Follow us

Η Αθήνα απαντά στην Αγκυρα: Απαράδεκτες οι επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου

Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου έχει καταδικασθεί από την Διεθνή Κοινότητα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία για τις δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων- και του Τσαβούσογλου- περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, γιατί διαφορετικά "θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ"... έδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι τουρκικές δηλώσεις για τα νησιά του Αιγαίου έχουν απορριφθεί από ελληνικής πλευράς με σειρά επιχειρημάτων, και ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας έχει καταδικασθεί από την Διεθνή Κοινότητα. Προσθέτει ακόμα ότι οι απειλές πολέμου είναι τελείως απαράδεκτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου έχουν απορριφθεί επανειλημμένως στο σύνολο τους με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που η Ελλάδα έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και η αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, μέσω απειλών πολέμου, έχουν καταδικασθεί στο σύνολό τους και από τη Διεθνή Κοινότητα.

Η Ελλάδα σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου.

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή τις ελληνικές ασκήσεις στα νησιά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή του Ερντογάν "θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά" λέγοντας:

"Τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συνθήκες. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες. Στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Εξετάσαμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις που περιέχουν καθαρά πολιτική δημαγωγία. Δεν μπορούν να προβάλουν νομικά επιχειρήματα.

Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις αυτών των νησιών. Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι' αυτό και η δήλωση του Προέδρου μας 'μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα'. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα" δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Διαβάστε Επίσης

Στον χορό των απειλών και τα τουρκικά ΜΜΕ

Μετά τις χθεσινές απειλές Τσαβούσογλου, και τα ΜΜΕ της γείτονος αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των νησιών.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι, "ξεκαθαρίσαμε πως αν δεν φύγουν τα όπλα, θα κάνουμε εισβολή στα ελληνικά νησιά" και πως "η άσκηση της Ελλάδας στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο".

Ο δημοσιογράφος Σεμιχά Σαχίν ρώτησε αν η συζήτηση για την κυριαρχία σημαίνει πόλεμο και αν υπάρχει αιτία πολέμου.

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν απάντησε: "Mα η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν απο τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Οχι μόνο να μην κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε".

Ο Μετέ Γιαράρ, στρατιωτικός αναλυτής, ανέφερε: "Όπως επίσης δεν θα υπάρχει στόλος κοντά τους και δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω τους".

"Όταν δεν συμβαίνει αυτό, δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Γι' αυτό και η Τουρκία δηλώνει "εξαντλείς τις επιλογές και στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά. Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας "αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά", ο ίδιος δήλωσε "ναι σωστά καταλάβατε. Πράγματι δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά", είπε ο Γιαλτσίν.

Ποια νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, σύμφωνα με την Άγκυρα, παρουσιάζει το πρακτορείο Αναντολού, που καθόλου τυχαία αναφέρει τα νησιά με τα τουρκικά τους ονόματα.

νησια

Τούρκοι αναλυτές ανέφεραν πως "έχουμε δικαίωμα νόμιμης άμυνας, μπορούμε να επέμβουμε στα στρατιωτιοποιημένα νησιά".

Η παρουσιάστρια του Haber Turk Μελτέμ Ατζέτ είπε: "Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στην Ελλάδα που πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του απάντησε και σε ερωτήσεις και τόνισε πως 'όποιος σπέρνει θερίζει θύελλες. Κι αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει..μια νύχτα ξαφνικά'."

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ναΐμ Μπαμπούρογλου σχολίασε: "Λόγω της άσκησης της Ελλάδας έχει δημιουργηθεί το δικαίωμα της Τουρκίας για νόμιμη άμυνα σύμφωνα με το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Γιατί νόμιμη άμυνα. Διότι η Ελλάδα μονομερώς αλλάζει το καθεστώς των νησιών, τα οποία σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα και τώρα αυτά αποτελούν απειλή. Τώρα πια υπάρχει μια νέα δημιουργία απειλής που βρίσκεται σε απόσταση 18 ή και 5.5 χιλιομέτρων. Το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας περιλαμβάνει και τον πόλεμο όπως και η καταπιεστική διπλωματία. Να το τονίσουμε αυτό".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ 27 Ιαν 2023 | 23:01

ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία προειδοποιούν: "Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία"

Το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Σουηδία αύξησε τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία.

ΑΚΑΡΠΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ 27 Ιαν 2023 | 14:25

Τουρκία: Xωρίς κοινό υποψήφιο παραμένει η αντιπολίτευση, λίγους μήνες πριν τις εκλογές

Όσο ο καιρός κυλάει και η αντιπολίτευση είναι χωρίς υποψήφιο ο Ερντογάν παρουσιάζει έργο και προχωρά σε παροχές καλύπτοντας αργά, αλλά σταθερά τις απώλειες των τελευταίων ετών.

ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΑΚΑΓΙΑ 27 Ιαν 2023 | 09:29

Τουρκία: Λεωφορείο έπεσε σε λίμνη – Οι δραματικές στιγμές από την διάσωση των επιβατών [βίντεο]

Όλοι όσοι επέβαιναν στο λεωφορείο επέζησαν, ενώ περαστικοί έσπασαν τα παράθυρα για να τραβήξουν τους επιβάτες σε ασφαλές μέρος.

26 Ιαν 2023 | 21:30

ΗΠΑ σε Τουρκία: Λάβετε σοβαρά υπόψιν τον ρόλο που παίζει το Κογκρέσο στην εξωτερική πολιτική

Αιχμές από τις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για F-16 και την άρνηση ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ 26 Ιαν 2023 | 19:42

Fourlis: Deal για την πώληση των καταστημάτων της Intersport στην Τουρκία - Ποιος είναι ο αγοραστής

Ο όμιλος Fourlis έχει σήμερα ένα δίκτυο 106 καταστημάτων "Intersport" και e-commerce.

ΠΑΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ 26 Ιαν 2023 | 15:17

Τσαβούσογλου: Δεν έχει νόημα τριμερής συνάντηση για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι δεν υφίσταται πρόταση να αξιολογηθούν χωριστά οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ 26 Ιαν 2023 | 14:47

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τρολάρει τον Λαβρόφ: Πήγες στην Αφρική να δεις τα... Leopard;

Παρεξηγήθηκαν στην Αφρική με το τρολάρισμα του γερμανικού ΥΠΕΞ στον Σεργκέι Λαβρόφ - "Δεν θα σας βοηθήσει ένα αστείο να κάνετε συμμάχους"

ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 26 Ιαν 2023 | 11:53

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του κόμματος των Κούρδων (HDP) για την απαγόρευση της λειτουργίας του

Το HDP στην Τουρκία κατηγορείται για "σχέσεις με το PKK" αλλά το ίδιο τις απορρίπτει. Ζητά καθυστέρηση της απόφασης για μετά τις εκλογές.

«ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ» 26 Ιαν 2023 | 09:16

Ο Πομπέο αποκάλυψε ότι προσπάθησε να "σπάσει" την πόρτα του Ερντογάν - Εκνευρισμός στην Τουρκία

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν προσπάθησε να σπάσει την πόρτα του γραφείου του Ερντογάν, κάτι που προκάλεσε την έντονη τουρκική αντίδραση.

ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ 25 Ιαν 2023 | 19:06

"Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο": Απειλές και θράσος από τους Τούρκους - Μας κατηγορούν για... προκλητικές ενέργειες

Η προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον Ερντογάν.

ΠΡΩΗΝ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 25 Ιαν 2023 | 12:44

Τουρκία: Απειλητικά σενάρια πολέμου με την Ελλάδα - "Πρώτος χερσαίος στόχος η Αλέξανδρούπολη", λέει Τούρκος αναλυτής

Οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται, με Τούρκο αναλυτή να παρουσιάζει σενάρια πολέμου με την Ελλάδα και χερσαία επίθεση στην Αλεξανδρούπολη

WASHINGTON EXAMINER 25 Ιαν 2023 | 11:39

Ανάλυση: Τουρκία και Ουγγαρία πρέπει να αποβληθούν από το ΝΑΤΟ- Πώς γίνεται, τι προβλέπουν τα άρθρα της συνθήκης

Eίναι πλέον προφανές ότι η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ 25 Ιαν 2023 | 09:48

Βρήκαν τη λύση οι Τούρκοι: Αν χρειαστεί, θα θυσιάσουμε δύο μαχητικά μας για να αντιμετωπίσουμε ένα ελληνικό Rafale

Βρήκαν τον "τρόπο" οι Τούρκοι για να αντιμετωπίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα της Ελλάδας στον αέρα λόγω των Rafale.