Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο κύβος ερρίφθη χθες για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Έγινε δεκτή μεν ομόφωνα η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή του το τριήμερο 24-27 Φεβρουαρίου αλλά υπάρχουν δυο όχι ήσσονος σημασίας αγκάθια -για την "Ομπρέλα" τουλάχιστον:

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή όσο και στην "αριστίνδην" συμμετοχή 150 προσωπικοτήτων στο σώμα του συνεδρίου, με δικαίωμα ψήφου. Παρότι δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες για τα κριτήρια ή τα πρόσωπα στα οποία θα δοθεί "τιμητική" ψήφος και συμμετοχή, ο στόχος είναι να προέρχονται από δεξαμενές επιστημόνων, κοινωνίας των πολιτών κλπ και πάντως χωρίς να έχουν κομματικούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αγκάθια η ποσόστωση και οι "προσκεκλημένοι"

Οι διαφωνούντες της Ομπρέλας, δέχονται μόνο τη συμμετοχή των 150 στο συνέδριο με δικαίωμα λόγου μεν αλλά όχι και ψήφου. Σημειωτέον ότι αυτοί θα ενσωματωθούν σε ένα συνεδριακό σώμα 5.000 ατόμων. Αυτό είναι και το επιχείρημα μεταξύ άλλων, για να καθησυχαστούν οι της Ομπρέλας που παλεύουν για τη διαμόρφωση συσχετισμού δυνάμεων υπέρ τους, στο επικείμενο συνέδριο: Ότι οι 150 "αριστίνδην" σύνεδροι ανάμεσα σε 5000 μέλη είναι "σταγόνα" στον ωκεανό και δεν μπορούν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς.

Ουδόλως εμπόδισε πάντως ο επιχείρημα αυτό την Ομπρέλα να εκφράσει χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου τη διαφωνία της, τόσο με την ποσόστωση του 20% όσο και με το δικαίωμα ψήφου στους 150 που θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Η διάρκεια της συνεδρίασης ήταν μαραθώνια- διήρκεσε περί τις έξι ώρες με στελέχη της Ομπρέλας να διατυπώνουν ευθαρσώς τη διαφωνία τους, καταψηφίζοντας την πρόταση Τσίπρα στα δυο αυτά σημεία, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Έφη Καλαμαρά, Νίκος Βούτσης, Θεόδωρος Δρίτσας και Πάνος Λάμπρου, πήραν τον λόγο και δήλωσαν απερίφραστα ότι καταψηφίζουν τις εν λόγω προτάσεις.

Διαβάστε Επίσης

Το Σάββατο οπότε και θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης , θα φανεί πόσο επιθετικά ή όχι θα εκφραστούν αυτές οι διαφωνίες και αν θα είναι και σε ποια έκταση, πεδίο τριβής στο δρόμο για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου τουλάχιστον πως άπαντες συμφώνησαν με την προεδρική αποστροφή πως πρέπει το επερχομενο συνέδριο να είναι εξωστρεφές και να σηματοδοτεί την ενότητα και το "αξιόμαχο" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι προβλέψεις πάντως του κ. Τσίπρα για τον χειμώνα είναι εξόχως ζοφερές καθώς ο ίδιος μιλώντας χθες στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, παραλλήλισε το επόμενο διάστημα με το 2012-2013.

Αν η πρόβλεψη αυτή συμπαρασύρει και την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δηλαδή θα επιστρέψει στους ίδιους τόνους με την περίοδο εκείνη θα φανεί προσεχώς μεν αλλά τα πρώτα σινιάλα, αυτό καταδεικνύουν. Όπως φερ ειπείν το "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία που εντάχθηκε στο σχεδιασμό του κόμματος για δομική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση.

Προσεχώς πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αίτημα που βρίσκεται στην αιχμή του δόρατός του ήδη από το καλοκαίρι και προιόντος του κύματος της ακρίβειας, θεωρεί η αξιωματική αντιπολίτευση πως είναι προυπόθεση sine qua non για την αντιμετώπισή της.

Η Ευκλείδεια πρόταση

Στο μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκ των κορυφαίων της Ομπρέλας μπορεί να διαφώνησε χθες ανοιχτά παίρνοντας τον λόγο με τις προτάσεις Τσίπρα για την ποσόστωση του 20% και την αριστίνδην συμμετοχή των 150 με δικαίωμα ψήφου στο συνέδριο αλλά "κατέβασε" πρόταση 21 δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της απλοποίησης δια της κωδικοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της "αξιοπιστίας" του.

Κατά πληροφορίες από παριστάμενους, η πρόταση Τσακαλώτου είχε ευρεία απήχηση , και πέρα από τα "σύνορα" της Ομπρέλας, έως και σε πασοκογενείς.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών:

Διαβάστε Επίσης

"είναι μια πρόταση που μπορεί:

Πρώτον να συσπειρώσει το ίδιο μας το κόμμα για να μπορούμε όλοι και όλες να έχουμε ένα ενιαίο πολιτικό αφήγημα που θα αναδεικνύει προτεραιότητες, δεσμεύσεις, και κατευθύνσεις.

Δεύτερον, να γίνει πεδίο συζήτησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις με άμεσες προτεραιότητες για μια προοδευτική κυβέρνηση.

Τρίτον να αποτελέσει το πλαίσιο συζητήσεων με την κοινωνία, φορείς, συνδικάτα, κινήματα κλπ.

Οι 21 προτάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:


1. Νόμοι και διατάξεις νόμων που δεσμεύεται να καταργήσει μια προοδευτική κυβέρνηση.
2. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες μια τέτοιας κυβέρνησης στο κοινωνικό-οικονομικό τομέα.
3. Άλλες παρεμβάσεις στο χώρο της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Οικονομία , μιλά για 7 άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

1. Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Στήριξη γεωργικού εισοδήματος μέσα από ένα δημόσιο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων, αξιοποιώντας και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

2. Δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, συμπεριλαμβάνοντας πιο προοδευτικούς συντελεστές φορολογίας και εφαρμογή του περιουσιολόγιου ώστε να στηριχθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες.

3. Πρόγραμμα δικαίωμα στη στέγη: αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και συγκρότηση φορέα κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής. Εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, με προτεραιότητα στην επισκευή και επαναχρησιμοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος κενών κτηρίων. Στήριξη των νέων ζευγαριών στην εύρεση στέγης.

4. Γενναία επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (σύγκλιση με το μέσο όρο δημοσίων δαπανών της Ε.Ε.), με προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα υγείας.

5. Αύξηση χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον μέσο όρο της Ευρώπης, 14ετής υποχρεωτική εκπαίδευση, καθιέρωση των λίγων μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου, των διαδικασιών αναβάθμισης του απολυτηρίου, τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης.

6. Παραγωγή του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας αποκλειστικά από ενεργειακές κοινότητες ή/και ΜμΕ, νοικοκυριά και αγρότες. Συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της παροχής εξειδικευμένων κινήτρων σε επενδύσεις μεγαλύτερης κλίμακας. Άμεση κατάρτιση του ειδικού χωροταξικού ΑΠΕ με ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας. Δέσμευση για σταθερό κόστος ενέργειας σε πραγματικούς όρους στα νοικοκυριά.

7. Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Πηγή: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 30 Νοε 2021 | 13:25

Φίλης για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Βαρβαρότητα τα 100 ευρώ πρόστιμο - Απάνθρωπη επιλογή, θα εξαγριώσει πολλούς

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε βαρβαρότητα την απόφαση της κυβέρνησης για πρόστιμο 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

"ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ" 30 Νοε 2021 | 13:06

O ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60- Είναι μέτρο τιμωρίας και τους εξοντώνει οικονομικά

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με τα νέα μέτρα τιμωρεί και εξοντώνει οικονομικά τους άνω των 60.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 30 Νοε 2021 | 10:55

Απάντηση κυβερνητικού εκπροσώπου στον ΣΥΡΙΖΑ: Η ενημερωτική καμπάνια δεν συνδέεται με την τροπολογία – Δεν τη διάβασαν καν

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τη διαφημιστική δραστηριότητα του δημόσιου τομέα.

29 Νοε 2021 | 06:50

Τσίπρας, εν αναμονή πρωθυπουργός... για πολύ καιρό

Αντίπαλος του πρωθυπουργού είναι ο Κανένας. Δεν το λες και επιτυχία.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 26 Νοε 2021 | 14:43

Τσίπρας: Μέτρα τώρα για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα, με εκατόμβη νεκρών και καταστροφικό lockdown

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το νοσοκομείο του Βόλου, κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα "για να μην κάνουμε μαύρα Χριστούγεννα".

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 13:21

ΣΥΡΙΖΑ για πανδημία: Η τραγωδία που ζει η χώρα έχει την υπογραφή Μητσοτάκη

"Η κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και οι μαρτυρίες των ανθρώπων του δείχνουν πως η τραγωδία που ζει η χώρα μας για τέταρτη συνεχή φορά", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 26 Νοε 2021 | 07:39

Αθηνά Λινού: Η υπουργός Υγείας κοινής αποδοχής που πρότεινε ο Τσίπρας είναι τελικά ΠΑΣΟΚ

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού έκλεψε την παράσταση στη συγκέντρωση του Γιώργου Παπανδρέου, αφού έδωσε το παρών κρατώντας μία σημαία του ΠΑΣΟΚ με τον πράσινο ήλιο.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΛΟΓΟΙ 26 Νοε 2021 | 07:25

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ "βαλτώνει" στις δημοσκοπήσεις- Η εξήγηση

Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 2,5 χρόνια στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον Ηλία Νικολακόπουλο.

ΣΤΙΣ 11,4 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ 25 Νοε 2021 | 21:19

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Διψήφιο προβάδισμα σε Νέα Δημοκρατία, τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ

Στις 11,4 μονάδες η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ 25 Νοε 2021 | 16:20

Βόλος: Ο Αλέξης Τσίπρας σνόμπαρε τον Αχιλλέα Μπέο και δεν θα τον συναντήσει- Τον είχε αποκαλέσει "κοπρίτη"...

Πρόσκληση για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα επισκεφθεί αύριο τον Βόλο, απευθύνει ο Αχιλλέας Μπέος- Ξέχασε ότι τον είχε αποκαλέσει κοπρίτη