Από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη μάχη της Βουλής

Στις 12.30 η διάσκεψη των προέδρων αποφασίζει το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας. Στις 5 το απόγευμα η πρώτη αντιπαράθεση στην αρμόδια επιτροπή.

Από το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη μάχη της Βουλής

Σε θέση μάχης βρίσκονται κόμματα ενόψει της συζήτησης για την συμφωνία των Πρεσπών, την στιγμή που οι διαγραφές βουλευτών που τάσσονται υπέρ της κύρωσης συνεχίζονται ενώ το Ποτάμι πυροδοτεί εξελίξεις και ανακατατάξεις. Το Μαξίμου αναζητά βουλευτές προκειμένου να «κλειδώσει» οριστικά τις 151 ψήφους με τον Γιώργο Μαυρωτά να μπερδεύει την κατάσταση υποστηρίζοντας πως αν κυβέρνηση δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα στηρίξει τη συμφωνία.

Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργο Αμυρά και η διάλυση του Ποταμιού ως κοινοβουλευτική ομάδα αλλάζει τα δεδομένα.

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς

Το πρωί ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς με δήλωσή του στην οποία επισημαίνει: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αλλάζουν οι συσχετισμοί ως προς την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά το Ποτάμι δέχεται πλέον σοβαρό πλήγμα καθώς η ΚΟ είναι πλέον 4 βουλευτές, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν μπορεί πλέον να μιλά ως αρχηγός και χάνει όλα τα άλλα προνόμια που διαθέτει το κόμμα του στην Βουλή.

Την ίδια ώρα ο Γρηγόρης Ψαριανός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ αποκάλυψε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Δύο βουλευτές, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους. Το βέβαιο είναι πως η μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και στους ανεξάρτητους βουλευτές που έχουν δηλώσει πως τάσσονται υπέρ της συμφωνίας.

Σύγκρουση με το «καλημέρα»

Το ηλεκτρισμένο κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, αναμένεται να αποτυπωθεί στις 12.30 το μεσημέρι στη διάσκεψη των προέδρων που θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση της συμφωνίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να δεχθούν την συρρίκνωση της συζήτησης αν και ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί πως θα υπάρξει ο χρόνος προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Ωστόσο οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της βουλής να ακολουθεί την τακτική που ακολουθήθηκε και στην συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης που αντί για τρεις μέρες ολοκληρώθηκε σε δύο. Ο Νίκος Βούτσης ενδέχεται να προτείνει την συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας προκειμένου η ψηφοφορία να διεξαχθεί την Πέμπτη το βράδυ κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

«Μύλος» η επιτροπή

Εκτός όμως από την χρονική διάρκεια της συζήτησης εκείνο που έχει προκαλέσει την αντιπαράθεση των κομμάτων πριν καν κατατεθεί η συμφωνία στην βουλή είναι η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής. Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, οι μεταγραφές όπως και οι διαγραφές των βουλευτών έχουν φέρει τα πάνω κάτω με τη ΝΔ που βλέπει πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία καθώς οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή. «Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθμοί μπροστά στα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στη Βουλή, η ΝΔ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιχειρήματα, αλλά και με αποφασιστικότητα. Με δημοκρατική ωριμότητα θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία μας οδηγεί ο κ. Τσίπρας, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει».

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι τι θα γίνει με τον ανεξάρτητο Θανάση Θεοχαρόπουλο που μετέχει στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας με το ΚΙΝ.ΑΛ ή ποιος θα είναι ο εκπρόσωπος του Ποτάμι μετά την διαγραφή του Σπύρου Δανέλη; Πιθανότατα την θέση του θα πάρει ο Γρηγόρης Ψαριανός που έχει όμως διαφορετική άποψη για το Μακεδονικό με αυτή του Πρόεδρου του κόμματος Σταύρου Θεοδωράκη.

Αλλάζουν οι συσχετισμοί

Μέχρι και χθες ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι στην επιτροπή είχαν την πλειοψηφία αθροίζοντας τον αριθμό των 28 βουλευτών. Από σήμερα το πρωί υπάρχει ισοπαλία καθώς 27 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 27 οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας αριθμεί 55 μέλη. 27 βουλευτές είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή, 3 από το ΚΚΕ, 1 από τους ΑΝΕΛ, 1 από την Ένωση Κεντρώων και ένας από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων. Για να εγκριθεί η συμφωνία και να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει 28 ψήφους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η αύξηση των μελών με το πρόσχημα το διαζύγιο με τον κυβερνητικό εταίρο.

Ο Πάνος Καμμένος που όπως όλα δείχνουν θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΛ στην επιτροπή έχει τονίσει πως στην περίπτωση που η συμφωνία δεν πάρει την πλειοψηφία των μελών δεν μπορεί να εισαχθεί στην ολομέλεια.

Διευρύνεται ο αριθμός των «Ναι»

Μέχρι στιγμής με βάση τις τοποθετήσεις των βουλευτών που έχουν γίνει υπέρ της συμφωνίας φτάνει τους 152. Στους 145 που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ θα πρέπει να προστεθούν οι Σπύρος Δανέλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Έλενα Κουντουρά. Ωστόσο είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλύψει τις προθέσεις τους η Κατερίνα Παπακώστα και ο Βασίλης Κόκκαλης που και οι δύο είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

φωτο eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 14:18

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή- Μπήκαν νερά στο κτήριο, έπεσε μάρμαρο

Η κακοκαιρία Μπάλλος χτύπησε και τη Βουλή καθώς νερό εισχώρησαν στο περιστύλιο

ΜΕ 174 ΨΗΦΟΥΣ ΥΠΕΡ 13 Οκτ 2021 | 14:49

Άρση ασυλίας Πολάκη για εξύβριση του Στουρνάρα- Τον είχε αποκαλέσει "τρισάθλιο αρχιτραπεζίτη"

Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη για το αδίκημα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης ύστερα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο Γιάννης Στουρνάρας.

13 Οκτ 2021 | 10:21

Αρχισυντάκτης: Το όνειρο κάθε πολιτικάντη

Ο κάθε πολιτικός, ειδικά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, έχει το κρυφό όνειρο ενός οιονεί αρχισυντάκτη: Να διαμορφώνει την επικαιρότητα, πιστεύοντας ότι έτσι διαμορφώνει και την πραγματικότητα.

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ 11 Οκτ 2021 | 12:50

Συλλαλητήρια εκπαιδευτικών και μαθητών κατά της αξιολόγησης - Έξω από το Εφετείο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ [εικόνες - βίντεο]

Στο Εφετείο οι εκπαιδευτικοί, στα Προπύλαια οι μαθητές. Αντιδρούν στην εξιολόγηση. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

09 Οκτ 2021 | 19:18

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο: Η θέση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση στην Ομόνοια

Ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια, που σημειώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.

09 Οκτ 2021 | 15:52

Ένταση με τα ΜΑΤ στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Συγκεντρωμένοι καταγγέλλουν στο thetoc.gr πως δέχθηκαν απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΓΔΑ ΦΥΣΣΑ 07 Οκτ 2021 | 21:29
ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 07 Οκτ 2021 | 19:18

Βουλή: "Πέρασε" με 191 ψήφους η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας

Τη συμφωνία υπερψήφισαν στη Βουλή ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.