«Αποκαλυπτήρια» του νέου κόμματος από τον Γ.Παπανδρέου

Την ίδρυση κόμματος προανήγγειλε ουσιαστικά από την Κοζάνη ο Γιώργος Παπανδρέου, σε μια ομιλία που κυριαρχούσαν οι λέξεις «Κίνημα», «αξίες» και «μπορούμε».

apokaluptiria-tou-neou-kommatos-apo-ton-gpapandreou
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε μία ομιλία εφ' όλης της ύλης, η οποία είχε τα χαρακτηριστικά ιδρυτικής διακήρυξης κόμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κίνημα αλλαγής και αξιών που να υπερασπιστεί την ιστορία του ΠΑΣΟΚ». Αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης 2009-2011 που ήταν πρωθυπουργός, έκανε αυτοκριτική, αλλά άσκησε και έντονη κριτική τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μιλώντας στο εκθεσιακό Κέντρο Κοίλων στην Κοζάνη, μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό 500 υποστηρικτών του -παρουσία των κυρίων Φ. Πετσάλνικου και Γ. Πεταλωτή-  ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη συναινέσεων για να βγει η χώρα από την κρίση και επανέλαβε την πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σχηματισμό κυβέρνησης που θα έχει δεσμευτεί στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένο προγράμματος. Στην ομιλία του - στην οποία κυριαρχούσαν οι λέξεις «Κίνημα», «αξίες» και «μπορούμε»- ο Γ. Παπανδρέου τόνισε τα ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης αντιπαράθεσης μεταξύ προόδου και συντήρησης. 

Η σύγχρονη αντιπαράθεση της προόδου με την συντήρηση 

«Σήμερα, ο αγώνας για αξίες είναι παγκόσμιος. Δεν γνωρίζει σύνορα….Είναι μια μάχη μεταξύ αυτών που διψάνε απλά για την εξουσία και εκείνων που διψάνε για μία κοινωνία αξιών», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να αναλάβει η πολιτική τα πρωτεία, «η έκφραση του κοινού συμφέροντος, έναντι των αγορών, αλλά και κάθε άλλης δύναμης υπερσυγκέντρωσης εξουσιών έξω από τους δημοκρατικούς μας θεσμούς». 

Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την χώρα στα ζάρια

Αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν - για να μη ζήσουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά την τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι θα μιλήσει για το μέλλον αναφερόμενος όμως στο παρελθόν, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήματα για την περίοδο 2009-2011. Σημείωσε μάλιστα ότι υπήρξαν στιγμές όπου όλοι στην κυβέρνηση ένιωσαν «να συγκρούεται το "θέλω" των αξιών σου, με το "πρέπει" των περιστάσεων. Αυτό συνέβη όταν αναλάβαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν - για να μη ζήσουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά την τραγωδία της βίαιης χρεοκοπίας», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση στην οποία ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2011 «πήρε και αποφάσεις που μάτωσαν κόσμο, πολύ κόσμο. Κόσμο που δεν έφταιγε. Πονέσαμε για αυτό. Αποφάσεις που δεν θα χρειάζονταν αν η αξιοπιστία της χώρας δεν είχε πληγεί θανάσιμα από αυτούς που είπαν ψέματα και έφυγαν…Γιατί σύμφωνα με τις αξίες μας, υπάρχουμε στην πολιτική για να υπηρετούμε την πατρίδα, όχι για να μας υπηρετεί αυτή». 

«Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στην θέση μας το 2010»

«Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης», είπε αναφερόμενος στην ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά

«Κανείς δεν δικαιούται να παίζει την τύχη της χώρας στα ζάρια. Πόσο μάλλον με την απειλή της βίαιης χρεοκοπίας ante portas» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές κατά της σημερινής κυβέρνησης. «Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης», είπε αναφερόμενος στην ΝΔ και στον Αντώνη Σαμαρά. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή του είχε κάνει λάθη «είτε λόγω της απίστευτης πίεσης, είτε λόγω του ασφυχτικά περιορισμένου χρόνου, είτε λόγω και της δικής μας αδυναμίας να φτάσουμε όσο μακριά έπρεπε».

Το νέο συμβόλαιο με το λαό

Ο πρώην Πρωθυπουργός πρότεινε την διαμόρφωση ενός ελληνικού προγράμματος για την έξοδο από την κρίση: «Ένα Ελληνικό Πρόγραμμα προσαρμογής και αλλαγών. Ένα πρόγραμμα Συμβόλαιο με τον Ελληνικό λαό - με τις επόμενες γενιές», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Εάν υπήρχε συναίνεση το 2010 δεν θα μιλούσαμε σήμερα για Grexit»

Ο κ. Παπανδρέου επιμένοντας στην πολιτική των συναινέσεων επισήμανε ότι εάν είχε επιτευχθεί μία  στοιχειώδη πολιτική συναίνεση το 2010, «όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα σήμερα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο. Θα είχε γλιτώσει πολλά. Δεν θα μιλάγαμε σήμερα για παρατάσεις. Δεν θα ακούγαμε σήμερα, το 2014, για Grexit», είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε δε με σφοδρότητα στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες»

Επιτέθηκε δε με σφοδρότητα στην ΝΔ σημειώνοντας ότι «κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες». Υπογράμμισε ότι σήμερα επικρατεί αβεβαιότητα και πως «είναι αδιανόητο για μένα, πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης και μετά από όσα περάσαμε, να βρισκόμαστε ως χώρα στη σημερινή θέση. Αδιανόητο».

Ανάγκη για συναίνεση –Διεθνής διάσκεψη για το χρέος

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι πιστεύει βαθιά στην συνεννόηση και την  συναίνεση. «Ακόμη και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει χρόνος, αν έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον», σημείωσε και πρότεινε τη δημιουργία κυβέρνησης η οποία να διαθέτει προγραμματικό πλαίσιο για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που θα επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της. Παράλληλα πρότεινε διεθνή διάσκεψη για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους, Συνταγματική Αναθεώρηση, δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα και εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην «επόμενη μέρα».

Κίνημα Αλλαγής

«Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να προσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση», είπε ο Γ.Παπανδρέου, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την ίδρυση νέου κόμματος

Απάντησε στις αναφορές του Ευ. Βενιζέλου για όσου ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ στο παραβάν αναφέροντας ότι «υπάρχει κόσμος που μοιράζεται τις αξίες και υπερασπίζεται τη διαδρομή και τις στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλει να το κρύψει – ούτε θέλει η επίκληση του ονόματος ΠΑΣΟΚ να γίνεται μόνο προεκλογικά και μόνο για την ψήφο στο παραβάν. Η Ελλάδα, όλοι μας, χρειαζόμαστε ένα Κίνημα πρωταγωνιστή προοδευτικών αλλαγών», είπε ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την δημιουργία νέου κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μιλάμε για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάμε για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε τα όρια με τα υπόλοιπα κόμματα και προανήγειλε την δημιουργία πολιτικού σχηματισμού λέγοντας ότι: «Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή για…
 

  • Ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας.
  • Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό.
  • Ένα Κίνημα – πρωταγωνιστικό προοδευτικό πόλο ευρύτερων συνεργασιών, όχι «πατερίτσα» της δεξιάς ή αριστερής συντήρησης.
  • Ένα Κίνημα Συμμετοχής και Αυτοοργάνωσης, απέναντι στον ελιτισμό και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν.
  • Αυτοοργάνωση, ώστε να συγκροτούμε μέτωπο απέναντι:
  1. Στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία της δεξιάς και αριστερής συντήρησης.
  2. Στον παρασιτισμό της μεγάλης διαφθοράς των κερδοσκόπων, κρατικοδίαιτων προμηθευτών και φοροφυγάδων, αλλά και του μικρού παρασιτισμού των άδικων προνομιών συντεχνιών, των πελατειακών διευθετήσεων.
  3. Στον κρατισμό που γιγαντώνεται στο χώρο της δεξιάς και αριστερής συντήρησης. Που αντιμετωπίζει το δημόσιο σαν πελατειακό λάφυρο, στρεβλώνει κάθε προσπάθεια αξιοποιήσης των παραγωγικών μας πλεονεκτημάτων της χώρας και υπονομεύει τη δημοσιονομική σταθερότητα με τον διαρκή κίνδυνο εκτροχιασμού των ελλειμμάτων.
  4. Στον νεοφιλελευθερισμό, και κυρίως, απέναντι στις παλιές και νέες ανισότητες που αυτός παράγει».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook