Follow us

Αρθρο Τσίπρα: Οι πολίτες θα ανατρέψουν την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του σημειώνει πως οι πολίτες είναι αυτοί που θα ανατρέψουν την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η Ελλάδα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με άρθρο του στην ειδική έκδοση World Review ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επισημαίνει πως τις τελευταίες δεκαετίες η δημοκρατία έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα, ενώ υπογραμμίζει ότι το πραγματικό αιτούμενο σήμερα για τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος έχει δύο όψεις.

"Η πρώτη αφορά την άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρων του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι’ αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ’ όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει.

Η δεύτερη όψη, όμως, έγκειται στο έργο της επόμενης ημέρας όσον αφορά την αποκατάσταση και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Εκεί όπου απαιτείται σχέδιο και, κυρίως, πολιτική βούληση", σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε Επίσης

Αναλυτικά το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα:

"Τις τελευταίες δεκαετίες η δημοκρατία έχει υποστεί πολλαπλά πλήγματα. Τα περισσότερα εξ αυτών έχουν τις ρίζες τους στη διόγκωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στην έξαρση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και, συνεπαγόμενα, στις μεγάλες κρίσεις, οι οποίες φέρνουν ξανά τον δυτικό κόσμο μπροστά στο φάσμα της ακραίας φτώχειας και των ανισοτήτων, της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού.

Σε αυτό το περιβάλλον, ήρθε μια πανδημία για να θέσει ακόμα πιο αυστηρά όρια. Κάποια από ανάγκη για να περιοριστεί η διασπορά, όμως κάποια άλλα από ιδεολογική επιλογή. Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που αξιοποίησαν την πανδημία ως αφορμή για να θέσουν ένα άκρως αυταρχικό πλαίσιο στη λειτουργία της δημόσιας ζωής.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, η πανδημία αξιοποιήθηκε περισσότερο από την κυβέρνηση της Ν.Δ. ως αφορμή για να δικαιολογήσει κρατικές χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης δίχως κριτήρια, έκτακτες συνθήκες απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών σε ημέτερους, αλλά και πιο χαλαρό πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, όμως, από τη σκοπιά της υπεράσπισης της δημοκρατίας είναι ότι η όλη διαδικασία εξασθένησης της δημοκρατικής λειτουργίας είναι δυναμική. Τόσο οι δηλωμένοι εχθροί της δημοκρατίας όσο και αυτοί που τη θεωρούν περίπου εμπόδιο στα ιδιοτελή τους συμφέροντα, εφευρίσκουν διαρκώς περισσότερους τρόπους να την παρακάμψουν και να την απαξιώσουν. Η απάντηση σε αυτή τη διαρκή κίνηση δεν μπορεί να είναι μια αξιακή υπεράσπιση της δημοκρατίας στα λόγια. Η δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάνω απ’ όλα δράση. Κοινωνική και θεσμική.

Ένα ισχυρό δημοκρατικό κράτος είναι πάνω απ’ όλα ένα κράτος που λειτουργεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, ένα αυταρχικό κράτος είναι αυτό που λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ. Η εμπειρία της Ελλάδας είναι χαρακτηριστική για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος.

Μια κυβέρνηση που στοχεύει να εφαρμόσει ακραία νεοφιλελεύθερα -και άρα αντιλαϊκά- μέτρα δεν διστάζει να αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να επιβληθεί. Μια εξουσία που αισθάνεται ότι είναι ανέλεγκτη, καθώς ελέγχει τη πλειονότητα των ΜΜΕ, θεωρεί ότι μπορεί να διαλύει το κοινωνικό κράτος, να κάνει αφαίμαξη στον οικογενειακό προϋπολογισμό για χάρη των καρτέλ της αισχροκέρδειας, χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Και ακριβώς επειδή αισθάνεται ανέλεγκτη, δεν διστάζει ακόμη και να χρησιμοποιεί πρακτικές που μας πηγαίνουν σε πολύ σκοτεινές εποχές, όπως οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, που μάλιστα συντονίζονται από το γραφείο του ίδιου του πρωθυπουργού μέσω του διευθυντή του.

Το πραγματικό αιτούμενο σήμερα για τη δημοκρατία έχει δύο όψεις.

Η πρώτη αφορά την άμεση ανάγκη να αποδώσει ο βασικός δρων του πολιτεύματος -δηλαδή οι πολίτες- τις ευθύνες γι’ αυτή την ηθική, οικονομική και δημοκρατική κατάπτωση που βιώνει η χώρα. Να απαλλαγεί δηλαδή από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και να εκλέξει μια νέα, ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση, την οποία πάνω απ’ όλα θα μπορεί να την εμπιστευθεί και, προφανώς, να την ελέγχει.

Η δεύτερη όψη, όμως, έγκειται στο έργο της επόμενης ημέρας όσον αφορά την αποκατάσταση και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Εκεί όπου απαιτείται σχέδιο και, κυρίως, πολιτική βούληση.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που φιλοδοξεί να είναι ο εγγυητής αυτής της προοδευτικής ανασύνταξης της χώρας, ένα είναι βέβαιο: τίποτα δεν θα μπει κάτω από το χαλί.

Οι μεγάλες θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στον πυρήνα λοιπόν της λύσης, βρίσκεται η έννοια-κλειδί: δικαιοσύνη. Δηλαδή, το θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας. Η ισχυρή παρουσία του κράτους ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της ολιγαρχίας και των καρτέλ. Ο έλεγχος της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ. Η διακοπή του ομφάλιου λώρου μεταξύ της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Η επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και η εξασφάλιση της ουσιαστικής συμμετοχής της διακομματικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της ΑΔΑΕ στον ορισμό του Διοικητή της. Η κατάργηση όλων των ποινικών ασυλιών που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια, με πρώτη την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.

Αυτές είναι ορισμένες από τις θεμελιακές προτεραιότητες για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης παντού. Σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής και της δημόσιας διοίκησης.

Αυτά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για να οργανώσουμε την επόμενη μέρα της χώρας. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της πραγματικής και δίκαιης ανάπτυξης, σε μια χώρα που έχει όλες τις δυνατότητες να αφήσει πίσω της μια πολύ σκληρή και επίπονη τετραετία και να δει επιτέλους ξανά προοπτική και καλύτερες μέρες τα επόμενα χρόνια".

Πηγή: avgi.gr

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 05 Δεκ 2022 | 17:45

Τσίπρας από Φλώρινα: Όρος επιβίωσης η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μόλις έφτασε στο δημαρχείο της Φλώρινας.

"ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ" 05 Δεκ 2022 | 13:55

Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται ο κ. Μητσοτάκης να παίζει παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία

"Αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις", σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 05 Δεκ 2022 | 12:07

Οικονόμου σε Τσίπρα: Ακρως επικίνδυνος ο υπαινιγμός ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Η απάντηση της κυβέρνησης στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση των υποκλοπών.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 05 Δεκ 2022 | 10:52

Πρέσινγκ Τσίπρα σε Ντογιάκο για τις υποκλοπές: "Σε διακινδύνευση η εθνική ασφάλεια"

Να χυθεί άπλετο φως από τη Δικαιοσύνη στην υπόθεση των υποκλοπών, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αλέξης Τσίπρας,μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

ΣΤΙΣ 9 05 Δεκ 2022 | 08:47

Υποκλοπές: Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο Αλέξης Τσίπρας

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί τον εισαγγελέα Ισίδωρο Ντογιάκο σστις 9 το πρωί.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2022 | 23:22

Εθνικό Θέατρο: Αλέξης Τσίπρας και Μπέτυ Μπαζιάνα παρακολούθησαν με τα παιδιά τους την παράσταση "Τα Φώτα της Πόλης" [Εικόνες]

Μετά την παράσταση ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιανα επισκέφτηκαν τους συντελεστές στα καμαρίνια και συνομίλησαν μαζί τους.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 04 Δεκ 2022 | 15:47

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι αληθές ότι η ΕΥΠ είχε ως στόχους παρακολούθησης τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας;

"Θα περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Με την εθνική ασφάλεια της χώρας δεν πρόκειται να ανεχθούμε παιχνίδια", καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2022 | 20:58

Απάντηση Οικονόμου σε ΣΥΡΙΖΑ: "Απέναντι σε αυτή την παρωδία, απαντάμε με θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ "

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον πρωθυπουργό και την εισαγγελέα κα. Βλάχου να πάρουν θέση για το αν παρακολουθούταν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ 2016 02 Δεκ 2022 | 21:06

Ειδικό δικαστήριο: "Ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου" - Ο Τόμπρας για τα "παιδιά του Μαξίμου" του Καλογρίτσα

Για δεύτερη ημέρα συνέχισε την κατάθεσή του ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που διεξάγεται η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 02 Δεκ 2022 | 19:20

ΣΥΡΙΖΑ κατά Σκυλακάκη: Καλεί τους δήμους να αυξήσουν τους λογαριασμούς του νερού

Βολές ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη μέσω του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

ΕΙΧΕ... ΒΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 02 Δεκ 2022 | 17:14

"Πες μου ποιος θα πάρει το Μουντιάλ": Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά ψηφοφόρο-"μέντιουμ" για να παίξει στοίχημα [βίντεο]

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από ψηφοφόρο που είχε προβλέψει την εκλογή του ως πρωθυπουργός να του πει και τον νικητή του Μουντιάλ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 02 Δεκ 2022 | 15:11

Οικονόμου σε Τσίπρα: Την τελευταία φορά που ασχολήθηκε με τις τράπεζες τις έκλεισε και έστειλε τον λογαριασμό στους πολίτες

"Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας ασχολήθηκε με τις τράπεζες, τις έκλεισε και με το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο έστειλε το λογαριασμό στους πολίτες" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 02 Δεκ 2022 | 14:26

Τσίπρας από Κιλκίς: Θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει στον τόπο η δημοκρατία και η δικαιοσύνη

"Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι,εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα μας δεν είναι εισαγόμενη" ανέφερε ο κ. Τσίπρας.