Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται.

Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος

Πριν λίγους μήνες, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επικεφαλής της ομάδας των «53», ξεκίνησε την ομιλία του με παραπομπή στον Κούντερα, τονίζοντας ότι ο ορισμός του για το φλερτ είναι: «Το φλερτ είναι η υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις». Με αυτή τη θεώρηση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν παλεύουμε ξέροντας ότι θα νικήσουμε, αλλά παλεύουμε όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί».

Επί της ουσίας, η νίκη για τον ίδιο δεν ήταν και δεν είναι δεδομένη, αν ανατρέξει, διαβάσει και αποκωδικοποιήσει την ομιλία του στο συνέδριο που ήταν ιδεολογικού τύπου και υπό τον γενικό τίτλο «Αριστερά χωρίς εγγυήσεις», είχε παραπομπές, εκτός από τον Κούντερα, στον Απόστολο Παύλο, στον Κοσμά τον Αιτωλό και στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

Θα βοηθήσουν όλοι αυτοί οι Άγιοι, τους οποίους πολλές φορές επικαλείται ο υπουργός στις ομιλίες του, γεγονός αξιοπρόσεκτο για αριστερό πολιτικό, τον Ευκλ. Τσακαλώτο να κλείσει η αξιολόγηση και κυρίως να ξεπεράσει και τον εσωκομματικό σκόπελο; Ο ίδιος πριν μήνες είχε πει ότι και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης να ήταν στη θέση του, δεν θα είχαμε άλλα αποτελέσματα γιατί «όλοι ήθελαν να χάσει η Αριστερά».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο βασικός παράγοντας της πιο ισχυρής εσωκομματικής ομάδας, επιχείρησε στα τέλη της εβδομάδας με δήλωσή του στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» να διαψεύσει τα περί καυγάδων στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πολιτικός αφρός και δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς περισσότερο. Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης, προσπαθούν να απαξιώσουν πλήρως το θέμα των ενδοκυβερνητικών διενέξεων για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και παράγοντες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι η πηγή των σεναρίων περί δυσαρέσκειας του Αλ. Τσίπρα με τον Δ. Τζανακόπουλο και για ενδοκυβερνητικές διενέξεις είναι η Ν.Δ.


Μόνο που η προπαγάνδα από την αλήθεια απέχει αρκετά και παρά τις διαψεύσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη σκιά των ενδοκυβερνητικών διενέξεων, μιλώντας στον Σκάι για την επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου με την οποία επιβεβαίωνε την αποτυχία του στην υλοποίηση του προγράμματος (στην επιστολή προς τους θεσμούς παραδεχόταν ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% με 35%) είπε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο» και συμπλήρωσε πως «αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν κλείσει».

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ μελών της κυβέρνησης, ότι παρά τις διαψεύσεις, το πρωθυπουργικό περιβάλλον πνέει μένεα κατά του Ευκλ. Τσακαλώτου για την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε και γι’ αυτό όλη η συμπεριφορά εναντίον του. Μάλιστα, ακόμα και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου που συνήθως ξεπερνά την όποια κριτική με επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση, προ ημερών, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την αποτυχία του υπουργού του. Στη συνέχεια όμως, αντιλαμβανόμενοι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι δίνουν επιχειρήματα στην πλευρά των δανειστών θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και προχώρησαν σε άλλες διαρροές.

Για να αντιστρέψουν το κλίμα, σημείωσαν ότι είναι κακοπροαίρετες οι κριτικές για το πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί κατά το 1/3, αν και προηγουμένως είχαν παραδεχθεί ότι έχει υλοποιηθεί μόλις ένα 30%-35% των προαπαιτουμένων.

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται: από τη μια πλευρά υπάρχουν όσοι θέλουν να γίνει συμβιβασμός με τους πιστωτές και από την άλλη πλευρά είναι μια ισχυρή ομάδα που επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί και να πάει σε ρήξη.

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται
Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται

Τι σημαίνει όμως η κίνηση Τσακαλώτου;

Ο υπουργός Οικονομικών είναι και «αρχηγός» της ομάδας των «53» που αντιδρούν για τα νέα μέτρα και ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί ο ίδιος το πολιτικό ανάθεμα. Και αυτό διότι βλέπει να απλώνεται μια ομπρέλα προστασίας στον Πρωθυπουργό από διάφορα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως τους «παππούδες», π.χ. τον Πρόεδρο της Βουλής που βγήκε και στην κόντρα μαζί του, μην δίνοντας προ ημερών το λόγο στον Ευκλ. Τσακαλώτο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου έρχεται από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εάν ανατρέξει κανείς στα όσα ακούστηκαν εκεί, θα εντοπίσει την ομιλία του υπουργού Οικονομικών που είχε πει με νόημα τότε, φράση που ισχύει και σήμερα: «Όλοι μαζί συμφωνούμε την πολιτική του αναγκαίου συμβιβασμού και όλοι μαζί την εφαρμόζουμε. Όχι μόνο οι δεξιοί του κόμματος την εφαρμόζουν και οι αριστεροί κάνουν κάτι άλλο».

Ο καβγάς Βούτση – Τσακαλώτου δεν το μόνο επεισόδιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών που επέλεξε μεσοβδόμαδα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων να μην καθίσει στα υπουργικά όργανα αλλά στα ορεινά της Ολομέλειας ανέδειξε τις δύσκολες σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα.

Η επιστολή του προς τους θεσμούς με την οποία διέψευδε ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει δημοσίως Πρωθυπουργός για συμφωνία Ελλάδος-δανειστών στα περισσότερα προαπαιτούμενα, απλά άνοιξε το καπάκι της χύτρας. Για τους προσεκτικούς παρατηρητές των εσωκομματικών συσχετισμών, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ευκλ. Τσακαλώτος διέψευδε τον Αλ. Τσίπρα, αφού πριν δύο μήνες σε επιστολή που είχε στείλει στους ομολόγους του - η οποία επίσης διέρρευσε - δεσμευόταν ότι το επίδομα για τους συνταξιούχους που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός δόθηκε άπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ιδιαίτερα εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι θεσμοί.

Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές... επαναλήψεις
Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές... επαναλήψεις

Το θέμα όμως δεν είναι η προσωπική αντιπαράθεση, αλλά βαθύτατα πολιτικό, αφού το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση, ώστε να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες για ανάπτυξη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος στην κοινή γνώμη - αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - εάν η διαπραγμάτευση τραβήξει και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ψηφισθούν πάλι την ύστατη στιγμή.

Μόνο να θυμηθεί κανείς την προ μηνών συνέντευξη του Ευκλ. Τσακαλώτου στη «Wall Street Journal», καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Όπως ανέφερε τότε, αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο, και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.

Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές επαναλήψεις. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Αν είναι να κλείσει η αξιολόγηση Μάιο - Ιούνιο, τότε καήκαμε». Τελικά οι διαδικασίες εκείνης της φάσης διαπραγμάτευσης έκλεισαν με την ψήφιση των προαπαιτουμένων στα μέσα Ιουνίου και σήμερα οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου παραμένουν για μία ακόμη φορά σε εκκρεμότητα και ήδη έχουν χαθεί πολλά ορόσημα που έθετε η ίδια η κυβέρνηση, κεντρικά στελέχη της οποίας εκτός από τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. προτιμούν και τους εμφύλιους στο κόμμα τους!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 15 Οκτ 2021 | 14:48

Τσακαλώτος με χιούμορ για τις πλημμύρες- Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι 53

Ανάρτηση με χιούμορ του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις πλημμύρες και τις ευθύνες...του ΣΥΡΙΖΑ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Οκτ 2021 | 19:22

Κόντρα Μηταράκη - Τσακαλώτου για τα pushback στο Αιγαίο: "Ο ΣΥΡΙΖΑ αναπολεί το δράμα του 2015-19"

Εκατέρωθεν "πυρά" από Νότη Μηταράκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο για το προσφυγικό με αφορμή το κείμενο που υπέγραψε ο υπουργός με χώρες του Βίσεγκραντ

ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 16:17

Η Φώφη Γεννηματά δίπλα στον πατέρα της Γιώργο- Στο Πρώτο Νεκροταφείο [Βίντεο]

Χιλιάδες άνθρωποι φωνάζοντας "Αθάνατη" συνόδευσαν τη Φώφη Γεννηματά προς την τελευταία της κατοικία στο Α' Νεκροταφείο.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ 27 Οκτ 2021 | 15:57

Φώφη Γεννηματά – Βουρκωμένος ο Χριστοδουλάκης: Ανέστησες ένα κόμμα, χωρίς εσένα θα ήταν μια ανάμνηση [Βίντεο]

Ο επικήδειος λόγος του Γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη Φώφη Γεννηματά

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 27 Οκτ 2021 | 15:45

Η πομπή με τη σορό της Φώφης Γεννηματά έφθασε έξω από τη Βουλή

Η σορός της Φώφης Γεννηματά μεταφέρεται αυτή την ώρα από τη Μητρόπολη Αθηνών, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.

ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:36

Συνταρακτικός ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος: Η αγάπη και η στοργή σου δεν είχαν όρια [βίντεο]

"Αντίκρυσες τον κίνδυνο με το φανταχτερό χαμόγελο σου, δείχνοντας τη δυναμικότητα σου και τη θέληση για τη ζωή" είπε ο γιος της Φώφης Γεννηματά, Γιώργος.

ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΛΗ ΑΘΗΝΩΝ 27 Οκτ 2021 | 15:26

Σακελλαροπούλου: Η Φώφη Γεννηματά ήταν πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον επικήδειο για τη Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 27 Οκτ 2021 | 15:10

Συγκλόνισαν τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά, καθώς αποχαιρετούσαν τη μητέρα τους- "Θα μας λείψει το χάδι σου" [Βίντεο]

Επικηδείους εκφώνησαν εκ μέρους της οικογένειας και τα 3 παιδιά της Φώφης Γεννηματά

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ 27 Οκτ 2021 | 14:47

Τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματα- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: "Εκανε οίστρο ζωής τον φόβο του θανάτου"

Το συγκινητικό ύστατο χαίρε της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στη Φώφη Γεννηματά.

ΦΑΝΕΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΜΕΝΗ 27 Οκτ 2021 | 14:07

Κηδεία Φώφης Γεννηματά: Χειροκροτούμενη η Ντόρα Μπακογιάννη με μπαστούνι - Μαζί της ο Κώστας και η Αλεξία

Η Ντόρα Μπακογιάννη στηριζόμενη από τον Κώστα Μπακογιάννη και με μπαστούνι βρέθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποχαιρετήσει τη Φώφη Γεννηματά.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΑΖΙ 27 Οκτ 2021 | 13:52

Απαρηγόρητοι ο σύζυγος και τα παιδιά της Φώφης Γεννηματά στην κηδεία- Με δάκρυα στα μάτια

Απαρηγόρητος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά Ανδρέας Τσούνης, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του

ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 27 Οκτ 2021 | 13:48

Η Ελλάδα αποχαιρετά τη Φώφη Γεννηματά: Με χειροκροτήματα στη Μητρόπολη η σορός της

Αυτή την ώρα καθώς τελείται στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή της Φώφης Γεννηματά στο Α΄ Νεκροταφείο.