονέθηκε δημοσίως ο Βαρουφάκης ότι δεν του δόθηκε χρόνος για ενημέρωση, αλλά ότι με το πιστόλι στον κρόταφο έτρεχε από συνεδρίαση σε συνεδρίαση έπειτα από άγρυπνες νύχτες. Το πιο μελανό στιγμιότυπο στο Eurogroup έγινε γνωστό τον Ιούνιο, όταν μάθαμε ότι ο Βαρουφάκης ηχογραφούσε κρυφά τις διαπραγματεύσεις μας για να δημοσιοποιήσει αντίγραφα αυτών. Μένει ανοιχτό τι ήταν πιο εξοργιστικό: η διάρρηξη της εμπιστοσύνης αυτή καθεαυτήν ή η ερμηνεία ότι είχε "ηθικό καθήκον” επειδή στη συνέχεια έπρεπε να λογοδοτήσει στο Κοινοβούλιο και τα μίντια. Πάντως, συγκριτικά με άλλους συναδέλφους μου θύμωσα λιγότερο επειδή στην τελική έχω διαπραγματευθεί και με υπουργούς του SED (σ.σ. το κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας), είχα δηλαδή μεγάλο πλούτο εμπειριών από αυτή την άποψη.

Αν και ο Βαρουφάκης υπέθετε ότι θα μπορούσε έως το τέλος να μας πείσει με ατέρμονες διαλέξεις ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από να αποδεχθούμε ένα νέο κούρεμα, ακόμη και ο Σαπέν, ο οποίος ως Γάλλος ήταν παραδοσιακά εγγύτερα στους Ελληνες, εξάρτησε την αλληλεγγύη από μια υπεύθυνη συμπεριφορά. Ο Βαρουφάκης δεν το κατάλαβε και κατάφερε να στρέψει ακόμη και τον πλέον καλοπροαίρετο συνάδελφό του εναντίον του". Ειδικά οι εκπρόσωποι της ανατολικής Ευρώπης εμφανίζονταν αγανακτισμένοι από τη στάση του Ελληνα υπουργού. "”Σταμάτα, Γιάνη”! Ακούω ακόμη τη φωνή ενός στ’ αυτιά μου. "Δεν αντέχω άλλο. Κλαίγεσαι για τις κοινωνικές παροχές που πρέπει να περικόψεις. Οι συντάξεις σας είναι διπλάσιες από τις δικές μας. Κι εγώ πρέπει να εξηγήσω στον λαό μου ότι διακινδυνεύουμε εξαιτίας σας”".

Ο Σόιμπλε αναφέρει μάλιστα την ατάκα της Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην επικεφαλής του Eurogroup, για τον Βαρουφάκη: "Ποτέ ένας υπουργός Οικονομικών δεν προκάλεσε τόσο μεγάλη ζημιά στη χώρα του σε τόσο σύντομο διάστημα".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

CRASH TEST 25 Μαϊ 2024 | 14:08

Δημοσκόπηση GPO: Τσίπρα, Ανδρουλάκη ή Κασσελάκη; Ποιον θέλουν για αρχηγό στην Κεντροαριστερά

Οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς δεν θεωρούν ότι μπορεί κάποιο από τα υπάρχοντα πρόσωπα να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Μαϊ 2024 | 13:36

Κυριάκος Μητσοτάκης από Αγρίνιο: Πάμε να βάλουμε το τρίποντο στις ευρωεκλογές μετά τις νίκες του 2023

Στο Αγρίνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 25 Μαϊ 2024 | 11:50

Φιλιατρά: Στη φυλακή ο άνδρας που έβαλε φωτιά σε ξερά χόρτα - "Καμία ανοχή στους εμπρηστές", λέει ο Κικίλιας

"Η άμεση απόκριση των πυροσβεστών μας απέτρεψε τα χειρότερα", σημειώνει ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Μαϊ 2024 | 10:14

Στέφανος Κασσελάκης: Δεν σκηνοθετώ τον εαυτό μου – Η υπερπροβολή με έχει κουράσει [βίντεο]

Αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει 2 μπροστά, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξή του.

ΒΟΥΛΗ 25 Μαϊ 2024 | 08:21

Βουλή: Οι καλύτερες ατάκες στην κόντρα για την ακρίβεια - "Θέλετε να διακριθείτε ως διακοψίας; Θα σας απαντήσω με καρδούλες"

Από όλα είχε το προεκλογικό debate για την ακρίβεια. Υψηλούς τόνους, bras de fer, αιχμές για το παρελθόν, προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλά και σπαρταριστές ατάκες.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 24 Μαϊ 2024 | 21:58

Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη φέτα και το ελαιόλαδο: Τι ισχύει με τις τιμές

Μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως παράδειγμα την τιμή του μισού κιλού φέτας, η κυβέρνηση διά στόματος Παύλου Μαρινάκη παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 21:57

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Σε αργία τέθηκαν έξι υπάλληλοι με απόφαση Κουρέτα λόγω χρηματισμού- "Κανείς πάνω από τον νόμο"

Στους συγκεκριμένους υπαλλήλους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή οριστικής παύσης από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και ο περιφερειάρχης υπέγραψε σήμερα την σχετική διαπιστωτική πράξη.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Μαϊ 2024 | 19:54

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:30

Δευτερολογία Φάμελλου στη Βουλή: Ο πρωθυπουργός δεν κατέθεσε καμία πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Απογοητευτική χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος την παρουσία Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑ 24 Μαϊ 2024 | 19:17

Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Οι πολίτες υποφέρουν γιατί απέτυχε η πολιτική Μητσοτάκη - Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 18:14

Ένταση στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Φωτογράφιζε βουλευτές της ΝΔ χωρίς την άδειά τους – Παρέμβαση Τασούλα

"Έχετε την τάση αυτοεπαίνου, αλλά αυτό που κάνετε δεν είναι σωστό" της είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Μαϊ 2024 | 17:02

Κόντρα Βελόπουλου - Μητσοτάκη στη Βουλή - Αποχώρησε από την αίθουσα ενοχλημένος ο πρωθυπουργός [βίντεο]

Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε όταν ο Κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση με τους εφοριακούς στην Χαλκίδα και τους εκβιασμούς επιχειρηματιών.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ 24 Μαϊ 2024 | 16:36

Δευτερολογία Μητσοτάκη στη Βουλή: Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

Η μπηχτή Μητσοτάκη στην Κωνσταντοπούλου, η απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ -Τι είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.