Από τα χαμόγελα των ηγετών του Νότου στο παγωμένο βλέμμα της Ντέλιας

Οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου έφυγαν από την Αθήνα έχοντας διατυπώσει όραμα και θέσεις για την κοινωνική Ε.Ε. Το κουαρτέτο έρχεται με σκληρές απαιτήσεις

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Από τα χαμόγελα των ηγετών του Νότου στο παγωμένο βλέμμα της Ντέλιας

Η σύναξη των ηγετών του ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν επιτυχής αν αποκωδικοποιήσει κανείς τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο Βερολίνο , τις ειρωνείες Σόιμπλε και την επίθεση του επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ «στα κόλπα του Τσίπρα».

Η παρουσία των Ολάντ και Ρέντσι όπως και η συμμετοχή των άλλων ηγετών των χωρών της Μεσογείου προσέδωσε στην Σύνοδο τον χαρακτήρα που επιδίωκε το Μαξίμου και έδωσε πόντους στον έλληνα πρωθυπουργό.

Δεν φαίνεται όμως να έχει άμεσο αντίκρυσμα στα μέτωπα που έχει μπροστά της η Αθήνα και να μπορεί να αναχαιτίσει το νέο κύμα απαιτήσεων και πιέσεων για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων ώστε να κλείσει , η θεωρητικά, εύκολη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου.

Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας υποδεχθεί τους ηγέτες στο Ζάππειο στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής οι Ντάισελμπλουμ Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ «προσγείωσαν» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη δύσκολη πραγματικότητα του φθινοπώρου.

Κι όλα αυτά ενώ στην Αθήνα επιστρέφουν τη Δευτέρα οι επικεφαλής των Θεσμών, περιλαμβανομένης της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Ντάισελμπλουμ: Το καλοκαίρι έχει τελειώσει

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση να επιταχύνει το ρυθμό των ορόσημων που απομένουν. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup και σημείωσε υπαινικτικά «Το καλοκαίρι έχει τελειώσει και τώρα, πρέπει να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος». Ειδική μνεία έκανε στην ανάγκη «διατήρησης της εμπιστοσύνης»΄. Αξιο προσοχής από πολλούς στην Αθήνα - σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση - ήταν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup έκοψε και πάλι μαχαίρι κάθε συζήτηση για μείωση του στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από 3,5%.«Δεν ξανασυζητείται το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Είμαστε όλοι δεσμευμένοι στη τήρηση των αποφάσεων που λάβαμε τον Μάιο».

Ανησυχία Μοσκοβισί για ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στην αγορά ενέργειας

Το «καρότο» ρύθμισης του χρέους χρησιμοποίησε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη διαπραγμάτευση εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα εντός των «επόμενων εβδομάδων». Ιδιωτικοποιήσεις και αγορά ενέργειας είναι κατά τον επίτροπο τα μεγάλα θέματα στον κατάλογο των 13 προαπαιτούμενων.

Απo την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν απολύτως σαφής θέτοντας ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της δόσης το τέλος Οκτωβρίου.

Ατελείωτα τα προαπαιτούμενα - Τελειώνουν όμως τα λεφτά

Η πίεση προς την ελληνική πλευρά για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης (καταρχήν των πρώτων 15 προαπαιτούμενων καθώς για τη β’ αξιολόγηση δεν έγινε καμία συζήτηση στοEurogroup και ούτε συζητήθηκε η ατζέντα με τα προαπαιτούμενα που κάποια στιγμή θα πρέπει να επικυρωθεί) αυξάνεται για έναν ακόμη λόγο: τελείωσαν τα λεφτά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Από τα 1,8 δις. ευρώ της δόσης που είχαν δοθεί για το λόγο αυτό το Σεπτέμβριο θα έχουν απομείνει μόνο 350 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα η αγορά θα περιμένει την εκταμίευση των 2,8 δις. ευρώ (1,7 δις. ευρώ θα πάνε σε ληξιπρόθεσμα).

Για να γίνει αυτό θα πρέπει το κουαρτέτο που έρχεται τη Δευτέρα να συντάξει θετική έκθεση, να την επικυρώσει το Eurogroup και να ανάψει το πράσινο φως από τον ESM.

Αυτός είναι ο κατάλογος με τα 13 ανοιχτά προαπαιτούμενα

O κατάλογος με τα 13 προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεταφορά στο νέο υπερταμείο του ΟΤΕ της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ .

Συγκεκριμένα:

1. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες που εδρεύουν σε περιοχές με κάτω από 2000 κατοίκους (σ.σ θα καταργηθεί η δυνατότητα ασφάλισής τους στον ΟΓΑ). Επίσης, η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που επιτρέπουν την καταβολή χαμηλότερων εισφορών για τον κλάδο υγείας (πχ δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών κλπ) και την αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης στην καταβολή εισφορών για την αναγνώριση πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

2. Η αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ (το μέτρο έχει λάβει άτυπη παράταση για τον Οκτώβριο).

3. Η επικύρωση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Ελληνικό.

4. Η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

5. Η επιλογή των υποψηφίων του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα είναι υπεύθυνο για την επιλογή του διοικητικού συμβουλίου

6. Μεταφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων της δεύτερης ομάδας ΔΕΚΟ.

7. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροπρόθεσμη (35 έτη) παραχώρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και των τριών κάθετων αξόνων.

8. Η μεταφορά των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ

9. Η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης της αγοράς του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών.

10. Η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

11. Η τροποποίηση νομοθεσίας για το ειδικό τέλος ΕΤΜΕΑΡ μέσω του οποίου αποπληρώνονται οι ΑΠΕ με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος στον λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.

12. Η Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης με την υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων.

13. Η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Ταυτοχρόνως εκκρεμεί η κυβέρνηση να εμφανίσει τα «ισοδύναμα» για να γλιτώσει την περικοπή κατά 300 εκατ. ευρώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ 18 Σεπ 2020 | 21:32

Δένδιας: Ζητάμε από την ΕΕ λίστα κυρώσεων αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι εάν η Τουρκία αρχίσει πάλι τις παράνομες ενέργειες, πρέπει να υπάρχει έτοιμη λίστα κυρώσεων από την ΕΕ

ΕΞΑΛΛΟΣ Ο ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 18 Σεπ 2020 | 20:56

Άγκυρα: Κάλεσαν τον Ελληνα πρέσβη μετά από πρωτοσέλιδο ελληνικής εφημερίδας για τον Ερντογάν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη με αφορμή άρθρο για τον Ερντογάν από ελληνική εφημερίδα.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18 Σεπ 2020 | 19:17

"Άδειασμα" Χαρδαλιά σε Κουμουτσάκο: Όλοι είμαστε χριστιανοί αλλά δεν το επιδεικνύουμε - Οι υπουργοί να δίνουν το παράδειγμα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν παρέλειψε να μιλήσει για το περιστατικό με τον Γιώργο Κουμουτσάκο, χωρίς να αναφέρει το όνομά του

ΕΚΤΕΝΕΣ ΑΡΘΡΟ 18 Σεπ 2020 | 15:50

Handelsblatt: Η Toυρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

"Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική", αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο της η Handelsblatt.

ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 18 Σεπ 2020 | 15:48

Χουριέτ: Ο Ερντογάν τάζει στη Αίγυπτο "φιλέτα" στην κυπριακή ΑΟΖ

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ κάνει λόγο για επιδιώξεις της Άγκυρας προκειμένου να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 18 Σεπ 2020 | 15:35

Δένδιας: Η συμπεριφορά της Τουρκίας θα κρίνει αν θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις της ΕΕ

Αν οι κυρώσεις της ΕΕ θα εφαρμοσθούν, εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας ανέφερε ο Νίκος Δένδιας

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ 18 Σεπ 2020 | 15:17

Μήνυμα Χρυσοχοΐδη: Να ξεχάσουν οι δουλέμποροι την "οδό του Αιγαίου"

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ξανά ροές στα νησιά" διαβεβαίωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 18 Σεπ 2020 | 14:34

Εξέλιξη: Ναι σε συνάντηση με τον Μητσοτάκη δηλώνει τώρα ο Ερντογάν

Ανοιχτός σε μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. 18 Σεπ 2020 | 14:05

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Μέρκελ και φον ντερ Λάιεν για το προσφυγικό - Το βίντεο που παρουσίασε από το Καρά Τεπέ

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ 18 Σεπ 2020 | 13:13

Ο κορονοϊός χτυπάει "κόκκινο" στην Αττική και ο Κουμουτσάκος πήγε σε εκκλησία και κοινώνησε

Την ώρα που ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει νέα μέτρα, ο κ. Κουμουτσάκος λαμβάνει τη Θεία Κοινωνία, ενώ φαίνεται να αποδέχεται το γεγονός ότι οι ιερείς μπροστά του δεν φορούν ούτε καν μάσκα.

"ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΕΚΦΡΑΣΕΩΝ" 18 Σεπ 2020 | 12:04

Το ΥΠΕΞ αδειάζει την εφημερίδα που βρίζει με πρωτοσέλιδο τον Ερντογάν στα τουρκικά

"Η χρήση υβριστικών εκφράσεων απάδει προς τον πολιτικό πολιτισμό της χώρας μας και δεν μπορεί παρά να καταδικάζεται", τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών.

ΓΕΕΘΑ 18 Σεπ 2020 | 11:47

Άσκηση THRACIAN VIPER 2020: Στον ουρανό της Βουλγαρίας τα "ελληνικά φτερά" [εικόνες]

Η συμμετοχή των ελληνικών αεροσκαφών σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Σεπ 2020 | 11:26

Κορονοϊός: Μήνυμα Μητσοτάκη & Τσιόδρα για νέα μέτρα στην Αττική - Τέλος οι πολιτιστικές εκδηλώσεις - Σύσταση για τηλεργασία

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες και ενθάρρυνση της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.