Β' Αθηνών: Τι σηματοδοτεί το σπάσιμο της... «περιφέρειας των σταρ»

Η κάθοδος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών ήταν περίπου για τους υποψηφίους βουλευτές, ότι και η κάθοδος των Μυρίων προς τη θάλασσα.

Β' Αθηνών: Τι σηματοδοτεί το σπάσιμο της... «περιφέρειας των σταρ»

Η κάθοδος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών ήταν περίπου για τους υποψηφίους βουλευτές, ότι και η κάθοδος των Μυρίων προς τη θάλασσα.

Μια μακρά διαδρομή αβέβαιη με μεγάλους κινδύνους, ρίσκα αλλά και επίγνωση ότι δεν θα βγουν όλοι νικητές.

Στην περίπτωση της έκθεσης στην μεγαλύτερη, έως τώρα, περιφέρεια της Ευρώπης χρειάζονταν ο υποψήφιος να διαθέτει πολλές αρετές.

Την εύνοια του εκάστοτε αρχηγού του κόμματος του, δημόσιες σχέσεις, γνωριμίες, ευφράδεια λόγου, θράσος, στήριξη, υπομονή και επιμονή, χρήμα και περισσότερο χρήμα.

Με όλα τα παραπάνω και με ακόμα περισσότερα ο υποψήφιος απευθύνονταν σε μια εκλογική περιφέρεια στην οποία την Κυριακή των εκλογών λάμβαναν μέρος περί τους 1.500.000 ψηφοφόρους από 34 δήμους της Αττικής με χαρακτηριστικά και διαφορές όσο το μαύρο χρώμα με το λευκό.

Ο ίδιος υποψήφιος (κυρίως των μεγάλων κόμματων) για να εξασφαλίσει μια από τις 44 έδρες του Κοινοβουλίου θα έπρεπε να είναι σε θέση να μιλήσει, να κατανοήσει, να συνεννοηθεί, να πείσει και να «ψήσει» ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να κόβουν βόλτες με κάμπριο στα βόρεια προάστια, αλλά και εκείνους που αγωνιούσαν για το μέλλον τους στην Πετρούπολη και την Αγία Βαρβάρα.

Κατά συνέπεια στην Β εκλογική περιφέρεια Αθηνών δεν κατέβαιναν και κυρίως δεν εκλέγονταν όποιοι και όποιοι. Ήταν η περιφέρεια των ισχυρών, εκείνων που έφερναν δεκάδες χιλιάδες ψήφους στις «αποσκευές» τους για να τις εξαργυρώσουν αργότερα με μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Απόγονοι πολιτικών τζακιών, αλλά και τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, αθλητές, ηθοποιοί, άνθρωποι του θεάματος, εσχάτως και των… πλατειών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης για παράδειγμα όταν είχε συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είχε κατέβει στη Β΄ Αθηνών. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν ότι ο Γιάνης αντί για μαλλί θα έβγαινε κουρεμένος, όμως εκείνος τους διέψευσε. Έκοψε πρώτος το νήμα συγκεντρώνοντας τον Ιανουάριο του 2015, 142.046 ψήφους αφήνοντας αρκετά πίσω τον Γιάννη Δραγάσακη (98.767 ψήφους) και τρίτον τον Παναγιώτη Κουρουπλή με 58.812 ψήφους.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ ο πρώτος των πρώτων δεν κατάφερε να ξεπεράσει το φράγμα των 100,000 ψήφων. Ο Νίκος Δένδιας έλαβε 95.367 ψήφους ξεπερνώντας κατά 3.585 ψήφους τον δεύτερο Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρίτος τερμάτισε ο Άδωνις Γεωργιάδης που τον εμπιστεύτηκαν 73.959 ψηφοφόροι.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι και ο Γιάνης που εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του τρώει σκόνη από την πρωταθλήτρια των πρωταθλητριών, την Βάσω Παπανδρέου.

Ήταν στις εκλογές του 1993 όταν την κυρία Παπανδρέου «σταύρωναν» 256.831 ένθερμοι ψηφοφόροι.

Τι αλλάζει

Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε τρείς τομείς και το «σπάσιμο» του υπολοίπου Αττικής σε δύο τομείς έχει εκ των άλλων στόχο να περιοριστούν φαινόμενα τα οποία όλοι γνώριζαν, ή είχαν υποστεί, αλλά ανέχονταν ή χρησιμοποιούσαν (σε κάποιες περιπτώσεις) προκειμένου να περάσουν την πόρτα της Βουλής. Οι υποψήφιοι (θεωρητικά τουλάχιστον ) δεν θα χρειάζεται να δαπανήσουν τόσο χρήμα και κατά συνέπεια δεν θα είναι ευάλωτοι σε πιέσεις και συμφέροντα με ότι αυτό σημαίνει για την πορεία και το έργο τους.

Η ρύθμιση ψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία, ενώ συγκέντρωσε περισσότερες από 200 ψήφους, με αποτέλεσμα η ισχύς της να είναι άμεση, από τις επόμενες εκλογές.

Εκτός από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «ναι» είπαν (παρά τις αρχικές επιφυλάξεις) και οι βουλευτές της ΝΔ αλλά και εκείνοι της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού.

Ωστόσο η υπερψήφιση της γεννά ανησυχία στους βουλευτές που θα μπουν στο «καμίνι» της νέας διαδικασίας.Κατά πληροφορίες ο προβληματισμός που έφτασε έως και την δυσαρέσκεια, στην ΝΔ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σχετίζεται με την νέο τοπίο που δημιουργεί.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάτμηση της Β Αθηνών αλλά και του υπολοίπου Αττικής θα κόψει τα «φτερά» των βουλευτών που θεωρούσαν έως σήμερα ότι υπερέχουν έναντι άλλων λόγω του μεγάλου όγκου ψήφων που λαμβάνουν, διότι το σπάσιμο σε τρείς τομείς επιφέρει και αυτόματη μείωση του εύρους των ψηφοφόρων άρα περιορισμό της δύναμης των βουλευτών. Επίσης οι βουλευτές δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με βεβαιότητα σε ποιο τομέα (βόρειο, δυτικό και νότιο) διαθέτουν την μεγαλύτερη ισχύ ώστε να εξασφαλίσουν την εκλογή τους. Τέλος, ο εκάστοτε πολιτικός αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα (στην περίπτωση που θελήσει) να πριμοδοτήσει ή αντίθετα να δυσχεραίνει την εκλογή τους. Στον αντίποδα η νέα κατάσταση δίνει τη δυνατότητα και σε νέο αίμα να διεκδικήσει μια από τις έδρες χωρίς (εκτός των άλλων) να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Με τη ρύθμιση η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς:

Ο Βόρειος τομέας περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας 13 δήμους και θα έχει 18 έδρες.

Αναλυτικότερα

• Στο Βόρειο τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση - Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη, Ψυχικό αλλά και Φιλαδέλφεια Χαλκηδόνα και Γαλάτσι.

• Στο Δυτικό: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι, Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στο Νότιο: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό - Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο, Ταύρος αλλά και Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη, Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:

Ανατολική Αττική με 13 δήμους Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα - Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα - Πικέρμι και Μαρκόπουλο. Θα εκλέγονται 10 βουλευτές.

Δυτική Αττική με 5 δήμους Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα. Θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Με τη νέα κατανομή μια έδρα χάνεται και μεταφέρεται στην Αχαία.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΛΑΝΙΑ 21 Οκτ 2020 | 08:42

Εκλογές ΗΠΑ: Κατά πάντων ο Τραμπ πριν το δεύτερο ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν

Το βλέμμα είναι στραμμένο στο δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν την ερχόμενη Πέμπτη.

ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ 19 Οκτ 2020 | 10:35

Κατεχόμενα - Προκλητικός Τατάρ: Ο εκλεκτός του Ερντογάν ζητά Κύπρος και Ελλάδα "να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση"

Προκαλεί με... το "καλημέρα σας", ο εκλεκτός του Ερντογάν, Τατάρ, που κέρδισε τις εκλογές στα Κατεχόμενα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 18 Οκτ 2020 | 21:34

Εκλογές στα Κατεχόμενα: Η πρώτη αντίδραση Ερντογάν μετά τη νίκη Τατάρ

"Η Τουρκία και η Κύπρος θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δείξουν την ανάγκη προστασίας του νόμου", είπε ο Ερντογάν.

ΕΛΑΒΕ ΤΟ 51,7% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ 18 Οκτ 2020 | 20:07
18 Οκτ 2020 | 15:52

Εκλογές στα Κατεχόμενα: Στο 30% η συμμετοχή - Τι δήλωσαν οι δύο υποψήφιοι

"Πρέπει να εκλέξουμε ένα πρόσωπο που να είναι πρόεδρος για όλους, ένα πρόσωπο που να είναι ενωτικό και συναινετικό", είπε ο Τατάρ.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ 18 Οκτ 2020 | 10:47

Κύπρος: Μάχη Ακιντζί-Τατάρ στον δεύτερο γύρο "εκλογών" στα Κατεχόμενα

Ο Τουφάν Ερχιουμάν, ηγέτης του κόμματος που έλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 21,68% μετά από συνεδρίαση των μελών του, στήριξε τον Ακιντζί.

14 Οκτ 2020 | 12:29

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ και Μπάιντεν προς άγραν των ηλικιωμένων ψηφοφόρων

Εκλογές με φόντο τα προγράμματα για τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους.

ΜΑΧΗ ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ 14 Οκτ 2020 | 07:57

Εκλογές ΗΠΑ: Έξι "αμφίρροπες" πολιτείες στις ΗΠΑ δίνουν προβάδισμα στον Μπάιντεν

Και στις έξι Πολιτείες οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο Τζο Μπάιντεν θα ήταν καλύτερος στη διαχείριση της πανδημίας.

ΧΥΔΑΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ 12 Οκτ 2020 | 12:07

Ο Μητσοτάκης στα "Νέα" για την Τουρκία, το πρωτοσέλιδο της Αυγής, τον Σαμαρά, το lockdown και τις εκλογές

Τι λέει στη συνέντευξή του στα Νέα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ 12 Οκτ 2020 | 09:52

Απίστευτος Τραμπ: "Νίκησε" τον κορονοϊό - Ξεκινά μαραθώνιο προεκλογικών συγκεντρώσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι έχει αναρρώσει πλήρως και δεν είναι πλέον μολυσματικός. Συνεχίζει το ράλι μέχρι τις εκλογές.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ "ΝΙΚΗΤΗΣ" 12 Οκτ 2020 | 08:09

Κύπρος: Τελικά αποτελέσματα των "εκλογών" στα κατεχόμενα

Η ανάδειξη του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

Ο ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ 11 Οκτ 2020 | 20:23

Εκλογές στα Κατεχόμενα: Στον δεύτερο γύρο Τατάρ και Ακιντζί

Με καταμετρημένο το 97,45% ο κ. Τατάρ προηγείται με 32,44%, ενώ ακολουθεί ο κ. Ακιντζί με 29,72%.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ 11 Οκτ 2020 | 14:54

Σε εξέλιξη οι εκλογές στα Κατεχόμενα – Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

"Ας μην καθίσουμε στο σπίτι μας, ας χρησιμοποιήσουμε την ψήφο μας ακούγοντας την εσωτερική μας φωνή" δηλώνει ο Μουσταφά Ακιντζί.