Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο

200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο

Ο ήχος από τις σειρήνες που ήχησε το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 παραμένει ακόμα και σήμερα στη μνήμη των κατοίκων της Κύπρου. Ένας ιστορικός εφιάλτης είχε μόλις ξεκινήσει.

Έχουν περάσει 42 χρόνια από τα ξημερώματα της τουρκικής εισβολής και ο κυπριακός λαός σήμερα τιμά για άλλη μια χρονιά τους πεσόντες του, καταδικάζει το έγκλημα, και διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα για δικαίωση και επανένωση της Κύπρου. Σήμερα όπως και κάθε χρονιά σε όλες σχεδόν τις πόλεις στην ελεύθερη Κύπρο οργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για τους αγνοούμενους.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 2

Στις 20 Ιουλίου 1974, περίπου σαράντα χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες, υπό την υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας και του ναυτικού εισέβαλαν παράνομα και κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις βόρειες ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απόβαση των Τουρκικών στρατευμάτων που ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, με ένα μήνα σχεδόν διαφορά η πρώτη από τη δεύτερη, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 3

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 4

Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 15 Ιουλίου του 1974 οι συνεργάτες στην Κύπρο της ελληνικής χούντας των συνταγματαρχών (Εθνική Φρουρά, ΕΛΔΥΚ, ΕΟΚΑ Β') είχαν ανατρέψει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπο Μακάριο και είχαν εγκαταστήσει κυβέρνηση από «μαριονέτες», με πρόεδρο τον δημοσιογράφο, εκδότη και αρχηγό παραστρατιωτικής οργάνωσης Νίκο Σαμψών.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 5

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 6

Οι Τούρκοι υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο για εισβολή αλλά για «ειρηνική επέμβαση» με σκοπό την επαναφορά του συνταγματικού σκηνικού στην πριν του πραξικοπήματος κατάσταση, όπως και ότι το δικαίωμα για την επέμβασή της ήταν κατοχυρωμένο στη Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνθήκη που δημιουργήθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τα αρχεία Κίσινγκερ που σήμερα έχουν αποδεσμευτεί φαίνεται ότι η Τουρκία, ενέργησε με βάση προσυμφωνημένο σχέδιο της, με τις ΗΠΑ.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 7

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 8

Περίπου 200.000 εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, περίπου 4.000 νεκροί, και 1.619 δηλώθηκαν αγνοούμενοι. Οι Τούρκοι κατακτούν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 9

Η Τουρκία έκτοτε κατέχει τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλώνει ταυτόχρονα, πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος. Επιπλέον, η Αγγλία, η τρίτη εγγυήτρια χώρα, συνεχίζει να αναγνωρίζει φραστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Συνθήκη Εγγυήσεως. Δεν έχει όμως παρέμβει όμως ενεργά μέχρι σήμερα για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία κάλεσε την Τουρκία, να προσφύγουν και οι δυο χώρες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να γνωματεύσει κατά πόσο νόμιμα εισέβαλε η Τουρκία στην Κύπρο. Η Τουρκία όμως αρνείται.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 10
Το χρονικό της εισβολής

Μία απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στο νησί και να επιβάλει την διχοτόμηση ήταν στις 25 Φεβρουαρίου 1964, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία εξήγγειλε τον αφοπλισμό των ατάκτων και τη δημιουργία μιας δύναμης 5.000 ειδικών αστυνομικών. Αυτό έμελλε να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία στρατού της Κύπρου, που αργότερα πήρε την ονομασία «Εθνική Φρουρά». Οι Τούρκοι είχαν ετοιμάσει εν τω μεταξύ τρία λεπτομερή στρατηγικά σχέδια εισβολής που βρίσκονταν στα συρτάρια. Το πρώτο προέβλεπε απόβαση σε 24 ώρες, το δεύτερο σε 48, και το τρίτο σε τρεις φάσεις. Πολλές φορές στο παρελθόν επιβιβάστηκαν οι Τούρκοι στα πλοία για να πραγματοποιήσουν κάποιο από τα τρία αυτά σχέδια μα γύριζαν πίσω.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 11

Στις 20 Ιουλίου, άρχισε η εισβολή τους υπό την κωδική ονομασία "Αττίλας", η οποία εκτυλίχθηκε σε δυο φάσεις. Η πρώτη από αυτές διήρκεσε περίπου 60 ώρες (20-22 Ιουλίου 1974) επιτεύχθηκε ισχυρό προγεφύρωμα των εισβολέων, ενώ στη δεύτερη ("Αττίλας 2") κατελήφθη ολόκληρο το βόρειο τμήμα της νήσου, περίπου το 1/3 της έκτασης της.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 12

Η επίθεση έγινε αρχικά στο λιμάνι Κερύνειας και τα σημεία όπου βρίσκονταν ελληνοκυπριακές δυνάμεις. Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών ρίχτηκαν σε περιοχές τουρκοκυπριακές και στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λευκωσίας. Στις επιθέσεις αυτές, η αντίδραση των κυπριακών και ελλαδικών δυνάμεων Κύπρου ήταν χαλαρή και ανοργάνωτη. Με τους Τούρκους να είναι οπλισμένοι με σύγχρονα όπλα, τα σώματα των Κυπρίων Εθνοφρουρών και της ΕΛΔΥΚ που αντιστάθηκαν και έμοιαζαν να είναι οπλισμένα από την «παλαιολιθική» εποχή, σκοτώθηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή χάθηκαν τα ίχνη τους.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 13

Στην Ελλάδα η χούντα κηρύσσει γενική επιστράτευση. Οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές ρίχνονται σε στρατηγικά σημεία, ενώ αεροπορικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν συνεχόμενους βομβαρδισμούς έως και τη Λευκωσία. Οι εισβολείς παγιώνουν τις θέσεις τους από την Κερύνεια έως και την περιοχή του Αγίου Ιλαρίωνα, σε ένα εκτεταμένο μέτωπο εντός του οποίου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες ελληνοκύπριοι στρατιώτες αλλά και οι κάτοικοι των ελληνοκυπριακών χωριών. Αναχαιτίζονται μόνο στη Λευκωσία.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 14

Το ίδιο βράδυ το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. εξέδωσε ομόφωνα το υπ' αριθμ. 353 ψήφισμά του, με το οποίο ζητούσε κατάπαυση των εχθροπραξιών και την αποχώρηση του "ξένου στρατιωτικού δυναμικού" από την Κύπρο, ψήφισμα το οποίο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αγνοεί.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 15

Προηγούμενα, ολόκληρη η Κερύνεια είχε καταληφθεί από τους εισβολείς, οι οποίοι, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων ελληνοκύπριων, προέβησαν σε ωμότητες κατά του άμαχου πληθυσμού. Με τον Αττίλα 2 στις 14 Αυγούστου οι Τούρκοι είχαν επεκτείνει τη στρατιωτική κατοχή τους σε μια συνολική έκταση που αντιστοιχούσε στο 36,3 % της επιφάνειας της Κύπρου, περιλαμβανομένων ολόκληρης της Επαρχίας Κερύνειας, το μισό σχεδόν της Επαρχίας Λευκωσίας αλλά και το μεγαλύτερο τμήμα της Επαρχίας Αμμοχώστου, με επέκταση σε όλη τη χερσόνησο της Καρπασίας.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 16

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 17

Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής ήταν τρομακτικές για τον κυπριακό λαό. Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση προκάλεσε σημαντικές απώλειες ζωών, μεγάλες υλικές καταστροφές, ωμότητες σε βάρος αμάχων και εκτοπισμό πέραν του ενός τρίτου του πληθυσμού. Το 37% περίπου του κυπριακού εδάφους, που ήταν το πλουσιότερο μέρος και αντιπροσώπευε το 70% του οικονομικού δυναμικού, καταλήφθηκε από τα τουρκικά στρατεύματα. Διακόσιες χιλιάδες Ελληνοκύπριοι - το ένα τρίτο περίπου, του συνολικού πληθυσμού - εκδιώχθηκαν με τη βία από τα σπίτια και τις περιουσίες τους που βρίσκονταν στο βορρά και μετακινήθηκαν ως πρόσφυγες, στις νότιες, ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Αττίλας: Οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο - εικόνα 18

Επιπλέον χιλιάδες πολίτες φονεύθηκαν, υπέστησαν κακομεταχείριση ή εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος από τότε. Αγνοείται η τύχη 1619 προσώπων, ενώ για αρκετούς από αυτούς υπάρχει μαρτυρία πως βρίσκονταν ζωντανοί στα χέρια των στρατευμάτων εισβολής. Η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων με μαζική εισαγωγή χιλιάδων εποίκων από την Τουρκία και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο, συνιστούν επίσης, άλλες δύο πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ» 18 Ιαν 2022 | 20:59

"Πυρά" ΝΔ σε Τσίπρα: "Συμμερίζεται προτάσεις συνεργατών του για ελαχιστοποίηση ποινών σε ειδεχθή εγκλήματα;"

"Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι συνώνυμο της υποκρισίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ 18 Ιαν 2022 | 20:41

"Παράθυρο" ΗΠΑ για αγωγό Αιγύπτου - Κρήτης: Ανασχεδιασμός του αγωγού EastMed

Ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ήταν οι αντιδράσεις της Τουρκίας που οδήγησαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν τη στήριξή τους στον αγωγό EastMed

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ 18 Ιαν 2022 | 19:36

Θάνος Πλεύρης: Τα δώρα που πήρε από τη Μίνα Γκάγκα και τη Ζωή Ράπτη για τη γιορτή του

Ο Θάνος Πλεύρης αποκάλυψε τα δώρα που του έκαναν δύο εκ των στενότερων συνεργατών του, η Μίνα Γκάγκα και η Ζωή Ράπτη

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 18 Ιαν 2022 | 19:04

Εύα Καϊλή: Εξελέγη Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - "Σάρωσε" στον Ά γύρο

Συγκεντρώνοντας 454 ψήφους, η Εύα Καϊλή εξασφάλισε άνετα την εκλογή της στην πέμπτη θέση από τους εννέα ευρωβουλευτές.

ΘΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ 18 Ιαν 2022 | 18:34

Μητσοτάκης για Rafale: "Έρχονται" - Δείτε την ανάρτηση του πρωθυπουργού με το εντυπωσιακό βίντεο

Πάνω από την Ακρόπολη θα πετάξουν την Τετάρτη, μεταξύ 12:00 και 12:30, τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

ΝΑ ΤΡΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ 18 Ιαν 2022 | 18:13

Σχοινάς για ελληνικά πανεπιστήμια: Να παράγουν ανθρώπους όπως ο Μπουρλά και όχι ανθρώπους που τα καταστρέφουν

"Mε λυπεί κάθε φορά που βλέπω να υπάρχουν στα ελληνικά πανεπιστήμια προβλήματα βίας, καταλήψεις", τονίζει ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚ 18 Ιαν 2022 | 16:24

Μετσόλα κατά Τουρκίας στην πρώτη της ομιλία: "Δεν μπορούμε να είμαστε ενωμένοι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη"

"Δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε πραγματικά ενωμένοι όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", είπε στην πρώτη ομιλία της Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2022 | 15:22

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη για Βαξεβάνη και ΚΕΕΛΠΝΟ: "Είστε Τζέκιλ και Χάιντ" - "Οι δικοί σας συνεργάζονταν με τους Γερμανούς"

Άγρια κόντρα ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Παύλο Πολάκη για τον Κώστα Βαξεβάνη, το ΚΕΕΛΠΝΟ και την Αριστερά.

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ 18 Ιαν 2022 | 15:00

Υπόθεση Βαξεβάνη: Σε συγκέντρωση καλεί ο Παύλος Πολάκης έξω από το δικαστήριο, για την απολογία του δημοσιογράφου

Με ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης υπέρ του Κώστα Βαξεβάνη- Είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΟΧΙ; 18 Ιαν 2022 | 13:56

Η κόντρα Μπίστη- Τσέκερη για το αν πρέπει να κλείσει ή όχι η Αυγή: Εχουν μέλλον οι ξύλινες κομματικές εφημερίδες;

Ο Νίκος Μπίστης δεν βλέπει μέλλον σε κομματικά όργανα, ο Αγγελος Τσέκερης δεν πιστεύει ότι η Αυγή είναι κομματική εφημερίδα…

ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΣΜΙΟ 18 Ιαν 2022 | 13:03

Πώς ένα email γονέα στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου άλλαξε τη μορφή ενός δημοτικού σχολείου στην Κομοτηνή [εικόνες]

Το μήνυμα του γονέα και τα γρήγορα αντανακλαστικά της Πολιτείας για το εξαθέσιο δημοτικό Κοσμίου στην Κομοτηνή.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ FOUR SEASONS 18 Ιαν 2022 | 13:00

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σαουδάραβα Κροίσο του τουρισμού Κhaled Juffali στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας.

ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ 18 Ιαν 2022 | 12:47

Αγρια κόντρα Πρετεντέρη- Ραγκούση: Ποιον θα πάρουν με τις πέτρες και ποιος "κοιμήθηκε ΠΑΣΟΚ και ξύπνησε σε άλλο κόμμα"

Αγρια κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε Γιάννη Πρετεντέρη και Γιάννη Ραγκούση για την φράση του βουλευτή "θα τον είχαν πάρει με τις πέτρες".