Άρειος Πάγος: Άρχισε η ανάκριση για τον Παππά και το "ΣΥΡΙΖΑ Channel" - Κατέθεσε ο πρώτος μάρτυρας

Ο οικονομόλογος Κυριάκος Τόμπρας κατέθεσε στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παππά και τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στην ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών), η οποία ερευνά την υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σχετικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016.

Η ανακριτική διαδικασία ξεκίνησε μετά την απόφαση της Βουλής να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Νίκου Παπά για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, αδίκημα, το οποίο συνδέεται με τον διαγωνισμό και τους χειρισμούς του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Διαβάστε Επίσης

Η υπόθεση απασχόλησε τη Βουλή μετά τη διαβίβαση της μηνυτήριας αναφοράς που είχε καταθέσει, στις αρχές Ιουλίου 2020, ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο οποίος στο πλαίσιο της δικαστικής αντιδικίας του με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό όμιλο CCC έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή, από την οποία του δόθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ για να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο επιχειρηματίας στην αναφορά του απέδιδε στον Νίκο Παππά ρόλο "οργανωτή" στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό "την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού".

Από το ΣΥΡΙΖΑ Channel στο Ειδικό Δικαστήριο

Τα στοιχεία που οδήγησαν στην παραπομπή προέκυψαν από τις καταθέσεις κυρίως του Χρήστου Καλογρίτσα αλλά και άλλων μαρτύρων που πέρασαν το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής στους μήνες των συνεδριάσεων της.

Κατά κοινή ομολογία ο Χρήστος Καλογρίτσας ήταν κυρίως εκείνος που "έκαψε” τον Νίκο Παππά, όχι μόνο με την πολυήμερη κατάθεση του, αλλά και με τα SMS που κατέθεσε στην προανακριτική από τις επικοινωνίες που είχε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καλογρίτσας κατ’επανάληψη είχε αναφέρει ότι ήταν ο μπροστινός του Νίκου Παππά, ότι ο ίδιος δεν θα είχε καμία συμμετοχή στο κανάλι, αλλά θα ήταν απλώς δανειστής του ονόματός του, προκειμένου να βοηθήσει, όπως είπε, τον φίλο του και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κανάλι.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της πλειοψηφίας, με βάση αυτά τα SMS προέκυψε ότι ο κ. Παππάς συντόνιζε τις επαφές του κ. Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι λίγες μόλις ημέρες πριν τον διαγωνισμό, όπου διαφαίνεται ότι έχει πλήρη γνώση της εγγυητικής που αναμενόταν να εκδοθεί, αλλά καταδεικνύεται και ο ενεργός ρόλος του στο να διασφαλίσει να δοθούν τα χρήματα στον κ. Καλογρίτσα για την έκδοση της.

Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που ο κ. Καλογρίτσας κατέθεσε μέσω φωτοτυπίας στην προανακριτική επιτροπή.

"Καλογρίτσας: Νίκο μου! Καμάρι μου! Και λεβέντη μου! Επειδή στις 7 αναχωρώ για Πόρτο Χέλι αλλά δεν κατάλαβα και πολλά (μάλλον τίποτα) πρέπει να ξέρω κάτι. Παππάς: Να μιλήσουμε. Καλογρίτσας: το sms το προηγούμενο που έλαβες βγήκε λάθος ακολουθεί η ολοκλήρωσή του. Από χθες είπες σήμερα το απόγευμα θα τα λέγαμε, επειδή στις 7…. να ξέρω κάτι φρόντισε πριν φύγω να με ενημερώσεις, γιατί αν δε μιλήσουμε αποτέλεσμα (μάλλον) δεν θα έχουμε (ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΡΑ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ) εσύ ξέρεις εσύ αποφάσισε. Ξαναλέω αν δε τα πούμε τζίφος θα είναι το Πόρτο Χέλι. Παππάς: οκ μιλάμε πριν φύγεις κατά τις 6. Καλογρίτσας: περιμένω να περάσω από σένα; κατά τις 6 σύντροφε πού σε εσένα ή εδώ;"

ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ

Σύμφωνα με τους βουλευτές που αποφάσισαν την παραπομπή του κ. Παππά, σημαντική ήταν και η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα για τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου δύο ημέρες πριν την έκδοση των εγγυητικών επιστολών, με τον κ. Παππά και τον κ. Χούρι και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κ. Καλογρίτσας.

Όπως ανέφεραν οι βουλευτές της πλειοψηφίας στο πόρισμα τους, "παρά τη θεσμική του θέση που έπρεπε να τον καθιστούν αμέτοχο από τη διαδικασία, ο ίδιος επεχειρούσε να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος του κ. Καλογρίτσα, που θα ελεγχόταν από τον ίδιο.

Διαβάστε Επίσης

Ο κ. Καλογρίτσας με την κατάθεση του επιβεβαίωσε ακόμα τα ραντεβού που είχε με τους επιχειρηματίες Κοντομηνά και Μαρινάκη, αλλά και το γεγονός ότι όλες αυτές οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά. "Μου έκλειναν συναντήσεις και εγώ πήγαινα, ήμουν ένα άγραφο email, ένα άγραφο sms. Αντί να το ανταλλάξουν αυτό με sms και email έστελναν εμένα για να μην υπάρχει αποτύπωμα ενδεχομένως”, ήταν οι χαρακτηριστικές του φράσεις.

Ένας άλλος μάρτυρας που κατά τους βουλευτές της πλειοψηφίας κατέθεσε σημαντικά στοιχεία ήταν ο Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος έφερε σε επαφή τον κ. κ.Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, προκειμένου να συνεργαστούν για την δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού.

Ο κ. Τόμπρας κατά την κατάθεσή του, σύμφωνα με τους βουλευτές, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Χρήστου Καλογρίτσα περί εικονικής σύμβασης μεταξύ της οικογένειας Καλογρίτσα και των αδελφών Χούρυ, υποστηρίζοντας ότι μεταξύ των δύο υπήρχε συμφωνία, με μεσολάβηση από τότε κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να δημιουργηθεί τηλεοπτικό κανάλι φιλικό προς την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντική στο "δέσιμο" της κατηγορίας για την οποία παραπέμφθηκε ο κ. Παππάς ήταν και η κατάθεση του Χρήστου Νικολάου, στενού συνεργάτη του κ. Καλογρίτσα. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας εκτίμησαν ότι επιβεβαιώθηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι ισχυρισμοί των κκ Καλογρίτσα και Τόμπρα για την εικονικότητα της συνεργασίας Καλογρίτσα και CCC αναφορικώς το έργο υπεργολαβίας και την υποκρυπτόμενη πραγματική σχέση για τη δημιουργία καναλιού. Μάλιστα ο κ. Νικολάου επιβεβαίωσε και την εικονική σύμβαση και τις εξαιρετικές σχέσεις του κ Καλογρίτσα με τον κ. Παππά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Παππάς

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 19 Οκτ 2021 | 19:44

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Ο Άρειος Πάγος ζητεί αναίρεση της απόφασης για απαλλαγή των κατηγορουμένων

Ο Αρειος Πάγος ζητεί να αναιρεθεί η αθώωση των κατηγορουμένων για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΠΥΡΗΝΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ 19 Οκτ 2021 | 14:07

Μπλόκο του Αρείου Πάγου στην προκλητική αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Πατέλη - Μελετά αναίρεση ο Πλιώτας

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να μελετήσει την αποφυλάκιση Πατέλη για πιθανή αναίρεση της απόφασης.

«ΠΑΤΩΜΑ» ΕΝΑ ΝΑΙΛΟΝ 28 Σεπ 2021 | 14:58

Σεισμός στην Κρήτη: Οι σκηνές είναι άδειες και χωρίς ράντζα- Κοιμούνται σε νάιλον, καταγγέλλει ο Νίκος Παππάς

Σε σκηνές χωρίς ράντζα βρίσκονται οι σεισμόπληκτοι- Τι αποκαλύπτουν οι φωτογραφίες που ανέβασε ο Νίκος Παππάς

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 20:18

Μητσοτάκης - Γεωργιάδης επισκέφθηκαν το ναυπηγείο της Technohull [εικόνες]

''Η Technohull με την μεταφορά της στις νέες εγκαταστάσεις θα μπορέσει να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της'', ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Οκτ 2021 | 17:21

Αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα: Εξηγήσεις για τη στάση της Αστυνομίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

"Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα, υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2021 | 16:18

Μητσοτάκης: Κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα του 2021 είναι η Ελλάδα του 2011 - Οχι σε νέους διχασμούς

"Η Νέα Δημοκρατία σήμερα δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ 23 Οκτ 2021 | 12:19

Οργή Ακάρ για τα "εξοπλιστικά" της Ελλάδας: "Αν δεν στοχεύει κατά της Τουρκίας, τότε πού στοχεύει;"

Ο Τούρκος υπ. Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχοντας οικονομικά προβλήματα ''μπαίνει σε περιπέτειες''

ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΕ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Οκτ 2021 | 07:52

Γεωτρήσεις της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στην πρίζα η Άγκυρα που απειλεί με αντίποινα

Ιδιαιτέρως κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Τουρκία να μετατοπίζει την ένταση στην Κύπρο - Στο οικόπεδο 10 η ExxonMobil.

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 22 Οκτ 2021 | 21:36

ΚΙΝΑΛ: Επίσημα υποψήφιοι και οι έξι - Η ανακήρυξη από την ΕΔΕΚΑΠ

Η ΕΔΕΚΑΠ ανακηρύσσει ως υποψήφιους για το αξίωμα του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Παπανδρέου και Παύλο Χρηστίδη.

TO ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ 22 Οκτ 2021 | 21:19

Κορονοϊός-Σχοινάς: Αυτά είναι τα 10 φάρμακα που θα εξασφαλίσουν τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες

Ο κατάλογος των δέκα υποψηφίων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών και θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 22 Οκτ 2021 | 21:07

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Πελόζι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."