Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα για το «όνειδος»

Τα όσα γράφονται στο Wikipedia δεν απέχουν απο όσα γράφονται στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο για τον χαρακτηρισμό «όνειδος».

aporrifthike-i-aitisi-asfalistikwn-metrwn-tou-katsaneba-gia-to-oneidos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θόδωρου Κατσανέβα για το χαρακτηρισμό «όνειδος» που αναγράφεται στην παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στο λήμμα που αφορά τον ίδιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος ΔΡΑΧΜΗ ζητούσε να αφαιρεθεί μέρος του λήμματος που αναφερόταν σε διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να του απέδιδε τον επίμαχο χαρακτηρισμό.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του χρήστη με την κωδική ονομασία DIU, Δημήτρη Λιούρδη που φέρεται ως ο υπεύθυνος για το επίμαχο βιογραφικό λήμμα που τον αφορά.

Η προσωπικότητα του αιτούντος (Θ. Κατσανέβα) δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας από την επίδικη καταχώριση η οποία...δεν είναι παράνομη έκρινε το δικαστήριο

 

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την 9118/2014 απόφασή του έκρινε ότι «από την απλή αντιπαραβολή των δυο αυτών κειμένων (πρώτη διαθήκη και λήμμα wikipedia) προκύπτει ότι η ανάρτηση της Βικιπαίδεια δεν διαφοροποιείται κατά περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω διαθήκη. Και κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αναληθείας της καταχώρισης...» Μάλιστα η υπόθεση θα κριθεί οριστικά τον Ιανουάριο του 2016 από το πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας στο οποιο θα συζητηθεί αγωγή του Θόδωρου Κατσανέβα, με την οποία ζητά από τον κ. Λιούρδη αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ για τον επίμαχο χαρακτηρισμό. 

Επίσης κρίθηκε ότι «ούτε και η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του αιτούντος».

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος (Θ. Κατσανέβα) δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας από την επίδικη καταχώριση η οποία...δεν είναι παράνομη. Επομένως πρέπει η υπό κρίση αίτηση να απορριφθεί ως κατ' ουσίαν αβάσιμη.»

Πως μπήκε ο χαρακτηρισμός όνειδος στη διαθήκη του Ανδρέα  

Στην απόφαση αναφέρεται περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στον Θόδωρο Κατσανέβα, τη γραμματέα του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα και τις συνεργάτιδες της, Κυβέλη Ζωγραφίδη και Έφη Μπαμπέτα το 1990.

Ο τότε γαμπρός του αείμνηστου Ανδρέα φέρεται να ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο απαγορεύοντας την είσοδο στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οικεία του στο Καστρί.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, έγραψε στη διαθήκη του: «Το σημείωμα τούτο να δοθεί στη δημοσιότητα ως τμήμα της διαθήκης μου όταν εκλείψω. Αφορά πρώτο, το ρόλο του Θεόδωρου Κατσανέβα. Από τα συναπτόμενα κείμενα  (σ.σ. πρόκειται για επιστολές του ίδιου, της Αγγέλας Κοκκόλα και των συνεργάτιδών της για το περιστατικό)... συνάγεται ότι ο Κατσανέβας αποτελεί όνειδος για την οικογένεια Παπανδρέου. Στόχος του να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατέλαβε βίαια και παράνομα το γραφείο μου καθώς και τον οικίσκο στο Καστρί - δηλαδή το αρχείο μου, τα προσωπικά μου αντικείμενα και τη βιβλιοθήκη μου...»

Στον ισχυρισμό του Θ. Κατσανέβα ότι υπήρξε μεταγενέστερη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, το δικαστήριο απάντησε ότι «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δε συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη».

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook