Από τα Πούλιθρα Αρκαδίας στη λίστα των 50 κορυφαίων

Η πορεία της ζωής του από την Αρκαδία και τα φοιτητικά χρόνια στην Αμερική. Η γνωριμία με τον Παπαδήμο. Η αρμενικής καταγωγής σύζυγος και οι δύο γιοι.

apo-ta-poulithra-arkadias-sti-lista-twn-50-korufaiwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, είναι ένας οικονομολόγος με μακρύ βιογραφικό στον Χρηματοοικονομικό τομέα, μελέτες διεθνούς βεληνεκούς και με τη φήμη ενός άριστου ακαδημαϊκού στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου Πειραιώς, στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, όπου διδάσκει.

Από τα Πουλιθρά Αρκαδίας έως το Χάρβαρντ

Ξεκίνησε από τα Πούλιθρα της Αρκαδίας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στα ορεινά Πελετά βρίσκεται το πατρικό του.

Για να καλύψει τα έξοδά του ως φοιτητής εργάστηκε στο πανεπιστήμιο, στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας

Γυμνάσιο πήγε με υποτροφία στο αμερικανικό κολέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης. 

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με υποτροφία, αλλά συχνά για να καλύψει τα έξοδά του ως φοιτητής εργάστηκε στο πανεπιστήμιο, στην κουζίνα και αργότερα στην ομάδα ασφαλείας. Με υποτροφία έκανε και το διδακτορικό του στο Μπέρκλεϊ. 

Σύμβουλος Σημίτη και Παπαδήμου

Το 1983 είναι η πρώτη χρονιά που ο Γκίκας Χαρδούβελης διδάσκει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και η τελευταία για τον Λουκά Παπαδήμο στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γνωρίζονται -κατοικούν, μάλιστα, στο ίδιο κτίριο- και συνεργάζονται τρία χρόνια μετά όταν εκπόνησε μελέτη για την Τράπεζα της Ελλάδος, της οποία διοικητής ήταν ο κ. Παπαδήμος. 

Από τον Νοέμβριο του 2011 και για διάστημα έξι μηνών, ο Γκίκας Χαρδούβελης τοποθετείται ως διευθυντής του οικονομικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Είχε προηγηθεί, την τετραετία 2000–2004 η θητεία του, στο ίδιο πόστο, στο γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ανάμεσα στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία

Οι βιβλιογραφικές αναφορές στο επιστημονικό του έργο τον έχουν αναδείξει ανάμεσα στους 50 κορυφαίους στον κόσμο στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προέβλεψε την ισοτιμία δραχμής – ευρώ βάσει ενός μοντέλου δέκα εξισώσεων

Το 2008 εκτίμησε το μέγεθος των επιπτώσεων της κρίσης, κόντρα στις προβλέψεις διεθνών οικονομολόγων και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 προέβλεψε την ισοτιμία δραχμής – ευρώ βάσει ενός μοντέλου δέκα εξισώσεων. 
Εξάλλου, μετά το Κολούμπια και το πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιού Τζέρσεϊ, είχε αρχίσει η επιστημονική έρευνά του από τα μακροοικονομικά στα χρηματοοικονομικά που τον ανέδειξε ως μία από τις διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες στην ανάλυση των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η σύζυγος αρμενικής καταγωγής και οι δύο γιοι

Ο Αρκάς οικονομολόγος, επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του Σούζαν, χημικό μηχανικό αρμενικής καταγωγής. Έχει δύο γιους με σπουδές ο μεγάλος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και ο μικρότερος στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

 

Φωτογραφία: ΑΠΕ/ Παντελής Σαΐτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook