Ασφαλιστικό: Ενστάσεις από το εξωτερικό και εντάσεις στο εσωτερικό

Υπό «αξιολόγηση» από τους Θεσμούς βρίσκεται το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ενώ η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ασφαλιστικό: Ενστάσεις από το εξωτερικό και εντάσεις στο εσωτερικό

Τη δοκιμασμένη στρατηγική να θέτει τους κυβερνητικούς βουλευτές απέναντι σε όσους «επιβουλεύονται την μακροημέρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία» αποτυπώνουν οι τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου καθώς μπαίνει στο ναρκοπέδιο του ασφαλιστικού.

Πριν καν οι δανειστές προλάβουν να διαβάσουν το σχέδιο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση επιμελώς άνοιξε στο εσωτερικό, πόλεμο με την αντιπολίτευση ,επιστρατεύοντας συνωμοσιολογικού χαρακτήρα σενάρια για «σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης μέσω του ασφαλιστικού» και καταγγέλλοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «παίρνουν το μέρος της Τρόικας».

Στον αντίποδα διαβεβαιώνει - κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές - ότι το κυβερνητικό σχέδιο όχι μόνο δεν οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων αλλά αντιθέτως για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί την προοπτική αυξήσεων μετά το 2018!

Φόβος στο Μαξίμου για τους 153

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης τα μηνύματα που φτάνουν στους επιτελείς της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα στελέχη του Μαξίμου δεν ενισχύουν, αντιθέτως αποδυναμώνουν τη βεβαιότητα που εκφραζόταν μέχρι προσφάτως ότι «οι 153 είναι υπεραρκετοί».

Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ισχυρό αντιπερισπασμό για τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται,και το δημιουργεί με επίθεση στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την κατηγορία ότι όλη η χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση τους στο ασφαλιστικό.

Επίσης δεν φαίνεται να έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να διευρυνθεί στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ,όπως είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του μιλώντας για «ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων έχουν ήδη κατακεραυνώσει το σχέδιο της κυβέρνησης και δύσκολα θα προσφέρουν χείρα βοηθείας στην ψηφοφορία.

Ούτε οι δίαυλοι οι επικοινωνίας που διατηρούν μεμονωμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους κατατάξει στους «πρόθυμους» να υπερψηφίσουν.

Για καλό και για κακό πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κράτησε στο απυρόβλητο το Ποτάμι και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη κατά τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τους καταλόγισε ότι χάνουν την ψυχραιμία τους διότι βλέπουν «το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου "χαρτιού" τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς».

Το ασφαλιστικό στην κρησάρα των Θεσμών - οι κόκκινες γραμμές τους

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο εσωτερικό σε ότι αφορά την ψήφιση του ασφαλιστικού προϋποθέτει πως θα λάβει προηγουμένως το πράσινο φως από τους πιστωτές.

Το σχέδιο έχει μπει ήδη στην «κρησάρα» των Θεσμών που θα το αξιολογήσουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς .

Αυτό που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως δεν υπάρχει καμιά εμμονή ή προτίμηση σε κάποιο μέτρο αλλά απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση μια «πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι Θεσμοί δεν έχουν λόγο να δημιουργήσουν προκαταβολικά πεδίο σύγκρουσης με την ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο -ενθαρρύνοντας και την αντιπολίτευση στη σκληρή της στάση - ωστόσο οι δικές τους «κόκκινες γραμμές» για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχουν τεθεί κατά καιρούς.

Εάν οι θεσμοί δεν εγκρίνουν το ασφαλιστικό θα προκληθεί μείζονα εμπλοκή στην αξιολόγηση και το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 25%.

Το ΔΝΤ αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ,εμφανίζεται ανυποχώρητο στην απαίτηση για βαθιές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καθώς διαφορετικά δεν βλέπει να καλύπτεται ο στόχος του 3% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 . Το Ταμείο δεν συζητά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θεωρεί υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης που προτείνονται.

Και η Κομισιόν η οποία έχει καθαρά διατυπώσει ισχυρές αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο αύξησης και πάλι των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας ακόμη περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας.

Εξάλλου οι πιστωτές με την επιμονή τους προ διετίας είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου να προχωρήσει στη μείωση τους ως ένα μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα τάχθηκε εμμέσως κατά ενός τέτοιου μέτρου.

«Προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» ανέφερε αλλά από την άλλη διατήρησε και μια επιφύλαξη λέγοντας «πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης σε συνδυασμό και με τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων».Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να μείνει κάποιος στην εργασία του.

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου δεν υπάρχει ως πηγή χρηματοδότησης του νέου ασφαλιστικού η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές όπως έχουν αφήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη να εννοηθεί. Μια απόπειρα να θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο τέλος εκτιμάται ότι θα προσκρούσει στην κάθετη άρνηση των Θεσμών που «απεχθάνονται» τους φόρους υπέρ τρίτων και έχουν απαιτήσει και στα τρία μνημόνια την κατάργησή τους όπου εξακολουθούν να υφίστανται.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να κατατεθεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και να προωθηθεί προς ψήφιση περί τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 29 Νοε 2020 | 14:17

Σφοδρή επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα: Συνεχίζει τις προβοκατόρικες παρενοχλήσεις και παραβιάσεις - Αρνείται τον διάλογο

"H Ελλάδα εξακολουθεί να αυξάνει την ένταση στην περιοχή καθώς αρνείται τον διάλογο, επεσήμανε η Τουρκία μέσω του Ακσόι.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 29 Νοε 2020 | 13:49

Βήμα της Κυριακής: Δημοσίευμα αμφισβητεί τα στοιχεία για τα κρούσματα κορονοϊού - Οργισμένη διάψευση από κυβέρνηση και ΕΟΔΥ

"Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων τονίζει ο κ. Πέτσας, απαντώντας στο Βήμα της Κυριακής.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ 29 Νοε 2020 | 12:28

Κικίλιας για το εμβόλιο κορονοϊού: Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία

Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΣΤ ΒΓΗΚΕ ΘΕΤΙΚΟ 28 Νοε 2020 | 23:07

Κορονοϊός: Στον Ευαγγελισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης - Η ανάρτηση στο Facebook

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό – Οι γιατροί του συνέστησαν να νοσηλευτεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:54

Μητσοτάκης: Καλώ τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουμε μαζί το εμβόλιο για τον κορονοϊό

"Πρώτος εγώ θα κάνω το εμβόλιo δημόσια μαζί με την οικογένειά μου" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 28 Νοε 2020 | 13:00

Αιχμές Δένδια για την Γερμανία: Δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο με τη στάση της απέναντι στην Τουρκία

"Αδυνατώ να καταλάβω το δισταγμό της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια ισχύ της" επισημαίνει ο κ. Δένδιας.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ 28 Νοε 2020 | 09:51

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός - Πότε ανοίγει η αγορά

Ο Στέλιος Πέτσας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει να ανοίξει την αγορά πρις τις γιορτές - Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 27 Νοε 2020 | 16:05

"Oruc Reis": Στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" - 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο

Στα 7 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου και στα όρια της ελληνικής "κόκκινης γραμμής" για ακόμη μια φορά το "Oruc Reis".