Άρθρο του Κ. Μητσοτάκη: Φιλελεύθερη δημοκρατία και ανοικτή κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες

Πιστεύω στη δύναμη και στο βάθος της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, σημειώνει στο άρθρο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Κεφάλαιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Σε παλαιότερα χρόνια, ο τίτλος "Σε τι πιστεύουμε" σε ένα αφιέρωμα όπως αυτό, θα παρέπεμπε μάλλον σε άκαμπτα μανιφέστα ανελαστικών ιδεολογιών. Αντίθετα, στις μέρες μας η συστέγαση απόψεων που εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά αφορούν την ίδια θεματική ζωογονεί τον δημόσιο διάλογο. Γιατί, διασταυρώνοντας τα αντίπαλα επιχειρήματα, δοκιμάζει την αντοχή τους στην πραγματικότητα. Και, βαθαίνοντας τον κοινό προβληματισμό, αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ενός τόπου", αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε άρθρο του, στο ειδικό ένθετο της εφημερίδας "Κεφάλαιο", με τίτλο "Φιλελεύθερη δημοκρατία. Ανοικτή κοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες".

Διαβάστε Επίσης

"Προϋπόθεση, βέβαια, γι' αυτό είναι να αναγνωρίζουμε όλοι αξίες και όχι αξιώματα. Με πρώτη αυτήν της συνύπαρξης. Την πεποίθηση, δηλαδή, ότι κανείς δεν κρατά το μονοπώλιο στις ιδέες, στην αλήθεια, στην κοινωνική ευαισθησία, στην ηθική και στον πατριωτισμό. Γιατί μπορεί ο δρόμος να είναι η δημιουργική αντιπαράθεση, η διαφωνία ή ακόμη και η σύγκρουση. Προορισμός, ωστόσο, πρέπει είναι πάντοτε ο συμβιβασμός και η σύνθεση. Με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Αλλά χωρίς την παραμικρή παραχώρηση στον διχαστικό και μισαλλόδοξο λόγο", συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει:

Πιστεύω στη δύναμη και στο βάθος της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας

"Προσωπικά πιστεύω στη δύναμη και στο βάθος της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Μιας δημοκρατίας ανοιχτής. Με αντοχή, όμως, στις δυνάμεις που την υπονομεύουν. Γιατί, όπως αποδεικνύει και η ελληνική εμπειρία, είναι το πολίτευμα που μπορεί να υπερβαίνει οικονομικές κρίσεις και δημαγωγικές περιπέτειες. Με την ασπίδα της αλήθειας, να αποκρούει τη διαβρωτική δράση του λαϊκισμού. Με την ισχύ της λαϊκής ψήφου, να εξοστρακίζει τους υπονομευτές του. Και με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου, να τους τιμωρεί όπως τους πρέπει. Ένα δυναμικό πολιτικό σύστημα, πάντως, δεν καταργεί τις αγκυλώσεις που γεννούν οι περίοδοι ακμής του. Ούτε, συνεπώς, και τις αδυναμίες του που έρχονται με τους κυματισμούς της διαδρομής του. Καθώς, λοιπόν, παντού στον κόσμο, δοκιμάζεται το βασικό συστατικό της Δημοκρατίας, η αντιπροσωπευτικότητα, έχουμε χρέος να ανανεώσουμε το περιεχόμενό της. Πώς; Ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Ενσωματώνοντας τα μηνύματά τους στους θεσμούς. Αμβλύνοντας ανισότητες. Και, κυρίως, παράγοντας πειστικό αποτέλεσμα προς όφελος όλων".

Ο πρωθυπουργός συμπληρώνει ότι ακριβώς γι'αυτό πιστεύει σε ένα κράτος ικανό να προσφέρει λύσεις στην άμυνα της χώρας, στην ασφάλεια του πολίτη, στη δημόσια υγεία και παιδεία. "Αλλά και στην προστασία του Περιβάλλοντος και της καθημερινής ζωής. Ένα κράτος το οποίο θέτει κανόνες στην οικονομική δραστηριότητα. Αλλά δεν της στερεί δυναμισμό και παραγωγικότητα. Χωρίς γραφειοκρατία και κομματισμό. Αλλά και απελευθερωμένο από συμπλεγματικά δόγματα του παρελθόντος. Γιατί είναι καιρός, νομίζω, πλέον, να αντιληφθούμε ότι το "δημόσιο" δεν ταυτίζεται με το "κρατικό". Αυτό, άλλωστε, απέδειξαν τόσο η πανδημία και οι ταυτόχρονες κρίσεις στα εθνικά μέτωπα, όσο και η τρέχουσα πραγματικότητα. Θυμίζω ότι τις υγειονομικές ανάγκες της χώρας υπηρέτησαν από κοινού το κράτος και οι δωρεές ιδρυμάτων. Εταιρείες συμμετείχαν στον άμεσο εξοπλισμό του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Ενώ δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συμπράττουν, σήμερα, σε μεγάλα έργα υποδομών σ' ολόκληρη την επικράτεια. Με άλλα λόγια, η ίδια η ζωή διδάσκει ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει κοινή συστράτευση", υπογραμμίζει.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανοιχτή κοινωνία

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι πιστεύει επίσης σε μια ανοιχτή κοινωνία, όπου γεφυρώνεται η ατομική ελευθερία με τη συλλογική ευημερία.

"Με την προσωπική πρόοδο να αυξάνει παράλληλα και τον εθνικό πλούτο. Ώστε να ακολουθεί η Πολιτεία, που θα τον κατανέμει δίκαια και με ευαισθησία απέναντι στους πιο αδύναμους. Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη να μη χάνεται σε γενικόλογες έννοιες, όπως "λαός". Στο επίκεντρο να βρίσκεται ο ίδιος, έχοντας ίσες ευκαιρίες με τον δίπλα του. Χωρίς διακρίσεις με βάση την καταγωγή, το φύλο ή τις επιλογές του.

Είναι ο λόγος για τον οποίο η σύγχρονη Δημοκρατία θεωρεί την Παιδεία "ιμάντα" προσωπικής ανέλιξης και "κλειδί" συνολικής προόδου. Γιατί είναι αυτή η οποία, σε σύνδεση με την αγορά εργασίας, θα εξοπλίζει τον νέο με δεξιότητες για να χτίσει ο ίδιος το δικό του μέλλον. Αλλά και εκείνη η οποία, απαντώντας στα ζητούμενα της εθνικής οικονομίας, θα επιτρέπει στη χώρα να καινοτομεί. Να προσαρμόζεται και να επιτυγχάνει σε ένα διεθνές περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται για να γίνει όλο και πιο σύνθετο, όλο και πιο ανταγωνιστικό", σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός επίσης αναφέρει ότι σε έναν κόσμο που αλλάζει, μία αξία παραμένει ακλόνητη: ο πατριωτισμός. "Η αγάπη για την πατρίδα και η σταθερή προσήλωση στην υπεράσπισή της. Μακριά, ωστόσο, από ρητορείες και εύκολα συνθήματα. Και με πυξίδα τον ρεαλισμό και τον συνδυασμό της ενεργητικής διπλωματίας με την αμυντική θωράκιση. Γιατί όπως, ακριβώς, νέες συνθήκες σαν το Μεταναστευτικό φωτίζουν, σήμερα, διαφορετικά τη σημασία των συνόρων, έτσι και οι διακρατικές συμμαχίες αποκτούν νέα βαρύτητα, τώρα, στις γεωστρατηγικές εξελίξεις στον παγκόσμιο χάρτη", συμπληρώνει.

Και καταλήγοντας στο άρθρο του σημειώνει: "Οι παραπάνω σκέψεις απορρίπτουν, νομίζω, μανιχαϊστικά δίπολα ή αναχρονιστικά διλήμματα. Αντίθετα, μένουν ανοιχτές σε όλα τα ρεύματα προβληματισμού σχετικά με το αύριο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω αν ισχύει η θέση ότι "οι ιδεολογίες γίνονται, συχνά, εχθροί των ιδεών". Ξέρω, όμως, πως η σύγχρονη φιλελεύθερη Δημοκρατία, την οποία πρεσβεύω, δεν έχει άλλον δρόμο από την εμβάθυνσή της. Όπως και από την αναβάπτιση των αρχών της στη συγκυρία του 21ου αιώνα, που σφραγίζεται, ήδη, από την επέλαση της Τεχνολογίας και των νέων Δικαιωμάτων του Πολίτη. Πάνω απ' όλα, λοιπόν, πιστεύω στην ελεύθερη αντίληψη, στον μεθοδικό σχεδιασμό και στην τολμηρή πράξη. Αλλά με κοινό βηματισμό κράτους και κοινωνίας. Ο τόπος μας, άλλωστε, προόδευσε κάθε φορά που οι επιλογές της ηγεσίας συμβάδισαν με τα ώριμα αιτήματα της κοινωνίας. Είμαι περήφανος που, στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, η κυβέρνησή μας, αν και κλήθηκε να διαχειριστεί αλλεπάλληλες και πολύμορφες προκλήσεις, έμεινε στο πλευρό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Και έτσι θα πορευτεί. Ανοιχτή στις μεταρρυθμίσεις και με ανοιχτούς ορίζοντες".

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Οκτ 2021 | 07:34

Ρελάνς Μητσοτάκη για το ενεργειακό μέσω αιγυπτιακού φυσικού αερίου – Στη Σύνοδο Κορυφής η τουρκική προκλητικότητα

Κοινό μέτωπο Ντράγκι – Μητσοτάκη για την αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έγινε με την προμήθεια των εμβολίων για τον κορονοϊό.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 21 Οκτ 2021 | 16:42

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Θα στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη συζήτηση θα είναι οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 21 Οκτ 2021 | 06:54

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να λάβει μέρος αρχικά στη σύνοδο του ΕΛΚ και στη συνέχεια στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2021 | 20:28

Συνάντηση Μητσοτάκη - ΕΒΕΑ: Στόχος οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας

Η Επιτροπή του ΕΒΕΑ διεμήνυσε στον κ. Μητσοτάκη πως ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΟ ΗΓΕΤΕΣ 19 Οκτ 2021 | 22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: "Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών"

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση περιοχών της Ανατολικής Αττικής (Μάτι)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 19 Οκτ 2021 | 13:05

Μητσοτάκης, αλ Σίσι και Αναστασιάδης στην Τριμερή: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την Αν. Μεσόγειο

Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 19 Οκτ 2021 | 08:59

Επιμένει ο Πολάκης για το κτηνιατρικό φάρμακο ως θεραπεία για τον κορονοϊό: Το δίνουν και στην Ινδία

"Ξεπέρασες τα όρια, αποδεικνύοντας την μικροψυχία και την αμορφωσιά σου", έγραψε ο Π. Πολάκης για τον Κυρ. Μητσοτάκη.

"ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΜΗΣ" 19 Οκτ 2021 | 08:35

ΣΥΡΙΖΑ για ακρίβεια: Μητσοτάκης - Γεωργιάδης εμπαίζουν τους πολίτες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί Μητσοτάκγη και Γεωργιάδη πως εμπαίζουν τους πολίτες για την ακρίβεια.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΣΙΣΙ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ 19 Οκτ 2021 | 07:45

Τριμερής Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου: Συνάντηση κορυφής στην Αθήνα με ηχηρά μηνύματα για την ανατολική Μεσόγειο

Η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης