Β' Αθηνών: Τι σηματοδοτεί το σπάσιμο της... «περιφέρειας των σταρ»

Η κάθοδος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών ήταν περίπου για τους υποψηφίους βουλευτές, ότι και η κάθοδος των Μυρίων προς τη θάλασσα.

Β' Αθηνών: Τι σηματοδοτεί το σπάσιμο της... «περιφέρειας των σταρ»

Η κάθοδος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών ήταν περίπου για τους υποψηφίους βουλευτές, ότι και η κάθοδος των Μυρίων προς τη θάλασσα.

Μια μακρά διαδρομή αβέβαιη με μεγάλους κινδύνους, ρίσκα αλλά και επίγνωση ότι δεν θα βγουν όλοι νικητές.

Στην περίπτωση της έκθεσης στην μεγαλύτερη, έως τώρα, περιφέρεια της Ευρώπης χρειάζονταν ο υποψήφιος να διαθέτει πολλές αρετές.

Την εύνοια του εκάστοτε αρχηγού του κόμματος του, δημόσιες σχέσεις, γνωριμίες, ευφράδεια λόγου, θράσος, στήριξη, υπομονή και επιμονή, χρήμα και περισσότερο χρήμα.

Με όλα τα παραπάνω και με ακόμα περισσότερα ο υποψήφιος απευθύνονταν σε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία την Κυριακή των εκλογών λάμβαναν μέρος περί τους 1.500.000 ψηφοφόρους από 34 δήμους της Αττικής με χαρακτηριστικά και διαφορές όσο το μαύρο χρώμα με το λευκό.

Ο ίδιος υποψήφιος (κυρίως των μεγάλων κόμματων) για να εξασφαλίσει μια από τις 44 έδρες του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να μιλήσει, να κατανοήσει, να συνεννοηθεί, να πείσει και να «ψήσει» ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να κόβουν βόλτες με κάμπριο στα βόρεια προάστια, αλλά και εκείνους που αγωνιούσαν για το μέλλον τους στην Πετρούπολη και την Αγία Βαρβάρα.

Κατά συνέπεια στην Β εκλογική περιφέρεια Αθηνών δεν κατέβαιναν και κυρίως δεν εκλέγονταν όποιοι και όποιοι. Ήταν η περιφέρεια των ισχυρών, εκείνων που έφερναν δεκάδες χιλιάδες ψήφους στις «αποσκευές» τους για να τις εξαργυρώσουν αργότερα με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Απόγονοι πολιτικών τζακιών, αλλά και τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, αθλητές, ηθοποιοί, άνθρωποι του θεάματος, εσχάτως και των… πλατειών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για παράδειγμα όταν είχε συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέβει στη Β΄ Αθηνών. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι ο Γιάνης αντί για μαλλί θα έβγαινε κουρεμένος, όμως εκείνος τους διέψευσε. Έκοψε πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας τον Ιανουάριο του 2015, 142.046 ψήφους αφήνοντας αρκετά πίσω τον Γιάννη Δραγάσακη (98.767 ψήφους) και τρίτον τον Παναγιώτη Κουρουπλή με 58.812 ψήφους.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ ο πρώτος των πρώτων δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 100,000 ψήφων. Ο Νίκος Δένδιας έλαβε 95.367 ψήφους ξεπερνώντας κατά 3.585 ψήφους τον δεύτερο Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρίτος τερμάτισε ο Άδωνις Γεωργιάδης που τον εμπιστεύτηκαν 73.959 ψηφοφόροι.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι και ο Γιάνης που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του τρώει σκόνη από την πρωταθλήτρια των πρωταθλητριών, την Βάσω Παπανδρέου.

Ήταν στις εκλογές του 1993 όταν την κυρία Παπανδρέου «σταύρωναν» 256.831 ένθερμοι ψηφοφόροι.

Τι αλλάζει

Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε τρείς τομείς και το «σπάσιμο» του υπολοίπου Αττικής σε δύο τομείς έχει εκ των άλλων στόχο να περιοριστούν φαινόμενα τα οποία όλοι γνώριζαν, ή είχαν υποστεί, αλλά ανέχονταν ή χρησιμοποιούσαν (σε κάποιες περιπτώσεις) προκειμένου να περάσουν την πόρτα της Βουλής. Οι υποψήφιοι (θεωρητικά τουλάχιστον ) δεν θα χρειάζεται να δαπανήσουν τόσο χρήμα και κατά συνέπεια δεν θα είναι ευάλωτοι σε πιέσεις και συμφέροντα με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία και το έργο τους.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, ενώ συγκέντρωσε περισσότερες από 200 ψήφους, με αποτέλεσμα η ισχύς της να είναι άμεση, από τις επόμενες εκλογές.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ναι» είπαν (παρά τις αρχικές επιφυλάξεις) και οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και εκείνοι της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Ωστόσο η υπερψήφιση της γεννά ανησυχία στους βουλευτές που θα μπουν στο «καμίνι» της νέας διαδικασίας.Κατά πληροφορίες ο προβληματισμός που έφτασε έως και την δυσαρέσκεια, στην ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την νέο τοπίο που δημιουργεί.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάτμηση της Β Αθηνών αλλά και του υπολοίπου Αττικής θα κόψει τα «φτερά» των βουλευτών που θεωρούσαν έως σήμερα ότι υπερέχουν έναντι άλλων λόγω του μεγάλου όγκου ψήφων που λαμβάνουν, διότι το σπάσιμο σε τρείς τομείς επιφέρει και αυτόματη μείωση του εύρους των ψηφοφόρων άρα περιορισμό της δύναμης των βουλευτών. Επίσης οι βουλευτές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με βεβαιότητα σε ποιο τομέα (βόρειο, δυτικό και νότιο) διαθέτουν την μεγαλύτερη ισχύ ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Τέλος, ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα (στην περίπτωση που θελήσει) να πριμοδοτήσει ή αντίθετα να δυσχεραίνει την εκλογή τους. Στον αντίποδα η νέα κατάσταση δίνει τη δυνατότητα και σε νέο αίμα να διεκδικήσει μια από τις έδρες χωρίς (εκτός των άλλων) να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με τη ρύθμιση η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς:

Ο Βόρειος τομέας περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας 13 δήμους και θα έχει 18 έδρες.

Αναλυτικότερα

• Στο Βόρειο τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση - Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη, Ψυχικό αλλά και Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα και Γαλάτσι.

• Στο Δυτικό: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στο Νότιο: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο, Ταύρος αλλά και Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη, Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:

Ανατολική Αττική με 13 δήμους Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα - Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα - Πικέρμι και Μαρκόπουλο. Θα εκλέγονται 10 βουλευτές.

Δυτική Αττική με 5 δήμους Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα. Θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Με τη νέα κατανομή μια έδρα χάνεται και μεταφέρεται στην Αχαία.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΙΕΥΡΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ 22 Οκτ 2021 | 10:33

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος: Θα διεκδικήσω μέχρι τέλους την προεδρία - Τι είπε για τις συνεργασίες

Για υποψηφιότητά του στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Γερουλάνος απάντησε ότι είναι αυτονόητο πως θα διεκδικήσει μέχρι τέλους της διαδικασίας, την προεδρία.

22 Οκτ 2021 | 07:55

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Μάχη εντυπώσεων και επίδειξη δύναμης από Παπανδρέου - Ανδρουλάκη με τις υπογραφές

Η κατάθεση των υπογραφών από τους υποψήφιους μνηστήρες του προεδρικού θώκου του ΚΙΝΑΛ σηματοδότησε και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις εσωκομματικές εκλογές.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:00

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής - Παπανδρέου και Ανδρουλάκης κέρδισαν στη μάχη των χιλιάδων υπογραφών

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η "δύναμη" της υπογραφής

ΕΞΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ 21 Οκτ 2021 | 15:55

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Απέσυρε την δική του υποψηφιότητα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, μετά την κάθοδο του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

21 Οκτ 2021 | 10:51

Τελικά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

Πολλοί εκτιμούν ότι ανεξαρτήτως του πόσοι υποψήφιοι θα παραμείνουν τελικά, οι εκλογές θα είναι μια σκληρή μονομαχία μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Νίκου Ανδρουλάκη.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΡΙΔΗ 20 Οκτ 2021 | 20:26

Ψήφος αποδήμων: Άρχισε η εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ του εξωτερικού

Η εκστρατεία ενημέρωσης προβάλλεται σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΣΕ 5 ΗΜΕΡΕΣ 20 Οκτ 2021 | 16:06

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Υποψηφιότητα με 6.837 υπογραφές κατέθεσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού του ΚΙΝΑΛ την υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Οκτ 2021 | 13:02

Εν αναμονή των αποφάσεων Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ - Πιθανή ανακοίνωση το βράδυ

Από το απόγευμα και μετά, άνευ απροόπτου, ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ 19 Οκτ 2021 | 10:10

Χρηστίδης: Δεν θα αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το ΚΙΝΑΛ - Τι είπε για τον Παπανδρέου

Δεν θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο Παύλος Χρηστίδης, ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές.

ΛΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 19 Οκτ 2021 | 07:38

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις Παπανδρέου - "Φωτιές" στα επιτελεία των υποψήφιων αρχηγών

Στην Κωνσταντινούπολη ο Παπανδρέου - Με εξαίρεση τον Κεγκέρογλου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν.

Η «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Βόρεια Μακεδονία: Ήττα Ζάεφ στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών - Πανηγυρίζει το VMRO του Μίτσκοσκι

Το κυβερνών "Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" του Ζόραν Ζάεφ κατέγραψε μεγάλες απώλειες στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Οκτ 2021 | 15:24

Γιώργος Παπανδρέου: Ο κύβος ερρίφθη- Ετοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

O Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ

«ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ Η ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» 18 Οκτ 2021 | 14:10

Κεγκέρογλου: "Θα επαναξιολογήσω τη συμμετοχή μου αν κατέβει ο Γιώργος Παπανδρέου" [Ηχητικό]

"Μία πιθανή κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εσωκομματική μάχη, αλλάζει τα δεδομένα της κούρσας", δήλωσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου