Αρχισαν ήδη τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στη Ν. Δ

Η μάχη παρασκηνίου με χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη - που συνοδεύει κάθε κούρσα για δυο - έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται στη Νέα Δημοκρατία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αρχισαν ήδη τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στη Ν. Δ

Η μάχη παρασκηνίου με χτυπήματα και κάτω από τη ζώνη - που συνοδεύει κάθε κούρσα για δυο - έχει ήδη αρχίσει να εξελίσσεται στη Νέα Δημοκρατία ενώ ακόμη η Συγγρού επισήμως δεν δίνει το τελικό αποτέλεσμα προκαλώντας εκνευρισμό στα επιτελεία και φημολογία για «μαγειρέματα».

Η μάχη της ταμπέλας στην ιδεολογία

Ο Νικήτας Κακλαμάνης από τους φανατικότερους υποστηρικτές της εκλογής Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ ,μιλώντας το μεσημέρι της Τρίτης στο Βήμα FM, απέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη χαρακτηριστικά «νεοφιλελεύθερου Θατσερικού τύπου» και «ευρωλάγνου» άνευ οποιασδήποτε επιφύλαξης έναντι των αποφάσεων της Ε.Ε.

Οι αιχμηρές αναφορές Κακλαμάνη ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης καταχώρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «νεοφιλελεύθερο» και εκφραστή της οικονομικής ελίτ επιχειρώντας αντιδιαστολή με τον Μεϊμαράκη τον οποίο καταχωρούν στη λεγόμενη κοινωνική δεξιά.

« Είμαι ένας κεντροδεξιός φιλελεύθερος. Δεν είμαι νεοφιλελευθερος» απάντησε σχετικά ο Κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς στο δελτίο του Mega το βράδυ της Τρίτης.

Είχε προηγηθεί η αιχμηρή απάντηση του Αδωνι Γεωργιάδη στον Ευρ. Στυλιανίδη. Ο κ. Γεωργιάδης ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τον συνάδελφό του ότι δεν γνωρίζει τι εστί νεοφιλελευθερισμός και σκόπιμα επιχειρεί να πλήξει τον κ.Μητσοτάκη προσδίδοντας του αυτό το ιδεολογικό πρόσημο.

Τα «μυστικά» του β΄γύρου

Η μονομαχία των κ. Μεϊμαράκη - Μητσοτάκη ενόψει της 10ης Ιανουαρίου προσλαμβάνει άλλα ποιοτικά, πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά, από αυτά του πρώτου γύρου.

Το πόσοι τελικά από τις 400 χιλιάδες που ψήφισαν την Κυριακή θα επανέλθουν στην κάλπη ,τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Αδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι το ζητούμενο και για τα δυο στρατόπεδα.

«Είναι ντέρμπι αλλά με φαβορί» λέει ο Νικήτας Κακλαμάνης εννοώντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα ξεκινήσει την κούρσα με αβαντάζ και επισημαίνοντας πως κάθε μονάδα αποχής θα τον βάζει ακόμη πιο μπροστά.

Στο επιτελείο Μεϊμαράκη πιστεύουν πως η διαφορά δεν είναι αναστρέψιμη και σ' αυτό λένε συντείνει η εκτίμηση ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη δεν θα πάνε να ψηφίσουν. Λένε μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πιάσει ταβάνι και δεν μπορεί να αντλήσει άλλες ψήφους.

Το πόσοι τελικά από τις 400 χιλιάδες που ψήφισαν την Κυριακή θα επανέλθουν στην κάλπη ,τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του Αδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι το ζητούμενο και για τα δυο στρατόπεδα

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως η κούρσα της 10ης Ιανουαρίου ξεκινάει από την αρχή και δεν είναι ούτε φαβορί ούτε αουτσάιντερ. Και ο Αδωνις Γεωργιάδης εκτιμά πως η δεξαμενή για την υποψηφιότητα Μητσοτάκη είναι πλέον ευρύτατη.

Σιωπή ασυρμάτου στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα

Σιωπή ασυρμάτου επικρατεί προς το παρόν στο στρατόπεδο του έτερου ηττημένου στον πρώτο γύρο, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στελέχη που τον στήριξαν εμφανίζονται πιο κοντά στην υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη αν και απομένει αυτό να μεταφραστεί σε καθαρή στήριξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω συνεντεύξεων έκανε ένα πρώτο άνοιγμα στον Απόστολο Τζιτζικώστα επισημαίνοντας «Το μέλλον είναι μπροστά του. Το ποσοστό του δεν είναι μια αμελητέα ποσότητα».

Προς ανίχνευση είναι και η στάση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έναντι των δυο υποψηφίων. Η σχέση με τον Μεϊμαράκη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.Αντιθέτως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - παρά το βεβαρυμένο παρελθόν της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Σαμαρά - σφυρηλατήθηκε σχέση πολιτικής εκτίμησης.

Είμαι ανοιχτός σε όλους αλλά δεν κάνω συμφωνίες

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως η διαφορά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι «απολύτως αναστρέψιμη» ακυρώνει τη φιλολογία περί αναβίωσης του πολέμου μητσοτακικών - καραμανλικών και με τον τρόπο του βάζει φρένο στις συζητήσεις για το τι θα κάνει η Ντόρα.

«Η εκλογική μάχη της 10ης Ιανουαρίου ξεκινά από την αρχή. Δεν είμαι ούτε φαβορί, ούτε αουτσάιντερ» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα του α' γύρου έδειξε ότι το 60% των ψηφοφόρων ζητεί την ανανέωση του κόμματος.

Σε άλλη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τη σχέση του με την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία πληροφορίες έφεραν να προτιμά αρχικά τον Β. Μεϊμαράκη, αλλά στο τέλος να στηρίζει τελικά τον αδελφό της.

"Βεβαίως θα με στηρίξει η Ντόρα. Δεν έχω αμφιβολία τι έκανε στο παραβάν, αλλά δεν επιζητώ δημόσιες στηρίξεις".

"Δεν έχω αναφορές σε οικογενειακή ιστορία. Έρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, είμαι περήφανος, δεν το έκρυψα ποτέ", τόνισε και συμπλήρωσε: "Βεβαίως θα με στηρίξει η Ντόρα. Δεν έχω αμφιβολία τι έκανε στο παραβάν, αλλά δεν επιζητώ δημόσιες στηρίξεις".

Διαχωρισμοί Καραμανλικών - μητσοτακικών ...τον προηγούμενο αιώνα

«Δεν οραματίζομαι μία ΝΔ με διαχωρισμούς» ανέφερε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας παρατηρήσεις περί αναμέτρησης καραμανλικών-μητσοτακικών» στις 10 Ιανουαρίου.

«Αυτοί οι διαχωρισμοί ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα» επανέλαβε.

«Αν θέλουμε να κάνουμε τη ΝΔ κεντροδεξιά του 40% θα πρέπει να μάθουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές που έχει ένας κεντροδεξιός με έναν δεξιό» συμπλήρωσε, ενώ ευχαρίστησε τους 400.000 ψηφοφόρους που συμμετείχαν στη διαδικασία.

«Δεν επεδίωξα συνεργασίες, έτσι θα πορευτώ και τώρα. Είμαι ανοιχτός σε όλους αλλά δεν κάνω συμφωνίες» τόνισε και αναφερόμενος στη στήριξη από τον Αδ.Γεωργιάδη, είπε: «Με τον Άδωνι μας ενώνουν πολύ περισσότερα από ότι μας χωρίζουν. Τον σέβομαι,τον εκτιμώ και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία ως υπουργοί».

Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο τηλεμαχίας με τον Β.Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι είχε ταχθεί υπέρ της δημόσιας συζήτησης από τον α' γύρο.

Απέρριψε την «παραφιλολογία περί νεοφιλελευθερισμού», λέγοντας ότι η φιλελεύθερη ιδεολογία είναι παρεξηγίσημη στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για το πως θα έρθουν δουλειές.

Αδωνις: Στήριξα αμέσως Κυριάκο για να μην νομίζει κανείς ότι κάνω παζάρια

«Την ανακοίνωση ότι στηρίζω τον Μητσοτάκη, την έκανα αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ακριβώς γιατί δεν ήθελα να δώσω την εντύπωση ότι προσπαθώ να κάνω παζάρια» δήλωσε στο “Πρακτορείο 104,9 FM” ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αντιλαμβάνεστε ότι με ένα 12-12,5%, που θα έχω εγώ στις εκλογές αυτές, θα μπορούσα να μείνω μία εβδομάδα τώρα και να μιλάω με τους δύο υποψηφίους, να δίνω την εικόνα ότι μιλάω και να ζητάω. Εγώ δεν έκανα αυτό, εγώ με το που βγήκε το αποτέλεσμα ανακοίνωσα, ακριβώς για να μην ξεκινήσει η συζήτηση, αν θα πάρω καρέκλα, αν δε θα πάρω, τι θα μου δώσει ο ένας, τι θα μου δώσει ο άλλος», είπε.

Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 εκτίμησε πως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι ανοιχτό καθώς –όπως είπε- εάν γινόταν σήμερα θα προηγούνταν ο κ. Μεϊμαράκης αλλά επειδή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης έχει όλο το χρόνο για να κερδίσει έδαφος.

Σημείωσε ακόμη πως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ντιμπέιτ μεταξύ των δύο μονομάχων, και τόνισε πως είναι εκπρόσωπος της δεξιάς τάσης στη ΝΔ και ζήτησε να θεσμοθετηθούν στο συνέδριο τάσεις στο κόμμα.

«Πιστεύω ότι, μεταξύ των δύο, ο κατάλληλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε, εξηγώντας ότι «έχει τη διαχειριστική επάρκεια να γίνει πρωθυπουργός αύριο», ενώ «είναι ένας πολιτικός, που έχει χτίσει το προφίλ του τεχνοκράτη στον εξωτερικό, τον ξέρουν γενικώς και άρα μπορούν να τον εμπιστευτούν ευκολότερα και αυτό είναι κέρδος για την Ελλάδα, που δεν έχει χρόνο για χάσιμο, δηλαδή θα μπορέσει να μιλήσει γρήγορα την ίδια γλώσσα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 28 Οκτ 2021 | 08:36

Στην Αθήνα σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ - Ο επίλογος μίας "έντονης" σχέσης

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Άνγκελα Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας - Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΚΠΛΗΞΗ 28 Οκτ 2021 | 08:14

Τι είναι το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα ειδοποιούνται μέσω sms προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Οκτ 2021 | 19:40

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2022 καθιερώνεται ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου με το όνομα "Φώφη Γεννηματά"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο 2022 καθιερώνεται με ένα ειδικό πρόγραμμα πιλότο, η δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

"ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ" 27 Οκτ 2021 | 11:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου: Cosco, τουρισμός και πολιτισμός στην ατζέντα

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Κινέζου ΥΠΕΞ στο Μαξίμου.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.

MIDDLE EAST GREEN INITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 22:06

Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής του Ριάντ: Στοχεύουμε σε 25 δισ. ευρώ επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟΥ MIDDLE EAST GREEN ΙNITIATIVE 25 Οκτ 2021 | 20:41

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Κέρι στο Ριάντ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συμφωνία με την Αίγυπτο

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη γεωπολιτική σημασία της συμφωνίας, καθώς το καλώδιο θα συνδέει την Βόρεια Αφρική με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 25 Οκτ 2021 | 15:32

Εθνικό πένθος την Τετάρτη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2021 | 13:55

Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα ο Μητσοτάκης: "Η Φώφη Γεννηματά έγινε σύμβολο θάρρους για όλους"

"Με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό" αναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης στο συλλυπητήριο μήνυμά του.