Follow us

Αποκαλυπτήρια του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον Μητσοτάκη: Η ελληνική πρόταση που κέρδισε την Ε.Ε.

Ενώπιον του Σαρλ Μισέλ και του Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το EU DigitalCovid Certificate.

Ήταν 12 Ιανουαρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έθετε για πρώτη φορά επίσημα στην Ε.Ε. την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, προκειμένου οι πολίτες να κινούνται ελεύθερα και με υγειονομική ασφάλεια μεταξύ των κρατών – μελών.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ελληνική πρόταση αντιμετωπίστηκε αρχικά με επιφυλακτικότητα, αλλά και από τις έντονες αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Περίπου έξι μήνες μετά, ο πρωθυπουργός θα κάνει στις 9:30 το πρωί τα αποκαλυπτήρια του "πράσινου" πιστοποιητικού (EU Digital Covid Certificate) παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

"Νιώθω περήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετά – Covid εποχή. Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, δείχνοντας την ικανοποίηση του.

Αποκαλυπτήρια του πράσινου πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον Μητσοτάκη: Η ελληνική πρόταση που κέρδισε την Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε ένα σημαντικό στοίχημα, το οποίο θα κάνει τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών πιο εύκολες χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, ενώ παράλληλα θα ωφεληθούν οι χώρες του νότου που συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των τουριστών. "Είναι μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας από την οποία θα ωφεληθούν, όχι μόνο ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας και οι τοπικές κοινωνίες, αλλά και η οικονομία και η κοινωνία στο σύνολό της" είπε η Αριστοτελία Πελώνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσο περνούσε ο καιρός, στις Βρυξέλλες διαπίστωναν την ορθότητα της πρότασης Μητσοτάκη που κέρδιζε συνεχώς υποστηρικτές, ενώ έκαμψε και τις αντιρρήσεις της Άνγκελα Μέρκελ. "Θέλουμε οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν ένα ασφαλές και χαλαρό καλοκαίρι" είπε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας το "πράσινο" πιστοποιητικό.

Στις αρχές Ιουνίου η εφαρμογή στην Ελλάδα

Την παρουσίαση ψηφιακού πιστοποιητικού για τον κορονοϊό θα κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο "αρχιτέκτονας" ενός ακόμη δύσκολου εγχειρήματος. Άλλωστε η επιστολή που έστειλε στις αρχές του χρόνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, περιλάμβανε ένα προσχέδιο για το πως θα μπορούσε να είναι το "πράσινο" διαβατήριο το οποίο είχε δημιουργήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η εφαρμογή του πιστοποιητικού στην χώρα μας θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο. Ήδη στις πύλες εισόδους της χώρας και τα αεροδρόμια γίνονται συνεχώς δοκιμές για την λειτουργία του συστήματος. Στην Ε.Ε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το αργότερο μέχρι την 1η Ιουλίου καθώς η κάθε χώρα θα πρέπει να το περάσει την εθνική της αντιπροσωπεία.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης χαρακτηρίζει την ψηφιακή βεβαίωση ως ένα εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων. "Να είναι ευκολότερη η διαδικασία" είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις μέχρις τώρα πληροφορίες το ψηφιακό έγγραφο που θα φέρει QR code, θα το δικαιούνται όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό και εκείνοι που έχουν αρνητικό τεστ PCR 72ωρών. Ωστόσο ερώτημα αποτελεί αν θα γίνονται δεκτά τα τεστ αντιγόνων (rapid και self – test). Στόχος των "27" είναι να μην μπαίνουν σε καραντίνα όσοι διαθέτουν "πράσινο" πιστοποιητικό, ωστόσο εναπόκειται στην κάθε κυβέρνηση να αποφασίσει εάν στους τουρίστες με πιστοποιητικό θα τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 08 Μαϊ 2024 | 19:49

ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη Ράμα: Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη

Προκλητική χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη επίσκεψη Ράμα ανήμερα της επετείου προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR 08 Μαϊ 2024 | 17:51

Μητσοτάκης για Μονή της Χώρας: "Περιττή και λανθασμένη επιλογή - Θα εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου στον Ερντογάν"

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα προστατεύει τα μουσουλμανικά μνημεία, όπως έχει ευθύνη να κάνει και προσέθεσε ότι "δεν θα μπαίναμε εμείς ποτέ στον πειρασμό να κάναμε κάτι αντίστοιχο"

ΣΤΟ MEGA 08 Μαϊ 2024 | 17:21

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για όσους έκαναν το εμβόλιο του κορονοϊού - Γιατί το απέσυρε η εταιρεία

Τι αναφέρουν ο καθηγητής Βασιλακόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ για όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca - Η μαρτυρία του Αλέξανδρου Μεταξάκη που υπέστη δύο θρομβώσεις 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ 08 Μαϊ 2024 | 12:52

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Προσβολή η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί - Θα το θέσω στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα και την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί.

"ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ" 08 Μαϊ 2024 | 08:35

Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού - Οι λόγοι που επικαλείται

H AstraZeneca δήλωσε πως πλέον υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων, κάτι που οδήγησε σε μείωση της ζήτησης.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ… ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ 08 Μαϊ 2024 | 07:28

Ο Μητσοτάκης μεταξύ προκλήσεων Ερντογάν και Ράμα - Τα διπλωματικά αγκάθια πριν τη μάχη των ευρωεκλογών

Την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, ενώ την προηγούμενη ημέρα ο Ράμα θα μιλήσει σε συγκέντρωση ομοεθνών του στην Αθήνα.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ 05 Μαϊ 2024 | 21:24

Η ανάρτηση του Μητσοτάκη για το Πάσχα: Η συμβουλή για το ποδήλατο και τη χώνεψη

Η συμβουλή για το ποδήλατο και τη χώνεψη από τον Κ. Μητσοτάκη σε ανάρτησή του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ 04 Μαϊ 2024 | 15:45

Το μήνυμα Μητσοτάκη για το Πάσχα: "Η σκέψη μας στους πιο αδύναμους που χρειάζονται τη στήριξή μας"

Στην Τήνο βρίσκεται για τις διακοπές του Πάσχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 04 Μαϊ 2024 | 11:36

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στην Τήνο [εικόνες]

Tη Θεία Λειτουργία της πρώτης Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου παρακολούθησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ 03 Μαϊ 2024 | 23:39

Την Ακολουθία του Επιταφίου στην Τήνο παρακολούθησε ο Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα και την κόρη τους Σοφία

Στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης στην Κέρκυρα βρέθηκε για την Ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ.

ΠΡΩΗΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 03 Μαϊ 2024 | 11:13

Σκληρή επίθεση από τον Αμβρόσιο στον Αρχιεπισκόπο Ιερώνυμο γιατί... συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη

Κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο ότι αμνηστεύει τους "καταφρονητές των νόμων του Ευαγγελίου"

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 03 Μαϊ 2024 | 10:21

Μητσοτάκης: Στην Τήνο για το Πάσχα – Εναρξη της προεκλογικής εκστρατείας μόλις επιστρέψει στην Αθήνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε χθες Μεγάλη Πέμπτη στη Μητρόπολη Αθηνών για να παρακολουθήσει την ακολουθία των Αγίων Παθών

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ 02 Μαϊ 2024 | 21:54

Στη Μητρόπολη Αθηνών για την Ακολουθία των Αγίων Παθών ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Η αντίδραση του Ιερώνυμου [Εικόνες]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στον μητροπολιτικό ναό περίπου στις 20:30 και είχε χειραψία με τον Αρχιεπίσκοπο