Follow us

"Αστακός" ο Έβρος: Μη επανδρωμένες τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας, αγοράζει η αστυνομία

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών διανείμει εικόνα στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα και καλύπτει ένα εύρος δεκάδων χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Μη επανδρωμένες, τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας στον ποταμό Έβρο, προτίθεται να προμηθευτούν οι αστυνομικές αρχές, για την εξοικονόμηση προσωπικού, αποφυγή επικίνδυνων εμπλοκών και θερμών επεισοδίων. Ήδη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γίνεται μια σχετική έρευνα αγοράς των τηλεκατευθυνόμενων λέμβων, και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς τους.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ασφάλειας στον Έβρο από σταθερό στα επιχειρησιακά κέντρα, γίνεται και παραποτάμιο. Οι λέμβοι περιπολίας στο ποτάμι, έχουν μεγάλη σημασία κατά τους χειμερινούς μήνες για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και διακίνησης μεταναστών. Οι λέμβοι θα έχουν στο εσωτερικό του ότι και τα επιχειρησιακά κέντρα. Κάμερες μέρας και νύχτας με εμβέλεια έως και 15 χιλιόμετρα κατά τις νυχτερινές ώρες, ανιχνευτές κίνησης και ραντάρ. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα μεταφέρει ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο προκειμένου να αξιολογείται το περιστατικό για περαιτέρω ενίσχυση προσωπικού, μέσων και χειρισμού.

Την ίδια ώρα αναμένεται η προμήθεια ηλιακών DRONES απεριόριστης αυτονομίας πτήσης, "αόρατων" ανιχνευτών κίνησης οπτικών ινών στα μονοπάτια-περάσματα των δουλεμπόρων, καμερών σαν "μάτια γάτας" εμβέλειας έως και 10-15 χιλιόμετρα εισχώρησης στο τουρκικό έδαφος, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, και βαρέων θωρακισμένων οχημάτων, κίνησης σε κάθε έδαφος.

Διαβάστε Επίσης

Όλα αυτά θα προσαρμόζονται σταδιακά στους πυλώνες τοποθέτησης των παλιών καμερών, οι οποίοι πλέον παρουσιάζουν προβλήματα με τους ισχυρούς ανέμους και τα καιρικά φαινόμενα. Αυτός ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα επεκτείνεται και θα τοποθετείται πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ήδη στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών εξοπλισμών προκειμένου να λάβουν προτάσεις και ενδεικτικές τιμές προμήθειάς τους. Η αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων επιθετικής συμπεριφοράς, τα σχέδια επέμβασης, περιπολιών, η χρήση του υλικοτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η επέκταση, αναβάθμιση και ενίσχυσή του περιλαμβάνονται στο σχέδιο "Ακρίτας", που εμπεριέχει επίσης την κατασκευή του φράχτη 140 χιλιομέτρων.

Οι αστυνομικές εισηγήσεις για την κατασκευή του φράχτη και με ποιες προτεραιότητες των σημείων έχουν ήδη δοθεί, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχουν δείξει και αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει η αμερικανική βάση. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Έβρου, δέχονται ισχυρή πίεση από την Τουρκία σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών, μεγαλύτερη και από το 2020.

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών διανείμει εικόνα στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα και καλύπτει ένα εύρος δεκάδων χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων, δημιουργώντας ένα τοίχος από ηλεκτρονικά μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών.

Διαβάστε Επίσης

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αυτό το σύστημα αναμένεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί επιπλέον, ώστε η "ορατότητά" του να… καθαρίσει και να "βλέπει", έως και 10-15 χιλιόμετρα στην τουρκική ενδοχώρα.

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΝ ΣΑΛΟ 30 Νοε 2022 | 16:05
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 29 Νοε 2022 | 20:53

Πένθος στην ΕΛΑΣ: Πέθανε ο αντιστράτηγος ε.α. Στέλιος Τζανάκης

Ο Στέλιος Τζανάκης είχε διατελέσει διοικητής της Ασφάλειας Αττικής και Γενικός Διευθυντής Αττικής και πρωτοστάτησε στην ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με τη Χωροφυλακή

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 29 Νοε 2022 | 18:06

Ισπανία: "Θα επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα τους" οι μετανάστες που ταξίδεψαν 11 μέρες πάνω στο πηδάλιο τάνκερ [Εικόνες]

Εναπόκειται στον κυβερνήτη του πλοίου να φροντίσει τους λαθρεπιβάτες, να τους παράσχει προσωρινή στέγαση και να τους επιστρέψει στον τόπο καταγωγή τους το συντομότερο δυνατό.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 29 Νοε 2022 | 17:24

Σόου χλιδής από Αλβανούς στο Λονδίνο: Παρέλαση με Λαμποργκίνι, Πόρσε και Μερσεντές για την εθνική τους επέτειο

Για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, οι Αλβανοί του Λονδίνου προκαλούν κάνοντας παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους.

ΜΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ ΚΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ 29 Νοε 2022 | 12:20

11 μέρες σκαρφαλωμένοι στο πηδάλιο δεξαμενόπλοιου: Η απίστευτη περιπέτεια μεταναστών από τη Νιγηρία στα Κανάρια Νησιά

Τον επικίνδυνο διάπλου προς το κοντινότερο ευρωπαϊκό έδαφος από τη Νιγηρία, τα Κανάρια Νησιά, έκαναν τρεις μετανάστες σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες.

ΕΛΑΣ 28 Νοε 2022 | 07:39

Θεσσαλονίκη: Εκκένωση κατάληψης κτιρίου στη Θέρμη - "Εδρα" αντιεξουσιαστών από το 2015 [βίντεο]

Πρόκειται για το τριώροφο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης στο κέντρο της πόλης.

ΑΠΟ ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΣΑΜΠΟΤΕΡ 27 Νοε 2022 | 18:49

Γοργοπόταμος: 80 χρόνια από τότε που άλλαξε η ιστορία [εικόνες]

Συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 26 Νοε 2022 | 11:52

Κιβωτός του Κόσμου: Η ΕΛ.ΑΣ. απαντάει στα ΝΕΑ - "Τον Σεπτέμβριο μας ενημέρωσε η εισαγγελία, δεν το ξέραμε τον Αύγουστο"

Ανακοίνωση για τους χειρισμούς στην υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου" εξέδωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

25 Νοε 2022 | 13:57

Συναγερμός στη Σερβία: Οπλισμένοι μετανάστες και διακινητές συγκρούονται στα σύνορα με την Ουγγαρία [βίντεο]

Η αστυνομία της Σερβίας επιχειρεί κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία καθώς υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ οπλισμένων μεταναστών και διαικινητών.

ΣΤΗΝ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗ 25 Νοε 2022 | 13:40

Κιβωτός του Κόσμου: Αιφνιδιαστικός έλεγχος της ΕΛΑΣ στην δομή των Ιωαννίνων

Αστυνομικοί της ασφάλειας Ιωαννίνων με δικαστικό λειτουργό λίγο μετά της 13:00 πέρασαν την πόρτα της "Κιβωτού του Κόσμου" στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων.

ΤΟ SPIEGEL "ΚΑΤΕΒΑΣΕ" ΤΑ ΑΡΘΡΑ 25 Νοε 2022 | 12:58

Γερμανικός Τύπος για τους 38 μετανάστες στον Εβρο: Το νεκρό κορίτσι που το δάγκωσε σκορπιός μπορεί να μην υπήρξε...

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel απέσυρε από την ιστοσελίδα του τέσσερα άρθρα για τον θάνατο 5χρονης προσφυγοπούλας σε νησίδα στον Έβρο.

PREDATOR 24 Νοε 2022 | 15:51

Η ΕΛΑΣ διαψεύδει τον Βαξεβάνη για τους αστυνομικούς "που έκαναν παρακολουθήσεις" από την Αγία Παρασκευή

Τελείως ανυπόστατο το δημοσίευμα ότι γίνονταν παρακολουθήσεις από αστυνομικούς αποσπασμένους στο τμήμα της Αγίας Παρασκευής, λέει η ΕΛΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 23 Νοε 2022 | 14:54

Αρχηγικό στέλεχος της οργάνωσης "Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας" είναι ο εμπηστής της Real News- Συνελήφθη στα Προσφυγικά

Η επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, σχεδίασε και πραγματοποίησε σε χρονικό διάστημα δύο ετών μπαράζ επιθέσεων.