Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται.

Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος

Πριν λίγους μήνες, στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο επικεφαλής της ομάδας των «53», ξεκίνησε την ομιλία του με παραπομπή στον Κούντερα, τονίζοντας ότι ο ορισμός του για το φλερτ είναι: «Το φλερτ είναι η υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις». Με αυτή τη θεώρηση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «δεν παλεύουμε ξέροντας ότι θα νικήσουμε, αλλά παλεύουμε όποιοι και αν είναι οι συσχετισμοί».

Επί της ουσίας, η νίκη για τον ίδιο δεν ήταν και δεν είναι δεδομένη, αν ανατρέξει, διαβάσει και αποκωδικοποιήσει την ομιλία του στο συνέδριο που ήταν ιδεολογικού τύπου και υπό τον γενικό τίτλο «Αριστερά χωρίς εγγυήσεις», είχε παραπομπές, εκτός από τον Κούντερα, στον Απόστολο Παύλο, στον Κοσμά τον Αιτωλό και στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

Θα βοηθήσουν όλοι αυτοί οι Άγιοι, τους οποίους πολλές φορές επικαλείται ο υπουργός στις ομιλίες του, γεγονός αξιοπρόσεκτο για αριστερό πολιτικό, τον Ευκλ. Τσακαλώτο να κλείσει η αξιολόγηση και κυρίως να ξεπεράσει και τον εσωκομματικό σκόπελο; Ο ίδιος πριν μήνες είχε πει ότι και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ή ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης να ήταν στη θέση του, δεν θα είχαμε άλλα αποτελέσματα γιατί «όλοι ήθελαν να χάσει η Αριστερά».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο βασικός παράγοντας της πιο ισχυρής εσωκομματικής ομάδας, επιχείρησε στα τέλη της εβδομάδας με δήλωσή του στην κομματική εφημερίδα «Αυγή» να διαψεύσει τα περί καυγάδων στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι πολιτικός αφρός και δεν υπάρχει λόγος να ασχολείται κανείς περισσότερο. Την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου και από τον επικοινωνιακό μηχανισμό της κυβέρνησης, προσπαθούν να απαξιώσουν πλήρως το θέμα των ενδοκυβερνητικών διενέξεων για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Ασκήσεις Ευκλείδειας... ισορροπίας: Πού το πάει ο Τσακαλώτος
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Για πολιτική και ιδεολογική συναντίληψη πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και παράγοντες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος διευκρινίζουν ότι η πηγή των σεναρίων περί δυσαρέσκειας του Αλ. Τσίπρα με τον Δ. Τζανακόπουλο και για ενδοκυβερνητικές διενέξεις είναι η Ν.Δ.


Μόνο που η προπαγάνδα από την αλήθεια απέχει αρκετά και παρά τις διαψεύσεις, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στη σκιά των ενδοκυβερνητικών διενέξεων, μιλώντας στον Σκάι για την επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου με την οποία επιβεβαίωνε την αποτυχία του στην υλοποίηση του προγράμματος (στην επιστολή προς τους θεσμούς παραδεχόταν ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30% με 35%) είπε «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο» και συμπλήρωσε πως «αυτά που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του καλοκαιριού έχουν κλείσει».

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ μελών της κυβέρνησης, ότι παρά τις διαψεύσεις, το πρωθυπουργικό περιβάλλον πνέει μένεα κατά του Ευκλ. Τσακαλώτου για την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε και γι’ αυτό όλη η συμπεριφορά εναντίον του. Μάλιστα, ακόμα και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου που συνήθως ξεπερνά την όποια κριτική με επιθέσεις προς κάθε κατεύθυνση, προ ημερών, υποχρεώθηκε να παραδεχθεί την αποτυχία του υπουργού του. Στη συνέχεια όμως, αντιλαμβανόμενοι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι δίνουν επιχειρήματα στην πλευρά των δανειστών θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και προχώρησαν σε άλλες διαρροές.

Για να αντιστρέψουν το κλίμα, σημείωσαν ότι είναι κακοπροαίρετες οι κριτικές για το πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί κατά το 1/3, αν και προηγουμένως είχαν παραδεχθεί ότι έχει υλοποιηθεί μόλις ένα 30%-35% των προαπαιτουμένων.

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται: από τη μια πλευρά υπάρχουν όσοι θέλουν να γίνει συμβιβασμός με τους πιστωτές και από την άλλη πλευρά είναι μια ισχυρή ομάδα που επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί και να πάει σε ρήξη.

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται
Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση που αναδείχθηκε με επίκεντρο τον Ευκλ. Τσακαλώτο έχει βάθος, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο τάσεις που συγκρούονται

Τι σημαίνει όμως η κίνηση Τσακαλώτου;

Ο υπουργός Οικονομικών είναι και «αρχηγός» της ομάδας των «53» που αντιδρούν για τα νέα μέτρα και ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν είναι διατεθειμένος να χρεωθεί ο ίδιος το πολιτικό ανάθεμα. Και αυτό διότι βλέπει να απλώνεται μια ομπρέλα προστασίας στον Πρωθυπουργό από διάφορα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως τους «παππούδες», π.χ. τον Πρόεδρο της Βουλής που βγήκε και στην κόντρα μαζί του, μην δίνοντας προ ημερών το λόγο στον Ευκλ. Τσακαλώτο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου έρχεται από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εάν ανατρέξει κανείς στα όσα ακούστηκαν εκεί, θα εντοπίσει την ομιλία του υπουργού Οικονομικών που είχε πει με νόημα τότε, φράση που ισχύει και σήμερα: «Όλοι μαζί συμφωνούμε την πολιτική του αναγκαίου συμβιβασμού και όλοι μαζί την εφαρμόζουμε. Όχι μόνο οι δεξιοί του κόμματος την εφαρμόζουν και οι αριστεροί κάνουν κάτι άλλο».

Ο καβγάς Βούτση – Τσακαλώτου δεν το μόνο επεισόδιο, καθώς ο υπουργός Οικονομικών που επέλεξε μεσοβδόμαδα στη Βουλή κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων να μην καθίσει στα υπουργικά όργανα αλλά στα ορεινά της Ολομέλειας ανέδειξε τις δύσκολες σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα.

Η επιστολή του προς τους θεσμούς με την οποία διέψευδε ουσιαστικά όσα είχε δηλώσει δημοσίως Πρωθυπουργός για συμφωνία Ελλάδος-δανειστών στα περισσότερα προαπαιτούμενα, απλά άνοιξε το καπάκι της χύτρας. Για τους προσεκτικούς παρατηρητές των εσωκομματικών συσχετισμών, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ευκλ. Τσακαλώτος διέψευδε τον Αλ. Τσίπρα, αφού πριν δύο μήνες σε επιστολή που είχε στείλει στους ομολόγους του - η οποία επίσης διέρρευσε - δεσμευόταν ότι το επίδομα για τους συνταξιούχους που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός δόθηκε άπαξ και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ιδιαίτερα εάν δεν έχουν προηγουμένως ενημερωθεί οι θεσμοί.

Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές... επαναλήψεις
Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές... επαναλήψεις

Το θέμα όμως δεν είναι η προσωπική αντιπαράθεση, αλλά βαθύτατα πολιτικό, αφού το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να κλείσει την αξιολόγηση, ώστε να μπει η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση και να αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες για ανάπτυξη, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει το λιγότερο δυνατό πολιτικό κόστος στην κοινή γνώμη - αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ - εάν η διαπραγμάτευση τραβήξει και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές ψηφισθούν πάλι την ύστατη στιγμή.

Μόνο να θυμηθεί κανείς την προ μηνών συνέντευξη του Ευκλ. Τσακαλώτου στη «Wall Street Journal», καταλαβαίνει το μέγεθος του προβλήματος. Όπως ανέφερε τότε, αν δεν υπάρξει συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο, και αυτό θα απέτρεπε την επιστροφή της χώρας στις αγορές αργότερα το 2017 ή στις αρχές του 2018.

Η κατάσταση είναι οριακή για μια ακόμη φορά και βλέπουμε πολλές επαναλήψεις. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Αν είναι να κλείσει η αξιολόγηση Μάιο - Ιούνιο, τότε καήκαμε». Τελικά οι διαδικασίες εκείνης της φάσης διαπραγμάτευσης έκλεισαν με την ψήφιση των προαπαιτουμένων στα μέσα Ιουνίου και σήμερα οι συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου παραμένουν για μία ακόμη φορά σε εκκρεμότητα και ήδη έχουν χαθεί πολλά ορόσημα που έθετε η ίδια η κυβέρνηση, κεντρικά στελέχη της οποίας εκτός από τη σύγκρουση με τη Ν.Δ. προτιμούν και τους εμφύλιους στο κόμμα τους!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΠΗΓΕ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ" 24 Οκτ 2020 | 14:11

Γεωργιάδης: Ο πραγματικός στόχος του Τσίπρα με την πρόταση μομφής ήταν ο Τσακαλώτος

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για την πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και τον πτωχευτικό κώδικα.

ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ 23 Οκτ 2020 | 12:48

Γεραπετρίτης: Η πρόταση μομφής του Τσίπρα στρέφεται κατά του εαυτού του...και του Τσακαλώτου

Η δήλωση "καρφί" του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την πρόταση μομφής του Τσίπρα κατά του Σταϊκούρα

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑ 20 Οκτ 2020 | 13:33

Βουλή: Γιατί ο Τσακαλώτος αποκάλεσε τον Σταϊκούρα "Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman"

Πολιτική κόντρα με αρκετή δόση χιούμορ μεταξύ Τσακαλώτου - Σταϊκούρα για την Α΄κατοικία. Γιατί τον αποκάλεσε Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ 13 Οκτ 2020 | 10:12

Θάνος Ντόκος: Ποιος είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Ενώ η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυξάνεται και πάλι, ο κ. Μητσοτάκης διόρισε νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον Θάνο Ντόκο.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ 06 Οκτ 2020 | 11:54

Μητσοτάκης σε Στόλτενμπεργκ: Θα δούμε αν η Τουρκία θέλει ειλικρινά τον διάλογο ή είναι ελιγμός

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ προχωρούν σε κοινές δηλώσεις.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Οκτ 2020 | 08:47

Ο Πολάκης, αντί του Τσίπρα, απαντά στις νέες αιχμές Τσακαλώτου για αρχηγικό κόμμα

"Αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ομάδα χωρίς αρχηγό είναι επίσης μηδέν", απαντά ο Πολάκης στις δηλώσεις Τσακαλώτου.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ 04 Οκτ 2020 | 20:33

Τσακαλώτος: Το αρχηγικό κόμμα είναι στα αζήτητα της Ιστορίας - Με τον Τσίπρα δεν συμφωνούμε σε όλα

Ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει καμία τάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα και διευκρινίζει ότι η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Αριστερά.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 09:55

Νέες φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ: Στο πλευρό Τσακαλώτου ο Σάκης Παπαδόπουλος - "Να μάθουμε να συζητάμε"

Ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος, σε άρθρο του, χαρακτηρίζει άδικη την κριτική που έγινε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Σεπ 2020 | 17:18

Ο Τσίπρας στέλνει αιχμηρό μήνυμα στον Τσακαλώτο με ανάρτηση στο Instagram

Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έχει παραλήπτη το μήνυμα που έστειλε μέσω Instagram ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ 30 Σεπ 2020 | 11:07
ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30 Σεπ 2020 | 09:39

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ: Στις καλένδες το "πειθαρχικό" που ετοίμαζε ο Τσίπρας - "Ψυχρός πόλεμος" με Τσακαλώτο

Ο Αλέξης Τσίπρας "μάζεψε" την 4μελη επιτροπή δεοντολογίας μετατρέποντάς τη σε 2μελη, ήτοι άλλαξε τη σύνθεσή της.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 28 Οκτ 2020 | 22:58

Πέθανε ο Πέτρος Κουναλάκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο δημοσιογράφος, οικονομολόγος και πολιτικός Πέτρος Κουναλάκης.

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2021 28 Οκτ 2020 | 20:47

Αγγελοπούλου Όχι, δεν καλέσαμε τον Ερντογάν στις γιορτές για το 1821- Αλλά το συζητήσαμε

Η απάντηση που έδωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου σε ερώτηση αναφορικά με το εάν εκλήθη ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν