Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα για το «όνειδος»

Τα όσα γράφονται στο Wikipedia δεν απέχουν απο όσα γράφονται στην διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο για τον χαρακτηρισμό «όνειδος».

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Κατσανέβα για το «όνειδος»

Απορρίφθηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Θόδωρου Κατσανέβα για το χαρακτηρισμό «όνειδος» που αναγράφεται στην παγκόσμια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia στο λήμμα που αφορά τον ίδιο.

Ο πρόεδρος του κόμματος ΔΡΑΧΜΗ ζητούσε να αφαιρεθεί μέρος του λήμματος που αναφερόταν σε διαθήκη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος φέρεται να του απέδιδε τον επίμαχο χαρακτηρισμό.

Ο Θόδωρος Κατσανέβας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του χρήστη με την κωδική ονομασία DIU, Δημήτρη Λιούρδη που φέρεται ως ο υπεύθυνος για το επίμαχο βιογραφικό λήμμα που τον αφορά.

Η προσωπικότητα του αιτούντος (Θ. Κατσανέβα) δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας από την επίδικη καταχώριση η οποία...δεν είναι παράνομη έκρινε το δικαστήριο

Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την 9118/2014 απόφασή του έκρινε ότι «από την απλή αντιπαραβολή των δυο αυτών κειμένων (πρώτη διαθήκη και λήμμα wikipedia) προκύπτει ότι η ανάρτηση της Βικιπαίδεια δεν διαφοροποιείται κατά περιεχόμενο από τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω διαθήκη. Και κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα αναληθείας της καταχώρισης...» Μάλιστα η υπόθεση θα κριθεί οριστικά τον Ιανουάριο του 2016 από το πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας στο οποιο θα συζητηθεί αγωγή του Θόδωρου Κατσανέβα, με την οποία ζητά από τον κ. Λιούρδη αποζημίωση ύψους 200.000 ευρώ για τον επίμαχο χαρακτηρισμό.

Επίσης κρίθηκε ότι «ούτε και η εκφορά του λόγου δηλώνει σκοπό καταφρόνησης της τιμής του αιτούντος».

Το δικαστήριο επισημαίνει ότι «η προσωπικότητα του αιτούντος (Θ. Κατσανέβα) δεν χρήζει προσωρινής δικαστικής προστασίας από την επίδικη καταχώριση η οποία...δεν είναι παράνομη. Επομένως πρέπει η υπό κρίση αίτηση να απορριφθεί ως κατ' ουσίαν αβάσιμη.»

Πως μπήκε ο χαρακτηρισμός όνειδος στη διαθήκη του Ανδρέα

Στην απόφαση αναφέρεται περιστατικό που συνέβη ανάμεσα στον Θόδωρο Κατσανέβα, τη γραμματέα του Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκκόλα και τις συνεργάτιδες της, Κυβέλη Ζωγραφίδη και Έφη Μπαμπέτα το 1990.

Ο τότε γαμπρός του αείμνηστου Ανδρέα φέρεται να ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο απαγορεύοντας την είσοδο στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην οικεία του στο Καστρί.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, έγραψε στη διαθήκη του: «Το σημείωμα τούτο να δοθεί στη δημοσιότητα ως τμήμα της διαθήκης μου όταν εκλείψω. Αφορά πρώτο, το ρόλο του Θεόδωρου Κατσανέβα. Από τα συναπτόμενα κείμενα (σ.σ. πρόκειται για επιστολές του ίδιου, της Αγγέλας Κοκκόλα και των συνεργάτιδών της για το περιστατικό)... συνάγεται ότι ο Κατσανέβας αποτελεί όνειδος για την οικογένεια Παπανδρέου. Στόχος του να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Κατέλαβε βίαια και παράνομα το γραφείο μου καθώς και τον οικίσκο στο Καστρί - δηλαδή το αρχείο μου, τα προσωπικά μου αντικείμενα και τη βιβλιοθήκη μου...»

Στον ισχυρισμό του Θ. Κατσανέβα ότι υπήρξε μεταγενέστερη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, το δικαστήριο απάντησε ότι «η μη επανάληψη περιεχομένου της πρώτης διαθήκης στη δεύτερη δε συνεπάγεται την απάλειψή του από την πρώτη».

01 Ιουν 2020 | 15:56

Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας

"Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές",σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΡΗΤΙΚΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟΤΗΓΑΝΑ 01 Ιουν 2020 | 15:20

Ο Μητσοτάκης στην Καλλιθέα: Το φίλεμα της κυρα Μαρίας στον πρωθυπουργό με "καλούθια" από την Κρήτη

Αποχωρώντας ο πρωθυπουργός συνομίλησε και χαιρέτησε κατοίκους της περιοχής ενώ ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση για μια πολύ γρήγορη επίσκεψη σε κατάστημα με παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα

ΣΤΟ FACEBOOK 01 Ιουν 2020 | 14:47

Η συγκινητική ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Θράκη: Συνάντησα τη Μαίρη, την Σερικέ, τη Ζωή [εικόνες]

"Βρήκα ξανά με πραγματική συγκίνηση το παρελθόν, συνάντησα όμως και το μέλλον" αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επίσκεψή της στη Θράκη.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 01 Ιουν 2020 | 14:45

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα νησιά, ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού

Στο επίκεντρο η υγειονομική κάλυψη στα νησιά.

ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΒΕΡΝΑ 01 Ιουν 2020 | 13:42
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ 01 Ιουν 2020 | 13:42

Στην πλατεία Καισαριανής ο Αλέξης Τσίπρας - Μίλησε με εστιάτορες [εικόνες]

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ελλιπή τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ "ΚΑΛΗΜΕΡΑ" 01 Ιουν 2020 | 13:16

Νέα ένταση με τον Φίλη στη Βουλή για τα ολοήμερα - Ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Ο Νίκος Φίλης ζήτησε πιεστικά και κατ' επανάληψη από το υπουργείο Παιδείας να πάρει θέση για το τι πρόκειται να γίνει με το ολοήμερο σχολείο​​​​​​​.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 01 Ιουν 2020 | 12:30

Πέτσας: Με τον ΣΥΡΙΖΑ Μνημόνια, με τον Μητσοτάκη πακέτα ανάπτυξης

"Από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες με κανόνες" ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωσή στους πολιτικούς συντάκτες.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 01 Ιουν 2020 | 12:23

Βίτσας για προσφυγικό: Δεν είναι λύση ο φράχτης, να υπάρχει δίοδος για όσους ζητούν άσυλο

Τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια ανθρωπότητα που θα στηρίζεται στους φράχτες.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 01 Ιουν 2020 | 10:37

Γεραπετρίτης: Δημοκρατική παρακμή στις ΗΠΑ, πολύ ανησυχητική για όλο τον κόσμο

Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του για όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ.

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 01 Ιουν 2020 | 07:26

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν και ξεκινά γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης

Μετά τα όσα προσβλητικά έγιναν έξω από την Αγιά Σοφιά ανήμερα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του για γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, μόλις 6 μίλια νότια της Κρήτης.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 31 Μαϊ 2020 | 21:17

Προκαλούν οι Τούρκοι: Θέλουν να κάνουν έρευνες κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη

Τουρκική εταιρία πετρελαίου ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα 6 μίλια.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 31 Μαϊ 2020 | 21:00

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Δεν θα γίνει μουσουλμανικό τέμενος η Αγία Σοφία, προς το παρόν...

"Το να διαβάζεται μέσα στην Αγία Σοφία το Κοράν, αυτό είναι το πνεύμα της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης," είπε.