Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια της Κεντροαριστεράς

Οι νέες περιπέτειες της Κεντροαριστεράς. Η κρίση βαθαίνει και σε ΔΗ.ΣΥ και Ποτάμι συζητούν για νέο κόμμα και αναζητούν τις διαδικασίες για εκλογή αρχηγού.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Αυτός, αυτοί και τα μυστήρια της Κεντροαριστεράς

Η κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα ποσοστά που καταγράφει στα γκάλοπ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία καταγράφονται στο 5% ενώ το Ποτάμι μεταξύ 2 και 3%.

Το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου δεν εμφανίζεται καν στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων παρά την έντονη κινητικότητα που παρουσιάζει ο πρώην Πρωθυπουργός το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από την Φώφη Γεννηματά και την ΔΗ.ΣΥ για την συνάντηση των κομμάτων της Κεντροαριστεράς μεταξύ των οποίων είναι το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου προχωρούν με αργά βήματα.

Η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να συνεργαστούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις της Κεντροαριστεράς σε ένα σχήμα τύπου ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες κέρδισε έδαφος όμως δεν κατάφερε να εκτοξεύσει- όπως περίμεναν αρκετοί εντός του ΠΑΣΟΚ- το νέο εγχείρημα. Οι φιλότιμες προσπάθειες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία έθεσε τον εαυτό της υπό την κρίση των πολιτών που θα συμμετέχουν στην νέα προσπάθεια για την ανάδειξη του επικεφαλής, συσπείρωσε τον κόσμο που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ καθώς και στην Συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥ που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου καταγράφηκε επιστροφή στελεχών που είχαν αποστασιοποιηθεί ή είχαν υποστηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δεν μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως το 5-6% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην ΔΗΣΥ και η αύξηση των ποσοστών αποδοχής της κ. Γεννηματά από την κοινή γνώμη με τις συνεχείς παρουσίες της στα ΜΜΕ και την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να αποδίδουν τα μέγιστα. Την στιγμή που η κρίση στην χώρα βαθαίνει με τα μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δεν μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος έχουν θέσει το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος που θα κινείται στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου με την συμμετοχή του Ποταμιού και των κινήσεων για την σοσιαλδημοκρατία αλλά η ιδέα έχει εχθρούς στο εσωτερικό του κόμματος, κυρίως στελέχη της ιδρυτικής γενιάς του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν ότι ο βασικός πυρήνας μίας νέας προσπάθειας θα είναι το ιστορικό κόμμα και είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν την …ταμπέλα. Παρόν στις διαβουλεύσεις δίνει και η ΔΗΜΑΡ η οποία άφησε το στίγμα της στην Συνδιάσκεψη του ΔΗΣΥ και παίρνοντας θέση στις τοποθετήσεις Φίλη υποστηρίζοντας τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό αλλά ο χρόνος είναι σημαντική παράμετρος καθώς η συζήτηση για το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο αλλάζουν την πολιτική ατζέντα και την μεταφέρουν σε ένα γήπεδο που η πολυδιασπασμένη Κεντροαριστερά δεν μπορεί να αρθρώσει ενιαίο λόγο με αποτέλεσμα να χάνει τις εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Τι συμβαίνει στην άλλη όχθη

Την ίδια στιγμή στο Ποτάμι η κίνηση των Μεταρρυθμιστών του Σπ. Λυκούδη κινούνται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο Στ. Θεοδωράκης που είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ για την απουσία του από την Συνδιάσκεψη της ΔΗΣΥ δήλωσε πρόσφατα ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία στην περίπτωση που δημιουργηθεί νέος φορέας και δεν γίνει συγκόλληση ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού με την οποία διαφωνεί.

Σε αυτό το σκηνικό ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με δημόσια παρέμβασή του κάλεσε τα στελέχη της Κεντροαριστεράς να ενωθούν και να δώσουν από κοινού την μάχη της αλήθειας για την επόμενη μέρα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με την κ. Γεννηματά και τον Στ. Θεοδωράκη προκειμένου να πιέσει για την δημιουργία ενός πολιτικού φορέα στον χώρο του Προοδευτικού Κέντρου.

Υπέρ του νέου κόμματος έχει ταχθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία εκπροσωπεί την οργάνωση «Δίκτυο». Αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου παρά την αντικυβερνητική ρητορική έκανε ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα στην βάση ενός προγράμματος παίρνοντας οριστικά αποστάσεις από την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά.

Τα αγκάθια

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει την μεγαλύτερη βάση από τα υπόλοιπα κόμματα που συζητούν το ενδεχόμενο της συνεργασίας, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την παραμονή του στην εξουσία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης λεηλατεί τα μέλη του ΠΑΣΟΚ με όχημα το κράτος, όπως αναφέρουν έμπειρα κομματικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη.

Από την άλλη πλευρά η ΝΔ φλερτάρει με δημοφιλή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργούς προσπαθώντας να τα προσεγγίσει όπως η Αν. Διαμαντοπούλου, ο Αν Λοβέρδος κ.α. σε μία προσπάθεια να κάνει ανοίγματα στο Κέντρο. Ο πολυδιασπασμένος χώρος της Κεντροαριστεράς ένα δεν γίνει κάτι άμεσα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να λεηλατηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ.

Μεγαλύτερος κίνδυνος όμως είναι η επιλογή του εκλογικού νόμου που εάν συμβάλει στην διαμόρφωση πολωτικού κλίματος θα επιταχύνει τις διαλυτικές τάσεις που υπάρχουν στην Κεντροαριστερά. «Το ΠΑΣΟΚ του 5% έχει χάσει τους ισχυρούς δεσμούς που διατηρούσε με την κοινωνία ενώ τα στελέχη πρώτης γραμμής του κόμματος θυμίζουν το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2000. Δεν κάνουν και πολύ καλό», σημειώνει παλαιό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο ThetOC.gr.

Την περίοδο των μεγάλων ανακατατάξεων τόσο σε κοινωνικό όσο σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο εμφανίζονται νέες κινήσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η πιο σημαντική είναι η Επόμενη Ελλάδα του πρώην υπουργού Γ. Ραγκούση ο οποίος υπερέβηκε την αντιπαράθεση για τις διαδικασίες και τα πρόσωπα στην Κεντροαριστερά και επέλεξε το γήπεδο των πολιτικών πορτάσεων. Πρόσφατα παρουσίασε τις 10 μεγάλες αλλαγές για την Ελλάδα μεταξύ των οποίων είναι η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία και η δημιουργία άνω και κάτω βουλής. Ο κ. Ραγκούσης δεν έχει δημιουργήσει κόμμα αλλά πολιτική κίνηση με την οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ 02 Δεκ 2021 | 07:32

Ανδρουλάκης: To δίλημμα είναι ανανέωση ή ανακύκλωση - Ολοι μαζί να μεγαλώσουμε την παράταξη

Σχετικά με την πολιτική αυτονομία, κατέστησε σαφές ότι δεν λοξοκοιτάζει, ούτε προς τη ΝΔ, ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε από το Γκάζι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ» 01 Δεκ 2021 | 20:56

Στην Πνύκα το προεκλογικό σποτ του ΓΑΠ: "Εδώ δίπλα μου, μίλησε ο Περικλής - Η δική σου ψήφος θα κάνει τη διαφορά" [Βίντεο]

Το προεκλογικό του σποτ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιώργος Παπανδρέου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 01 Δεκ 2021 | 12:22

Παπανδρέου: Με μεγάλη συμμετοχή την Κυριακή ίσως δεν χρειαστεί 2ος γύρος - Δημιουργεί ανισότητες το πρόστιμο των 100 ευρώ

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως εάν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών είναι πολύ πιθανόν να μην χρειαστεί β΄ γύρος.

ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 01 Δεκ 2021 | 07:13

Χρηστίδης: Οι νέοι άνθρωποι είναι η πρώτη γενιά της μεταπολίτευσης που ζει χειρότερα από τους γονείς της

"Υπάρχει ένας άλλος δρόμος για την πολιτική ζωή του τόπου, ένας δρόμος που βασίζεται σε ιδέες, ένας δρόμος ο οποίος βασίζεται σε αξίες", τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01 Δεκ 2021 | 07:08

Ανδρουλάκης: Το δίλημμα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ είναι ανανέωση ή ανακύκλωση

"Στις 5 και 12 του Δεκέμβρη αλλάζουμε σελίδα για ένα λαμπρό μέλλον. Το μέλλον που αξίζει στον ελληνικό λαό", τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ομιλία στο Ηράκλειο.

01 Δεκ 2021 | 06:57

ΠΑΣΟΚ, αχ ωραία χρόνια

Το ερώτημα είναι όμως, αν η επιστροφή στο παρελθόν, η νοσταλγία και η επίκληση των ωραίων χρόνων της δεκαετίας του '80, συνιστούν πολιτική πρόταση.

ΓΙΑ ΤΟ Η ΜΑΚΑΡΙΤΙΣΣΑ Η ΦΩΦΗ 30 Νοε 2021 | 16:54

Ο Απόστολος Δοξιάδης για την ΕΣΗΕΑ και το πειθαρχικό σε βάρος Κασιμάτη για τη Φώφη- Ραγιαδισμός, μπεμπεδισμός & πράσινα άλογα

Εξαλλος ο Αποστολος Δοξιάδης για την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να κάνει πειθαρχική έρευνα σε βάρος του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη για το σχόλιό του για τη Φώφη Γεννηματά

ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ… 30 Νοε 2021 | 14:51

Χαμηλή τηλεθέαση για το debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ- Μόλις 8,2% στο σύνολο

Χαμηλή τηλεθέαση για το debate των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ

30 ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ 29 Νοε 2021 | 18:33

Κορονοϊός: Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ 38χρονη έγκυος, κόρη πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - Η έκκληση της οικογένειας

Η 38χρονη δεν είχε εμβολιαστεί αφού περίμενε, μετά την συμβουλή του γυναικολόγου της πρώτα να γεννήσει

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ 29 Νοε 2021 | 14:05

Πλημμύρισε ο Σπερχειός - Έκλεισε ο δρόμος προς Φραντζή [εικόνες - βίντεο]

Τα νερά του Σπερχειού βγήκαν στο δρόμο και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας - Φραντζή.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 29 Νοε 2021 | 13:17

Παπανδρέου με... Τρέλα: Η τρυφερή σέλφι του Γιώργου και η σκυλίτσα με το απίθανο όνομα [εικόνα]

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου με φωτογραφία με τον σκύλο του, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 29 Νοε 2021 | 12:43

Η απάντηση του Στέφανου Κασιμάτη για τις αντιδράσεις στα όσα έγραψε για τη "μακαρίτισσα Φώφη"

Πώς απάντησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης στα σχόλια που προκάλεσε το κείμενό του στην εφημερίδα Τα Νέα για τη Φώφη Γεννηματά

"ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" 29 Νοε 2021 | 12:26

Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".