Από τη δημιουργική ασάφεια στα μέτρα που έγιναν μεταρρυθμίσεις

Οι ομοιότητες του Φεβρουαρίου του 2017 με τον Φεβρουάριο του 2015 προκαλούν εύλογους φόβους και ανησυχίες.

Από τη δημιουργική ασάφεια στα μέτρα που έγιναν μεταρρυθμίσεις

«Το 2017 δεν είναι το ίδιο για τη χώρα με το 2015. Η όποια διέξοδος ευρέθη, βρέθηκε στο πεδίο της πολιτικής και όχι των τεχνοκρατών» είπε στη Βουλή την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να «ξορκίσει» εκπεφρασμένους φόβους ότι η 20η Φεβρουαρίου του 2017 έχει «εφιαλτικές» ομοιότητες με την 20η Φεβρουαρίου του 2015.

Από τη δημιουργική ασάφεια στα μέτρα που έγιναν μεταρρυθμίσεις
Τσίπρας στη Βουλή:Εξαιρετική επιτυχία το αποτέλεσμα του Eurogroup

Φεβρουάριος 2015 κυβέρνηση: Bγαίνουμε από την ασφυκτική λιτότητα

Τον Φεβρουάριο του 2015 η θριαμβευτικώς νεοεκλεγμένη κυβέρνηση Τσίπρα με Υπουργό Οικονομικών τον «θεαματικό» οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη πάει στο κρισιμότατo Eurogroup και επιτυγχάνει μια ασαφή συμφωνία!

Ο κατά πολλούς αυτάρεσκος ,υπουργός Οικονομικών στην δήλωση του αμέσως μετά την μαραθώνια συνεδρίαση τονίζει: «Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα, και να αλλάξουμε σελίδα ως Ευρώπη».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup
Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup

Εξάρει την «επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική που οδήγησε σε μια συμφωνία» και υπόσχεται να παράξει αμέσως «τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων αυτής της κυβέρνησης» σε συνεργασία με τους εταίρους, δηλαδή την τρόικα που έχει ήδη βαπτιστεί σε Θεσμούς.

Ο κ. Βαρουφάκης πανηγύρισε αρκούντως τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του 2015 λέγοντας πως «η Ελλάδα αφήνει το μνημόνιο» και μίλησε για τις «βαθιές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν τις πραγματικές κακοήθειες της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας».

«Αποτρέψαμε με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα νέα υφεσιακά μέτρα...» είχε σημειώσει ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνοντας την έξοδο από την ασφυκτική λιτότητα και την κρίση.

Ο ίδιος άνθρωπος που πανηγύριζε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όταν τα πράγματα «στράβωσαν» με το σύρσιμο της διαπραγμάτευσης έλεγε στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Ιουνίου ότι υποχρεώθηκε να κλείσει τη συμφωνία γιατί οι εταίροι θα έκλειναν τις τράπεζες!

Κάτι που έγινε λίγες μέρες αργότερα ως επιλογή της κυβέρνησης και ως απόρροια της απόφασης για το δημοψήφισμα του Ιουλίου που οδήγησε ,στο τέλος της «αυταπάτης» και την έξοδο της Ζ.Κωνσταντοπούλου, Π.Λαφαζάνη κλπ από τον ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τον «πρώτο» του μνημόνιο.

Φεβρουάριος 2017 κυβέρνηση: Ούτε ένα ευρώ λιτότητας

Ο «σάρξ εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ μαρξιστής οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup και ενώ η β΄αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016.

Το Eurogroup αυτό διαδικαστικά ελάχιστα θυμίζει το αντίστοιχο του 2015 - ολοκληρώθηκε σε χρόνο ελάχιστο καθώς οι συνεννοήσεις Ελλάδας - δανειστών έγιναν στο περιθώριο - αλλά παράγει το ίδιο αποτέλεσμα!

Μια ασαφή συμφωνία με ένα και μόνο δεδομένο: Την επιστροφή των των Θεσμών για μια διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς...χρονικό όριο και με ανοικτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε αντίθεση με ότι έχει κάνει σε δεκάδες Eurogroup που προηγήθηκαν, αποφεύγει την παραμικρή δήλωση στις Βρυξέλλες.

Η κληρονομιά Βαρουφάκη τρομάζει τον Τσακαλώτο
Η κληρονομιά Βαρουφάκη τρομάζει τον Τσακαλώτο

Σε ρόλο ...Βαρουφάκη οι κ. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί κηρύσσουν το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα, και διευκολύνουν την κυβέρνηση Τσίπρα «κρύβοντας» τα μέτρα που ζητούν για το φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά πίσω από την κουρτίνα των μεταρρυθμίσεων.

Όταν, όμως, ο επικεφαλής του Eurogroup καλείται να αποσαφηνίσει αν υπάρχει «πολιτική συμφωνία» και αν ότι συμφωνήθηκε αποτυπώνει το πνεύμα της δέσμευσης Τσίπρα «ούτε ένα ευρώ λιτότητα», το αποφεύγει κραυγαλέα.

Λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ως ΥΠΟΙΚ νέο πακέτο μέτρων και τα υποδεικνύει όταν μιλάει για μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, το ασφαλιστικό, και τα εργασιακά.

Η «δημιουργική ασάφεια» χτυπάει τους ευρωπαίους
Η «δημιουργική ασάφεια» χτυπάει τους ευρωπαίους

Η «διευθέτηση» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της είναι πολιτική και εκπορεύεται από τον εκλογικό κύκλο που άνοιξε σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Και επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να κυκλοφορήσει, πριν καν ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, ένα θριαμβευτικό non paper που διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα λιτότητας ούτε ενός ευρώ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το ίδιο βράδυ λέει από τηλεοράσεως ότι έχουμε μετατοπιστεί στη φάση της «μετα λιτότητας» και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται το εφεύρημα «για ένα ευρώ που θα βάζουμε, ένα ευρώ θα βγάζουμε».

Ακούγοντας όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να «προστατευθεί» από το να μετατραπεί σε...Βαρουφάκη όταν καταλήξει η νέα διαπραγμάτευση και τις τελευταίες μέρες μιλάει ευθέως για «πακέτο μέτρο»

Από τη δημιουργική ασάφεια στα μέτρα που έγιναν μεταρρυθμίσεις - εικόνα 5

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε στην Βουλή ως μεγάλο επίτευγμα την συμφωνία στο Eurogroup την ώρα που ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας υπογραμμίζει πως «ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής».

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα μέσα στο χρόνο η χώρα έχει υποχρεώσεις ύψους 16 δισ.ευρώ που δεν μπορούν να καλυφθούν αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από τους δανειστές!

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση ισοδυναμούν, σε τελική ανάλυση, με βαθύτερη λιτότητα προειδοποιεί και ο ΣΕΒ που υπογραμμίζει ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση το Μάρτιο θα χαθεί οικονομικά και το 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ 29 Ιουλ 2020 | 16:27

Καβγάς Σταϊκούρα - Τσακαλώτου για την πρώτη κατοικία: " Είστε υπέρμαχος των πλειστηριασμών - Δεν την προστατεύετε"

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Σταϊκούρα και Τσακαλώτου για το αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 14 Αυγ 2020 | 16:50

Σε εξέλιξη το έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις

Η έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται σε εξέλιξη για την τουρκική παραβατικότητα

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 14 Αυγ 2020 | 16:35

Μήνυμα Σακελλαροπούλου: Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν θα μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες

Οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν πρόκειται να μας αποπροσανατολίσουν από τις εθνικές μας προτεραιότητες δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΞΑΝΑ 14 Αυγ 2020 | 15:18

Oruc Reis: Νέες απειλές Ερντογάν και επιστολές "απελπισίας" Τσαβούσογλου σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ

"Η Ελλάδα θα πάρει την κατάλληλη απάντηση αν παρενοχλήσει το Oruc Reis, όπως πριν 2 ημέρες", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 14 Αυγ 2020 | 14:51

Βερολίνο για επικοινωνίες Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν: Τα δύο κράτη να μπουν σε απευθείας συνομιλία

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και για απευθείας διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Η ΕΠΑΚΟΥΜΒΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ 14 Αυγ 2020 | 13:57

Oruc Reis: Πώς φτάσαμε στο παραπέντε ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

Το παρασκήνιο του παρολίγον θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 14 Αυγ 2020 | 13:44

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται - Δεν συζητάμε με τα τουρκικά πλοία στη Μεσόγειο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε πως δεν θα ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία "με κανονιοφόρους και φρεγάτες".

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 14 Αυγ 2020 | 12:41

Διπλωματική ασπίδα: Κυρώσεις στην Τουρκία ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές από τον Πομπέο ενόψει της συνάντησης με Δένδια

Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον Πομπέο κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει της συνάντησης με Δένδια

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 14 Αυγ 2020 | 10:36

Δένδιας: Η Τουρκία να αντιληφθεί πως οι προκλήσεις θα έχουν συνέπειες

"Η ελληνική πλευρά εργάζεται για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο", τονίζει σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ 14 Αυγ 2020 | 07:36

Κρίσιμη συνάντηση Δένδια – Πομπέο και Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και ο φόβος της Άγκυρας

Τι θα θέσει η Ελλάδα στην κρίσιμη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο και στην έκτακτη Σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 13 Αυγ 2020 | 23:57

Επικοινωνία Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του - Επαφές και με Μπορέλ

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 13 Αυγ 2020 | 23:37

Συνεχίζεται η τουρκική προπαγάνδα - Νέο μήνυμα Ερντογάν στα ελληνικά

Την ώρα που το τουρκικό Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Ερντογάν στέλνει νέο μήνυμα, μεταφρασμένο στα ελληνικά

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 13 Αυγ 2020 | 22:47

Επικοινωνία Δένδια με τον γερουσιαστή Μενέντεζ για την τουρκική παραβατικότητα

Μπαράζ επαφών του Νίκου Δένδια - Επικοινώνησε με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μενέντεζ για τις τουρκικές προκλήσεις