Απλή αναλογική, σπάσιμο Β' Αθήνας και άλλες εκλογικές ιστορίες

Το Μαξίμου συνεχίζει να επιμένει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο μια σειρά από κινήσεις δείχνουν πως οι κάλπες απασχολούν καιρό τον πρωθυπουργό.

Απλή αναλογική, σπάσιμο Β' Αθήνας και άλλες εκλογικές ιστορίες

Το Μαξίμου συνεχίζει να επιμένει πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, θέτοντας ως ορίζοντα των εκλογών το Φθινόπωρο του 2019, ωστόσο μια σειρά από κινήσεις δείχνουν πως οι κάλπες, και κυρίως ο χρόνος και ο τρόπος που αυτές θα στηθούν, απασχολούν εδώ και καιρό τον πρωθυπουργό αλλά και τα κορυφαία στελέχη. Άλλωστε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετήσει τον Πάνο Σκουρλέτη, ενός προσώπου που γνωρίζει όσο ελάχιστοι τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, στην θέση του υπουργού Εσωτερικών μόνο τυχαία δεν ήταν. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανακατέψει αρκετά την εκλογική τράπουλα, να βραχυκυκλώσει τη ΝΔ που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και στην περίπτωση που χάσει στις εκλογές, όταν αυτές τελικά γίνουν, να διαχειριστεί καλύτερα την ήττα έχοντας μικρή διαφορά από το πρώτο κόμμα.

Από την απλή αναλογική στις εθνικές εκλογές στον Κλεισθένη

Η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού ήρθε αρκετά νωρίς λίγο πριν κλείσει χρόνο η δεύτερη θητεία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τον Ιούλιο του 2016, ο Αλέξης πιεζόμενος από την τρόικα αλλά και από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει στην βουλή το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας το σύστημα της απλής αναλογικής και δέχεται την πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα καθώς δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ισχύσει το νέο σύστημα για τις μεθεπόμενες εκλογές.

Από την στιγμή που η πρώτη απόπειρα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα το Μαξίμου έβαλε σε εφαρμογή την αλλαγή του «Καλλικράτη» σε «Κλεισθένη» φέρνοντας την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία και έτσι η κυβέρνηση θα μπορέσει να το περάσει από την Βουλή. Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν πως με το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν θα μπορούσαν να επικρατήσουν στις τοπικές κοινωνίες κάτι που αποδείχθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές το 2014. Με την απλή αναλογική η εικόνα δεν θα είναι και τόσο ξεκάθαρη, καθώς ο δήμαρχος που θα κερδίσει μπορεί να μην ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο ή το περιφερειακό συμβούλιο, ο περιφερειάρχης.

Από την διχοτόμηση της Β’ Αθήνας στις ημερομηνίες των εκλογών

Και ενώ το νομοσχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Βουλή, η κυβέρνηση αρχίζει να διαρρέει σενάρια περί διχοτόμησης της Β’ Αθήνας, ο υπουργός Εσωτερικών δεν το διαψεύδει αλλά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αλλαγές όπως το «σπάσιμο» της περιφέρειας Αττικής (το παλιό υπόλοιπο Αττικής) πιθανότατα θα ακολουθήσει η μείωση των μονοεδρικών. Άλλωστε το συγκεκριμένο σχέδιο το είχαν σκεφτεί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά δεν το προχώρησαν.

Μέσα σε αυτό το άτυπο προεκλογικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο Πάνος Σκουρλέτης με την σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου, άρχισε να μιλά και για τις ημερομηνίες των εκλογικών αναμετρήσεων. Αρχικά από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ αποκάλυψε πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου. Λίγα 24ωρα αργότερα υπήρξαν νέες κυβερνητικές διαρροές που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι εθνικές εκλογές μαζί με τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβριο του 2019.

Στο θέμα της κατάτμησης της Β'Αθήνας επανήλθε πάντως την Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η Β' Αθηνών είναι μία γιγαντιαία περιφέρεια, η οποία ευνοεί ειδικές σχέσεις των υποψηφίων με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και απομακρύνει τους εκλογείς από τους αντιπροσώπους τους -και για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δημοκρατική ανάγκη μία πιθανή κατάτμηση της, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μία καλύτερη συνθήκη αντιπροσώπευσης», σημείωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.

Η συνταγματική αναθεώρηση

«Νομίζω ότι μέσα στο επόμενο διάστημα -όπως και ο υπουργός Εσωτερικών έχει πει- θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το πώς θα κινηθούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που πάντως διευκρίνισε πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου ζήτημα εκλογικού νόμου. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνε ανοιχτός στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναφέρει την πρόταση για την απλή αναλογική, εφόσον συντρέξουν κάποιες προϋποθέσεις: «Εμείς έχουμε πει ότι αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει (σ.σ το καλοκαίρι του 2016) πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε»

Όπερ εστί μεθερμηνευόμενον: Για την κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει κλείσει το θέμα της απλής αναλογικής για τις εθνικές εκλογές προκειμένου να ισχύσει από τώρα και θα προσπαθήσει σύμφωνα με πληροφορίες να επαναφέρει το νομοσχέδιο στην περίπτωση που θα έχει την σύμφωνη γνώμη και της Φώφης Γεννηματά η οποία ωστόσο είναι αρνητική. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση και έχει ανεβάσει κατακόρυφα την αντιπολιτευτική της κριτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πάντως ότι στο μεσοδιάστημα των εκλογικών αλλαγών είχαμε και την πρόταση της κυβέρνησης περί αναθεώρησης του Συντάγματος η οποία θα αφορούσε μεταξύ άλλων την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της βουλής. Ο Αλέξης Τσίπρας την έχει επαναφέρει ήδη δύο φόρες, ενώ δεν αποκλείεται να την θέσει στο άμεσο μέλλον και τρίτη φορά.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΛΛΑΞΕ ΑΠΟΨΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 20 Οκτ 2020 | 17:52

Ο Κοντονής διαφωνεί (εκ των υστέρων) και με το σκάνδαλο Novartis- Αλλα έλεγε όμως στο παρελθόν

Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται να είχε διαφωνήσει με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο Novartis

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 50 ΚΛΙΝΩΝ 19 Οκτ 2020 | 14:09

Γεννηματά από "Σωτηρία": Επιασε τόπο η πρότασή μας και παραδόθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ

Η κ. Γεννηματά έδωσε συγχαρητήρια σε όσους δούλεψαν τόσο συντονισμένα και αποτελεσματικά για να δημιουργηθούν αυτές οι κλίνες ΜΕΘ τόσο γρήγορα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 19 Οκτ 2020 | 12:22

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Τσίπρα για τα 12 μίλια: "Ανεύθυνη και δημαγωγική θέση"

Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν καρφώνει τον Αλέξη Τσίπρα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 19 Οκτ 2020 | 10:54

Τσίπρας: "Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο μετά την εκλογή του Τατάρ στα Κατεχόμενα

"Δύσκολες στιγμές" για την Κύπρο εκτιμά ο Αλέξης Τσίπρας πως θα έρθουν μετά την εκλογή Τατάρ στα Κατεχόμενα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Οκτ 2020 | 17:24

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώ οι τράπεζες χαρίζουν εκατ. σε μεγαλοσχήμονες, η κυβέρνηση καταργεί την προστασία της α' κατοικίας

Για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ "οι τράπεζες χαρίζουν εκατομμύρια σε μεγαλοσχήμονες", κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΟΓΔΑΝΟ 17 Οκτ 2020 | 20:03

ΝΔ: "Καθιστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνο για την ασφάλεια του Κωνσταντίνου Μπογδάνου"

"Την ώρα που η πλειοψηφία των ΜΜΕ αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωσή τους, η ιστοσελίδα ιδιοκτησίας Μπογδάνου απολαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΓΙΑ ΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΤΟ OPEN 15 Οκτ 2020 | 20:00

Δημοσκοπήσεις Marc και Alco: Μεγάλο προβάδισμα ΝΔ με 19,7 και 15,3 μονάδες - Χαώδης η διαφορά Μητσοτάκη με Τσίπρα

Το κυβερνών κόμμα προηγείται με διψήφιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο δημοσκοπήσεις

14 Οκτ 2020 | 18:22
Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΝΤΙΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ 13 Οκτ 2020 | 13:29

Ο Φλωρίδης "βγάζει φάουλ" τον Ρουπακιώτη για τη Χρυσή Αυγή: Αλλα δήλωνε τότε, άλλα δηλώνει σήμερα

Στον κ. Ρουπακιώτη που άφησε αιχμές για τον Σαμαρά και τη Χρυσή Αυγή απάντησε αιχμηρά ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης.