Αρθρο έκπληξη του Νίκου Αλιβιζάτου στην Καθημερινή: Γιατί είμαι υπέρ της αστυνομίας στα ΑΕΙ

Ο γνωστός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος αρθρογραφεί υπέρ της Αστυνομίας στα ΑΕΙ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
alivizatos

Με ένα άρθρο έκπληξη, ο γνωστός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και από τους πιο σεβαστούς νομικούς της χώρας, ο Νίκος Αλιβιζάτος αρθρογράφησε στην Καθημερινή της Κυριακής υπέρ της δημιουργίας Αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ. Και είναι έκπληξη γιατί ο Νίκος Αλιβιζάτος, με παρουσία και δράση στον χώρο της κεντροαριστεράς, παίρνει αναφανδόν θέση υπέρ της Αστυνομίας κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι κλείνουν τα μάτια στα όσα συμβαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια.

Τα παραδείγματα που φέρνει είναι πολύ χαρακτηριστικά. Όταν για παράδειγμα σημειώνει ότι είναι αδύνατον για έναν καθηγητή να προσκαλέσει στο πανεπιστήμιο τον πρέσβη πχ των ΗΠΑ ή έναν αρθρογράφο που γράφει υπέρ του νεοφιλελευθερισμού, γεγονός που σημαίνει παραβίαση της ελευθερίας του λόγου που υποτίθεται ότι προστάτευε ο άσυλο. Ενώ γράφει και για την αδυναμία των καθηγητών να τιμωρήσουν κάποιον που αντιγράφει αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετώπιζαν καταλήψεις και οργισμένες ή και βίαιες αντιδράσεις.

Η μοναδική επιφύλαξη που έχει ο Νίκος Αλιβιζάτος με την Αστυνομία στα ΑΕΙ είναι η ανάγκη να υπάρχει ένας έλεγχος, όπως γράφει, από τους καθηγητές, η δυνατότητα όπως σημειώνει να διατυπώνουν βέτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι έγραψε ο Νίκος Αλιβιζάτος:

Πάει καιρός που είχα αποφασίσει να μην αρθρογραφήσω ξανά για την πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση. Δεν είναι μόνο που προσπάθειες είκοσι ετών είχαν αποδειχθεί μάταιες. Είχα συγκρουστεί άσχημα με άπειρους συναδέλφους για το θέμα. Δεν χρειαζόταν να χάσω και άλλους. Στο κάτω κάτω της γραφής, είχα κλείσει την ακαδημαϊκή μου σταδιοδρομία. Ας έπαιρναν τη σκυτάλη οι νεότεροι…

Παρακολουθώντας, ωστόσο, τη συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως, δεν άντεξα στον πειρασμό. Το χούι μιας ολόκληρης ζωής δεν δαμάζεται εύκολα.

Προϋπόθεση κάθε ειλικρινούς διαλόγου είναι να μην αρνείται κανείς την πραγματικότητα. Διαβάζοντας, ωστόσο, όσα γράφουν οι περισσότεροι πολέμιοι του νομοσχεδίου, πολύ φοβούμαι ότι, είτε εσκεμμένα είτε επειδή ζουν στον δικό τους κόσμο, δεν βλέπουν τα αυταπόδεικτα και προφανή. "Οι βιαιότητες στα πανεπιστήμια είναι περιθωριακές", υποστηρίζουν. "Οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί δεν εμποδίζονται στη δουλειά τους και οι φοιτητές γεμίζουν τα αμφιθέατρα". Οσο για το επίπεδο των πανεπιστημίων μας, διατείνονται, είναι γενικά υψηλό. "Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι λένε το αντίθετο".

Είμαι έτοιμος να δεχθώ ότι περιστατικά όπως η απαίσια διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το περασμένο φθινόπωρο, όντως δεν συμβαίνουν κάθε μέρα. Το ίδιο και οι ξυλοδαρμοί πανεπιστημιακών, όπως των συναδέλφων Πανούση και Παπαδάτου, προ ετών στο ΕΚΠΑ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η βία είναι απούσα από την καθημερινότητα του πανεπιστημίου. Τουναντίον. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, συναδέλφους που εκτιμώ, όπως η Θάλεια Δραγώνα και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, με τους οποίους συμπορευτήκαμε σε τόσα και τόσα τις τελευταίες δεκαετίες, να μου απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά αν θα καλούσαν στο μάθημά τους, χωρίς να φοβούνται παρατράγουδα, όχι βέβαια τον Αμερικανό ή τον Γερμανό πρέσβη, αλλά δημοσιογράφους που έχουν αρθρογραφήσει ανοιχτά είτε κατά της 17Ν είτε υπέρ του νεοφιλελευθερισμού. Σε ένα πανεπιστήμιο, ωστόσο, στο οποίο ο διδάσκων δεν μπορεί να καλέσει στο μάθημά του όποιον επιθυμεί δεν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία.

Προχωρώ όμως λίγο βαθύτερα, σε ένα θέμα-ταμπού, που συνδέεται άμεσα με το νομοσχέδιο: τις αντιγραφές. Δεν υπάρχει πανεπιστημιακός στην Ελλάδα που να μην του έχει συμβεί, όχι μία αλλά εκατό φορές, να εντοπίσει ανοιχτά βιβλία ή συνεννόηση ανάμεσα στους εξεταζομένους κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων. Οι προφορικές εξετάσεις, που αποτελούν βέβαια την ορθή εναλλακτική λύση, δύσκολα μπορούν να γενικευτούν, ειδικά στις μαζικές σχολές. Επιπλέον, αυτές συνήθως επικρίνονται ως ευνοούσες την "καθηγητική αυθαιρεσία". Προκαλώ, λοιπόν, τους ίδιους συναδέλφους να μου αναφέρουν έστω και μία περίπτωση που ο αντιγραφέας να τιμωρήθηκε στη σχολή τους με κάτι περισσότερο από την αφαίρεση της κόλλας του στη συγκεκριμένη εξέταση. Κάτι που σημαίνει ότι, τρεις μήνες το πολύ αργότερα, μπορεί να εμφανιστεί και να περάσει το μάθημα –αντιγράφοντας ή όχι, είναι αδιάφορο– σαν να μην συνέβη τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠροκαλώ ακόμη τον Νίκο Φίλη και τον Κώστα Γαβρόγλου, που έχουν ξιφουλκήσει τελευταία περί του αντιθέτου, να μου αναφέρουν έστω και ένα πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, στην Αμερική ή και στην Ασία στο οποίο να μην υπάρχει πειθαρχικό συμβούλιο για τέτοια περιστατικά και όπου, από φόβο προπηλακισμού ή ακόμη και μιας "αδέσποτης" κατάληψης "για να απαλλαγούν οι εγκαλούμενοι", δεν τολμά κανείς να αντιμιλήσει σε αυτούς που με τραμπουκισμούς δυναμιτίζουν την ηρεμία, την οποία είναι φυσικό να επιζητεί κανείς σε πανεπιστημιακούς χώρους. Υπό αυτές τις συνθήκες, για ποιον "κώδικα τιμής" κατά των αντιγραφών, για ποιο περιβάλλον στοχασμού και αυτοσυγκέντρωσης μιλούν κάποιοι αφελείς συνάδελφοι; Δίχως άλλο, θύλακες ποιότητας υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Κανείς δεν τους αρνείται. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν κρίνεται από αυτούς, αλλά από τους μέσους όρους.

Αντί λοιπόν οι ανωτέρω συνάδελφοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, την αρνούνται πεισματικά.

Σε ό,τι με αφορά, δεν κρύβω ότι με ενόχλησε πολύ η ταυτόχρονη παρουσία Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη στη γνωστή συνέντευξη Τύπου. Οι συμβολισμοί μετρούν. Γιατί λοιπόν προκαλούν χωρίς λόγο; Η πανεπιστημιακή μεταρρύθμιση είναι θέμα υπουργείου Παιδείας και όχι Δημόσιας Τάξης. Από εκεί και πέρα, στον βαθμό που αποδεδειγμένα τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να προστατεύσουν την περιουσία τους, ούτε καν να εγγυηθούν την ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων τους, είναι μοιραίο να ζητηθεί η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ.

"Πανεπιστημιακό σώμα φύλαξης" υπαγόμενο στον πρύτανη, όπως προτείνει σήμερα το ΚΙΝΑΛ, έχω υποστηρίξει "γραπτά, προφορικά και διά του Τύπου" από το 2005. Εκτοτε δεν περιγράφεται τι έχω ακούσει. Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη και αν η πολιτεία το αποτολμούσε, κανένας πρύτανης δεν θα επιθυμούσε να έχει στα πόδια του ένα τέτοιο Σώμα. Γιατί στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα λειτουργήσει ως στέγη αργομίσθων, ενώ στη χειρότερη ως συνεργός των δυναμικών μειοψηφιών. Ορθά λοιπόν προβλέπεται στο νομοσχέδιο ότι το Σώμα αυτό θα αποτελεί ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., υπαγόμενη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα είναι παρούσα όπου χρειάζεται και θα μπορεί να παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως όποτε χρειασθεί.

Στο ερώτημα αν αυτό συμβιβάζεται με την "πλήρη αυτοδιοίκηση" των ΑΕΙ, την οποία προβλέπει το άρθρο 16 του Συντάγματος, η απάντηση είναι, νομίζω, σαφής. Ναι, αν προβλεφθεί ως δικλίδα ασφαλείας και ultimum remedium ένα βέτο, όχι βέβαια του πρύτανη του οικείου πανεπιστημίου –κάτι που θα τον εξέθετε σε απίθανες πιέσεις–, αλλά ενός ολιγομελούς πανεπιστημιακού οργάνου. Αποτελούμενο από καθηγητές από άλλα κατά προτίμηση ΑΕΙ, ώστε να αποφαίνονται απερίσπαστοι, το όργανο αυτό θα λειτουργεί ως εγγυητής, αφού σε μια οριακή στιγμή θα μπορεί να διατάξει την αστυνομία να αποχωρήσει. Θα πρόκειται, επαναλαμβάνω, για δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) και όχι για προηγούμενη άδεια.

Για υπόλοιπα ζητήματα που θίγει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο (βάσεις εισαγωγής, "αιώνιοι" φοιτητές) θα προτιμήσω να σιωπήσω, γιατί δεν διαθέτω την απαιτούμενη σφαιρική γνώση. Θα αναφερθώ ακροθιγώς μόνο στις πειθαρχικές διατάξεις του νομοσχεδίου (άρθρα 15-22), οι οποίες δεν θέτουν κατ’ αρχήν προβλήματα. Και τούτο γιατί η πειθαρχική διαδικασία ανατίθεται σε αμιγώς πανεπιστημιακά όργανα. (Με μία επιφύλαξη μόνο: κατά πάγια νομολογία, η εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων, ακόμη και των ελαφρύτερων, όπως εν προκειμένω, δεν μπορεί να ανατεθεί στον ασκούντα την πειθαρχική δίωξη.)

Συνοψίζοντας, παρά τον ατυχή χειρισμό που επισήμανα ανωτέρω σε επίπεδο συμβόλων, αλλά και τη βαριά συγκυρία που διανύουμε λόγω πανδημίας, νομίζω ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να υποστηριχθεί από τους πανεπιστημιακούς – εργαζομένους, φοιτητές και καθηγητές. Διότι επιχειρεί να θέσει τέρμα σε μιαν από τις σημαντικότερες κληρονομιές ενός ζοφερού παρελθόντος, που δηλητηριάζει την πανεπιστημιακή ζωή και καθηλώνει τα πανεπιστήμιά μας στη μιζέρια και στην κακομοιριά.

Πηγή: Καθημερινή

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ 04 Μαρ 2021 | 09:16

Διευκρινίσεις από την Αστυνομία: Το όριο των δύο χιλιομέτρων δεν ισχύει για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου

"Με τα πόδια αν θέλουμε να πάμε από την Αγία Παρασκευή στη Γλυφάδα μπορούμε, αρκεί να μην έχουμε πάρει κάποιο μέσο", είπε σχετικά.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 04 Μαρ 2021 | 09:03

Η γκάφα της Νοτοπούλου για τα νέα μέτρα: Πόσα.. χιλιόμετρα θες για να "κάψεις" ένα κουλούρι; [εικόνα]

Τα νέα "έξυπνα" μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, θέλησε να σχολιάσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ 17Ν 04 Μαρ 2021 | 08:46

Αρθρο - κόλαφος της Ντόρας Μπακογιάννη στα ΝΕΑ: "Σας κατηγορώ κύριε Δρίτσα"

Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει ως κεντρικό θέμα στην πρώτη σελίδα της ένα άρθρο "γροθιά" της Ντόρας Μπακογιάννη

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ 04 Μαρ 2021 | 07:53

Επιθέσεις λόγω Κουφοντίνα: ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ερευνούν τους νέους "μπαχαλάκηδες"

Στρατολόγηση "μικρών" ταραξιών της… γειτονιάς, βλέπουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής πίσω από τις επιθέσεις- παρεμβάσεις συμπαράστασης στον Κουφοντίνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ – Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΤΟΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ 04 Μαρ 2021 | 07:49

Σε ρυθμό... Κουφοντίνα ο ΣΥΡΙΖΑ: Άνω – κάτω η Κουμουνδούρου μετά τις δηλώσεις Δρίτσα - Τον στηρίζουν οι "53"

Εκνευρισμός στην Κουμουνδούρου από το timing που έκανε τις δηλώσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας την αντιπολιτευτική ατζέντα του κόμματος.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 03 Μαρ 2021 | 21:04

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: "Ανευθυνότητα και υποκρισία - Καλεί σε διαδηλώσεις και καταγγέλλει ασφυξία στα νοσοκομεία"

"Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες" συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΝΔ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Μαρ 2021 | 20:04

Βουλή: Αγρια κόντρα Καραμανλή - Βρούτση με Τσακαλώτο για τις δηλώσεις Δρίτσα και τον Κουφοντίνα

Νέα αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Θ. Δρίτσα μεταξύ του Κ. Αχ. Καραμανλή και των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Βρούτση

ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΟΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΗ 03 Μαρ 2021 | 16:19

Η απάντηση του facebook στον ΣΥΡΙΖΑ- Γιατί κατεβάζει τις αναρτήσεις υπέρ του Κουφοντίνα

Η εταιρεία απάντησε στις διαμαρτυρίες γιατί κατέβασε αναρτήσεις υπέρ του Κουφοντίνα

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ 03 Μαρ 2021 | 16:06

Κώστας Καραμανλής: Είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια που γίνονται προσλήψεις στα ΜΜΜ

Η συνέργεια με τα ΚΤΕΛ ήταν μία "έξυπνη λύση" είπε ο Κώστας Καραμανλής

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ 03 Μαρ 2021 | 13:52

Δρίτσας: "Συγγνώμη από όσους στεναχώρησα, άδικα δημιουργήθηκε σάλος

"Ήμουν πάντα σε ευθεία αντίθεση με την τρομοκρατία" λέει ο Θ. Δρίτσας - Ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του για την τρομοκρατία.

ΑΦΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΙ ΕΝΑ ΣΤΟΠ 03 Μαρ 2021 | 13:18

Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Κρήτη: "Έπεσε" πάνω σε αυτοκίνητο της Ασφάλειας

Όλα ξεκίνησαν όταν κλιμάκιο της αστυνομίας έκανε σήμα για έλεγχο στο όχημα που οδηγούσε ο 22χρονος και στο οποίο επέβαιναν άλλα 3 άτομα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 03 Μαρ 2021 | 12:47

Εκλογές το φθινόπωρο προβλέπει ο Βαρουφάκης: "Είμαι πιο κοντά στον Κουτσούμπα απ' ότι στον Τσίπρα"

Ήταν το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα να χάσει το δημοψήφισμα του 2015, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 03 Μαρ 2021 | 12:38

ΝΔ για Δρίτσα: Ο Τσίπρας έχει πάθει αφωνία - Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνουν υπέρ του Κουφοντίνα

Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να καλεί την πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Δημήτρη Κουφοντίνα, τονίζει η ΝΔ