Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν ώρα η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα έχει εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο παραβιάζοντας συνεχώς το διεθνές δίκαιο, ενώ με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Λιβύη αγνόησε επιδεικτικά την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών.

H συνάντηση ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, καθώς ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε νωρίτερα σε γέυμα εργασίας του Ντόναλντ Τράμπ στο οποίο μετείχαν οι πρωθυπουργοί των χωρών που δίνουν πάνω από 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες:

Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - εικόνα 2

Αυτή την ώρα η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν - εικόνα 3

Νωρίτερα, πάντως, ενώπιον των ευθυνών του έθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ΝΑΤΟ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επετειακής Συνόδου. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη "τινάζει στον αέρα" τη συνοχή της συμμαχίας και δημιουργεί προβλήματα στην περιφερειακή ασφάλεια ενώ την κάλεσε να απόσχει από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χωρες.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, ανέφερε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Ερντογάν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη συνάντηση έχοντας την στήριξη της Ε.Ε, των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας που αποδοκίμασαν την συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη.

Το γεγονός πως στην συνάντηση μετέχουν και οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών των δύο χωρών δείχνει πως η συζήτηση θα μπει στην ουσία των προβλημάτων και θα μιλήσουν με «ανοιχτά χαρτιά» όπως είπε ο πρωθυπουργός. Η ελληνική πλευρά έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει στον Τούρκο πρόεδρο πως η προκλητική στάση που ακολουθεί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επίσης θα τον καλέσει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, καθώς η εξομάλυνση των σχέσεων μόνο θετικά οφέλη μπορεί να φέρει στην συνεργασία των δύο χωρών. Σε αντίθετη περίπτωση η χώρα μας δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την εθνική της κυριαρχία, τονίζοντας πως η συμφωνία με την Λιβύη δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες:

«Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο-με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια, δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί δηλαδή να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας» τόνιζαν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να θέσει στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και το μεταναστευτικό καλώντας τον Τούρκο πρόεδρο να σεβαστεί την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και να σταματήσει την τακτική των «ανοικτών θυρών» η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΜΕ ΘΕΑ ΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ 16 Οκτ 2021 | 19:21

Συνάντηση Μέρκελ - Ερντογάν με "σπόντες" για την Ελλάδα - Προκλητικές αναφορές από τον Τούρκο πρόεδρο

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία για την Άνγκελα Μέρκελ. Αναφορές στα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντησή της με τον Ερντογάν.

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΡΩΣΙΑ 16 Οκτ 2021 | 19:02

Τη σκυτάλη των τουρκικών προκλήσεων πήρε ο Οκτάι: Η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571

Ο Φουάτ Οκτάι συνεχίζει τη σκληρή ρητορική της Άγκυρας. Με δηλώσεις του τόνισε πως η Κύπρος είναι τουρκική από το 1571 και ότι δεν υποχωρεί στα βαρώσια.

Η ΤΙΚΤΟΚΕR ΜΕ ΤΟΥΣ 79.000 ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ 16 Οκτ 2021 | 18:08

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με την Tik Toker που ''δίνει φωνή'' σε άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Άννα Μπαλάν

ΣΕ "ΝΕΑ ΥΨΗ" ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 15:53

Αυτή είναι η επιστολή Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: "Θα προστατεύσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας"

Στην επιστολή του ο Μπλίνκεν υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ "χαιρετίζουν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας"

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ 15 Οκτ 2021 | 13:23

Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 224 υπόπτων για τρομοκρατία στην Τουρκία. Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις.

ΤΟΥΡΚΙΑ 15 Οκτ 2021 | 10:52

Πρόκληση της Yeni Safak με εμπρηστικό πρωτοσέλιδο: "Τι πίνεις Δένδια;" [εικόνες]

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας έχει προκαλέσει η ανανέωση της 5ετους αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α. - Ελλάδας.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 15 Οκτ 2021 | 09:38

Προκαλεί και τη Γαλλία ο Ακάρ για την ελληνογαλλική συμφωνία: Ξεπερνά το μπόι της στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο Ακάρ σημείωσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ 15 Οκτ 2021 | 07:28

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Τα πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα – Για πρώτη φορά επίσημη στήριξη της ελληνικής επικράτειας

Για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον στηρίζει επίσημα την ελληνική κυριαρχία, ζητά τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και εγκαταλείπει την τακτική των ίσων αποστάσεων με την Τουρκία.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 14 Οκτ 2021 | 18:05

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: " Ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας"

Για επιτυχία της χώρας και θωράκιση των εθνικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

14 Οκτ 2021 | 12:29

Συνάντηση Μητσοτάκη - Σχοινά για την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων

Ολόκληρος ο διάλογος που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 14 Οκτ 2021 | 12:19

Μπακογιάννη: Περιμένω αύξηση της έντασης από την Τουρκία κυρίως σε Κύπρο

"Έχει ενοχληθεί και από την ελληνογαλλική συμφωνία και με τη συμφωνία που υπογράφει στις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας", σχολίασε η Ν. Μπακογιάννη για τη στάση Ερντογάν.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ ΣΤΟ 9,15 14 Οκτ 2021 | 11:00

Τουρκία: Καταρρέει η λίρα- Ο Ερντογάν απέλυσε τα...μεσάνυχτα τους τραπεζίτες που δεν ήθελαν μείωση επιτοκίων

Ο Ερντογάν απέλυσε τρία μέλη της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας με... μεταμεσονύκτιο διάταγμα, οδηγώντας τη λίρα στο χαμηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.