Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια της Κεντροαριστεράς

Οι νέες περιπέτειες της Κεντροαριστεράς. Η κρίση βαθαίνει και σε ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι συζητούν για νέο κόμμα και αναζητούν τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια της Κεντροαριστεράς

Η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα ποσοστά που καταγράφει στα γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία καταγράφονται στο 5% ενώ το Ποτάμι μεταξύ 2 και 3%.

Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου δεν εμφανίζεται καν στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρά την έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από την Φώφη Γεννηματά και την ΔΗ.ΣΥ για την συνάντηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μεταξύ των οποίων είναι το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου προχωρούν με αργά βήματα.

Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να συνεργαστούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς σε ένα σχήμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες κέρδισε έδαφος όμως δεν κατάφερε να εκτοξεύσει- όπως περίμεναν αρκετοί εντός του ΠΑΣΟΚ- το νέο εγχείρημα. Οι φιλότιμες προσπάθειες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία έθεσε τον εαυτό της υπό την κρίση των πολιτών που θα συμμετέχουν στην νέα προσπάθεια για την ανάδειξη του επικεφαλής, συσπείρωσε τον κόσμο που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ καθώς και στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου καταγράφηκε επιστροφή στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί ή είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δεν μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το 5-6% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην ΔΗΣΥ και η αύξηση των ποσοστών αποδοχής της κ. Γεννηματά από την κοινή γνώμη με τις συνεχείς παρουσίες της στα ΜΜΕ και την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδουν τα μέγιστα. Την στιγμή που η κρίση στην χώρα βαθαίνει με τα μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δεν μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έχουν θέσει το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου με την συμμετοχή του Ποταμιού και των κινήσεων για την σοσιαλδημοκρατία αλλά η ιδέα έχει εχθρούς στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως στελέχη της ιδρυτικής γενιάς του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι ο βασικός πυρήνας μίας νέας προσπάθειας θα είναι το ιστορικό κόμμα και είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την …ταμπέλα. Παρόν στις διαβουλεύσεις δίνει και η ΔΗΜΑΡ η οποία άφησε το στίγμα της στην Συνδιάσκεψη του ΔΗΣΥ και παίρνοντας θέση στις τοποθετήσεις Φίλη υποστηρίζοντας τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό αλλά ο χρόνος είναι σημαντική παράμετρος καθώς η συζήτηση για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο αλλάζουν την πολιτική ατζέντα και την μεταφέρουν σε ένα γήπεδο που η πολυδιασπασμένη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να αρθρώσει ενιαίο λόγο με αποτέλεσμα να χάνει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Τι συμβαίνει στην άλλη όχθη

Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι η κίνηση των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Στ. Θεοδωράκης που είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για την απουσία του από την Συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥ δήλωσε πρόσφατα ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία στην περίπτωση που δημιουργηθεί νέος φορέας και δεν γίνει συγκόλληση ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού με την οποία διαφωνεί.

Σε αυτό το σκηνικό ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με δημόσια παρέμβασή του κάλεσε τα στελέχη της Κεντροαριστεράς να ενωθούν και να δώσουν από κοινού την μάχη της αλήθειας για την επόμενη μέρα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με την κ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη προκειμένου να πιέσει για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα στον χώρο του Προοδευτικού Κέντρου.

Υπέρ του νέου κόμματος έχει ταχθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία εκπροσωπεί την οργάνωση «Δίκτυο». Αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου παρά την αντικυβερνητική ρητορική έκανε ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα στην βάση ενός προγράμματος παίρνοντας οριστικά αποστάσεις από την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά.

Τα αγκάθια

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει την μεγαλύτερη βάση από τα υπόλοιπα κόμματα που συζητούν το ενδεχόμενο της συνεργασίας, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραμονή του στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λεηλατεί τα μέλη του ΠΑΣΟΚ με όχημα το κράτος, όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ φλερτάρει με δημοφιλή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργούς προσπαθώντας να τα προσεγγίσει όπως η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Αν Λοβέρδος κ.α. σε μία προσπάθεια να κάνει ανοίγματα στο Κέντρο. Ο πολυδιασπασμένος χώρος της Κεντροαριστεράς ένα δεν γίνει κάτι άμεσα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να λεηλατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι η επιλογή του εκλογικού νόμου που εάν συμβάλει στην διαμόρφωση πολωτικού κλίματος θα επιταχύνει τις διαλυτικές τάσεις που υπάρχουν στην Κεντροαριστερά. «Το ΠΑΣΟΚ του 5% έχει χάσει τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούσε με την κοινωνία ενώ τα στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος θυμίζουν το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2000. Δεν κάνουν και πολύ καλό», σημειώνει παλαιό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο ThetOC.gr.

Την περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων τόσο σε κοινωνικό όσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εμφανίζονται νέες κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η πιο σημαντική είναι η Επόμενη Ελλάδα του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση ο οποίος υπερέβηκε την αντιπαράθεση για τις διαδικασίες και τα πρόσωπα στην Κεντροαριστερά και επέλεξε το γήπεδο των πολιτικών πορτάσεων. Πρόσφατα παρουσίασε τις 10 μεγάλες αλλαγές για την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία και η δημιουργία άνω και κάτω βουλής. Ο κ. Ραγκούσης δεν έχει δημιουργήσει κόμμα αλλά πολιτική κίνηση με την οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 25 Νοε 2020 | 15:53

Βουλή: Το ανέκδοτο Τσίπρα με τις 3 επιστολές "ρίξε τα όλα στους προηγούμενους"- Η πληρωμένη απάντηση Μητσοτάκη

Ποιο ήταν το ανέκδοτο που είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και ποια ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 25 Νοε 2020 | 14:08

Γεννηματά: Εξι προτάσεις για την άρση του lockdown - "Να ανοίξουμε τη χώρα με ασφάλεια"

"Ο κίνδυνος να ανοιγοκλείνει συνολικά η χώρα, με οριζόντια μέτρα, τους επόμενους μήνες είναι υπαρκτός, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις", είπε η κ. Γεννηματά.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 24 Νοε 2020 | 16:42

Κορονοϊός: Πέθανε χτυπημένος από τον ιό ο πρώην βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Παπαδόπουλος

Ο Τάσος Παπαδόπουλος είχε εκλεγεί βουλευτής για πρώτη φορά το 1981 και επανεκλέχθηκε το 1985, ενώ διετέλεσε και Πρόεδρος στο Νοσοκομείο Σερρών

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ 23 Νοε 2020 | 13:56

Ο Ανδρέας Λοβέρδος το αποφάσισε: Θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ- Το ανακοίνωσε και στη Φώφη Γεννηματά

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ενημέρωσε και τη Φώφη Γεννηματά

ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 13:49

Τροπολογία Κινήματος Αλλαγής για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Με τροπολογία του στη Βουλή το ΚΙΝΑΛ προτείνει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ OPINION POLL 18 Νοε 2020 | 13:56

Αναταραχή στο ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη και Λοβέρδου στη μάχη για την ηγεσία - Μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Γεννηματά

Η προτίμηση των ψηφοφόρων για την ηγεσία του κόμματος, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Opinion Poll.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ 18 Νοε 2020 | 13:45

Χρηστίδης για Πολυτεχνείο: Η κυβέρνηση έριξε λάδι στη φωτιά - Αναποτελεσματικά και φαιδρά όσα έγιναν

"Η κυβέρνηση έπρεπε ή να είχε αφήσει με μέτρα να γίνει η πορεία όπως ενδεχομένως έκανε το ΚΚΕ, ή έπρεπε να έχει προχωρήσει σε άλλα μέτρα για όσους βγήκαν στο δρόμο", είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 18 Νοε 2020 | 08:10

Γενέθλια για τη Φώφη Γεννηματά - Γεννήθηκε 17 Νοέμβρη - Η τούρτα και το μήνυμά της [εικόνα]

Τα γενέθλιά της είχε χθες, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 17 Νοε 2020 | 09:48

Μήνυμα Γεννηματά: Το Πολυτεχνείο είναι εδώ και μας περιμένει υγιείς και δυνατούς

Δήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου έκανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. "Ενα καθεστώς φόβου και αβεβαιότητας, απειλεί "το ψωμί", "την παιδεία", "την ελευθερία" μας", όπως είπε.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 14 Νοε 2020 | 15:03

Παπανδρέου για νίκη Μπάιντεν: Μία νέα ευκαιρία να ξαναχτίσουμε το πολυμερές σύστημα

Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στο Euronews για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020.

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 12 Νοε 2020 | 13:25

Κορονοϊός - Γεννηματά: Εμμονή Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ σε αχρείαστες κοκορομαχίες

Εμμονή σε αχρείαστες κοκορομαχίες, καταλόγισε η Φ. Γεννηματά, στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορονοϊού.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ 10 Νοε 2020 | 13:37

Θερμά συγχαρητήρια σε Μπάιντεν και Χάρις από τη Σοσιαλιστική Διεθνή

"Η νίκη του Τζο Μπάιντεν, δίνει μια ευκαιρία για την ενδυνάμωση της πολυμερούς συνεργασίας σε έναν κόσμο που το έχει ανάγκη για το καλό όλων μας", λέει η Σοσιαλιστική Διεθνής.

ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΙΝΕΙ ΘΕΤΙΚΟ ΒΑΘΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 07 Νοε 2020 | 14:02

Ο Κώστας Σημίτης "καρφώνει" την Φώφη Γεννηματά για τον κορονοϊό- Δεν γίνεται έτσι αντιπολίτευση

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη στην εφημερίδα τα Νέα για την αντιπολίτευση και τον κορονοϊό