Αθήνα - Λευκωσία συντονίζονται

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη στο Μαξίμου- Πρώτα θετικά δείγματα γραφής από τον Ντερβίς Ερογλου - Αρχές της εβδομάδας η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση γίνεται υπό το φως των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στο Κυπριακό και σκοπό έχει τον συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της αναμενόμενης κατάληξης των δύο πλευρών σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν που θα ανοίξει το δρόμο στην επανέναρξη των συνομιλιών. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για όλες τις παρασκηνιακές συνομιλίες και για το τελικό προσχέδιο του Κοινού Ανακοινωθέντος.

Η συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη σκοπό είχε τον συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει της αναμενόμενης κατάληξης των δύο πλευρών σε ένα Κοινό Ανακοινωθέν

Τον Κύπριο Πρόεδρο συνόδευσαν στη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.  

Αναμένεται να γίνουν δηλώσεις προς τον τύπο.

Χτες Πέμπτη, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό Κοινό Ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι θα διαβουλευθεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα λέγοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση ετηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως». Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει αναλυτικά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα.

Εν τω μεταξύ τα πρώτα θετικά δείγματα για την πρόθεση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να συμφωνήσει στο Κοινό Ανακοινωθέν και να ξεκινήσει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έδωσε ανακοίνωση της «προεδρίας» των κατεχομένων. Η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε πριν από λίγο, αναφέρει: «Φαίνεται ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο των προσπαθειών που ξεκίνησαν εδώ και αρκετό καιρό για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν και να υπάρξει κατάληξη στο Κοινό Ανακοινωθέν. Αναμένουμε να ξεκαθαρίσει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς για να ξεκινήσουν το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις στο κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε εποικοδομητική στάση».

Πληροφορίες του κυπριακού τύπου αναφέρουν ότι η πρώτη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Ντερβίς Ερογλου θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.