Αυτή είναι η ελληνική πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής - ποια φράση σβήστηκε

Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τους ομολόγους του. Ποια φράση διαγράφηκε από το κείμενο και γιατί δεν ζητήθηκε ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της συμφωνίας.

auti-einai-i-elliniki-protasi-sti-sunodo-korufis---poia-frasi-sbistike
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες νομική κάλυψη της Κομισιόν, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην επικύρωση της Τουρκίας σε τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης.

Συγκεκριμένα, στην ελληνική πρόταση αναφέρεται ότι «καλούμε την EASO και την Κομισιόν να συνεισφέρουν μέσω κατάθεσης εκθέσεων που να επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία, ως πρώτη χώρα για άσυλο και ως τρίτη χώρα, είναι ασφαλής. Θέλουμε επίσης μια πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει άμεση επικαιροποίηση της Οδηγίας του ασύλου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια κοινή λίστα για τις τρίτες χώρες», σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει το euro2day.

Oπως σημειώνεται αυτό ήταν και το σημείο τριβής μεταξύ της Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν.

Η ελληνική πλευρά, ειδικά για το προσφυγικό, υπέβαλε μία πρόταση εννέα σημείων.

Το πρώτο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επιβεβαιώσει τη λεπτομερή στρατηγική του, ώστε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, πολλά κομμάτια ήδη βρίσκονται στη θέση τους και ήδη φέρνουν αποτελέσματα, η εργασία σε άλλα θέματα έχει ήδη ξεκινήσει με λεπτομέρεια και συνέπεια, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Προτεραιότητα θα συνεχίσει να δίνεται στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη παρθεί, όπως επίσης και στην επανάκτηση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων και της εισδοχής παράτυπων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής: Μετά τις αποφάσεις της 7ης Μαρτίου και στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου (action plan) με την Τουρκία, και την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του και πιθανής διεύρυνσής του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί ώστε:

1. Να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα, μέσω της Frontex, στη διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων μέχρι να γίνει λειτουργική η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή. Τα κράτη-μέλη καλούνται με το καθεστώς του επείγοντος να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Frontex για περισσότερους συνοριοφύλακες.

2. Περισσότερη δουλειά να γίνει στα hot spots. Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος, ώστε αυτά τα hot spots και τα Κέντρα Υποδοχής να είναι πλήρως λειτουργικά. Αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί με την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και έκτακτης χρηματοδότησης και στήριξης των δομών των ελληνικών ασύλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτήν την παράγραφο υπήρχε η πρόταση «να αυξηθεί ο αριθμός που θα μπορούν να δέχονται τα Κέντρα Υποδοχής», το οποίο τελικά σβήστηκε.

3. Να χρησιμοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα στην προσπάθεια να επιστραφούν παράτυποι μετανάστες στην Τουρκία, στο πλαίσιο του Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Εισδοχής και της Συμφωνίας της Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανένταξη της 1ης Ιουνίου 2016.

4. Το τέταρτο σημείο είναι αυτό με τη Νομική Κάλυψη που προαναφέρθηκε.

5. Το πέμπτο σημείο λέει ότι έκτακτη βοήθεια πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση η οποία δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες. Εκτός των βημάτων που έχουν ήδη γίνει, περισσότερη βοήθεια πρέπει να δοθεί μέσω του AMIF. Επίσης τα κράτη-μέλη καλούνται να συνεισφέρουν διμερή ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και συνεισφορές υπό το Πρωτόκολλο Κοινωνικού Μηχανισμού.

6. Να αυξηθεί ο ρυθμός επανεγκατάστασης από την Ελλάδα, βάζοντας μηνιαίους στόχους μέχρι και 6.000, το οποίο περιλαμβάνει τους απαραίτητους ελέγχους ασφάλειας, χωρίς αυτοί οι έλεγχοι να ανακόπτουν τη διαδικασία, καθώς ο αριθμός αιτήσεων είναι τώρα μεγαλύτερος από τον αριθμό της προσφοράς, όπως ανέδειξε και η Κομισιόν σε έκθεσή της στις 16 Μαρτίου, οι χώρες-μέλη πρέπει άμεσα να προσφέρουν περισσότερες θέσεις για τους πρόσφυγες όπως έχει ήδη συμφωνηθεί.

7. Επανεγκατάσταση από την Τουρκία, μέσω του προγράμματος της ανθρωπιστικής εισδοχής να ενεργοποιηθεί άμεσα.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook