Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ

Σε ορθή πορεία φαίνεται πως επανέρχεται ,μέχρι νεωτέρας, η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Ν.Δ μετά από 36 εκρηκτικές ώρες

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ

Σε ορθή πορεία φαίνεται πως επανέρχεται ,μέχρι νεωτέρας, η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Ν.Δ μετά από 36 εκρηκτικές ώρες που ξεκίνησαν από την οργισμένη εισβολή και τις ευθείες καταγγελίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά του γραμματέα και του γενικού διευθυντή του κόμματος.

Οι κ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας θέλοντας να ανατρέψουν την εικόνα «εμφυλίου πολέμου» συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, και συμφώνησαν πως η εκλογή προέδρου θα γίνει κανονικά στις 22 Νοεμβρίου βάζοντας τέρμα σε σενάρια ,προτάσεις και εισηγήσεις για αναβολή της εκλογής ή διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Λίγο μάλιστα πριν εμφανιστούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ( κεκλεισμένων των θυρών και απόντων Καραμανλή και Σαμαρά) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία ...ομνύουν στην ενότητα της παράταξης.

Ο κ. Μεϊμαράκης που βγήκε πρώτος από τη συνάντηση τους δεν πρόλαβε (;) το φωτογραφικό ενσταντανέ των κυρίων Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Τζιτζικώστα.

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 2

Αντίπαλός μας είναι μόνο ο Τσίπρας η κυβέρνηση του και τα προβλήματα

Η ανακοίνωση σε έξι μόλις γραμμές διατύπωνε δυο ξεκάθαρα μηνύματα: ενότητα της παράταξης, μόνος εχθρός ο Τσίπρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού.

Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Μεϊμαράκης:Χρέος μου να διαφυλάξω τη διαφάνεια και τη νομιμότητα

Ο κ. Μεϊμαράκης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην οργισμένη εισβολή στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ - όπου υπήρξαν εκρηκτικοί διάλογοι - σημείωσε ότι δεν μπήκε ως υποψήφιος αλλά ως πρόεδρος της ΝΔ που έχει χρέος να διαφυλάξει την διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής.

Τόνισε μάλιστα πως ήταν η χθεσινή του «παρέμβαση» εκείνη που επέβαλε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα καθώς μετά απ αυτή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο οι προδιαγραφές για την ανοικτή διαδικασία επιλογής της εταιρίας που θα κάνει την εκλογή.

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 3

( Φωτό από την χειραψία των κ.Μεϊμαράκη και Αδωνι Γεωργιάδη στους διαδρόμους της Βουλής πριν τη συνάντηση)

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 4

Τζιτζικώστας: Καμιά αναβολή στην εκλογή

Και ο Απόστολος Τζιτζικώστας πριν καν προσέλθει στη συνάντηση των 4 είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται καμιά αναβολή στην εκλογή προέδρου ότι αυτή θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου, με τον τρόπο που ορίζει το καταστατικό, με απόλυτη διαφάνεια, με τις ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την εκλογή του 2009 και με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΦΕ και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων.

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 5

Σε ήρεμο κλίμα και η συνεδρίαση της Κ.Ο

Η συμφωνία των τεσσάρων συνυποψηφίων αποκαθιστά κλίμα σχετικής ομαλότητας και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε με μοναδικό αντικείμενο - το προσδιόρισε απολύτως στην εισηγήσή του ο Β. Μεϊμαράκης - τη στάση της έναντι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται την Παρασκευή.

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 6

Μετά από μια ενδελεχή ενημέρωση, επί των βασικών άρθρων από τους αρμόδιους βουλευτές, το λόγο πήρε ο κ. Γεωργιάδης που εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως η ΝΔ πρέπει συνολικά να απορρίψει όλα τα άρθρα. "Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Και ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική, αλλά άφησε ανοιχτό να στηριχθούν συγκεκριμένα μέτρα που φέρνουν ανάπτυξη, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο είναι 90% φόροι και καταστρέφει την ελληνική κοινωνία.

Το θέμα των εκλογών και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί θέλησαν να θέσουν οι Καράογλου, Σαλμάς και Χατζηδάκης, όμως ο κ. Μεϊμαράκης, έσπευσε να παρέμβει για να μην διεξαχθεί αυτή η συζήτηση.

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 7

Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 8
Από τη ρήξη στις αγκαλιές: Οι 36 ώρες κόλαση στη ΝΔ - εικόνα 9

Ικανοποιημένος και ο Παπαμιμίκος

Εξίσου ικανοποιημένος με τον Β. Μεϊμαράκη εμφανίστηκε και ο έτερος πρωταγωνιστής του επεισοδίου στην ΚΕΦΕ Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος.

«Χαίρομαι ειλικρινά που οι συνεργάτες του κ. Ε. Μεϊμαράκη διέψευσαν επισήμως σχόλια και δημοσιεύματα που άφηναν υπονοούμενα για "μαιμουδιές" και "οικονομικό όφελος" κατά την διαδικασία επιλογής της εταιρείας, που θα αναλάβει την διεξαγωγή των εκλογών. Από τη πρώτη στιγμή οι διαδικασίες ήταν απόλυτα διαφανείς και δεν αφορούσαν την ΚΕΦΕ, όπως κατηγορηματικά είχα δηλώσει. Κάτι που επιβεβαίωσε και η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Νέας Δημοκρατίας. Επιτέλους ας επικρατήσει η ενότητα και η ψυχραιμία για το καλό της παράταξης» ανέφερε σε δήλωση του.

Το παρασκήνιο πριν τη συνάντηση των 4

Εισηγήσεις για αναβολή εκλογής

Γαλάζιοι βουλευτές προσανατολίζονταν να ζητήσουν αναβολή της διαδικασίας εγείροντας και πολιτικά αλλά και διαδικαστικά ζητήματα ενώ κάποιοι άλλοι προέκριναν ως λύση την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Και φωνές για έκτακτο συνέδριο όπως το 2009

Νωρίτερα την Τρίτη άλλα στελέχη ζητούσαν να υπάρξει πρωτοβουλία για τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την εκλογή νέου αρχηγού προκειμένου να επιλυθούν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας και να αποτραπεί ενδεχόμενο αμφισβήτησης της εκλογής και ο συνεπαγόμενος κίνδυνος διάσπασης. Εκτακτο συνέδριο είχε διεξαχθεί και το 2009 όταν και άλλαξε η διαδικασία εκλογής με εκλογή αρχηγού από τη βάση.

«Eάν αυτό το θέμα δεν λήξει εντός του προσεχούς 24ώρου η λύση είναι το έκτακτο συνέδριο, το οποίο μπορεί να γίνει τάχιστα» τόνισε το πρωί της Τετάρτης ο Νικήτας Κακλαμάνης δικαιώνοντας την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη στην ΚΕΦΕ και αφήνοντας αιχμές για την επιλογή της εταιρίας που θα διενεργήσει την εκλογή.

«Για τα χθεσινά γεγονότα, επί της ουσίας, είχε απόλυτα δίκιο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Δεν μπορεί ένας υπάλληλος του κόμματος να πηγαίνει και να λέει "επέλεξα εταιρία"», είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής στο Real FM και συνέχισε «Χρειάζεται διαφάνεια και αξιόπιστη εταιρεία, με ό,τι σημαίνει η λέξη αξιόπιστη με "A" και είμαι πολύ σαφής στο τι εννοώ».

Ο Παπαμιμίμος στο στόχαστρο Γιακουμάτου

Ο Γεράσιμος Γιακουμμάτος εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη άσκησε δριμεία κριτική κατά του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου λέγοντας πως αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του.

« Ο κ. Παπαμιμίκος - κύριος κατά τους άλλους εγώ έχω εκφραστεί προ αμνημονεύτου χρόνου για αυτόν -δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος του Τζιτζικώστα και να είναι και πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Αν είχε τσίπα θα είχε παραιτηθεί » είπε ο κ. Γιακουμάτος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM.

Οπως είπε «είναι δικαίωμά του να υποστηρίζει όποιον θέλει αλλά δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της ΚΕΦΕ».

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος γνωστοποίησε επίσης ότι «ουδείς μπορεί να πειράξει τον Παπαμιμίκο» από τη θέση του καθώς « είναι από Συνέδριο» και επέμεινε πως «είναι λάθος του που παραμένει στη θέση του».

Κάποιοι ψάχνουν ακόμη τον Καραμανλή

Η ανησυχία των κορυφαίων στελεχών ήταν έκδηλη και κυρίαρχη για το κατά πόσο μπορεί η Ν.Δ. να φθάσει συντεταγμένη έως την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών.

Ορισμένα κεντρικά και ιστορικά στελέχη της συντηρητικής παράταξης έχουν απευθυνθεί στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ζητώντας του να παρέμβει.

«Η κατάσταση είναι τραγική. Κάτι πρέπει να γίνει για να μην γελοιοποιηθεί η παράταξη. Πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί η ενότητα» φέρεται να είπε σε πρόσφατη σύναξη ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης.

O Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν, αλλά μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν είχε αποφασίσει εάν θα κάνει κάποια κίνηση. Πάντως σήμερα έχει διάφορες συναντήσεις στο γραφείο του, όπου θα γίνουν και προχωρημένες συζητήσεις για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ενότητα της παράταξης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ 03 Δεκ 2020 | 13:44

Απάντηση Πέτσα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα- Με τσουρέκια και ποδήλατα δεν γίνεται αντιπολίτευση

Η απάντηση του Στέλιου Πέτσα στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη βόλτα στην Πάρνηθα

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 03 Δεκ 2020 | 11:46

Γεωργιάδης: Με 2.000 κρούσματα την ημέρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πρώτα το άνοιγμα της αγοράς

"Με 2000 κρούσματα κορονοϊού και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα μας δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ LOCKDOWN 03 Δεκ 2020 | 11:41

"Κλείδωσε" η παράταση του lockdown ως 14 Δεκεμβρίου: Σχολεία και εστίαση από Ιανουάριο - Ανακοινώσεις Πέτσα

Η εισήγηση των ειδικών για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου - Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση - Τι ανακοινώνει ο Σ. Πέτσας.

ΔΩΡΕΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 03 Δεκ 2020 | 10:12

Αυτός είναι ο νέος ανελκυστήρας της Ακρόπολης για τα ΑΜΕΑ- Εγκαίνια με Μητσοτάκη και Μενδώνη

"Σήμερα η Ακρόπολη λάμπει πιο φωτεινή από ποτέ αλλά και πιο προσβάσιμη από ποτέ", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του ανελκυστήρα.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 03 Δεκ 2020 | 10:05

Μητσοτάκης για θάνατο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν: "Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας"

"Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο φίλο της, Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν" αναφέρει στο μήνυμά του ο Κ. Μητσοτάκης.

ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ 03 Δεκ 2020 | 09:01

Στα εγκαίνια του ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εγκαίνια του ανελκυστήρα από τον Πρωθυπουργό που θα επιτρέπει την πρόσβαση στους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα στον Ιερό Βράχο.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2020 | 07:40

Χριστούγεννα με light lockdown – Τι αποκάλυψε ο Μητσοτάκης για μπαρ και λιανεμπόριο – Νέα παράταση καραντίνας ως 14/12

Σήμερα εκτός απροόπτου η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 20:36

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ και χωρίς νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έρθει το εμβόλιο - Σκεφτόμαστε το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Χωρίς νυχτερινή διασκέδαση η Ελλάδα μέχρι να έρθει το εμβόλιο, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ "World Leaders"

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2020 | 20:06

Μητσοτάκης στο 31ο Greek Economic Summit: Κλειστά τα σχολεία για όσο μας πουν οι ειδικοί

Στη συζήτηση του 31ου Greek Economic Summit συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 18:52

Ανοίγουν τα εποχικά καταστήματα ενόψει Χριστουγέννων - Τι αλλάζει για τα σούπερ μάρκετ

Το άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης