Ασφαλιστικό: Ενστάσεις από το εξωτερικό και εντάσεις στο εσωτερικό

Υπό «αξιολόγηση» από τους Θεσμούς βρίσκεται το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ενώ η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ασφαλιστικό: Ενστάσεις από το εξωτερικό και εντάσεις στο εσωτερικό

Τη δοκιμασμένη στρατηγική να θέτει τους κυβερνητικούς βουλευτές απέναντι σε όσους «επιβουλεύονται την μακροημέρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία» αποτυπώνουν οι τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου καθώς μπαίνει στο ναρκοπέδιο του ασφαλιστικού.

Πριν καν οι δανειστές προλάβουν να διαβάσουν το σχέδιο Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση επιμελώς άνοιξε στο εσωτερικό, πόλεμο με την αντιπολίτευση ,επιστρατεύοντας συνωμοσιολογικού χαρακτήρα σενάρια για «σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης μέσω του ασφαλιστικού» και καταγγέλλοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «παίρνουν το μέρος της Τρόικας».

Στον αντίποδα διαβεβαιώνει - κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές - ότι το κυβερνητικό σχέδιο όχι μόνο δεν οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων αλλά αντιθέτως για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια δημιουργεί την προοπτική αυξήσεων μετά το 2018!

Φόβος στο Μαξίμου για τους 153

Από την ώρα που δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης τα μηνύματα που φτάνουν στους επιτελείς της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα στελέχη του Μαξίμου δεν ενισχύουν, αντιθέτως αποδυναμώνουν τη βεβαιότητα που εκφραζόταν μέχρι προσφάτως ότι «οι 153 είναι υπεραρκετοί».

Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα ισχυρό αντιπερισπασμό για τους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται,και το δημιουργεί με επίθεση στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την κατηγορία ότι όλη η χώρα πληρώνει την εγκληματική διαχείριση τους στο ασφαλιστικό.

Επίσης δεν φαίνεται να έχουν βάση οι εκτιμήσεις ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορεί να διευρυνθεί στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό ,όπως είπε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του μιλώντας για «ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων έχουν ήδη κατακεραυνώσει το σχέδιο της κυβέρνησης και δύσκολα θα προσφέρουν χείρα βοηθείας στην ψηφοφορία.

Ούτε οι δίαυλοι οι επικοινωνίας που διατηρούν μεμονωμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους κατατάξει στους «πρόθυμους» να υπερψηφίσουν.

Για καλό και για κακό πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κράτησε στο απυρόβλητο το Ποτάμι και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη κατά τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τους καταλόγισε ότι χάνουν την ψυχραιμία τους διότι βλέπουν «το σχέδιό τους για ανατροπή της κυβέρνησης, μέσω του τελευταίου "χαρτιού" τους με το ασφαλιστικό σύστημα, αποτυγχάνει εντελώς».

Το ασφαλιστικό στην κρησάρα των Θεσμών - οι κόκκινες γραμμές τους

Η στρατηγική της κυβέρνησης στο εσωτερικό σε ότι αφορά την ψήφιση του ασφαλιστικού προϋποθέτει πως θα λάβει προηγουμένως το πράσινο φως από τους πιστωτές.

Το σχέδιο έχει μπει ήδη στην «κρησάρα» των Θεσμών που θα το αξιολογήσουν, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τρίτη ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς .

Αυτό που εκπέμπεται από τις Βρυξέλλες είναι πως δεν υπάρχει καμιά εμμονή ή προτίμηση σε κάποιο μέτρο αλλά απαιτείται από την ελληνική κυβέρνηση μια «πραγματική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού» σύμφωνα με όσα είπε ο κοινοτικός επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Οι Θεσμοί δεν έχουν λόγο να δημιουργήσουν προκαταβολικά πεδίο σύγκρουσης με την ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο -ενθαρρύνοντας και την αντιπολίτευση στη σκληρή της στάση - ωστόσο οι δικές τους «κόκκινες γραμμές» για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έχουν τεθεί κατά καιρούς.

Εάν οι θεσμοί δεν εγκρίνουν το ασφαλιστικό θα προκληθεί μείζονα εμπλοκή στην αξιολόγηση και το πρόγραμμα διάσωσης θα βρεθεί στον αέρα.

Ωστόσο, συμπληρώνει, οι χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας έτι περαιτέρω τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας, η οποία παραμένει σε επίπεδα άνω του 25%.

Το ΔΝΤ αν και δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ,εμφανίζεται ανυποχώρητο στην απαίτηση για βαθιές παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό καθώς διαφορετικά δεν βλέπει να καλύπτεται ο στόχος του 3% για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 . Το Ταμείο δεν συζητά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και θεωρεί υψηλά τα ποσοστά αναπλήρωσης που προτείνονται.

Και η Κομισιόν η οποία έχει καθαρά διατυπώσει ισχυρές αντιρρήσεις ως προς το ενδεχόμενο αύξησης και πάλι των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα έκανε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακριβότερο, δυσχεραίνοντας ακόμη περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και τις προσπάθειες μείωσης της ανεργίας.

Εξάλλου οι πιστωτές με την επιμονή τους προ διετίας είχαν αναγκάσει την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου να προχωρήσει στη μείωση τους ως ένα μέτρο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Μόλις στις αρχές Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα τάχθηκε εμμέσως κατά ενός τέτοιου μέτρου.

«Προφανώς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης» ανέφερε αλλά από την άλλη διατήρησε και μια επιφύλαξη λέγοντας «πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης σε συνδυασμό και με τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων».Ο ίδιος είχε υπογραμμίσει πως το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να μείνει κάποιος στην εργασία του.

Στο σχέδιο Κατρούγκαλου δεν υπάρχει ως πηγή χρηματοδότησης του νέου ασφαλιστικού η επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές όπως έχουν αφήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη να εννοηθεί. Μια απόπειρα να θεσμοθετηθεί ένα τέτοιο τέλος εκτιμάται ότι θα προσκρούσει στην κάθετη άρνηση των Θεσμών που «απεχθάνονται» τους φόρους υπέρ τρίτων και έχουν απαιτήσει και στα τρία μνημόνια την κατάργησή τους όπου εξακολουθούν να υφίστανται.

Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να κατατεθεί στη Βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και να προωθηθεί προς ψήφιση περί τις 5 Φεβρουαρίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 28 Νοε 2021 | 10:29

Γεωργαντάς: Περίπου 90.000 πολίτες εμβολιάζονται κάθε μέρα - Δεν χρειάζονται νέα μέτρα

''Αυτή τη στιγμή, το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί'', δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς

ΣΤΟ Α’ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ 28 Νοε 2021 | 08:17

Σε βαρύ κλίμα το μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

Σήμερα Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 στις 12 το μεσημέρι, το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 27 Νοε 2021 | 21:20

Δημοσκόπηση GPO: Σαφές προβάδισμα 10,7 μονάδων για τη ΝΔ - Σκληρή "μάχη" στο ΚΙΝΑΛ [Βίντεο]

Νέα δημοσκόπηση από την GPO για τα "Παραπολιτικά" δείχνει σταθερά διψήφια διαφορά 10,7 μονάδων για την Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένο το ΚΙΝΑΛ, στο 9,4%.

''ΜΙΚΡΟΨΥΧΑ ΣΧΟΛΙΑ'' 27 Νοε 2021 | 20:40

Γιώργος Παπανδρέου: Κατάπτυστο το δημοσίευμα για την Φώφη Γεννηματά

Οργισμένο μήνυμά από τον Γιώργο Παπανδρέου για το απαράδεκτο δημοσίευμα για τη Φώφη Γεννηματά.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27 Νοε 2021 | 19:06

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τα "μπράβο" στον φωτογράφο για το συγκλονιστικό στιγμιότυπο στο εξώφυλλο του Time

Τ είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον φωτορεπόρτερ για το στιγμιότυπο της κυρίας Παναγιώτας από το χωριό Γούβες στην Εύβοια

ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 17:57

Καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή το τρίπτυχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα γενιά [εικόνες]

Με τρεις φράσεις "καλές σπουδές, καλή δουλειά, καλή ζωή" ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την πολιτική της Κυβέρνησης για τη νέα γενιά.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ 27 Νοε 2021 | 13:48

ΚΙΝΑΛ: Οργή για απαράδεκτο σχόλιο για τη Φώφη Γεννηματά - "Ντράπηκε μέχρι και η ντροπή"

Το σχόλιο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στα "Νέα" για τη Φώφη Γεννηματά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 27 Νοε 2021 | 11:16

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σώσει την "Αυγή" με οικειοθελή αποχώρηση εργαζομένων

"Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή - Έλαβε ψίχουλα από τις Λίστες Πέτσα", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ 27 Νοε 2021 | 10:56

ΝΔ: Με απόφαση Μητσοτάκη αναβάλλεται το Συνέδριο του κόμματος - Ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγήθηκε τη μετάθεση του Συνεδρίου της ΝΔ για το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας του κλίματος που επικρατεί λόγω της πανδημίας

ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΚΑΚΚΑΒΙΑ 26 Νοε 2021 | 23:14

Ιωάννινα - Μητσοτάκης: "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο"

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε από τα Ιωάννινα πως "η δυνατότητα να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε, είναι αυτό το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε, ως κυβέρνηση"

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 26 Νοε 2021 | 21:18

Δημοσκόπηση Pulse: Θρίλερ οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - "Μάχη" για τρεις, προβάδισμα για Λοβέρδο, Ανδρουλάκη, κοντά και ο Παπανδρέου

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, ντέρμπι δίνεται στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

ΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ, ΑΚΡΙΒΕΙΑ 26 Νοε 2021 | 21:16

ΝΔ: "Αυτά είναι τα fake news της χθεσινής συνέντευξης του κ. Τσίπρα"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να κάνει αντιπολίτευση" κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ 26 Νοε 2021 | 20:48

ΚΙΝΑΛ: Τη Δευτέρα το ντιμπέιτ των υποψηφίων - Νέες καινοτομίες από την ΕΡΤ και απευθείας διάλογος των "μονομάχων"

Νέο μοντέλο ντιμπέιτ παρουσιάζει η ΕΡΤ - Οι ερωτήσεις στους υποψηφίους του ΚΙΝΑΛ, τα σχόλια στις απαντήσεις και ο άμεσος διάλογος ανάμεσα στους συμμετέχοντες