Αθανασίου: Όσα είπα είναι απολύτως αληθή για Παπαγγελόπουλο

Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, είναι ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός που διατύπωσε βαριές κκαταγγελίες σε βάρος Παπαγγελόπουλου

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

 «Ήρθα σήμερα, ορκίστηκα και είπα την αλήθεια. Δεν προσέθεσα τίποτα παραπάνω. Αυτό ο κ. Παπαγγελόπουλος το ξέρει καλά. Όσα είπα είναι απολύτως αληθή», ανέφερε ο Παναγιώτης Αθανασίου, μόλις ενημερώθηκε για τη δήλωση που έκανε σε βάρος του, νωρίτερα σήμερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.  

   Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, είναι ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός, μετά τον Γιάννη Αγγελή και την Ελένη Ράικου, που διατύπωσε βαριές καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Ο κ. Αθανασίου μίλησε για αφόρητες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την εποχή που ο πρώτος ήταν οικονομικός εισαγγελέας και ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εστιάζοντας κυρίως στις λίστες φοροδιαφυγής. Δεν κατέθεσε όμως κανένα στοιχείο για παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ούτε και του είπε ποτέ η συνάδελφός του Ελένη Ράικου για παρεμβάσεις ή για το όνομα «Ρασπούτιν», όπως είπε. Ο Παναγιώτης Αθανασίου, αν και εκ προοιμίου έσπευσε να καταθέσει στην Επιτροπή, ότι δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα για την υπόθεση Novartis, δήλωσε πως δεν θυμάται γιατί τον Ιανουάριο του 2017, δημοσιεύματα ανέφεραν πως διέταξε έρευνα και το άνοιγμα λογαριασμών στελεχών της εταιρείας.  

   «Επιθυμούσατε ανανέωση της θητείας σας; Δηλαδή τρίτη θητεία;», ρώτησε τον Παναγιώτη Αθανασίου, λίγο προτού ολοκληρώσει την κατάθεσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης. «Φυσικά», απάντησε ο Παναγιώτης Αθανασίου, σημειώνοντας πάντως, πως τα ίδια που είπε σήμερα, θα έλεγε και αν είχε ανανεωθεί η θητεία του. «Το συμπέρασμα είναι πως όσα λέτε, τα λέτε επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία σας», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Τα ίδια θα έλεγα και αν είχε ανανεωθεί», επέμεινε ο Παναγιώτης Αθανασίου. 

Ο Αλαφούζος και ο Παπαχρήστος

Στην επιτροπή, ο Παναγιώτης Αθανασίου, φέρεται να κατέθεσε ότι ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καίτοι του είχε εκμυστηρευτεί πως «απέκτησε εξουσία επί ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ουδέποτε είχε ως τότε», δεν εξόπλισε τον οικονομικό εισαγγελέα με εργαλεία και υπηρεσιακούς για την έρευνα των λιστών της φοροδιαφυγής. 

   Όπως εξάλλου φέρεται να κατέθεσε, για το διάστημα που ο Παναγιώτης Αθανασίου ερευνούσε τις λίστες, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον καλούσε στο γραφείο του προκειμένου να ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών. Έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επιφανείς οικονομικούς παράγοντες, κυρίως καναλάρχες, ειδικώς για τον Γιάννη Αλαφούζο. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, μεταξύ άλλων, πίεζε «αφόρητα» τους οικονομικούς εισαγγελείς, να ολοκληρωθεί άμεσα η έρευνα τους για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Έφτασε στο σημείο να απειλεί, πως αν δεν τελειώσει άμεσα ο φορολογικός του έλεγχος, «θα βγει στα κανάλια να πει, ότι αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο τα έχουν αρπάξει από τον Βγενόπουλο». «Μα τι είναι αυτά που λες; Έχεις στοιχεία;» του είχε πει τότε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Όχι. Όμως είμαι σίγουρος πως τα έχουν αρπάξει!», του είχε απαντήσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.  

   Ο Παναγιώτης Αθανασίου, κατέθεσε στην επιτροπή, ότι ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος ήταν ένα από τα πρόσωπα για τα οποία ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του. «Του είπα ότι δεν έχω τέτοια στοιχεία», είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Δεν μπορείς να φτιάξεις κάτι;» του είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφήνοντας εμβρόντητο τον οικονομικό εισαγγελέα - σύμφωνα πάντα με όσα κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή.  

   Τον Αύγουστο του 2016 και, ενώ ο Παναγιώτης Αθανασίου βρισκόταν στην πατρίδα του, τον καλεί στο τηλέφωνο, ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης και του λέει: «Πρέπει να έρθω στην πατρίδα σου για ένα επείγον υπηρεσιακό θέμα. Δεν μπορώ να σου πω από το τηλέφωνο. Μόνο από κοντά». «Όντως τον είδα», κατέθεσε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Σου έφερα να υπογράψεις τη διάταξη δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων Αλαφούζου», του είπε ο Γιάννης Δραγάτσης. «Γιατί να το κάνω εγώ;», του είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου, που όμως φέρεται επίσης να κατέθεσε στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης: «Τελικά την υπέγραψα. Δεν γινόταν διαφορετικά».

Η Πειραιώς

Κατά το έτος 2016, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζητούσε να έχει ενημέρωση για την πορεία της έρευνας που αφορούσε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στα τέλη του 2016, οι συνάδελφοι του Παναγιώτη Αθανασίου υπέβαλαν τις πορισματικές τους αναφορές. «Τότε, με παίρνει τηλέφωνο και μου ζητά να κρατήσω τις υποθέσεις και να μην ασκήσω διώξεις στον κ. Σάλλα και σε άλλα στελέχη της τράπεζας», είπε ο κ. Αθανασίου, και κατέθεσε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος του ζητούσε να κρατήσει τις υποθέσεις επικαλούμενος τον κίνδυνο να οριστεί αντικαταστάτης του κ. Σάλλα που δεν θα είναι Έλληνας. «Θα ορίσουν αντικαταστάτη του Σάλλα. Είναι καλό για το έθνος να οριστεί Έλληνας. Επειδή υπάρχει ξένο fund που ενδιαφέρεται για τη θέση, αν βγει στον αέρα αυτό με τις διώξεις, θα θελήσουν να βάλουν ξένο αντικαταστάτη στην Πειραιώς», είπε στον Παναγιώτη Αθανασίου ο κ. Παπαγγελόπουλος. «Εγώ δεν πρόκειται να παρανομήσω. Θα μελετήσω τις πορισματικές αναφορές και, εφόσον συμφωνώ, θα γίνει αυτό που πρέπει», απάντησε ο Παναγιώτης Αθανασίου αλλά όπως είπε «δεν άρεσε του κ. Παπαγγελόπουλου αυτή η απάντηση». Ο κ. Παπαγγελόπουλος συνέχιζε να του τηλεφωνεί προκειμένου να ενημερωθεί για την απόφασή του.  

   Τον Απρίλιο του 2016 ο Παναγιώτης Αθανασίου ολοκλήρωσε τη μελέτη των στοιχείων και παρήγγειλε διώξεις. «Φυσικά δεν ενημέρωσα τον κ. Παπαγγελόπουλο. Ενημέρωσα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Παπαγεωργίου. Μου τηλεφώνησε στη συνέχεια, θυμωμένος, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και μου ζήτησε εξηγήσεις γιατί δεν τον ενημέρωσα», είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου. «Γιατί να σε ενημερώσω; Ενημέρωσα όσους όφειλα», είπε στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οικονομικός εισαγγελέας. «Για σένα μπορεί να είναι μια χαρά. Για εμένα όμως είναι πολύ κακά τα πράγματα. Ξέρεις τι μου έκανες; Πώς θα κρατήσω την υπόθεση;», του είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Εσύ τι ζόρι τραβάς; Υπουργός κατά της διαφθοράς δεν είσαι;» του είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου. 

Ο Παπασταύρου

Ο κ. Αθανασίου φέρεται να κατέθεσε, ότι παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 και αφού είχε προηγηθεί επιστολή του εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, σύμφωνα με την οποία οι κ.κ. Μιωνής και Παπασταύρου είχαν συγκροτήσει επενδυτική ομάδα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, η ομάδα της Ελένης Τουλουπάκη ταξίδεψε στο Παρίσι με μυστικότητα και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί τα καθ΄ ύλην αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Η επιστολή Φιλιππάκη δεν έφτασε ποτέ στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα, όπως θα έπρεπε, αλλά διαβιβάστηκε στο γραφείο της κ. Τουλουπάκη. «Η αίσθησή μου ήταν ότι αυτό το ταξίδι έπρεπε να γίνει εν αγνοία της Δικαιοσύνης. Έσπευσαν εκεί μια εβδομάδα πριν τις εκλογές», είπε ο Παναγιώτης Αθανασίου ο οποίος ωστόσο φέρεται να είπε ότι «για την υπόθεση Παπασταύρου υπήρχαν ενδείξεις. Αυτό άλλωστε λέει και το ΣΔΟΕ. Είχαν βρεθεί πολλά στοιχεία. Υπεβλήθη αίτημα δικαστικής συνδρομής».

   Ο κ. Αθανασίου ρωτήθηκε για τη διάταξη που ψηφίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση για την αποδέσμευση δεσμευμένων λογαριασμών, και απάντησε ότι διαφωνεί με το περιεχόμενό της όπως διαφωνεί και με τις διατάξεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών.

Ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε στιχομυθία που είχε με την Ελένη Τουλουπάκη, όταν την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Υγεία, όπου εκείνη νοσηλευόταν για θέμα που είχε ανακύψει με την υγεία της. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, η Ελένη Τουλουπάκη νοσηλευόταν σε σουίτα με μεσολάβηση του «Παπ», όπως του είχε πει, εννοώντας τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

   «Όλα αυτά που μας καταγγέλλετε, τα έχετε αναφέρει υπηρεσιακά;», τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Ποτέ και κανείς δεν μου κατεύθυνε τη βούληση. Δεν έκανα κάτι, γιατί όποιος και να με πάρει, τον αγνοώ», απάντησε ο κ. Αθανασίου.

    

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 24 Φεβ 2020 | 06:38

Καταθέτουν σήμερα "Σαράφης" και "Κελέση": Ετοιμάζει ...ολονυχτία η προανακριτική

Η κατάθεση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων θα γίνει αποκλειστικά υπό τους δικούς τους όρους.

21 Φεβ 2020 | 15:52

Βολές ΕΣΑμεΑ κατά Παπαγγελόπουλου για τα "περί τρελών": Η δήλωση προτρέπει σε βία

Με έντονο τρόπο αντέδρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στη δήλωση που έκανε χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Mega  o  Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«ΣΚΕΥΩΡΙΑ Η ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ» 20 Φεβ 2020 | 22:40

Παπαγγελόπουλος: Έχω τη στήριξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ

Για κύκλους της ΝΔ που τρομοκρατούν και εκφοβίζουν τους προστατευόμενους μάρτυρες έκανε λόγο ο πρώην υπουργός

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 19 Φεβ 2020 | 15:32

Παπαγγελόπουλος:Επιδιώκουν διεύρυνση του σαθρού σε βάρος μου κατηγορητηρίου

Σημερινή δήλωση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS 18 Φεβ 2020 | 15:06

Novartis - Προανακριτική: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Παπαγγελόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής του κόμματος Σπύρος Λάππας ζήτησε να εγγραφεί το αίτημα Παπαγγελόπουλου σε ημερήσια διάταξη

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΔΑ 18 Φεβ 2020 | 07:18

Novartis: Αστυνομική ταινία θυμίζει η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων

Αν δεν υπάρξουν αιφνίδιες εξελίξεις στις τέσσερις το μεσημέρι κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής θα περάσει την είσοδο της ΓΑΔΑ για να εξετάσει τον μάρτυρα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΡΑΙΚΟΥ 17 Φεβ 2020 | 12:46

Ξανά κατά Ράικου ο Παπαγγελόπουλος: Καταχώνιασε έγγραφο του FBI

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι η κ. Ράϊκου είχε καταχωνιάσει έγγραφο του FBI»

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ NOVARTIS 17 Φεβ 2020 | 07:22

Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι μάρτυρες με κουκούλες

Η πλειοψηφία, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην αξιωματικής, εμφανίζονται έτοιμα να εξετάσουν «πρόσωπο με πρόσωπο» τους «Σαράφη» και «Κελέση».

ΒΟΛΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ 12 Φεβ 2020 | 13:26

Βόμβα Κοντονή: Επιβαρυντικά τα στοιχεία για Παπαγγελόπουλο

«Είναι σοβαρές καταθέσεις και απ' ότι έχουμε διαβάσει εμπεριέχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τον κ. Παπαγγελόπουλο», δήλωσε.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ 10 Φεβ 2020 | 07:26

Novartis: Νέες «βόμβες» με στοιχεία και SMS καταθέτει η Τσατάνη

H κ. Τσατάνη διαθέτει sms και λίστα με τις τηλεφωνικές κλήσεις που έλαβε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης.