Απίστευτη αιτιολογική έκθεση του ν.σχ για τις μειώσεις μισθών βουλευτών

Γραμμένη στο πόδι η αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου που περιλαμβάνει τις μειώσεις στους μισθούς υπουργών και στελεχών των ΔΕΚΟ και έμμεση περικοπή στους βουλευτές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απίστευτη αιτιολογική έκθεση του ν.σχ για τις μειώσεις μισθών βουλευτών

Γραμμένη στο πόδι η αιτιολογική έκθεση του προσχεδίου που περιλαμβάνει τις μειώσεις στους μισθούς υπουργών και στελεχών των ΔΕΚΟ και την έμμεση περικοπή στους βουλευτές μέσω της αλλαγής στην φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης και της αμοιβής για την συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Στην έκθεση αναφέρεται πως οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ισότιμη συμμμετοχή του συνόλου των πολιτών ενώπιον των δημοσιονομικών βαρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ...σοβούσα δημοσιονομική κρίση και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας!

Με τη διαφορά ότι η κρίση εδώ και χρόνια δεν είναι «σοβούσα» ούτε η ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας μπορεί να επανέλθει με αυτά τα μέτρα που εισάγει το ν.σχ.

Το προσχέδιο του νομοσχεδίου

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που περιέχονται στον παρόν και αφορούν τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, των περικοπών των βουλευτικών ατελειών και ειδικών παροχών, καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων των Υπουργών, Διοικητών των ΔΕΚΟ και Προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, αποσκοπούν στην ισότιμη και δίκαιη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών ενώπιον των δημοσιονομικών βαρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβούσα δημοσιονομική κρίση και να επανέλθει η ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της χώρας.

Ως εκ τούτου, με την προτεινόμενη φορολόγηση των Βουλευτικών αποζημιώσεων καθώς και με τις προτεινόμενες μειώσεις των αποζημιώσεων των Υπουργών, των Διοικητών των ΔΕΚΟ, και των Προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών διασφαλίζεται η συνταγματικά προβλεπόμενη συμμετοχή όλων στην αντιμετώπιση των έκτακτων οικονομικών συνθηκών και επ' ουδενί συνιστούν υποβάθμιση ή απαξίωση του βουλευτικού αξιώματός τους και του εν γένει συντελούμενου κοινοβουλευτικού έργου τους.

Επίσης, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συντελούν ουσιωδώς, στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών εν γένει στο πολιτικό σύστημα, στη διεύρυνση της νομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος, στην τόνωση της Εθνικής Ομοψυχίας και στην ενδυνάμωση της σχέσης πολιτών και πολιτικού προσωπικού της χώρας.

Ειδικότερα:

Με την παρ. 1 του άρθρου 1 οι καταβαλλόμενες Βουλευτικές αποζημιώσεις υπάγονται στο φορολογικό καθεστώς, που ισχύει γενικά για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ με τις παρ. 3,4, 5 μειώνεται το ανώτατο όριο των συνολικά καταβαλλόμενων μηνιαίων αποζημιώσεων στα μέλη της Κυβέρνησης καθώς των συνολικά καταβαλλόμενων αμοιβών των Διοικητών των ΔΕΚΟ και των Προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

ΘΕΜΑ: «Φορολόγηση Βουλευτικής αποζημίωσης, βουλευτικές ατέλειες και παροχές, καθώς και μείωση αποζημίωσης των Υπουργών και Διοικητικών ΔΕΚΟ και Προέδρων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών»

ΑΡΘΡΟ 1

1. Η Βουλευτική μηνιαία αποζημίωση ως και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

2. Εξαιρείται της φορολόγησης το ποσό των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων (ήτοι επίδομα οργάνωσης γραφείου, επίδομα κίνησης και το επίδομα διαμονής) που δικαιολογούνται βάσει των απαιτούμενων παραστατικών ως δαπάνη.

3. Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, καθώς και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων μειώνονται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

4. Οι αμοιβές των Διοικητών καθώς και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ' ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού Υπουργού.

Στο ως άνω ποσό αμοιβής περιλαμβάνεται η μηνιαία αμοιβή, καθώς και αποζημίωση συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια και πάσα άλλη σε χρήμα παροχή.

5. Η μηνιαία αποζημίωση των Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ή Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΑΡΘΡΟ 2

1. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 του παρόντος ισχύουν για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2015, οι παράγραφοι 3, 4, 5 του άρθρου 1 του παρόντος ισχύουν από 01/10/2015.

2. Κάθε άλλη αντίθετη προς τις διαταγές του παρόντος διάταξη νόμου καταργείται από την δημοσίευση αυτού.

ΑΡΘΡΟ 3

Η ισχύς του παρόντος με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 19 Σεπ 2020 | 12:01

Κακοκαιρία Ιανός: Με εντολή Μητσοτάκη κυβερνητικό κλιμάκιο στις πληγείσες περιοχές

Με εντολή του πρωθυπουργού μεταβαίνουν στις πληγείσες περιοχές Λιβάνιος,Σκρέκας, Καραγιάννης

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 19 Σεπ 2020 | 11:43

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ για την Ανατ. Μεσόγειο

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ

«ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ 19 Σεπ 2020 | 10:12

Πέτσας για κορονοϊό: Αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα θα το κάνουμε

"Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό" για την επέλαση του Ιανού σημείωσε ο Στ. Πέτσας

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ 18 Σεπ 2020 | 21:36

Τουρκία: Νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά της Λέσβου και έρευνες στην Κύπρο

Η Τουρκία παρέτεινε τη NAVTEX για το Barbaros που βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ 18 Σεπ 2020 | 21:32

Δένδιας: Ζητάμε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι εάν η Τουρκία αρχίσει πάλι τις παράνομες ενέργειες, πρέπει να υπάρχει έτοιμη λίστα κυρώσεων από την ΕΕ

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 18 Σεπ 2020 | 20:56

Άγκυρα: Κάλεσαν τον Ελληνα πρέσβη μετά από πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας για τον Ερντογάν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη με αφορμή άρθρο για τον Ερντογάν από ελληνική εφημερίδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Σεπ 2020 | 19:17

"Άδειασμα" Χαρδαλιά σε Κουμουτσάκο: Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί να δίνουν το παράδειγμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει για το περιστατικό με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ 18 Σεπ 2020 | 15:50

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

"Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική", αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η Handelsblatt.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 15:48

Χουριέτ: Ο Ερντογάν τάζει στη Αίγυπτο "φιλέτα" στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για επιδιώξεις της Άγκυρας προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 18 Σεπ 2020 | 15:35

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει αν θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις της ΕΕ

Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας ανέφερε ο Νίκος Δένδιας