Ασκήσεις κομματικής ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει νέων μέτρων

Mε την πλάτη στον τοίχο τα κυβερνητικά στελέχη παίρνουν αποστάσεις για την συμφωνία που ...έρχεται.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ασκήσεις κομματικής ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει νέων μέτρων

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παίρνουν αποστάσεις από την τελική συμφωνία που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός είτε αναφέροντας ότι οι ευθύνες είναι συλλογικές είτε αποδομώντας το αφήγημα της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και διαφωνώντας με τα μέτρα που έρχονται.

Μετά την ομιλία Τσίπρα ο οποίος προσπάθησε να κάνει για μία ακόμη φορά ενέσεις ηθικού μιλώντας στην ΚΕ του κόμματος ακολουθώντας την γνωστή ρητορική κατά του Β. Σόιμπλε και του ΔΝΤ, η μουδιασμένη ΚΕ του κόμματος άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των ...αιρετικών του κόμματος.

Ασκήσεις κομματικής ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει νέων μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος σε μία ομιλία γεμάτη μηνύματα προς το ΔΝΤ αλλά και το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κουβαλήσει μόνος τους τις ευθύνες μίας επώδυνης συμφωνίας λέγοντας: «Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και τα υπόλοιπα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όπως τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση για τον οποίο είπε «εξήγησα τι είναι το 1/3, 1/3,1/3…» .

Και επέμεινε « Καλώς κρατάμε κάτι στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές. Φτάνει ένα σημείο που τίποτα δεν κλείνει μέχρι όλα να κλείσουν... Όλοι προσπαθούν να βρουν λύση με διάφορους περιορισμούς».

Ο υπουργός Οκονομικών από την μία πλευρά άφησε υπόνοιες για την ηγετική ομάδα του κόμματος και της κυβέρνησης ότι έχει σημαντικές ευθύνες για την αξιολόγηση αλλά η παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών διευκολύνει το Μέγαρο Μαξίμου καθώς συγκρατεί τα μέλη της τάση των 53+ από κινήσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν στα όρια της μετωπικής σύγκρουσης με την ηγεσία.

Αντίστοιχα όμως το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος Νίκος Φίλης, απελευθερωμένος από την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση έθεσε επί τάπητος τα θέματα των συμμαχιών αλλά και του εκ δεξιών εταίρου της κυβέρνησης. Ο κ. Φίλης εκφράζοντας σε σημαντικό βαθμό τα ρεύματα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα ...αμόλυντο κόμμα λέγοντας: «Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Το “εμείς και οι άλλοι” τελείωσε. Τελείωσε το εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι». Άφησε αιχμές κατά του Π. Καμμένου και των εξοπλιστικών προγραμμάτων στοχεύοντας στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «Ο Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα 2 δισ. Πως θα τα δώσουμε τα 2 δισ., όταν δίνουνε μάχη για τα 500 εκατ. της Φωτίου; Αυτό που συζητήθηκε; Που βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;», είπε υπονοώντας πως θα έπρεπε να γίνει ΚΥΣΕΑ για τέτοιες εξαγγελίες.

Έθεσε θέμα για τα χρονοδιαγράμματα για τα οποία πέφτει έξω η κυβέρνηση συνέχεια ασκώντας κριτική και στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης: «Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου κλείσιμο της αξιολόγησης και θα φύγει το ΔΝΤ. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμηση μας». Τέλος ο κ. Φίλης ζήτησε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρόκειται για τον συγγενέστερο σύμμαχο «έστω και αν βρωμάει». «Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε της πρόταση της Φώφης για τον ΔΟΛ. “Αμετάκλητη απόφαση ενός μονομελούς δικαστηρίου” απαντήσαμε. Αυτή τη μπαρούφα ποιος την είπε», είπε ο κ. Φίλης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τάραξε τα νερά της συνεδρίασης καθώς στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγκάστηκαν να απαντήσουν στις προτάσεις του Νίκου Φίλη.

Ο Δ. Τζανακόπουλος εκφράζοντας πιθανότατα και την άποψη του Πρωθυπουργού απέρριψε την πρόταση Φίλη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ χωρίς να κάνει καμμία αναφορά για του ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο.

Ασκήσεις κομματικής ισορροπίας στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει νέων μέτρων - εικόνα 2

Αντίστοιχα ο Κ Μανιός προανήγγειλε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ψηφίσει μέτρα που θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Ο κ. Μανιός ανέφερε: “Ασκούμε πολιτική σε μια κατάσταση πολέμου. Είμαστε περικυκλωμένοι επί της ουσίας με υπέρμετρες δυνάμεις, διότι η χώρα μας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο ένα οικονομικό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι γεωστρατηγικά ανήκει στις ΗΠΑ, πολιτικά στην Ευρώπη και δέχεται επιθέσεις σε όσους βρίσκονται σε αντιπαράθεση με ΗΠΑ όπως με την Τουρκία.

Το ίδιο γίνεται με την έντονη αντιπαράθεση στις ισχυρές δυνάμεις της Ευρωζώνης όπου πρέπει να ερμηνεύσουμε συμπεριφορές” και πρόσθεσε: “Δεν είναι δυνατόν να ψηφίσουμε μέτρα που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Θέλουν να μας κάνουν Ιφιγένεια, να μας θυσιάσουν για να φυσήξει ο ούριος άνεμος της διάλυσης της Ευρωζώνης, η οποία θα οδηγήσει σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν πρόκειται να μας θέλουν για Ιφιγένεια δεν πρέπει ψηφίζοντας μέτρα να τους δώσουμε το μαχαίρι με το οποίο θα μας θυσιάσουν. Ας αναλάβουν μόνοι τους την ευθύνη της θυσίας μας και της διάλυσης της ευρωζώνης”.

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε μία ακόμη διαδικασία εκτόνωσης των κομματικών στελεχών ενόψει των σκληρών μέτρων ή της καθυστέρησης που πιθανότατα έχει η διαπραγμάτευση. Στο κομματικό κρασ τεστ διαφάνηκε η παντοκρατορία Τσίπρα αλλά και η πρόθεση των κομματικών στελεχών να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με μικρές εξαιρέσεις όπως ο Ν. Φίλης ή ο Ν. Μανιός που και αυτοί αμφισβητούνται για το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να καταψηφίσουν μέτρα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 06 Μαϊ 2021 | 15:11

Αλήθειες και ψέματα για το εργασιακό νομοσχέδιο- Η απάντηση Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για το 8ωρο

Για fake news κάνει λόγο στην απάντησή του στον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο ο Κωστής Χατζηδάκης

ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:56

Πατέντες εμβολίων - Μαξίμου: Πρώτος ο Μητσοτάκης το στήριξε - ΣΥΡΙΖΑ: Αυτογελοιοποιείται, να το θέσει στην Κομισιόν

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε στηρίξει την πρόταση Μόσιαλου από τις 6 Απριλίου του 2020 ώστε το εμβόλιο να είναι παγκόσμιο αγαθό.

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 06 Μαϊ 2021 | 13:09

Αρση της πατέντας των εμβολίων του κορονοϊού: Ποιος το πρότεινε πρώτος, ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας;

Νέα κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και χαμός στα social media για το ποιος πρότεινε πρώτος την άρση της πατέντας των εμβολίων.

ΩΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 06 Μαϊ 2021 | 12:44

Αλέξης Τσίπρας στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά: "Η κατάργηση του 8ωρου μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές"

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά, με τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει μέρος σε αυτή

ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 06 Μαϊ 2021 | 11:20

ΣΥΡΙΖΑ: Αμηχανία για τους Podemos και την αποχώρηση Ιγκλέσιας - Ψάχνουν διέξοδο στον... Μπάιντεν

Στυφή επίγευση άφησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα εκλογικά αποτελέσματα της Μαδρίτης με τους Podemos. Προσπάθεια Τσίπρα για ρελάνς μέσω Biden

06 Μαϊ 2021 | 06:30

Η "εξάτμιση" του Αλέξη...

Εκτός από τις ελεύθερες εκλογές που εξασφαλίζουν την εναλλαγή των πολιτικών κομμάτων στην εξουσία, οι δημοκρατίες χαρακτηρίζονται από διασπορά της εξουσίας σε αυτονομημένες εστίες οι οποίες διαθέτουν δικό τους ανεξάρτητο θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο.

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 21:53
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 05 Μαϊ 2021 | 20:18

Διάρρηξη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου - Τρύπησαν τον τοίχο στον 7ο όροφο [Εικόνες]

Θύμα διάρρηξης έπεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού άγνωστοι έκλεψαν υπολογιστές από το γραφείο του

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 16:38

Τσίπρας σε φορείς Τουρισμού: Επανεκκίνηση υγειονομικά ασφαλής με όρους οικονομικής βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στους φορείς του Τουρισμού τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ασφαλές άνοιγμα

ΝΕΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ 05 Μαϊ 2021 | 15:32

Η γκάφα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη με τα εμβόλια- Ανακάλυψε "εμβόλια Κούβας"

Η γκάφα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη με τα εμβόλια της... Κούβας!!

ΤΙ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ 05 Μαϊ 2021 | 14:09

Εντεκα χρόνια από την τραγωδία της Marfin και κάποιοι δεν ξέχασαν την άθλια ανάρτηση του "Πιτσιρίκου"

Εντεκα χρόνια έχουν περάσει από την τραγωδία της Marfin με τους 3 νεκρούς υπαλλήλους.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 14:07

Βίος και πολιτεία Φουρθιώτη: Η trash τηλεόραση, οι αναφορές στη Βουλή για την Τζούλια και οι "σκηνοθετημένες" απόπειρες

Πως ο Μένιος Φουρθιώτης, ένα υψηλό στέλεχος της αποκαλούμενης trash τηλεόρασης επιχείρησε να "εκβιάσει" την ελληνική πολιτεία

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 09:12

Αρχίζει τις διαδηλώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ: Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή για τα εργασιακά

Δράση ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ "ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης" στις 13:00 έξω από τη Βουλή.