Aπό τα «νταούλια και το ζουρνά» στο βαλς με την Άνγκελα Μέρκελ

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ: Από τα νταούλια και τους χορούς των αγορών, στο τρίτο Μνημόνιο και από το «Μαντάμ Μέρκελ» στην κυβέρνηση με τα χίλια πρόσωπα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Aπό τα «νταούλια και το ζουρνά» στο βαλς με την Άνγκελα Μέρκελ

Μπορεί η περίοδος των Μνημονίων που βιώνει η χώρα να αποτελεί μια πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που απέχει από την κανονικότητα των δεκαετιών του 90 και του 2000 αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που κλείνει σήμερα τα δεύτερα γενέθλιά της θα μείνει στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ως η κυβέρνηση με τις συντομότερες και περισσότερες μεταμορφώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 24 μήνες.

Γιατί ήταν μόλις χθες, τον Ιανουάριο του 2015, που ο νεοεκλεγμένος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αναλάβει την εξουσία υποσχόμενος ότι θα καταργήσει το Μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο και πως θα βαράει τα νταούλια και θα χορεύουν οι αγορές. Δεν πέρασαν παρά μονάχα μερικοί μήνες όπου στην διαπραγμάτευση κυριάρχησε η μορφή του Γιάνη Βαρουφάκη και η χώρα κατέληξε να ψηφίζει ένα τρίτο, σκληρότερο μνημόνιο που περιελάμβανε περικοπή συντάξεων και ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού καθώς και ένα τσουνάμι αυξήσεων στην φορολογία. Τα μέτρα αυτά συνοδεύτηκαν από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά και επιβολή προστίμων σε όσους προεκλογικά είχαν περάσει τα διόδια στις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώσουν εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική.

Η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο παραπατούσε στην κόκκινη ζώνη της συζήτησης για το νόμισμα αφού υπήρχαν φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούσαν ανοιχτά για επιστροφή στην δραχμή όπως για παράδειγμα κορυφαία υπουργικά στελέχη όπως ο Π. Λαφαζάνης. Πριν από την ψήφιση του Μνημονίου είχε προηγηθεί ένα δημοψήφισμα στο οποίο ο ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ σε ποσοστό 60% σε ένα σχέδιο το οποίο δεν ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων εκφράζοντας το «γαμώτο του» όπως έχει σημειώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του. Παρόλαυτά το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ σε νέο Μνημόνιο το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση και ψηφίστηκε από τα 2/3 της ελληνικής βουλής μαζί με τα κόμματα του …παλαιού πολιτικού συστήματος, όπως χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 και αφού έχει απαλλαγεί από τους «δραχμιστές» η κυβέρνηση προκαλεί εκλογές τις οποίες κερδίζει για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της που είναι πλέον το νέο Μνημόνιο, επικαλούμενη την σκληρή διαπραγμάτευση των 17 ωρών που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες με την Άνγκελα Μέρκελ. Μέσα σε 9 μήνες γεννήθηκε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ που κλήθηκε να ασκήσει την εξουσία σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ προωθώντας ένα πακέτο σκληρών μέτρων τα οποία περνούν με αμυδρές κοινωνικές αντιδράσεις όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό με το οποίο σφραγίζεται η μείωση των μελλοντικών συντάξεων κατά 25-30%.

Η γεωμετρική αύξηση των φόρων, η περικοπή επιδομάτων ακόμα και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις με παράλληλη αύξηση του κράτους μέσω προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και δεκάδων μετακλητών, δίνουν το αποτύπωμα της νέας διακυβέρνησης. Οι κοινωνικές αντιδράσεις από συνταξιούχους και αγρότες καθώς και από το Κίνημα της Γραβάτας των ελεύθερων επαγγελματιών οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να δώσει ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους στα τέλη του 2016 προκειμένου να θυμίσει το κοινωνικό προφίλ της πολιτική της.

Την ίδια στιγμή είχε θέσει ως στόχο το κλείσιμο της β αξιολόγησης μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου του 2016 προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα της διευθέτησης του χρέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανασχηματισμό για να διευκολύνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Και ξαφνικά ο εφιάλτης του 2015 βρίσκεται ξανά πάνω από την Ελλάδα με την εικόνα της κυβέρνησης να είναι διαφορετική στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό καταγράφοντας την απουσία στρατηγικής για την έξοδο της χώρας από την κρίση με την Ελλάδα να μοιάζει με καράβι που έχει πολλούς καπετάνιους.

Την ίδια στιγμή που το Μ. Μαξίμου ανακοινώνει πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα τόσο ο Β. Σόιμπλε όσο και το ΔΝΤ ζητούν να θεσμοθετηθούν η μείωση των συντάξεων κατά 20% και η μείωση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μία δεκαετία τουλάχιστον. Και ενώ η διαπραγμάτευση σέρνεται ενώ η κυβέρνηση έχει απειλήσει τους εταίρους με εκλογές, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη ανά με τον εφιάλτη του 2015 καθώς οι καθυστερήσεις αδειάζουν και άλλο τα κρατικά ταμεία ενώ οι υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το καλοκαίρι ξεπερνούν τα 7 δις, ευρώ.

Το δίλημμα: Μέτρα ή εκλογές

Σε αυτό το σκηνικό όπου για μία ακόμη φορά το δίλημμα της κυβέρνησης είναι μέτρα ή εκλογές, την ημέρα των γενεθλίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, το κυβερνητικό σχήμα έχει τρία αλληλοσυγκρουόμενα πρόσωπα που ενισχύουν το λαϊκίστικο προφίλ του κυβερνητικού συνασπισμού: η πρόσωπο του συμβιβασμού που προσπαθεί να επιδείξει ο Ευ. Τσακαλώτος με την επιστολή προς τους θεσμούς όπου δήλωσε ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ήταν η 13η σύνταξη και πως την επόμενη φορά η Αθήνα θα συζητήσει με τους θεσμούς για την όποια παροχή.

Το αντιγερμανικό προφίλ το οποίο υπηρετεί ο Πάνος Καμμένος ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι Γερμανοί λειτουργούν ως τοκογλύφοι παρά ως εταίροι. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν περίπου έναν μήνα από την επίσκεψη του Αλέξης Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ. Και τέλος το λαϊκίστικο προφίλ της κυβέρνησης που αποτυπώνεται στην σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν θα ψηφιστεί ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα και από την άλλη σημειώνει για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους το οποίο αναφέρει ως 13η σύνταξη: «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή "σοκ και δέος" για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».

Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ θα γίνει η μακροβιότερη κυβέρνηση σε περίοδο Μνημονίων ή τελικά θα υποκύψει στον «νόμο των Μνημονίων» που θέλουν τις κυβερνήσεις να έχουν μέσο όρο ζωή τα 2-2,5 χρόνια.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 12:47

Βορίδης για ΣΥΡΙΖΑ statistics: Ζήτησαν να υπολογίζονται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού ιθαγένειας και όσοι δεν συμμετείχαν

Έχω ακούσει παραδοξολογίες εδώ μέσα αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 10:49

Νέα στοιχεία "φωτιά" κατέθεσε ο Καλογρίτσας: Τα SMS που "καίνε" τον Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση του Documento

SMS "φωτιά" και τιμολόγια χρηματοδότησης του Documento φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει. Τα απέστειλε ο Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 Ιουν 2021 | 18:06

"Πυρά" Πελώνη σε Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί: Ισοπεδώνει την επιστήμη - Ευτυχώς δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση της Αριστοτελίας Πελώνη κατά του Παύλου Πολάκη που ομολόγησε πως δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Ιουν 2021 | 10:48

Ο Φλωρίδης "τρολάρει" τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: Η μάχη των μαχών ήταν για να τα ψηφίσει σχεδόν όλα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι το εργασιακό θα είναι η "μητέρα των μαχών", εννοούσε ότι θα έδινε μάχη να ψηφιστούν τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου;", σχολιάζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 22:23

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το εργασιακό νομοσχέδιο - 74 άρθρα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους - Σχεδόν τα μισά άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τα μισά το ΚΙΝΑΛ, παρά τη σκληρή κριτική που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 16 Ιουν 2021 | 13:17

Βουλή- Αλέξης Τσίπρας: Μήπως φοβάστε κ. Μητσοτάκη τον δικαστικό επιμελητή για τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε στη Βουλή για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά μίλησε και για τα εμβόλια και για τα δάνεια της ΝΔ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 12:59

ΝΔ: Αυτά είναι τα 10+1 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο

Η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση και απαντά σε 11 ερωτήματα, σχετικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση στις προβλέψεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

"ΚΑΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ" 16 Ιουν 2021 | 11:56

ΝΔ για νέες δηλώσεις Πολάκη: Συντάσσεται με τους αντιεμβολιαστές, να πάρει θέση ο Τσίπρας

Η ΝΔ μέμφεται τον Αλέξη Τσίπρα για την τοποθέτηση Πολάκη υπέρ των εαντιεμβολιαστών, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.