Από τις "φουρτούνες" των Πρεσπών στη "μάχη" της καθημερινότητας

Η στροφή σε οικονομία και κοινωνία, ο φόβος των αγροτών, ο "πονοκέφαλος" Καμμένου και τα σχέδια για ανασχηματισμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Από τις "φουρτούνες" των Πρεσπών στη "μάχη" της καθημερινότητας

Από την “grand politics” στο στοίχημα της καθημερινότητας. Αυτός θα μπορούσε να είναι το τίτλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, το πρώτο μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Μέγαρο Μαξίμου κατάφερε να ξεπεράσει έναν διπλό κοινοβουλευτικό σκόπελο που αφορούσε την ψήφο εμπιστοσύνης από τη μία και την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την άλλη. Η επιτυχής ολοκλήρωση των δύο αυτών διαδικασίων —αν και όχι χωρίς πολιτικές απώλειες— δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να πορευθεί, αν φυσικά το επιθυμεί, μέχρι την εξάντληση της τετραετίας. Στο δρόμο προς τις εκλογές, λοιπόν, η εκτίμηση που φαίνεται να υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κριθεί από το κατά πόσο θα κερδηθεί το στοίχημα της καθημερινότητας. Το κατά πόσο δηλαδή στο πεδίο της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας οι πολίτες θα αισθανθούν τις συνέπειες του τέλους των προγραμμάτων στήριξης.

Η στροφή σε οικονομία και κοινωνία με αρχή τον κατώτατο μισθό

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο έδωσε το έναυσμα για την στροφή και την πορεία που θα ακολουθήσουν οι επόμενες κυβερνητικές κινήσεις, με στόχο την ανάδειξη του αφηγήματος ότι το 2019 θα είναι η χρονιά της επούλωσης των πληγών των μνημονίου.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη κατάργηση του υποκατώτου μισθού και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ το μήνα, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 11%. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή βρίσκεται αρκετά πιο πάνω από τα ποσοστά που ακούγονταν ή είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που γίνονταν με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με στόχο την άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης 5ετούς ομολόγου.

Και στα δύο αυτά ζητήματα, ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Όπως σημείωσαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο μετρημένα, το στοίχημα της αύξησης του κατώτατου μισθού είναι ένα στοίχημα που θα κριθεί στην καθημερότητα και από την έκβαση των πραγμάτων στην πραγματική οικονομία. Είναι, με άλλα λόγια, ένα στοίχημα του οποίου η επιτυχία δεν έχει ακόμη κριθεί. Το ίδιο ισχύει και για την έξοδο στις αγορές. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία –το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει κοντά στο 4% από 4,7% που ήταν στο τέλος Νοεμβρίου– με το ζητούμενο να είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί χαμηλότερα από το 3,75% ώστε να είναι περίπου μια μονάδα χαμηλότερο από το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί προ τετραετίας. Και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ώρες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο φόβος των αγροτών

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλούν οι εντεινόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρή εστία πολιτικής πίεσης που θα εκτροχιάσει το αφήγημα του Μαξίμου. Ήδη το απόγευμα της Δευτέρας έκλεισε η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στα δυο ρεύματα στο κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, καθώς τρακτέρ από την Λάρισα την Καρδίτσα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας δημιούργησαν αγροτικό μπλόκο.

Σημειώνεται πως οι αγρότες που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων με ανακοίνωσή τους προτάσσουν ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορούν κυρίως το κόστος παραγωγής, τις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και ζητήματα που αφορούν το εισόδημα τους.

Τα επόμενα βήματα και ο πονοκέφαλος Καμμένου

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών της επόμενης περιόδου εντάσσονται και μια σειρά από άλλα θέματα που αφορούν από τη νομοθετική ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία αναμένεται να κατατεθεί τον Φλεβάρη και να τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο, μέχρι την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση της οποίας λήγει τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, στον νούμερο ένα “πονοκέφαλο” για το Μαξίμου τείνει να εξελιχθεί ο πρώην κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος. Ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ δείχνει πλεόν να έχει “απασφαλίσει” πλήρως, καθώς κάθε ημέρα που περνά κάνει και μια δήλωση με την οποία είτε επιτίθεται εναντίον είτε εκθέτει την κυβέρνηση της οποίας μέχρι πρότινος αποτελούσε εξέχων μέλος. Την Δευτέρα, ο κ. Καμμένος επανήλθε και υποστήριξε με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ότι ο κ. Τσίπρας του ζήτησε να μην φύγει από την Κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με αντάλλαγμα να συμπεριληφθεί ο ίδιος και όσα από τα στελέχη του επιθυμούσε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καμμένος έκανε ακόμη λόγο για “στημένο κόλπο” διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ στο οποίο “ο κ. Βούτσης είναι μέσα 100%" και το “αν είναι ο κ. Τσίπρας θα φανεί αν υπουργοποιήσει τον κ. Κουίκ και ανταλλάξει τη θέση του Παπαχριστόπουλου που παραιτείται εντίμως”.

Ανασχημαστισμός και άνοιγμα στην Κεντροαριστερά

Ανοιχτό παραμένει την ίδια στιγμή και το θέμα του ανασχηματισμού, με τις πληροφορίες στο σημείο αυτό να είναι αντιφατικές, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν αυτός θα γίνει άμεσα (εντός δηλαδή της εβδομάδος που διανύουμε) ή θα πραγματοποιηθεί μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ανασχηματισμός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το θρυλούμενο άνοιγμα σε πρώην στελέχη της Κεντροαριστεράς και γενικότερα το κυβερνητικό σχέδιο για προοδευτικό μέτωπο με συμμετοχή τέτοιων στελεχών θα καταγραφεί σε αυτόν. Αρκετοί πάντως είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις και δοθεί έμφαση σε νέα πρόσωπα.

Οι προσπάθειες υλοποίησης ενός σχεδίου ανοίγματος αναμένεται να ενταθούν όσο κοντεύουμε στην ημερομηνία των ευρωεκλογών καθώς το Μαξίμου φαίνεται να εκτιμά πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη ανάσχεσης της ακροδεξιάς και της λαϊκιστικής δεξιάς μπορεί να ευνοήσει τέτοιες πρωτοβουλίες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν τυχαία και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση “Προοδευτική συμμαχία για τη δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη” σε κεντρικό ξενοδοχείο τη Δευτέρα.

Σε μια εκδήλωση όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Νίκος Μπίστης, ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε για μια ακόμη φορά την πρόθεσή του για άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Κατά την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως σταθερό στόχο "την προοδευτική συμμαχία με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης των δυνάμεων της Αριστεράς της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από τον νεοφιλελευθερισμό".


Φωτογραφία: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.