
Μία ημέρα πριν η Αττική μπει σε σκληρό lockdown o πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση τονίζοντας πως ήταν αναγκαία η περεταίρω αυστηροποίηση των μέτρων λόγω της αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των μεταλλάξεων του κορονοϊού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά, υποστήριξε πως το "σύστημα ακορντεόν" θα συνεχιστεί και μετά την "καραντίνα" σημειώνοντας πως δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
"Μακάρι να μην χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Και εύχομαι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια ώστε οι 2,5 εβδομάδες για την Αττική να είναι αρκετές. Αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περιόδους αποσυμπίεσης. Αυτό το οποίο κάναμε μετά τα Χριστούγεννα ήταν αυτό που μας επέτρεψε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου του Ιανουαρίου", είπε.
Κανείς υπουργός δεν θα βγάζει την ουρά του απ’ έξω
Οι διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν σε ορισμένες περιπτώσεις υπουργοί όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκαλώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει την δυσφορία του πρωθυπουργού, ο οποίος παραδέχθηκε πως υπήρξαν τα τέτοια φαινόμενα και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τα κυβερνητικά στελέχη. "Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή. Να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και η ευθύνη πάντοτε -ξέρετε- της κυβέρνησης, είναι συλλογική. Δεν βγάζει κανείς την ουρά του απ' έξω από το πρόβλημα", σημείωσε.
Μάλιστα τους κάλεσε να έχουν συχνή παρουσία στους τηλεοπτικά παράθυρα παρά μόνο όταν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν. "Θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες. Ξέρετε, όταν βγαίνει κάποιος στην τηλεόραση μερικές φορές μπορεί να του ξεφύγει και μια κουβέντα παραπάνω. Καλό είναι να βγαίνουμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε".
Φάουλ το γεύμα στην Ικαρία
Κάνοντας αυτοκριτική για το γεύμα στην Ικαρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως ήταν "φάουλ" και πως δεν θα επαναληφθεί στις επόμενες περιοδείες που θα πραγματοποιήσει. "Θα δεχθώ απόλυτα ότι η εικόνα η οποία παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες και αδίκησε και την ουσία της επίσκεψης. Αν για την Ικαρία συζητάμε αυτό και όχι τα υπόλοιπα, κάποιο λάθος έγινε. Σας διαβεβαιώνω, δεν θα επαναληφθεί".
Παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ενόχλησε την Κουμουνδούρου το γεγονός πως ένας κεντροδεξιός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συγκεκριμένο νησί που η ΝΔ στις εκλογές ήταν τρίτο κόμμα.
Όπως είπε, "δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση την οποία πήρε, την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ικαρία. Και ο κ. Τσίπρας έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά, συζήτησε με φορείς, σε κλειστά μαγαζιά, και προφανώς ήταν παραπάνω από δέκα άτομα και δεν φορούσαν και μάσκες. Είδατε κανέναν από τη Νέα Δημοκρατία να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά".

Τέλος Μαρτίου 1,7 εκατ. εμβολιασμοί
Παρά τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εμβολιασμοί στην χώρα μας λόγω της έλλειψης εμβολίων που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος. Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει αναθεωρηθεί μετά τις καθυστερήσεις με την Astra Zeneca ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως μέχρι το Σάββατο θα έχουμε σπάσει το φράγμα των 500 χιλιάδων εμβολιασμών. "Τέλος Μαρτίου εκτιμώ ότι θα έχουμε ξεπεράσει το 1.700.000 εμβολιασμούς. Θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας που το θέλουν άνω των 75: 75-79, 80-84, 85 και άνω. Θα έχουμε εμβολιάσει και την ομάδα 60-64."
Επίσης σημείωσε πως μετά το Πάσχα η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη καθώς θα υπάρχει πληθώρα εμβολίων. "Γι’ αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος -και το πιστεύω πραγματικά- ότι αυτή η περιπέτεια σε δύο μήνες από τώρα θα βαίνει πια προς το τέλος της. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι αυτή δεν είναι η ημέρα της Μαρμότας. Δεν επαναλαμβάνεται δηλαδή, δεν θα είναι πάντα η ζωή μας έτσι".
Διπλό "όχι" για φόρους και μνημόνιο
Οι σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία προβληματίζουν ιδιαίτερα την κυβέρνηση που αλλάζει συνεχώς τους στόχους και τον προϋπολογισμό λόγω των μέτρων στήριξης που λαμβάνει συνεχώς για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Ωστόσο ο πρωθυπουργός ξέκοψε με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί αύξησης φόρων και επιστροφής στα μνημόνια. "Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου. Δεν υπάρχει ζήτημα αύξησης φόρων, η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με μία πολιτική μείωσης φόρων".
Πρωταρχικός γνώμονας είναι η γρήγορη επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά εκείνο που τον προβληματίζει είναι το πότε η αγορά θα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας. Κλειδί αποτελεί η πορεία του τουρισμού, ένας τομέας πάνω στον οποίο "ποντάρει" πολλά η κυβέρνηση. "Θέλουμε οι Έλληνες να ταξιδέψουν μέσα στην Ελλάδα, θέλουμε οι Ευρωπαίοι, ενδεχομένως οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, όποιοι μπορούν και όποιοι δεν ήρθαν πέρυσι, να έρθουν φέτος. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη".
Μήνυμα σε Ερντογάν: Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά
Όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τη νέα προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" τονίζοντας πως η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις θέσεις της. "Αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διπλωματική στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα και η οποία ανάγκασε την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, ενώ παράλληλα η χώρα μας ενίσχυσε τις συμμαχίες της μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή οι συνθήκες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει. "Η τρέλα δεν μας οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα δεν δέχεται απειλές, δεν απειλείται, δεν εκβιάζεται από κανέναν. Θεωρώ ότι ήταν μία ρητορική έξαρση της στιγμής, εξάλλου τα έχω ξανακούσει αυτά, τα "Δεν θα μιλήσουμε" και μετά, "Θα μιλήσουμε" και μετά "Μπορεί να μιλήσουμε" και κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αλλά αμφιβάλλω ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι ακόμα ώριμες για μια τέτοια συνάντηση".
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr