Άρθρο φον ντερ Λάιεν – Σχοινά: Eξασφαλισμένη η 2η δόση για τους Έλληνες - 62.000 την έχουν ήδη λάβει

Στην Ελλάδα, πάνω από 338.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί - Eξασφαλισμένη η 2η δόση - 62.000 Έλληνες έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις, αναφέρουν Σχοινάς και φον ντερ Λάιεν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Άρθρο για την πορεία των εμβολιασμών και τους επικριτές της Ε.Ε. επεσήμαναν σε κοινό τους άρθρο η επικεφαλής και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντά στις επικρίσεις για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων και αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Στο άρθρο αναφέρουν:

Πέρυσι τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια πανδημία την εξάπλωση του κορονοϊού. Σήμερα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, τρία εμβόλια κατά του ιού έχουν εγκριθεί στην ΕΕ και ακολουθούν περισσότερα.

Συνήθως, η ανάπτυξη ενός εμβολίου παίρνει περίπου δέκα χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, χρειάστηκαν μόλις δέκα μήνες. Το πρώτο εμβόλιο κατά της νόσου COVID 19 ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη και πλέον παράγεται μαζικά εντός της ΕΕ. Μέσω συμφωνιών προαγοράς, προπληρώσαμε χρήματα στους φορείς ανάπτυξης εμβολίων, όχι μόνο για να αναπτύξουν τις ικανότητες μαζικής παραγωγής, αλλά και για να παράγουν άμεσα τα εμβόλια για όλους τους Ευρωπαίους. Στόχος ήταν να μπορέσουν να προβούν σε άμεσες παραδόσεις μόλις θα εγκρινόταν το εμβόλιο. Επενδύσαμε προκαταβολικά 2,9 δισ. ευρώ, πέραν των πολλών δισεκατομμυρίων που επενδύει κάθε χρόνο η Ευρώπη σε ένα ευρύτερο ερευνητικό οικοσύστημα που καθιστά δυνατές αυτές τις επιτυχίες. Αναμένουμε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να αποκομίσουν χωρίς διακρίσεις τα μεγάλα οφέλη αυτής της ευρωπαϊκής επένδυσης.

Άρθρο φον ντερ Λάιεν – Σχοινά: Eξασφαλισμένη η 2η δόση για τους Έλληνες - 62.000 την έχουν ήδη λάβει

Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 2,3 δισ. δόσεις εμβολίων

Συνολικά, η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 2,3 δισ. δόσεις αυτών των εμβολίων για τους πολίτες της και τις γειτονικές της χώρες. Αυτή ήταν η σωστή προσέγγιση: να μείνουμε ενωμένοι στον αγώνα μας κατά του ιού και να εργαστούμε όλοι μαζί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αντιμετώπιση ενός ιού που δεν γνωρίζει σύνορα. Από την αρχή, θέλαμε όλα τα κράτη μέλη, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν μόνο κάποια κράτη μέλη είχαν πρόσβαση στα εμβόλια, το οποίο ενδεχομένως να συνέβαινε αν δεν υπήρχε η πολλαπλασιαστική συλλογική διαπραγματευτική μας ισχύς. Τι θα σήμαινε αυτό για την ενιαία αγορά και για την ενότητα της Ευρώπης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτρέψαμε αυτόν τον κίνδυνο συνεργαζόμενοι στενά και με τις 27 εθνικές κυβερνήσεις. Από τον Ιούνιο συγκροτήσαμε ένα διοικητικό συμβούλιο με τα κράτη μέλη, το οποίο συνεδριάζει έως και επτά φορές το μήνα. Υπάρχει συνεχής ροή πληροφοριών και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού σε ευρωπαϊκή βάση. Αφού ελέγξαμε πάνω από 100 εταιρείες, οι οποίες την εποχή εκείνη διεξήγαν έρευνες για εμβόλια, δημιουργήσαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα χαρτοφυλάκιο με τις έξι πιο ελπιδοφόρες από αυτές. Πέρυσι το καλοκαίρι, κανείς δεν γνώριζε ποια απ’αυτές τελικά θα είχε το προβάδισμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση ενός ευρύτατου χαρτοφυλακίου εμβολίων ήταν ορθή. Διαθέτουμε πλέον τρία εγκεκριμένα εμβόλια, και οι τρεις εταιρείες BioNTech/Pfizer, Moderna και Astra Zeneca έχουν αρχίσει να τα παραδίδουν. Και έπονται σύντομα κι άλλες.

Εμβόλιο Βρετανία

Για τους επικριτές

Κάποιοι από όσους επικρίνουν την ευρωπαϊκή μας προσέγγιση μάς καταλογίζουν καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Θα μπορούσαμε όμως να είχαμε δράσει ταχύτερα; Ή μήπως άραγε θα μπορούσε κάποιο κράτος μέλος να είχε δράσει ταχύτερα από μόνο του; Η ταχύτερη σύναψη σύμβασης θα αποτελούσε εγγύηση ταχύτερης παράδοσης μεγάλων ποσοτήτων; Ειλικρινά, δεν πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Η παραγωγή ενός νέου εμβολίου αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο και ευαίσθητο έργο. Οι τρεις παρασκευαστές εμβολίων, που έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής επιτυχημένα εμβόλια, χρειάστηκε να μειώσουν σημαντικά κάποιες από τις παραδόσεις τους κατά το πρώτο στάδιο της παραγωγής, λόγω προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής ή έλλειψης σημαντικών συστατικών.

Σε τελική ανάλυση, εμβολιασμός σημαίνει έγχυση βιολογικών δραστικών ουσιών σε υγιείς οργανισμούς. Συνεπώς, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αυτός είναι ο λόγος που στην Ευρώπη δεν κάναμε καμία έκπτωση στη διαδικασία αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Η διαδικασία αυτή, η οποία διαρκεί τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, είναι απαραίτητη γιατί γεννάει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Έτσι εξηγείται, για παράδειγμα, το γιατί ξεκινήσαμε λίγο αργότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η τρέχουσα διαφορά στον αριθμό των εμβολιασμών. Ωστόσο, η διάθεση των εμβολίων μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι πολίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι δεν έχουμε κάνει καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια.

Εμβόλιο AstraZeneca

Η Ευρώπη δεν συμμετέχει σε κούρσα ταχύτητας αλλά σε αγώνα ασφάλειας

Η Ευρώπη δεν συμμετέχει σε κούρσα ταχύτητας αλλά σε αγώνα ασφάλειας.

Στην ΕΕ ξεκινήσαμε τον εμβολιασμό στα τέλη Δεκεμβρίου. Σήμερα, πέντε εβδομάδες μετά, οι εταιρείες έχουν ήδη παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις εμβολίου. Στην Ελλάδα, πάνω από 338.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, με τη δεύτερη δόση εξασφαλισμένη. 62.000 Έλληνες έχουν ήδη λάβει και τις δύο δόσεις.

Γνωρίζουμε ότι οι δόσεις αυτές δεν επαρκούν, είναι όμως σημαντικές. Το Φεβρουάριο, οι χώρες της ΕΕ θα λάβουν περίπου 33 εκατ. επιπλέον δόσεις και άλλα 55 εκατ. τον Μάρτιο. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αναμένεται να παραδοθούν άλλα 300 εκατ. δόσεις. Συνολικά 400 εκατ. μέχρι τον Ιούνιο.

Θα παρακολουθούμε στενά και προσεκτικά τη διαδικασία αυτή. Καταλαβαίνουμε ότι ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με τη μαζική παραγωγή. Άλλωστε, ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια ραγδαία αύξηση της παραγωγής. Πρόσφατα, διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας μάς είπε ότι το 2019 η εταιρεία του παρήγαγε 100.000 δόσεις εμβολίων. Ενώ φέτος σχεδιάζουν να παραγάγουν 1 δισεκατομμύριο δόσεις! Πρόκειται για μία απίστευτη, χωρίς προηγούμενο, αύξηση. Επικροτούμε και στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.

Χρειαζόμαστε όμως και διαφάνεια για το πού πηγαίνουν αυτά τα εμβόλια. Αυτό ισχύει ιδίως όταν μια εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτός είναι ο λόγος που θεσπίσαμε ένα μηχανισμό διαφάνειας και αδειοδότησης: για να έχουμε δηλαδή μια συνολική εικόνα των εξαγωγών που έχουν γίνει και που πρόκειται να γίνουν. Δεν σκοπεύουμε να θέσουμε περιορισμούς στις εταιρείες που τιμούν τις συμβάσεις —μόλις εγκρίναμε δύο αποστολές για τον Καναδά και μία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν όμως μια εταιρεία μάς λέει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις παραγγελίες της ΕΕ, τότε επιβάλλεται να γνωρίζουμε τι παραδίδει στους άλλους.

Εμβόλιο AstraZeneca

Ενώ καταπολεμούμε τον ιό, αυτός δυστυχώς μεταλλάσσεται συνεχώς . Ανησυχούμε για τις νέες μεταλλάξεις , παρόλο που οι επιστήμονες μάς καθησυχάζουν ότι τα εμβόλιά μας φαίνεται, προς το παρόν, να τις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Επειδή όμως περνάμε πολλά από την πανδημία, θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο, στο οποίο τα σημερινά εμβόλια δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ιό. Γι’ αυτό πριν από μερικές ημέρες, σε συνεδρίαση με τους επικεφαλής των εταιρειών εμβολίων και τους επιστήμονες, συμφωνήσαμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του ιού, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα αυτά γνωστοποιούνται στις εταιρείες και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Θέλουμε να συνεργαστούμε στενά με τους επιστήμονες και τη βιομηχανία, ώστε να μπορούμε γρήγορα να αναπτύσσουμε, να εγκρίνουμε και να παράγουμε εμβόλια που αντιμετωπίζουν και τις όποιες μεταλλάξεις του ιού. Πάνω απ’ όλα, θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη επειδή τα εμβόλια αποτελούν κοινό αγαθό και η σημασία τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η ευθύνη μας δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης. Δεν θα τελειώσει όταν εμβολιαστούν οι περισσότεροι ενήλικοι Ευρωπαίοι. Γι’ αυτό, από την πρώτη ημέρα, απευθύναμε έκκληση για μια παγκόσμια αντίδραση στην πανδημία. Η Επιτροπή διοργάνωσε δύο διασκέψεις δωρητών, στις οποίες συγκεντρώθηκαν 16 δισ. ευρώ. Βοηθήσαμε στη δημιουργία του μηχανισμού Covax για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα επενδύσουν στην προμήθεια εμβολίων για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μαζί με τα κράτη μέλη μας, ως "Ομάδα Ευρώπη", είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του μηχανισμού Covax, με 870 εκατ. ευρώ.

Η πανδημία αυτή αποτελεί μια δύσκολη στιγμή για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι ενάντια στον μοναδικό – και κοινό μας εχθρό: τον ιό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΝ ΦΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ» 27 Φεβ 2021 | 10:35

Άρθρο Μητσοτάκη για τον ένα χρόνο πανδημίας: "Στον ορίζονται είναι πλέον ορατή η νίκη"

Μήνυμα αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας, στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με άρθρο του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ 26 Φεβ 2021 | 18:00

Ο Ζέρβας "παίρνει κεφάλια" συνεργατών του για το σκάνδαλο των εμβολιασμών εκτός σειράς - Τους καρατόμησε και η ΝΔ

Εκτός διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης θέτει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας δύο συνεργάτες του - Διαγραφή και από τη Νέα Δημοκρατία

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 26 Φεβ 2021 | 16:37
ΝΕΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 26 Φεβ 2021 | 08:20

Μόσιαλος: Ποια εμβόλια προστατεύουν 100% από νοσηλεία και θάνατο

Ο πίνακας του Ηλία Μόσιαλου για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax και Sputnik.

ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Φεβ 2021 | 07:27

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κερδίζει και την Μέρκελ η πρόταση Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο της Συνόδου

Τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των "27" και οι επιφυλάξεις Μακρόν.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 26 Φεβ 2021 | 07:06

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετές εβδομάδες μπροστά στο πρόγραμμα εμβολιασμού

Οι ΗΠΑ βρίσκονται "αρκετές εβδομάδες μπροστά" όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού.

ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΙΣΤΟΤΟΠΟ 26 Φεβ 2021 | 06:32

Υμνοι γερμανικού Τύπου για Ελλάδα: Πώς γίνεται ο εμβολιασμός χωρίς χάος

"Η Ελλάδα έχει μέχρι τώρα καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 23:17

Ιρλανδία: Ισχυρές οι πρώτες ενδείξεις ότι τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα - Έπεσαν απότομα τα κρούσματα

Η Ιρλανδία έχει εμβολιάσει έως τώρα περίπου 360.000 κατοίκους της χώρας των 4,9 εκατομμυρίων.

ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 25 Φεβ 2021 | 21:49

Αυστηρό μήνυμα Ντράγκι στις φαρμακοβιομηχανίες: Σεβαστείτε τις υποχρεώσεις σας με τα εμβόλια - Δεν υπάρχουν δικαιολογίες

Ο Ντράγκι διερωτήθηκε για ποιο λόγο η Ευρώπη δεν μπορεί να κρατά για τους κατοίκους της τα εμβόλια που παράγονται στην επικράτειά της.

ΑΠΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ «ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» 25 Φεβ 2021 | 18:23

ΕΕ: Έρευνα για απάτη με 900 εκατομμύρια εμβόλια "φαντάσματα" - "Κανείς δεν έχει ιδέα τι υπάρχει μέσα στα φιαλίδια"

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναφέρει προσφορές από υποτιθέμενους "μεσάζοντες" για την προμήθεια, συνολικά, 900 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΝΤΟΣ ΕΕ 25 Φεβ 2021 | 16:45

DW: Θα εισαχθεί πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού; Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών. Άλλα θέματα η παράδοση εμβολίων και ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΗΤΑΝ Η 16Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 25 Φεβ 2021 | 14:19

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση για εμβολιασμούς εκτός σειράς σε Ιδρύματα

Στο επίκεντρο της έρευνας της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης θα βρεθούν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες εμβολιάστηκαν 24 άτομα που δεν είχαν καμία εργασιακή σχέση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 25 Φεβ 2021 | 10:26

Μητσοτάκης στη SΖ: Στόχος ο τουρισμός να φτάσει φέτος στο 50% του 2019 - Θα εμβολιαστούν οι άνω τον 60 ως τον Μάιο

"Στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019", ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.