«Αρωμα» νέας διεύρυνσης στο ΠΑΣΟΚ με τέσσερις βουλευτές

Την επερώτηση υπογράφουν συνολικά 22 βουλευτές με επικεφαλής την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Χάρης Ιωάννου
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΙΩΑΝΝΟΥ
«Αρωμα» νέας διεύρυνσης στο ΠΑΣΟΚ με τέσσερις βουλευτές

Προάγγελος νέας διεύρυνσης για την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αποτελεί η επερώτηση που κατέθεσαν οι 18 βουλευτές της Κ.Ο. μαζί με τέσσερις ακόμη ανεξάρτητους.

Πρόκειται για τους προερχόμενους από το Ποτάμι Χάρη Θεοχάρη, Κατερίνα Μάρκου και Κώστα Μπαργιώτα, αλλά και τον Γιώργο Καρρά από την Ένωση Κεντρώων.

Υπενθυμίζεται ότι η Κ.Ο. της ΔΗΣΥ είναι ήδη τρίτη δύναμη στη Βουλή και έχει ενισχυθεί με την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την «μεταγραφή» του Αχμέτ Ιλχάν από το Ποτάμι.

Την επερώτηση με θέμα τον ΕΚΦΑ υπογράφουν συνολικά 22 βουλευτές με επικεφαλής την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ο τίτλος είναι: «Πρωτοφανείς Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ»

Η επερώτηση της Συμπαράταξης και όλες οι υπογραφές:

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)

Αθήνα, 3/2017

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Πρωτοφανείς Καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων, αλαλούμ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια, διοικητικό χάος στον ΕΦΚΑ»

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατόρθωσε να αποδομήσει βιαίως το Ασφαλιστικό Σύστημα χωρίς να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του. Έκοψε το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους, περιέκοψε τις επικουρικές συντάξεις, νομοθέτησε «κόφτη» οριζόντιων περικοπών.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή νέων συντάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα ολόκληρους μήνες μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία σύνταξη!

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είναι χιλιάδες, ο αριθμός των εισηγητών υπαλλήλων εξαιρετικά μειωμένος και η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα του ετήσιου συντελεστή μεταβολής μισθών που ορίζει ο ν. 4387/2016, και βάσει του οποίου θα καθορίζονταν στο εξής οι συντάξεις, με απαράδεκτο τρόπο. Καταθέτει τροπολογίες – μπαλώματα και τρέχει να μαζέψει το χάος που η ίδια δημιούργησε.

Το πρόβλημα αφορά τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τα εφάπαξ. Συγκεκριμένα, η έκδοση της οριστικής σύνταξης μπορεί να πάρει ακόμα και τρία χρόνια σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, ενώ 130.000 συμπολίτες μας αναμένουν ως και 30 μήνες την έκδοση της επικουρικής τους.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, δέκα μήνες μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού νόμου – λαιμητόμου (ν.4387/2016) ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το χάος και την ταλαιπωρία. Δεν υπάρχει χαρτί εκτύπωσης στις υπηρεσίες, η αναμονή στις ουρές μεγαλώνει, τα λάθη στα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών αναστατώνουν τους ασφαλισμένους.

Επιπλέον, έχουν παρατηρηθεί λάθη στον υπολογισμό των εισφορών, με αποτέλεσμα ασφαλισμένοι να έχουν λάβει ειδοποιητήρια (ένα στις 14/02/2017 και ένα στις 17/02/2017) με διαφορετικά ποσοστά εισφορών και με το δεύτερο καλούνται να πληρώσουν περισσότερα.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια οδηγούν σε ομηρία τους ασφαλισμένους από τους εργοδότες τους, σε αύξηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας και τελικά σε απολύσεις και κλείσιμο δραστηριοτήτων και απώλεια πόρων για το Δημόσιο. Επιπλέον, δύο μέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των εισφορών, 60.000 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν γνωρίζουν καν τι εισφορές θα πληρώσουν καθώς εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου.

Η ανικανότητα και η προχειρότητα της κυβέρνησης και στα ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης είναι πρωτοφανής. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πορεύθηκε χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ούτε καν για τη μετάβαση στο νέο φορέα- μαμούθ που η ίδια δημιούργησε και προπαγάνδισε!

Οι μεγαλοστομίες κατά την ψήφιση του νόμου των κ.κ. Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου περί απλοποίησης διαδικασιών, καλύτερης οργάνωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλισης θα ακούγονταν σήμερα αστείες, αν η όλη κατάσταση δεν ήταν τραγική.

Ο νέος Οργανισμός «έκανε πρεμιέρα» με έλλειμμα ύψους άνω του 1 δις ευρώ, ενώ η εισπραξιμότητα κυμαίνεται κάτω του 50%.

Η ενοποίηση των Ταμείων συνίσταται μόνο σε κεντρικό επίπεδο και όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες εξακολουθούν να λειτουργούν, όπως παλιά, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία έκδοσης του συνόλου των εφαρμοστικών και κανονιστικών πράξεων που προβλέπει ο νόμος για τη λειτουργία του νέου Οργανισμού.

Ακόμη και σήμερα, ο ΕΦΚΑ δεν διαθέτει Οργανόγραμμα καθώς δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Επιπλέον, η κυβέρνηση με κανονιστικού χαρακτήρα μεθοδεύσεις ακυρώνει στην πράξη, κατά τρόπο προκλητικά αντιδημοκρατικό, τον κοινωνικό έλεγχο και την δημοκρατική λογοδοσία στην κοινωνική ασφάλιση καθώς στο Δ.Σ. του ΕΦΚΑ δεν μετέχουν εκπρόσωποι των ασφαλισμένων αλλά ούτε και εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Όλες οι Υπηρεσίες του νέου Οργανισμού είναι υποστελεχωμένες. Την ίδια στιγμή, σημειώνεται καθυστέρηση στην έκδοση πράξεων τοποθέτησης στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ του προσωπικού όλων των φορέων. Με ασάφεια αρμοδιοτήτων, χωρίς καν αντικείμενο, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους ανασφάλειας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον ΕΦΚΑ προκειμένου να «εξυπηρετήσει» την κομματική της πελατεία και «τα δικά της παιδιά», χωρίς διαφανείς, αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι περισσότερες θέσεις ευθύνης στελεχώθηκαν με πρόσωπα που δεν διέθεταν τα απαιτούμενα από τον Υπαλληλικό Κώδικα προσόντα.

Τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. όπως προβλήματα στη λειτουργία του ενιαίου πρωτοκόλλου και στο σύστημα του Μητρώου, γεγονός που συνεπάγεται ουρές ταλαιπωρίας για τους ασφαλισμένους.

Αλαλούμ προκλήθηκε επίσης κατά τη μεταφορά δεδομένων από τα μητρώα των επιμέρους υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δεδομένα ασφαλισμένων ή ακόμη και ολόκληροι φάκελοι και να έχουν γίνει συγχωνεύσεις λόγω συνωνυμίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πάγωμα διαδικασιών (π.χ. απόδοσης σύνταξης θανάτου, απόδοσης εξόδων κηδείας, υποβολής ΑΠΔ κ.λπ.) εις βάρος των ασφαλισμένων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, επερωτάται η κ. Υπουργός:

Για την πρωτοφανή καθυστέρηση στην απονομή των κύριων συντάξεων, των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.

Για το αλαλούμ με τις ασφαλιστικές εισφορές και τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για τα μπλοκάκια.

Για την προχειρότητα, τις καθυστερήσεις και τα λάθη στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το διοικητικό χάος, την υποστελέχωση, την ασάφεια στις αρμοδιότητες που έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια, ταλαιπωρία και απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Για το έλλειμμα του ΕΦΚΑ και την μειωμένη εισπραξιμότητα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών.

Για την αναξιοκρατία στην τοποθέτηση υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.

Για τα προβλήματα λειτουργίας και διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων.

Για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα και καύσιμα.

Οι επερωτώντες Βουλευτές:

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΧΑΡΗΣ

ΚΑΡΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

30 Ιουλ 2020 | 15:10

Πρώτη ομιλία της Σακελλαροπούλου στη Βουλή - Για την εμπορία ανθρώπων

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά της εμπορίας των ανθρώπων, παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΦΑΠΑΞ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2020 29 Ιουλ 2020 | 15:53

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: "Κάνετε κούρεμα- Διαβάστε την απόφαση"

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κουρεύει τα αναδρομικά των συνταξιούχων

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΣ 29 Ιουλ 2020 | 15:36

Βουλή: Όλοι με μάσκα λόγω κορονοϊού εκτός από τον "επαναστάτη" Παπαχριστόπουλο

Αυστηρά με μάσκα λόγω κορονοϊού είναι όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου εκτός από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 29 Ιουλ 2020 | 13:25

Κορονοϊός: Όλοι με μάσκες στη Βουλή - Υπουργοί, βουλευτές, υπάλληλοι, φωτορεπόρτερ, δημοσιογράφοι [εικόνες]

Με μάσκες όλοι στην πρώτη συνεδράση της Βουλής μετά την απόφαση του προέδρου για εφαρμογή του μέτρου προστασίας από τον κορονοϊό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ 29 Ιουλ 2020 | 10:29

Κορονοϊός: Υποχρεωτική η μάσκα παντού πλέον στη Βουλή- Ακόμα και στους διαδρόμους, ακόμα και οι δημοσιογράφοι

Στη Βουλή μπαίνει υποχρεωτικά η προστατευτική μάσκα με απόφαση του Προέδρου.

ΜΟΛΙΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ 28 Ιουλ 2020 | 11:47

Απίθανο: Η Τζάκρη κατακεραύνωσε τον Αδωνι για "ύποπτη" τροπολογία και τελικά... την ψήφισε [βίντεο]

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολόκληρος κατακεραύνωσε την τροπολογία του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά όταν εκείνος απείλησε ότι θα την αποσύρει... την ψήφισε.

46 ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 24 Ιουλ 2020 | 12:36

Το συμβολικό δώρο Τασούλα στους βουλευτές: Οι "300" της Βουλής του 1974

Συμβολικό δώρο προς όλους τους βουλευτές από τον πρόεδρο Κ. Τασούλα για τα 46 χρόνια Δημοκρατίας. Ανατύπωσε μια έκδοση με τους "300" της Βουλής του 1974.

ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 23 Ιουλ 2020 | 17:09

Ο Τασούλας παραπέμπει τον Μάρκου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για το "σας κάναμε τον κω@@ να"

Ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας θα βρεθεί ο βουλευτής Μάρκου για τις χυδαίες εκφράσεις

ΣΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ “ΣΑΣ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΝ ΚΩ@@ ΝΑ” 23 Ιουλ 2020 | 13:35

Αναφορά Κεγκέρογλου για τις χυδαιότητες Μάρκου- Και υβριστής και διπλοθεσίτης ο κύριος

Ο Βαίλης Κεγκέρογλου ζητάει να συγκλιθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας για τις απρέπειες Μάρκου

ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 12:52

Αμετανόητος ο Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ για το "σας κάναμε τον κω@@ να"- "Δεν μετανιώνω"

Αμετανόητος για τις χυδαίες εκφράσεις που χρησιμοποίησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μάρκου.

"O ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕ" 23 Ιουλ 2020 | 10:29

Γεωργιάδης: Θα δικαιωθώ όταν μπουν φυλακή οι σκευωροί - Προσπάθησαν να αλλοιώσουν το πολίτευμα

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την υπόθεση Παπαγγελόπουλου την μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους.

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 23 Ιουλ 2020 | 10:22

Κωνσταντίνος Μάρκου: Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που χυδαιολογούσε στη Βουλή είναι και ...διπλοθεσίτης - Πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Ο Κωνσταντίνου Μάρκου είναι καθηγητής στην ιατρική Σχολή Πατρών και επιμένει να κατέχει και τη θέση του προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.