Follow us

Αποκάλυψη Βίτσα: Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει F-35 από τις ΗΠΑ το 2017 - Διγλωσσία της Κουμουνδούρου

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επισήμως να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-35, δείχνοντας μια διαφορά με τις πρόσφατες δηλώσεις περί "νέου ράλι εξοπλισμών ύψους 4 δις"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βίτσας: Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «χάος και καταστολή» στο μεταναστευτικό

Μπορεί μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά ενός σμήνους F-35, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνούσε λέγοντας πως επιβαρύνει την χώρα με 4 δισ., όμως όπως ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει επισήμως από το 2017 να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Στην αποκάλυψη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επισήμως από το 2017 να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία χαρακτήρισε ως "υπερόπλο" που μπορεί να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας τις ισορροπίες στο Αιγαίο, προέβη σε χτεσινές δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αν. υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

"Το 2017 η τότε ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα LOR, δηλαδή μια επιστολή, ένα επίσημο έγγραφο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ", με τα αιτήματα της Ελλάδας και "έκαναν 3 χρόνια να απαντήσουν". Την επιστολή, όπως είπε, την υπέγραφαν ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χρήστος Χριστοδούλου και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, ενώ έφερε και την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, η επιστολή είχε δυο σκέλη. "Το ένα κομμάτι αφορούσε την αναβάθμιση των F-16 που ήδη έχει ξεκινήσει και γίνεται, και το δεύτερο είχε μια μελέτη για να δούμε πώς μπορούμε να εντάξουμε χρονικά και οικονομικά τα F-35 στο στόλο μαχητικών", διευκρίνισε. "Η απάντηση, δηλαδή η ολοκληρωμένη μελέτη, ήρθε από την Αμερική το 2020. Η απάντηση έλεγε ότι με αυτά τα χρήματα μπορείτε να εντάξετε μια μοίρα F-35. Δεν υπήρχε βέβαια τότε σκέψη για Rafale.

Εκτιμούσαμε ότι η αναβάθμιση των F-16 πηγαίνει μαζί με ένα πρόγραμμα για τα F-35", επισήμανε, σημειώνοντας ότι η θέση της τότε κυβέρνησης ήταν πως το βασικό σημείο για μια τέτοια αγορά, ήταν το αν υπήρχαν χρήματα. "Αυτό είναι τώρα το ζήτημα. 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια δεν είναι ένα ευτελές ποσό και δεν θα πρέπει να λείψει από άλλες περιοχές της κοινωνικής μας ζωής όπως η Υγεία και η Παιδεία. Άρα το πρώτο που πρέπει να εκτιμηθεί είναι αυτό, έχουμε τα λεφτά να πάρουμε F-35; Πολύ περισσότερο τώρα που δαπανήσαμε πάρα πολλά χρήματα για να αγοράσουμε Rafale;", διερωτήθηκε.

"Δεν ξέρω λεπτομέρειες της απάντησης, αλλά ξέρω ότι είχε μέσα μια λογική χρόνου που ξεπερνά τα 8-10 έτη. Δηλαδή μπορώ να σας υπογράψω ότι πριν το 2030, δεν πρόκειται να έχουμε F-35", είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας πως ο ίδιος είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο που φτιάχνονται τα F-35.

Διαβάστε Επίσης

"Είναι αεροπλάνα που τα έχω δει πάρα πολλές φορές. Μου έχουν εξηγήσει τι κάνουν. Τα F-35 είναι μαχητικά αεροπλάνα πρώτου χτυπήματος, είναι υπερόπλο. Σαφώς", ξεκαθάρισε.

"Έχουμε τα λεφτά να τα αγοράσουμε; Αντέχει η ελληνική οικονομία; Αν έχουμε εμείς τα συγκεκριμένα αεροσκάφη και δεν έχει η Τουρκία , βεβαίως αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ μας. Αν έχει η Τουρκία άλλα 40 αναβαθμισμένα F-16 και φτιάξει άλλα 80 F-16 Viper και πάρει και F-35, καθώς συμμετείχε αρχικά στο πρόγραμμα και μετά από απόφαση του Κογκρέσου δεν της δίνουν τα μαχητικά, τότε θα είναι υπέρ της Τουρκίας αυτή η αναλογία. Από άποψη στρατιωτική ή στρατηγική απαντάς εύκολα. Το βασικό σημείο είναι υπό ποιες προϋποθέσεις και τι επίπτωση θα έχουν στην οικονομία της χώρας", διεμήνυσε ο πρώην υπουργός.

"Θα έλεγε κανείς "χρειαζόμαστε Rafale ή χρειαζόμαστε F-35;”. Ναι χρειαζόμαστε. Το θέμα είναι σε τι προτεραιότητα τα βάζουμε, εάν δηλαδή τα βάζουμε σε πρώτη –πρώτη προτεραιότητα. Γιατί τώρα εγώ έχω πολλούς ενδοιασμούς σε σχέση με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η χώρα μας και αν ακολουθήσουμε ένα παιχνίδι εξοπλισμών. Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε ένα παιχνίδι εξοπλισμών. Βέβαια, μας πιέζει από την άλλη πλευρά η Τουρκία. Αλλά για αυτό υπάρχει και η διπλωματία", υπογράμμισε ο κ. Βίτσας.

"Είναι χρήσιμα τα F-35, αλλά να δούμε και τις προτεραιότητές μας. Αν μας ρωτήσει κανείς "πυρηνοκίνητο υποβρύχιο χρειαζόμαστε; Είναι καλό να έχουμε;”. Ε, βεβαίως είναι καλό να έχουμε. Το αντέχουμε ως κόστος και ως λειτουργία; Δεν το αντέχουμε", είπε χαρακτηριστικά.

"Επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας"

Ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο "για μια πολύ μεγάλη "επίθεση” ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας", εκτιμώντας πως "είναι ένα μήνυμα που το στέλνει κατά κύριο λόγο η Άγκυρα προς την ελληνική κυβέρνηση που της λέει πως ότι και να λένε οι Αμερικάνοι, στο τέλος θα είναι ουδέτεροι, ψάχνουν τη μέση λύση".

"Και τι να κάνουμε; Να τα καταρρίψουμε αυτά τα αεροπλάνα;", αναρωτήθηκε ο ίδιος, λέγοντας πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με μια αυστηρότητα, με την έννοια ότι πέρα από το διάβημα πρέπει να φέρουμε το θέμα και στην ΕΕ και σε ορισμένα διαβαλκανικά φόρουμ, αλλά "εάν χρειαστεί να φέρουμε το θέμα με επιστολή και στον ΟΗΕ" για να τους ενημερώσουμε ότι " ακολουθείται μια παραβατική συμπεριφορά ενάντια στην Ελλάδα", δηλαδή σε μια χώρα σύμμαχο και "ουαί και αλίμονο σε όλους μας εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο".

"Υπάρχει μια κλιμάκωση, το γεγονός της Αλεξανδρούπολης και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου το τελευταίο χρονικό διάστημα εάν δεν σταματήσει "εδώ και τώρα” προμηνύει ένα θερμό καλοκαίρι. Οπότε η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεν πέτυχε κάτι το ουσιαστικό στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, οφείλει να επαναλάβει όλες τις προσπάθειες και να ζητήσει να προστρέξει βοηθητικά και η ΕΕ γιατί είναι σωστό να συζητάμε για τα ελληνοτουρκικά ως μέλος της ΕΕ και όχι έτσι όπως το θέτει ο κ. Ερντογάν σε διμερές επίπεδο", δήλωσε ο κ. Βίτσας.

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Τουρκία έχει ενοχληθεί, "αν και πάντα έχει τη λογική ότι απαντάμε με επιθετική ρητορική και με επιθετικές πράξεις ώστε να διατηρείται το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας σε ένα εθνικιστικού χαρακτήρα παραλήρημα". "Δεν είναι προς την Αμερική το μήνυμα, υπάρχουν πολλά περισσότερα ζητήματα που αφορούν το εσωτερικό της Τουρκίας", τόνισε, λέγοντας πως "είναι πολύ πιο σοβαρό το ζήτημα με τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σε σχέση ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ".

Η διαφορά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του είχε δείξει την πλήρη αντίθεση του στην συγκεκριμένη προμήθεια, χαρακτηρίζοντας την ως "νέο ράλι εξοπλισμών ύψους 4 δις".

Πιο συγκεκριμένα, είχε αναφέρει:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ο κ. Τσίπρας στην συζήτηση της περασμένης εβδομάδας για τις βάσεις καθώς και στις συνεντεύξεις του, τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τις προϋποθέσεις επιτυχίας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Δηλαδή:

-αποτροπή πώλησης των F16 στην Τουρκία και όχι νέο ράλι εξοπλισμών με αγορά F35 ύψους 4 δις. ως αντιστάθμισμα,

-ρητή καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και - προυποθέσεις για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ενέργειας.

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, μέχρι τότε δεν θα σχολιάσουμε κάτι περαιτέρω".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΥΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 22:42

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Μαδρίτη: Στο ίδιο τραπέζι Μητσοτάκης - Ερντογάν - Ετοιμότητα για απαντήσεις σε κάθε τουρκική πρόκληση

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός βασιλιάς την Τρίτη το βράδυ στο παλάτι - Ο πλήρης φάκελος της τουρκικής προκλητικότητας στα χέρια του πρωθυπουργού

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑ 27 Ιουν 2022 | 22:33

Τουρκία: Κατοχύρωσε στην ΕΕ τον όρο "turkaegean" - Τι απαντά η Επιτροπή που έκανε δεκτό το αίτημα

Σύμφωνα με το έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας, η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο έως τον Ιούλιο του 2031.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 27 Ιουν 2022 | 19:49

Μητσοτάκης: "Ο πόλεμος στην Ουκρανία φουντώνει τον λαϊκισμό και την αμφισβήτηση της Ευρώπης"

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 35 χρόνων από την έναρξη του προγράμματος Erasmus.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS 27 Ιουν 2022 | 18:17

Reuters: H Ρωσία απελαύνει 8 Έλληνες διπλωμάτες - Αβάσιμη απόφαση, απαντά η Αθήνα

Η Ρωσία κήρυξε τους οκτώ Έλληνες διπλωμάτες "personae non gratae" και τους έδωσε προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ 27 Ιουν 2022 | 18:12

EE: "Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας" λέει ο Επίτροπος Διεύρυνσης

Ο Επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν συνεχίζει την εντατικοποίηση της δέσμευσης με την Τουρκίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος..

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 27 Ιουν 2022 | 16:43

Συνάντηση Μητσοτάκη - Βεστάγκερ: "Το 2015 φτάσαμε στην καταστροφή" - "Eντυπωσιακό ό,τι πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια"

"Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό" τόνισε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 27 Ιουν 2022 | 16:34

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και το ΝΑΤΟ- Τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε Το Βήμα

Απόρρητα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα, για τη στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στις θέσεις της Άγκυρας, προβάλλονται ως επιχειρήματα στην Τουρκία για την αιτιολόγηση των θέσεών της

ΠΑΡΩΝ ΚΑ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ 27 Ιουν 2022 | 14:08

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας χαιρέτισε την άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση, στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.

ΕΡΩΤΗΣΗ 22 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 27 Ιουν 2022 | 13:14

Ανεπάρκεια και ολιγωρία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, για την "μαφιόζικη απαγωγή" του 6χρονου στη Νορβηγία

Ερώτηση 22 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της απαγωγής και μεταφοράς του 6χρονου Ράινερ στη Νορβηγία, στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 27 Ιουν 2022 | 13:03

Τούρκος αντιδήμαρχος κολύμπησε από το Καστελόριζο στα τουρκικά παράλια - Άνοιξε σημαία της "ανεξάρτητης δυτικής Θράκης"

Ο αντιδήμαρχος Τσεμ Κουρσάντ Χασάνογλου κολύμπησε 7,1 χλμ από το Καστελόριζο έως τα τουρκικά παράλια και ανοιξε σημαία της ανεξάρτητης δυτικής Θράκης.

ΝΟΥΜΑΝ ΚΟΥΡΤΟΥΛΜΟΥΣ 27 Ιουν 2022 | 12:31

Νέα πρόκληση από Τούρκο αξιωματούχο για την "στρατιωτικοποίηση των νησιών"

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος επανέλαβε ότι "η στρατιωτιοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής".

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 27 Ιουν 2022 | 12:05

Γάμος συνεργατών Μητσοτάκη στη Τζια: Οι ευχές του πρωθυπουργού και η σέλφι του Άκη Σκέρτσου με τη νύφη στο γλέντι [εικόνες]

Οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη παντρεύτηκαν του Σάββατο στη Τζια, με τον Άκη Σκέρτσο να ανεβάζει σέλφι στα social με τη νύφη Κύρα Κάπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 27 Ιουν 2022 | 11:27

Τσίπρας: Προφανές ότι οι ευρωσοσιαλιστές θα επιθυμούσαν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Οχι σε συνεργασία με ΝΔ

"Αυτή τη στιγμή χρειάζεται η χώρα μια προοδευτική κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον εφιάλτη, να σταματήσει αυτή την κατηφόρα", τονίζει σε συνέντευξη του στο Euractiv ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.