Απορρίπτει τα σενάρια περί lockdown ο Σκέρτσος: Δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα

"Δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα", διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
σκερτσος

Απαντήσεις για τη νέα αυτή περίοδο, περίοδο επιστροφής στην κανονικότητα για εμβολιασμένους και επιχειρήσεις, έδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.

"Δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα", διαβεβαίωσε επίσης, ενώ έκανε γνωστό ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν μία ή δυο φορές το χαρακτήρα της επιχείρησής τους, αμιγής ή μεικτός.

Με αφορμή εξάλλου σημερινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη για την οικονομική κατάσταση της χώρας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πήρε θέση λέγοντας, "λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο".

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά, "έχουμε περάσει πλέον το σημείο που η δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι καθολική. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση το 56% των ενήλικων πολιτών της χώρας και έχουν πλήρως εμβολιαστεί το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας", ανέφερε εισαγωγικώς περιγράφοντας και το στόχο της επόμενης ημέρας: "Πρακτικά έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να πιάσουμε το τείχος ανοσίας και να μπούμε στο φθινόπωρο όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι απέναντι στις μεταλλάξεις".

Ειδικότερα, "θέλουμε από 70% ως 80% για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς σύμφωνα με τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής δημόσιας υγείας, για να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αυτόν τον κίνδυνο. Για να συμβεί αυτό πλέον πρέπει, και δικαιοπολιτικά και υγειονομικά, να δώσουμε περισσότερα δικαιώματα, να επαναφέρουμε για την ακρίβεια, στην κανονικότητα των δικαιωμάτων τους εμβολιασμένους πολίτες, όσους δηλαδή έχουν στερηθεί πολλές από τις χαρές της κοινωνικής και επαγγελματικής τους ζωής τους προηγούμενους μήνες.

Και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας για τους υπόλοιπους πολίτες, τους ανεμβολίαστους, που είτε το σκέπτονται είτε δεν θέλουν να εμβολιασθούν. Η προτροπή της Πολιτείας είναι ότι, όλοι, εκτός εξαιρέσεων για υγειονομικούς λόγους που θα τους υποδείξουν οι γιατροί τους, όλοι και όλες πρέπει να εμβολιασθούν. Αυτό είναι το "διαβατήριο" για να είμαστε ασφαλείς απέναντι στον ιό και τις μεταλλάξεις του", υπογράμμισε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.

Διαβάστε Επίσης

Ερωτηθείς για σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την οικονομική κατάσταση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε: "Λεφτά προφανώς δεν τρέχουν από τις τσέπες μας, έχουμε δώσει 41 δισ. ευρώ το τελευταίο 14μηνο, έχουμε στηρίξει την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση, έχουμε προσφέρει ανάσες για να μπορέσουν να σταθούν με το "κεφάλι" έξω από το νερό οι επιχειρήσεις.

Προφανώς πρέπει να κάνουμε κάτι και στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Συνεπώς το πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζουμε από εδώ και πέρα έχει να κάνει με τις ελευθερίες που επιστρέφουν στους εμβολιασμένους πολίτες και τα μέτρα δημόσιας υγείας που θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται στους υπόλοιπους".

Συνεχίζοντας την εξειδίκευση όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, "οι καταστηματάρχες θα πρέπει να επιλέξουν εάν η επιχείρησή τους θα απευθύνεται αμιγώς, αποκλειστικά, σε εμβολιασμένους πολίτες ή σε πολίτες που έχουν νοσήσει, ή θα είναι μια επιχείρηση με μεικτή χρήση, που θα απευθύνεται σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες και μη εμβολιασμένους πολίτες, ό,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα".

Απαντώντας δε, σε σχετικό ερώτημα, διευκρίνισε ότι οι επιχειρηματίες "θα μπορούν μία ή δυο φορές να κάνουν αλλαγή της χρήσης" (αμιγής ή μεικτή). Και, εξειδικεύοντας περαιτέρω, "θα υπάρχει μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία δουλεύεται αυτήν την περίοδο και θα είναι έτοιμη σε πολύ λίγες ημέρες, την οποία οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov.gr., δωρεάν. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των εγγράφων είτε αν κάποιος είναι εμβολιασμένος είτε αν έχει αρνητικό τεστ". Με δυο λόγια, η διαδικασία μπορεί να γίνεται εύκολα, δεν χρειάζεται προσωπικό ειδικά για τη λειτουργία αυτή, εξήγησε ακόμη.

Μπορεί εξάλλου "να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους για να δουν σημαντική αύξηση της πελατείας, της κίνησης, του τζίρου τους", ήταν ένα από τα επιχειρήματα του Α. Σκέρτσου. Με άλλα λόγια, "σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στην πληρότητα των χώρων γιατί φιλοξενούν εμβολιασμένους πολίτες και ανεμβολίαστους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να λειτουργήσει μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, θα έχει 85% πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι προσεγγίζει ουσιαστικά τα επίπεδα και το πλαίσιο κανονικότητας που λειτουργούσε πριν την πανδημία".

Σε ερώτημα αν θα μπορούσαν οι εργαζόμενοι στην εστίαση να συμπεριληφθούν στις ομάδες υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο Α. Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι "η ομάδα των εργαζομένων στην εστίαση δεν ανήκει στην κατηγορία του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Από εκεί και πέρα ένας επιχειρηματίας, ο οποίος θα επιλέξει να λειτουργήσει μόνο με εμβολιασμένους πελάτες, μπορεί να έχει και εμβολιασμένο προσωπικό.

Αυτό μπορεί να το κάνει. Επίσης στην ένδειξη που θα έχει στην είσοδο του καταστήματος ότι είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί μόνο για εμβολιασμένους, μπορεί επίσης να αναφέρει ότι έχει και εμβολιασμένο προσωπικό. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να παρέμβουμε να κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους εργαζομένους, είναι μια προσωπική απόφαση", δήλωσε για να συμπληρώσει, "με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα που μπορεί να γίνουν αυστηρότερα σε σχέση με τους χώρους εργασίας, ο επιχειρηματίας μπορεί να κάνει τακτικά τεστ στο προσωπικό του, να φοράνε μάσκες ενισχυμένης προστασίας, να εφαρμόζει γενικότερα μέτρα δημόσιας υγείας που δεν θα θέτουν σε διακινδύνευση την υγεία των εμβολιασμένων πολιτών".

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα υγειονομικά σενάρια για το επικείμενο φθινόπωρο, ο Α. Σκέρτσος τόνισε: "έχουμε πει με κάθε τρόπο, σε κάθε τόνο, ότι δεν θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα, με τον τρόπο που τα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, στην προηγούμενη φάση της πανδημίας.

Το 56% των πολιτών θα είναι πλήρως εμβολιασμένο σε λίγες εβδομάδες, κάνουμε προσπάθεια να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό και καλούμε όλους τους πολίτες και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να εκμεταλλευθούν την περίοδο των διακοπών. Να τρέξουν να εμβολιαστούν. Υπάρχει ένα πολύ πυκνό εμβολιαστικό δίκτυο σε όλη την χώρα, γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι είναι μια διαδικασία που έχει στηθεί με αρτιότητα, τιμά και σέβεται τον πολίτη, δεν υπάρχουν εμπόδια στον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν παρενέργειες", επεσήμανε και έκλεισε δίνοντας ένα στοιχείο:

"Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων πολιτών έχει νοσήσει ελαφριά, άρα δεν έχει δείξει το εμβόλιο ότι δεν λειτουργεί. Αντιθέτως το εμβόλιο λειτουργεί, φέρνει αποτελέσματα, πρέπει να το εμπιστευθούμε και αυτό είναι το ‘διαβατήριό" μας για την επιστροφή στην κανονικότητα".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 26 Ιουλ 2021 | 11:16

Covid free η 85η ΔΕΘ: Σενάριο για μόνο με εμβολιασμένους και νοσήσαντες

Μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις ή νοσήσει πρόσφατα, προβλέπεται να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ 26 Ιουλ 2021 | 09:15

Κικίλιας: Τον Αύγουστο ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 - 15 ετών

Εκκληση προς τους 55 και άνω να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ τόνισε ότι τον Αύγουστο ανοίγει ο εμβολιασμός για τους 12 - 15 ετών.

"ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΑΠΟ 50 ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΘ" 26 Ιουλ 2021 | 08:54

Παγώνη: Ανοίγουν ξανά κλινικές Covid - Σίγουρη η τρίτη δόση για το 80%

Αύξηση των εισαγωγών σε κλινικές covid στα νοσοκομεία. Από 5 έγιναν 45 σε επτά ημέρες, ανέφερε η Μ. Παγώνη.

ΤΟ 75% ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ 26 Ιουλ 2021 | 08:32

Προειδοποίηση Λινού: Αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν [βίντεο]

Η Αθηνά Λινού ανέφερε ότι αρκετοί ανεμβολίαστοι νέοι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν.

ΣΕ ΞΩΚΛΗΣΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ 26 Ιουλ 2021 | 08:31

Πάρος: Πιστή άρπαξε από τον παπά και έσκισε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου υπέρ του εμβολίου

Απίστευτο περιστατικό σε εκκλησία της Πάρου με μια γυναίκα η οποία έσκισε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για το εμβόλιο.

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ 10%-15% ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑ 26 Ιουλ 2021 | 06:32

Κορονοϊός - Στενεύει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους: 4 στους 10 θα έχουν μολυνθεί έως το τέλος του χρόνου

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μολυνθεί περίπου 4 στους 10 ανεμβολίαστους. Ποια ηλικία έχει τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ 26 Ιουλ 2021 | 06:27

Ξεκινά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία: Ολοκληρώνεται έως τις 15 Αυγούστου - Ποιοι ακολουθούν

Επιχείρηση πειθούς για τους ενεμβολίαστους - Ποιοι άλλοι κλάδοι εργαζομένων ακολουθούν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 25 Ιουλ 2021 | 20:22

Στάθης Αγγελόπουλος: "Είμαστε κατά του εμβολίου" λέει η μητέρα του - Βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση [Βίντεο]

Ο Στάθης Αγγελόπουλος βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διασωλήνωση, καθώς έχει υποκείμενο νόσημα - Η οικογένειά του δηλώνει αντίθετη στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ CNN 25 Ιουλ 2021 | 19:25

Φάουτσι: Αυτοί θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού

Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος στις ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι ανέφερε ποιες ομάδες πληθυσμού θα χρειαστεί να κάνουν αναμνηστική δόση εμβολίων κατά του κορονοϊού

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ 25 Ιουλ 2021 | 15:21

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους πιστούς να κάνουν εμβόλιο: "Προστατεύει από τη μετάλλαξη Δέλτα - Εξωπραγματικές θεωρίες τα μικροτσίπ"

Αναγνώστηκε σήμερα σε όλους τους ιερούς ναούς των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος η εγκύκλιος που απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με σκοπό να παρακινηθούν ιερείς και πιστοί να προχωρήσουν στον εμβολιασμό

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕ ΜΟΛΟΤΟΦ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ 25 Ιουλ 2021 | 11:03

Συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου: Τέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια στο Σύνταγμα [Εικόνες-Βίντεο]

Σε τέσσρις συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ, σε συγκέντρωση αρνητών του εμβολίου στο Σύνταγμα

ΕΝΑ 5% ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ 25 Ιουλ 2021 | 10:26

Προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι: Αύξηση 539% στις νοσηλείες - 4 στους 10 ανεμβολίαστους θα μολυνθούν μέχρι τέλος του έτους

Έκκληση λοιμωξιολόγων στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν - "Τις τελευταίες ημέρες ζοριζόμαστε με τα κρεβάτια στις κοινές κλίνες"

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΗΓΑΝ...ΠΕΡΙΠΑΤΟ 24 Ιουλ 2021 | 21:27

Μεγάλες διαδηλώσεις αρνητών του εμβολιασμού σε Γαλλία και Ιταλία: Συγκρούσεις στο Παρίσι [Εικόνες]

Διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού και των περιορισμών για την Covid-19 συγκρούστηκαν με τη γαλλική αστυνομία - Συνθήματα κατά του Ντράγκι στη Ρώμη