Follow us

Αύξηση φόρου σε γονικές παροχές και μερίσματα προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Δραγασάκης του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δραγασάκης για πρώτη κατοικία: Έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί

Επιστροφή στο παρελθόν με αυξήσεις φόρων και κατάργηση ευνοϊκών διατάξεων και ενδεχομένως με νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης για να περιορισθούν οι ανισότητες φαίνεται να επιφυλάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο δείγμα του οικονομικού προγράμματος και δη για τη φορολογική πολιτική, του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αφορολόγητου ορίου που ανέρχεται σήμερα στα 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές, καθώς και στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα.

Συγκεκριμένα στο συνέδριο του Οικονομικού επιμελητηρίου τόνισε ότι "Με λύπη μου διαπιστώνω ότι αυτήν την τετραετία, που επίσης ήταν δύσκολη αλλά είχαμε μεγαλύτερη άνεση διάθεσης πόρων, οι ανισότητες ξανά επιδεινώνονται. Οι ανισότητες στο εισόδημα, ιδίως μετά τον πληθωρισμό, επιδεινώνονται διότι οι αυξήσεις μισθών δεν καλύπτουν, δεν αποκαθιστούν την αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων. Κι αυτό θα λειτουργήσει σωρευτικά. Τα μέτρα φορολογίας που ελήφθησαν, τα περισσότερα, διευρύνουν τις ανισότητες.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα να φορολογούμε με 5% τα μερίσματα, μια χώρα υπερχρεωμένη με μεγάλες ανισότητες.

Δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσουμε από το φόρο τη μεταβίβαση με γονικές παροχές μεγάλων περιουσιών. Αυτή είναι η προτεραιότητα σε αυτήν τη χώρα; Είναι ανάγκη να ξαναδούμε το φορολογικό σύστημα και την κατανομή των φορολογικών βαρών”.

Την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ φορολογήθηκε υπέρμετρα η μεσαία τάξη, ενώ φόροι όπως η ΕΝΦΙΑ που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργηθούν διατηρήθηκαν.

Αντίθετα την τελευταία τετραετία, μειώθηκε-μεταξύ άλλων- σημαντικά ο ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, περιορίσθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου (η πλέον ευνοημένη εισοδηματική ομάδα), ενώ μειώθηκε στο 22% (από 29%) ο εταιρικός φόρος και στο 5% ο φόρος στα μερίσματα από 10% που ήταν. Βέβαια και η σημερινή κυβέρνηση "ξέχασε” όταν ανέλαβε τον μέσο μισθωτό με τα οφέλη της φορολογικής κλίμακας που τέθηκε σε ισχύ το 2022 να είναι πενιχρά.

Σημειώνεται ότι η χώρας μας βρίσκεται στο μέσο όρο περίπου όσον αφορά τον εταιρικό συντελεστή φορολόγησης των κερδών, ενώ αντίθετα διατηρεί τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων. Όπως προαναφέρθηκε Βέβαια, κάποιες χώρες έχουν ιδιαίτερα χαμηλούς εταιρικούς συντελεστές της τάξης του 10-12%, ενώ άλλες χώρες έχουν μεγάλες υπεραποσβέσεις δαπανών, ενώ άλλες έχουν ενσωματώσει εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων με στόχο να προσελκύουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Tax Foundation, η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ με 51% Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 42% και 39,4% αντίστοιχα.

Διαβάστε Επίσης

Η Εσθονία και η Λετονία είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που καλύπτονται και δεν επιβάλλουν φόρο στα εισοδήματα από μερίσματα. Αυτό οφείλεται στο εταιρικό τους σύστημα φορολογίας που βασίζεται σε ταμειακές ροές. Αντί να επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Εσθονία και η Λετονία επιβάλλουν φόρο εισοδήματος 20% όταν μια επιχείρηση διανέμει τα κέρδη της στους μετόχους.

Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν έναν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων 24%.

Σημειώνεται ότι σε πολλές χώρες, τα εταιρικά κέρδη υπόκεινται σε δύο επίπεδα φορολογίας: τον εταιρικό φόρο εισοδήματος σε επίπεδο οικονομικής οντότητας όταν η εταιρεία κερδίζει εισόδημα και τον φόρο μερισμάτων ή τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε ατομικό επίπεδο όταν αυτό το εισόδημα μεταβιβάζεται στους μετόχους . Ορισμένες χώρες, ωστόσο, έχουν ενσωματώσει τη φορολόγηση των εταιρικών και μερισμάτων/κεφαλαιουχικών κερδών για την εξάλειψη αυτής της διπλής φορολογίας.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 01 Ιουν 2023 | 12:34

Ο Τσακαλώτος λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί επένδυσε στον φόβο και επιτίθεται στον Λοβέρδο: Εσείς είστε εναντίον της ΝΔ;

"Τα συμφέροντα θέλουν ΠΑΣΟΚ για αντιπολίτευση", είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ 01 Ιουν 2023 | 08:36

Τα υπερκέρδη που θα φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πλεόνασμα φορολογικής ανοησίας

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, θα πάρουν 3,5 δις. ευρώ από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την κ. Τσαπανίδου.

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 01 Ιουν 2023 | 07:27

Προεκλογική μάχη στα... φορολογικά αλώνια: Αυτογκόλ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ βλέπουν στη ΝΔ

Ευκαιρία για αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει η Πειραιώς τη συζήτηση που άνοιξε για τη φορολογική πολιτική.

ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ 31 Μαϊ 2023 | 20:41

Πορτοσάλτε: "Ο Τσίπρας δεν έρχεται σε εμένα για συνέντευξη, φοβάται"- Το ερώτημα που του υπέβαλε

Ο Άρης Πορτοσάλτε ανέφερε μάλιστα ότι "ο Τσίπρας προσέβαλε τους πολίτες".

ΣΙΩΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΠΗ 31 Μαϊ 2023 | 18:44

Οταν ο Πάγκαλος ρωτούσε την Πόπη Τσαπανίδου: Δικαιούται ο Τσίπρας να με απειλεί και να με βρίζει; Δεν απαντώ έλεγε εκείνη [βίντεο]

Αξέχαστη θα μείνει η συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στην Πόπη Τσαπανίδου στο Star την εποχή των αγανακτισμένων

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 31 Μαϊ 2023 | 15:21

Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: "Εθνικιστικές σάλτσες" η υποστήριξη στον Μπελέρη - Η γκάφα με τη σύγκριση για τους Πομάκους

"Αν έβγαζε η Τουρκία ένα αντίστοιχο ερώτημα, θα λέγαμε όλοι τη δουλειά έχει η Τουρκία με τους Πομάκους" είπε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος της Θεσσαλονίκης, Ρία Καλφακάκου.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΨΑΡΙΑΝΟ 31 Μαϊ 2023 | 14:47

Σκέρτσος για τις υποσχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα δέκα fake news τους για τους φόρους και τα εισοδήματα

Ο Άκης Σκέρτσος στην ενημέτρωσή του αναφέρθηκε σε δέκα fake news των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ» 31 Μαϊ 2023 | 13:10

Τσαπανίδου: Στην Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών, στην Ελλάδα είχαμε ασυλία

Η κ. Τσαπανίδου σημειώνει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας" και πως "η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος".

ΟΡΓΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ 31 Μαϊ 2023 | 11:39

Σάλος από το υβριστικό παραλήρημα Ψαριανού για τους καθηγητές: Θα κινηθεί νομικά η ΟΛΜΕ - Διαγραφή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η ΟΛΜΕ θα κινηθεί νομικά εναντίον του Γρηγόρη Ψαριανού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 31 Μαϊ 2023 | 11:37

Η Ελενα Ακρίτα απαντά γιατί ήταν βλοσυρή στα έδρανα της Βουλής - "Πονούσα"

Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, απάντησε σε συγκεκριμένο σχόλιο που ανάρτησε ο δημοσιογράφος Αντώνης Βασιλόπουλος, για την εμφάνισή της στη Βουλή.

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ 31 Μαϊ 2023 | 11:23

Σκληρή επίθεση πρώην διευθυντή της Ελευθεροτυπίας στον ΣΥΡΙΖΑ: "Θρασύδειλα ανθρωπάκια, να διαλυθούν να ξεβρωμίσουμε"

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012, χαρακτήρισε το κόμμα ως έναν "επικίνδυνο λύκο για την Αριστερά".

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 31 Μαϊ 2023 | 10:42

Η Τσαπανίδου επέστρεψε δριμύτερη: Έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη επιχειρήσεων- 3,5 δισ. ευρώ τις πρώτες 50 ημέρες ΣΥΡΙΖΑ

Έκτακτο φόρο στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων τις πρώτες 50 μέρες διακυβέρνησης προανήγγειλε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανδίου.

ΝΑ "ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ" ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ 31 Μαϊ 2023 | 10:25