Απογοητευμένος Αναστασιάδης: Η Άγκυρα έβαλε «φρένο» στον Ακιντζί

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα απέκλειε ένα νέο «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απογοητευμένος Αναστασιάδης: Η Άγκυρα έβαλε «φρένο» στον Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, μίλησε αποκλειστικά στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ για την διαπραγμάτευση, τα σημεία που έχει σημειωθεί πρόοδος και για τα κεφάλαια που παραμένουν ανοιχτά.

Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε και για το εάν υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς στη Γενεύη ενώ αναφέρθηκε και στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και στο πολιτικό του μέλλον.

«H επιρροή που ασκεί η Αγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού είτε και της οικονομικής εξάρτησης των Τουρκοκυπρίων, έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευση», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μην κρύβοντας και την προσωπική απογοήτευσή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ερώτηση για το εάν υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Ουδέν αναληθέστερον. Επιτέλους κάποια στιγμή, θα πρέπει να σοβαρευτούμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι δεν είναι τα κουτσομπολιά που δημιουργούν πολιτική, αλλά οι συμπεριφορές. Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, -όταν λέω ελληνική κυβέρνηση δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργό, εννοώ και τον κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσεις του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείται διαφορετικά, το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα».

Για το «ενωτικό δημοψήφισμα»

Σχετικά με τον εάν ήταν λάθος η απόφαση της Κυπριακής βουλής για το «ενωτικό δημοψήφισμα», ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «δεν υπήρχε λόγος να περάσει μια ανάλογη απόφαση, η οποία είναι απλή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα με ολιγόλεπτη αναφορά, χωρίς να σημαίνει ότι καλλιεργεί την ιδέα μιας αναλόγου πολιτικής». Πρόσθεσε ότι «ήταν ένα σφάλμα οπωσδήποτε μέσα από μια λαϊκίστικη προσέγγιση ενός ακροδεξιού κόμματος» και πως «παρασύρθηκαν όσοι παρασύρθηκαν, ψήφισαν αλλά δεν είναι αυτό επαρκής η οποιαδήποτε δικαιολογία για τον κ. Ακιντζί να εγκαταλείψει τις συνομιλίες. Προφάσεις ζητούσε γιατί πρέπει να σας πω κ. Παπαχελά ότι την Παρασκευή ελήφθη η απόφαση, την Δευτέρα αντέδρασε ο κ. Ακιντζί, την ίδια μέρα είχαμε εθνικό συμβούλιο».

Η Άγκυρα έβαλε «φρένο» στον Ακιντζί

Ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε για το εάν πιστεύει ότι ο κ. Ερντογάν «έβαλε φρένο» στον Ακιντζί, πως «δεν υπάρχει αμφιβολία». Συνέχισε λέγοντας: «Δεν λέω αν είναι ο κ. Ερντογάν ή το βαθύ Κράτος ή ποιος, αλλά ξέρω ότι η πολιτική της Άγκυρας ήταν εκείνη, η οποία οδήγησε εις το σημερινό αδιέξοδο χωρίς να αποκλείω και ενδεχόμενη υποχώρηση σε φωνές, στις αρνητικές φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Φόβος για θερμό επεισόδιο

Ο κ. Αναστασιάδης, είπε για το εάν τον φοβίζει η περίοδος από τώρα έως το Τουρκικό δημοψήφισμα, ότι τον ανησυχεί περισσότερο όχι για το Κυπριακό, αλλά για τυχόν θερμό επεισόδιο. «Η προσπάθεια είναι να συσπειρωθεί ή να δημιουργηθεί ένα κλίμα φανατισμού μέσα στην τουρκική κοινωνία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που επιδίωκε ο κ. Ερντογάν. Είναι πολύ επικίνδυνο και για την ίδια την Τουρκία, η οποία οικονομικά παρουσιάζει μια κάμψη, προβλήματα σημαντικά. Η τρομοκρατία δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, -και γενικότερα, μετά το δημοψήφισμα υπάρχει μια αποσταθεροποίηση. Δηλαδή, ναι μεν φαίνεται ισχυρός ο Ερντογάν, ελέγχει την κατάσταση, αλλά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, τι μπορεί να συμβεί γιατί από την αντίδραση στο εσωτερικό, είτε στο στράτευμα είτε οπουδήποτε αλλού. Αλλά ας απευχόμαστε τις επικίνδυνες εξελίξεις και ας αποφύγουμε τις εκτιμήσεις», δήλωσε.

Για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

Σχετικά με το πόσο κοντά έφτασαν οι δύο πλευρές σε μια λύση στον γύρο των συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστον κεφάλαια χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπριακής πλευράς». Πρόσθεσε ότι «εάν ακολουθείτο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθεί τους τελευταίους 18 μήνες, και δεν παρεμβάλλοντο από την Τουρκία αξιώσεις οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων, -είτε Ελληνοκυπρίων είτε Τουρκοκυπρίων ιδιαίτερα-, αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή -αν θέλετε- δημιουργείτο η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμε».

Δεν αποκλείω νέο «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα απέκλειε ένα νέο «όχι» σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα. «Εάν ιδιαίτερα επικρατούσε ο λαϊκισμός ή αν αναδεικνύειντο κάποια στοιχεία τα οποία θα κρίνονταν ως αρνητικά ή θα μεγιστοποιείτο ο κίνδυνος από κάποιον συμβιβασμό που μπορεί να επιτύχεις», είπε χαρακτηριστικά. «Όπως έχουμε φτάσει σήμερα, ξέρετε στα δημοψηφίσματα κατά κανόνα επικρατεί το «όχι» και όχι το «ναι». Είναι πάντα ένας κίνδυνος. Αλλά πιστεύω ότι είναι ώριμος ο κυπριακός λαός εάν εδίδετο μία λύση που θα καθησύχαζε τις ανησυχίες του, είμαι βέβαιος ότι μέσα από σωστή διαφώτιση, μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο, χωρίς να υπάρχουν στιγματισμοί και διχασμός, μακριά από φανατισμό πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να το επιτύχουμε», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.

Για την εναλλασσόμενη Προεδρία

Για το αν έχει συζητηθεί το θέμα της εναλλασσόμενης Προεδρίας, σημείωσε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί, γι’ αυτό και εξάλλου επιμένει ο κ. Ακιντζί να το εγείρει ακόμη και τώρα με τις διαφορές, είναι κάτι το οποίο θα συζητιόταν στην πορεία, στα κεφαλαιώδη ζητήματα και συνεπώς δεν έγινε ποτέ ουσιαστική συζήτηση, είχε αποκλειστεί, θεωρήθηκε εκ των θεμάτων που θα πρέπει να μείνουν στο τέλος».

Όπως είπε, «η θέση μας παρέμενε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία ανάλογη αξίωση, χωρίς να ληφθούν τέτοια μέτρα που να διασφαλίζουν λειτουργικότητα του Κράτους και αν μη τι άλλο ένα στοιχειώδες αίσθημα ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, η εναλλαγή στην Προεδρία να προκαλέσει προβλήματα ή να εντείνει ανησυχίες που ευλόγως διατηρούν οι Ελληνοκύπριοι».

Για αποχώρηση στρατευμάτων

Ο Νίκος Αναστασιάδης, στην ερώτηση για το εάν απαίτησε την άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων, απάντησε πως «και αν το θέλαμε, είναι και από πλευράς πρακτικής αδύναμη η αποχώρηση». Πρόσθεσε πως «εκείνο που θέταμε ήταν, την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης να φύγει ένα σημαντικό ποσοστό των στρατευμάτων και οι υπόλοιποι σταδιακά με τακτό χρονικό διάστημα πάντα, σε σύντομο χρόνο, έτσι ώστε να τερματιστεί κάποια στιγμή οριστικά αυτό το απαράδεκτο καθεστώς είτε των εγγυήσεων των θεματικών δικαιωμάτων της παρουσίας κατοχικού στρατού, αλλά να φύγουν την ίδια μέρα. Καταλαβαίνετε ότι και αδύνατο θα ήταν και θα κρινόταν από πολλούς ως μη λογικό, αλλά επαναλαμβάνω η πρόταση ήταν από την πρώτη μέρα να φύγει το 75% τουλάχιστον ή περίπου τόσο και το υπόλοιπο εντός τακτής προθεσμίας με μία ροή αποχώρησης έτσι ώστε να φτάσουμε στην μέρα που θα απαλλασσόμασταν από την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων».

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

Σχετικά με την υποψηφιότητά του στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν τον απασχόλησε ποτέ και πως «σε όλη μου την πολιτική διαδρομή, αποφάσιζα όταν έπρεπε να είναι η ώρα αν θα διεκδικήσω». Σημείωσε ότι «οσάκις διεκδίκησα εκλογές, με εξαίρεση μία μόνο καθ’ όλη τη μακρά διάρκεια, ήταν πάντα επιτυχείς οι προσπάθειες. Συνεπώς αυτήν την ώρα οι προτεραιότητές μου είναι άλλες». Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως έχει ακόμα ένα χρόνο που πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει προβλήματα του εσωτερικού, «πιο εντατικοποιημένες προσπάθειες, με την ελπίδα να επιτύχουμε λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και το τελευταίο που με απασχολεί είναι οι εκλογές». Τέλος, υπογράμμισε πως «όταν και εφόσον έρθει η ώρα, θα αποφασίσω αν θα επαναδιεκδικήσω, και συνεπώς δεν είναι θέμα ένα χρόνο πριν να ασχολείται κανένας με εκλογές, ειλικρινά διερωτώμαι όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα εθνικό πρόβλημα, όταν έχει να αντιμετωπίσει ακόμα υπαρκτά προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, το θεωρώ και επιπόλαιο».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ 07 Αυγ 2020 | 19:03

Η Τουρκία παραμονεύει για μια "Αραβική Άνοιξη"...

Στενοί συνεργάτες του Ερντογάν βλέπουν σύντομα ανατρεπτικές και απροσδόκητες εξελίξεις

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ 07 Αυγ 2020 | 18:39

Μεγαλοπρεπές "άδειασμα" Κομισιόν σε Τσαβούσογλου: Δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δεν έχει εξουδιοτηθεί να μιλάει εκ μέρους της ΕΕ επισημαίνει η Κομισιόν

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 07 Αυγ 2020 | 13:11

Αυστηρό μήνυμα Μπορέλ προς Τουρκία: Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Να σταματήσει τις απειλές και να σέβεται το διεθνές δίκαιο καλεί την Τουρκία ο Ζοζέπ Μπορέλ

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ 07 Αυγ 2020 | 07:40

Πώς η Αθήνα "διεμβόλισε" την τουρκολιβυκή συμφωνία αιφνιδιάζοντας την Άγκυρα – Εκνευρισμός και απειλές από τον Τσαβούσογλου

Η στρατηγική που ακολούθησε η Αθήνα αιφνιδίασε την Άγκυρα δημιουργώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ 06 Αυγ 2020 | 21:30

Εξοργισμένη η Τουρκία: Ακύρωσε τις διερευνητικές επαφές του Αυγούστου

Εντονος ο εκνευρισμός στην Αγκυρα μετά την συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ 06 Αυγ 2020 | 19:55
ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 06 Αυγ 2020 | 19:27

Εκνευρισμός και απειλές της Τουρκίας για ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου: Ανύπαρκτη η συμφωνία, θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο

Η Τουρκία ανέβασε τους τόνους απειλώντας πως "η συμφωνία είναι για εμάς ανύπαρκτη. Θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι".

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΘΕΛΚΥΣΗΣ ΤΠΚ 7 05 Αυγ 2020 | 19:32

Μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: Οποιος τολμά να εκστομίσει απειλές, θα βρει απέναντί του τις Ενοπλες Δυνάμεις

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως "αυτή είναι η εποχή που οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ενισχυθούν"

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ 05 Αυγ 2020 | 15:02

Έκρηξη στη Βηρυτό: Αυτός είναι ο Ρώσος που μετέφερε τη φονική νιτρική αμμωνία - Είναι κάτοικος Κύπρου

Ποιος είναι ο Ρώσος ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία στο λιμάνι της Βηρυτού

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ INSTAGRAM 04 Αυγ 2020 | 18:08

Ντάρια Κιριλιούκ: Σοκ για τον άγριο ξυλοδαρμό του πανέμορφου μοντέλου στην Τουρκία [Εικόνες]

Η Ντάρια Κιριλιούκ, ο σύντροφός της και φίλοι τους ξυλοκοπήθηκαν σε παραλία της Τουρκίας

ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ-ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 18:12

Δένδιας: Δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία υπό το καθεστώς απειλών

Υπό το καθεστώς απειλών δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος με την Τουρκία δήλωσε ο Νίκος Δένδιας

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 03 Αυγ 2020 | 17:38

Κάπα Research: Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν - Μοιρασμένοι για την Αγιά Σοφιά

Το 55% των Τούρκων έχει αρνητική άποψη για τον Ερντογάν ενώ μοιρασμένοι είναι για το θέμα της Αγιάς Σοφιάς σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research