
Μια ωραία πρωτοβουλία είχε η "Εφημερίδα των Συντακτών" για το πρωτοσέλιδό της στο φύλλο του Σαββατοκύριακου και εν αναμονή της απόφαση του δικαστηρίου για την εγκληματική φύση της Χρυσής Αυγής.
Σημειώνεται ότι η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη και σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι ότι το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής είναι εγκληματική οργάνωση, η ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης θα πάει φυλακή.
Θέλοντας να αναδείξει το δημοκρατικό τείχος που έχει δημιουργηθεί απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η εφημερίδα των Συντακτών, δημοσίευσε δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα, Φώφης Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα και Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο τίτλος της εφημερίδας ήταν το "Τείχος της Δημοκρατίας" και από κάτω υπήρχε ο τίτλος "Το τέλος της Χρυσής Αυγής". Και η εφημερίδα σημείωνε:
"Αυτή τη φορά οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος ενώνουν τη φωνή τους από τις στήλες της Εφημερίδας των Συντακτών για να προστατεύσουν τα πολυτιμότερα αγαθά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας: Τις αξίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και τις αρχές του ανθρωπισμού που πρέπει να συγκροτούν τη Δημοκρατία”
Απόλυτα φυσιολογικό θα πουν ορισμένοι. Αλλά όχι. Η παρουσία στο πρωτοσέλιδο του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυρίως του Αντώνη Σαμαρά ξεσήκωσε σάλο στο αριστερό ακροατήριο, που θεώρησε ιεροσυλία να εμφανίζεται ο θεωρούμενος σαν σκληρός δεξιός Σαμαράς σε ένα αριστερό έντυπο. Στα social media ξέσπασε πόλεμος, ενώ μεταξύ αυτών που επιτέθηκαν στην εφημερίδα ήταν και ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης.
Η πρώτη απάντηση της ΕφΣυν
Η αντίδραση ήταν τέτοια και τόσο μαζική, που η εφημερίδα αναγκάστηκε να δημοσιεύσει αναρτήσεις που στήριζαν την πρωτοβουλία της και να υποσχεθεί ότι θα απαντήσει στους επικριτές της στο φύλλο της Δευτέρας.
"Το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν τα όρια του λιντσαρίσματος. Η "Εφ.Συν." από την πρώτη μέρα τις δίκης των ναζιστών της Χρυσής Αυγής πρωτοστάτησε στην κάλυψή της, αλλά και στις αποκαλύψεις που στήριξαν το κατηγορητήριο περί εγκληματικής οργάνωσης.
Είμαστε ανοιχτοί, όπως πάντα, στην καλόπιστη κριτική, όχι όμως σε κακόπιστα και εμπαθή σχόλια. Μπορεί κάποιος να έχει τις απόψεις του, πολιτικές και άλλες, αλλά οφείλει αυτές να τις εκφράζει με πολιτικό τρόπο, γιατί πολιτική ήταν και η επιλογή να δείξουμε το πολιτικό μέτωπο απέναντι στον φασισμό-ναζισμό που προσπαθεί να αναβιώσει σε όλο τον κόσμο.
Απάντηση στις αντιδράσεις στην αυριανή (δηλ. σημερινή) "Εφ.Συν." που κυκλοφορεί στα περίπτερα."
Τι έγραψε το Press Project
Για παράδειγμα το Press Project έκανε την παρακάτω ανάλυση γιατί δεν έπρεπε να φιλοξενήσει η ΕφΣυν δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά- που ας σημειωθεί ότι επί ημερών του και με υπουργό Δικαιοσύνης τον Νίκο Δένδια, ξεκίνησε η δικαστική διερεύνηση του (εγκληματικού) χαρακτήρα της οργάνωσης:
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν δεσμεύει την ηγεσία της δεξιάς στη δημόσια καταδίκη του φασισμού. Αντίθετα, της δίνει βήμα για να συκοφαντήσει για μια ακόμα φορά το λαϊκό κίνημα. Γιατί παρά τις ρητορικές καταδίκες του Σαμαρά και του Μητσοτάκη των εγκλημάτων της ΧΑ, αυτό που μένει από τις τοποθετήσεις τους είναι ότι η μήτρα του ναζισμού είναι ο λαϊκισμός και οι εργατικές αντιδράσεις απέναντι τις ταξικές πολιτικές, ενώ η αριστερά δεν διαφέρει και τόσο πολύ απ’ αυτόν.
Ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο θα είχε νόημα στην Καθημερινή ή το Πρώτο Θέμα, δύο εφημερίδες δηλαδή που απευθύνονται σε συντηρητικό κοινό, το οποίο έχει γαλουχηθεί με τη θεωρία των δύο άκρων. Και πάλι όμως, θα χρειαζόταν άλλου τύπου επιχειρηματολογία από τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά για να καταδειχθεί ότι ο ναζισμός είναι θανάσιμος κίνδυνος και αυτοτελές φαινόμενο που δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, τον λαϊκισμό και τις εργατικές κινητοποιήσεις και για αυτό χρειάζεται να ορθωθεί ένα "δημοκρατικό τείχος" απέναντί του. Αλλά αυτές οι εφημερίδες δεν συμμερίζονται ετούτη τη θέση, ούτε προφανώς, η ηγεσία της δεξιάς.
Αλλά αυτή ήταν μια αριστερή ανάλυση. Στα social media δεν χωράνε αποχρώσεις και αναλύσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσεις και να εκτονωθείς…
Ορισμένα παραδείγματα για τον "λιθοβολισμό" της εφημερίδας στα social media.
Υ.Γ. Από εμάς στο TheTΟC ένα μεγάλο μπράβο στην ΕφΣυν. Μας εξέπληξε θετικά και οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι είναι το μόνο έντυπο που ασχολήθηκε τόσο συστηματικά και ανέδειξε τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ραντεβού για την ιστορική απόφαση έξω από τα δικαστήρια.
To πρωτοσέλιδο της Δευτέρας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr