Από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη μάχη της Βουλής

Στις 12.30 η διάσκεψη των προέδρων αποφασίζει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας. Στις 5 το απόγευμα η πρώτη αντιπαράθεση στην αρμόδια επιτροπή.

Από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη μάχη της Βουλής

Σε θέση μάχης βρίσκονται κόμματα ενόψει της συζήτησης για την συμφωνία των Πρεσπών, την στιγμή που οι διαγραφές βουλευτών που τάσσονται υπέρ της κύρωσης συνεχίζονται ενώ το Ποτάμι πυροδοτεί εξελίξεις και ανακατατάξεις. Το Μαξίμου αναζητά βουλευτές προκειμένου να «κλειδώσει» οριστικά τις 151 ψήφους με τον Γιώργο Μαυρωτά να μπερδεύει την κατάσταση υποστηρίζοντας πως αν κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργο Αμυρά και η διάλυση του Ποταμιού ως κοινοβουλευτική ομάδα αλλάζει τα δεδομένα.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς

Το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς με δήλωσή του στην οποία επισημαίνει: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά το Ποτάμι δέχεται πλέον σοβαρό πλήγμα καθώς η ΚΟ είναι πλέον 4 βουλευτές, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορεί πλέον να μιλά ως αρχηγός και χάνει όλα τα άλλα προνόμια που διαθέτει το κόμμα του στην Βουλή.

Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Ψαριανός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Δύο βουλευτές, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους. Το βέβαιο είναι πως η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν δηλώσει πως τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Σύγκρουση με το «καλημέρα»

Το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να αποτυπωθεί στις 12.30 το μεσημέρι στη διάσκεψη των προέδρων που θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση της συμφωνίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δεχθούν την συρρίκνωση της συζήτησης αν και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει ο χρόνος προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Ωστόσο οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της βουλής να ακολουθεί την τακτική που ακολουθήθηκε και στην συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης που αντί για τρεις μέρες ολοκληρώθηκε σε δύο. Ο Νίκος Βούτσης ενδέχεται να προτείνει την συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προκειμένου η ψηφοφορία να διεξαχθεί την Πέμπτη το βράδυ κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Μύλος» η επιτροπή

Εκτός όμως από την χρονική διάρκεια της συζήτησης εκείνο που έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση των κομμάτων πριν καν κατατεθεί η συμφωνία στην βουλή είναι η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, οι μεταγραφές όπως και οι διαγραφές των βουλευτών έχουν φέρει τα πάνω κάτω με τη ΝΔ που βλέπει πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή. «Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στη Βουλή, η ΝΔ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει».

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι τι θα γίνει με τον ανεξάρτητο Θανάση Θεοχαρόπουλο που μετέχει στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας με το ΚΙΝ.ΑΛ ή ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του Ποτάμι μετά την διαγραφή του Σπύρου Δανέλη; Πιθανότατα την θέση του θα πάρει ο Γρηγόρης Ψαριανός που έχει όμως διαφορετική άποψη για το Μακεδονικό με αυτή του Πρόεδρου του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί

Μέχρι και χθες ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι στην επιτροπή είχαν την πλειοψηφία αθροίζοντας τον αριθμό των 28 βουλευτών. Από σήμερα το πρωί υπάρχει ισοπαλία καθώς 27 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 27 οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας αριθμεί 55 μέλη. 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝΕΛ, 1 από την Ένωση Κεντρώων και ένας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Για να εγκριθεί η συμφωνία και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η αύξηση των μελών με το πρόσχημα το διαζύγιο με τον κυβερνητικό εταίρο.

Ο Πάνος Καμμένος που όπως όλα δείχνουν θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΛ στην επιτροπή έχει τονίσει πως στην περίπτωση που η συμφωνία δεν πάρει την πλειοψηφία των μελών δεν μπορεί να εισαχθεί στην ολομέλεια.

Διευρύνεται ο αριθμός των «Ναι»

Μέχρι στιγμής με βάση τις τοποθετήσεις των βουλευτών που έχουν γίνει υπέρ της συμφωνίας φτάνει τους 152. Στους 145 που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα πρέπει να προστεθούν οι Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Έλενα Κουντουρά. Ωστόσο είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης που και οι δύο είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

φωτο eurokinissi

ΒΟΥΛΗ 02 Ιουν 2020 | 11:06

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Θα υιοθετήσετε τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει αν μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει μέτρα για τη στήριξη της εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ 01 Ιουν 2020 | 18:50

Κεραμέως στη Βουλή: Στο 80% η προσέλευση μαθητών στα δημοτικά σχολεία

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου με τίτλο "Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις"

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" 01 Ιουν 2020 | 13:16

Νέα ένταση με τον Φίλη στη Βουλή για τα ολοήμερα - Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε πιεστικά και κατ' επανάληψη από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το τι πρόκειται να γίνει με το ολοήμερο σχολείο​​​​​​​.

31 Μαϊ 2020 | 08:13

Κεραμέως vs Φίλης ξανά στη Βουλή - "Κόκκινο" πανί οι μεταρρυθμίσεις στα σχολεία

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή

ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 30 Μαϊ 2020 | 13:30

Γιαννακοπούλου για Κεραμέως: Mea Culpa για το ύφος, αλλά θα προχωρήσω πιο δυναμικά

Ομολογώ ότι βρέθηκα εκτός εαυτού από τις ρυθμίσεις.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 29 Μαϊ 2020 | 18:23

Σταϊκούρας: Μείωση της προκαταβολής φόρου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για το πρόγραμμα "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: "Φανταστικά ποσά δίχως να υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν"

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 28 Μαϊ 2020 | 20:02

Βουλή: Σκληρή κόντρα για τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη - Μας απαγόρεψαν αυτοψία, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπαράθεση για την πορεία του έργου ανάμεσα στον Πάνο Σκουρολιάκο και την Λίνα Μενδώνη.

ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ 27 Μαϊ 2020 | 23:03

Εστίαση: Στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση - Τι προβλέπει αναλυτικά

Η ίδια ρύθμιση περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 27 Μαϊ 2020 | 22:30

Ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού με πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ - Η πρόβλεψη για τα καταστήματα τις Κυριακές

"Τουρισμός για Ολους" - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία από το υπουργείο Τουρισμού

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 27 Μαϊ 2020 | 14:56

Τα τρυφερά "εσταντανέ" Αχτσιόγλου - Τζανακόπουλου στα έδρανα της Βουλής

Το ζευγάρι 'Εφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος, "πιάστηκαν" από τον φωτογραφικό φακό σε μερικές άκρως χαμογελαστές και χαλαρές στιγμές στη Βουλή.

ΤΟΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ, ΛΕΕΙ Η ΝΔ 27 Μαϊ 2020 | 07:45

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία δεν μπορεί να καταστήσει κάποιους υπόπτους, πριν τη σύνταξη του πορίσματος.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 26 Μαϊ 2020 | 17:05

Απίστευτος Παπαχριστόπουλος: Aποκτήσαμε ανοσία στον κορονοϊό λόγω των Κινέζων που ζουν στην Ελλάδα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε... ρεσιτάλ κριτικής σκέψης όταν αναφέρθηκε στον λόγο που η Ελλάδα είχε λίγα κρούσματα κορονοϊού.

ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ 25 Μαϊ 2020 | 13:42

Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό στη Βουλή - Εξετάστηκαν 1.020  άτομα

Η δειγματοληψία έλαβε χώρα στη Βουλή στις 19, 20 και 21 Μαΐου.