Βαρβιτσιώτης: "Tο χαρτί των κυρώσεων κατά Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι"

Στο τραπέζι παραμένει για την Ελλάδα το χαρτί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κίνηση που ενδεχομένως μπορεί να γίνει κατά τους πρώτους μήνες του 2020.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βαρβιτσιώτης: "Tο χαρτί των κυρώσεων κατά Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι"

Στο τραπέζι παραμένει για την Ελλάδα το χαρτί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κίνηση που ενδεχομένως μπορεί να γίνει κατά τους πρώτους μήνες του 2020 σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής εξήγησε ότι στην παρούσα φάση η ελληνική κυβέρνηση επεδίωξε να λάβει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της χώρας απο τους Ευρωπαίους εταίρους και καταδίκης της Τουρκίας και της πρόσφατης συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η δήλωση αυτή εξεδόθη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για να συμπληρώσει: «Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια κινήσεων».

«Η στρατηγική απόφαση είναι να μην ζητήσουμε αυτή την στιγμή κυρώσεις. Θέλαμε ξεκάθαρη δήλωση στήριξης. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε παραβίαση της δικής μας ΑΟΖ απο Τουρκικές ενέργειες και θεωρούσαμε ότι είναι σημαντικό να εκφραστεί η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικαστεί το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης. Αυτός ήταν ο κεντρικός στόχος. Να συγκροτήσουμε και πέραν της Ευρώπης συμμαχία γύρω απο την καταδίκη αυτής της ενέργειας που έχει και απειλητικό χαρακτήρα για τα δικά μας δικαιώματα. Αυτή η συμμαχία να αποτελέσει και ένα διπλωματικό φράχτη απέναντι σε οποιαδήποτε ενέργεια συντελεστεί σε αυτή την ΑΟΖ και πριν συντελεστεί αυτή η ενέργεια να μην ζητήσουμε επιβολή κυρώσεων. Αν είχαμε ζητήσει κυρώσεις, θα φτάναμε Ιανουάριο ή Φεβρουάριο -όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τη διπλωματική δραστηριότητα- χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια» ανέφερε .

Απαντώντας στο ίδιο ζήτημα μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι η εξειδίκευση των κυρώσεων που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής αφορά τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Υπάρχουν οι συμφωνημένες κυρώσεις. Η ενεργοποίηση αυτών των κυρώσεων εναπόκειται στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε για να προσθέσει αναφορικά με την Ελλάδα «πέρα απο την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης, ότι δηλαδή αποτελεί παραβίαση του δικαίου για την θάλασσα και του εθιμικού δικαίου για την θάλασσα και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση μνημονίων Τουρκίας και Λιβύης, κρίνεται ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση η απόφαση του Συμβουλίου να συνοδεύεται από άλλες κυρώσεις. Αυτό το διπλωματικό όπλο είναι μέσα στο πλαίσιο που μπορούμε να εξασκήσουμε σε μια κλιμάκωση. Αντιλαμβανόμαστε το πλαίσιο κυρώσεων όχι ως αστεία υπόθεση ούτε ως διατύπωση ευχής αλλά ως πλαίσιο αυστηρό. Είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει η ΕΕ που δεν είναι αμυντική δύναμη. Έχει μόνο δυνατότητα άσκησης οικονομικών μέτρων γι' αυτό και κρίναμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μέρος οπλοστασίου αποτροπής σε ενδεχόμενο παράνομης χάραξης ΑΟΖ».

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί τη συμμετοχή της στην επικείμενη σύσκεψη που οργανώνει η Γερμανία για το Λιβυκό.
Ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των συμμετεχόντων ούτε η ημέρα που θα γίνει. "Δεν είναι θέμα που θα αφήσουμε να περάσει έτσι. Στην προηγούμενη διάσκεψη που έγινε στην Ιταλία συμμετείχαν 30 χώρες άνω και η Ελλάδα. Η πρόταση της Γερμανίας ήταν για κλειστό κύκλο συμμετεχόντων στον οποίο όμως μετά πρόσφατες εξελίξεις η Ελλάδα οφείλει να έχει συμμετοχή και το ζητάμε από Γερμανία.


Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε στην χθεσινή εκδήλωση του "Κύκλου Ιδεών" «Χθες είχα την τιμή να παρακολουθήσω την ανοικτή εκδήλωση Βενιζέλου – Μπακογιάννη κ.α. για τις ΑΟΖ και όλο το πλαίσιο σχέσεων με Τουρκία. Πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε πως στεκόμαστε σε αυτή την ιστορία και πώς στέκεται και η ίδια η Ευρώπη. Απο την μια η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφαση του Ιουνίου και Οκτωβρίου ομιλεί για κυρώσεις στην Τουρκία για παραβιάσεις στην ΑΟΖ, και πως δεν θα υπάρξουν συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο και την ίδια στιγμή σε επιστολή Μπορέλ αναφέρει ότι θα πρέπει να ξανασυζητήσουμε την σχέση με Τουρκία και να μιλήσουμε μαζί της στο ανώτατο επίπεδο. Απόλυτος παραλογισμός. Δεν έχουμε αποφασίσει στρατηγική. Υπάρχει η παράμετρος της μεταναστευτικής ροής που φοβίζει. Τρέμουν πολλές ηγεσίες και πρωτεύουσες μην η Τουρκία στείλει άλλες 100 χιλ μετανάστες και πρόσφυγες προς την Ευρώπη και φοβούνται για τις πολιτικές προεκτάσεις που μπορεί να έχει για χώρες τους. Εμείς κάνουμε ό,τι μας αναλογεί» και συμπλήρωσε: «Οφείλουμε να κάνουμε και στο κοινοβούλιο συζήτηση ενδεχομένως και χωρίς συμμετοχή κυβέρνησης για το τι σχέση θέλουμε με Άγκυρα και θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη».

Φωτογραφία: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 20:38

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: "Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας"

Η Άγκυρα εξαπέλυσε νέες απειλές και το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα δώσει απάντηση και στο πεδίο, αν Αθήνα και Λευκωσία ξεκινήσουν νέα γεώτρηση "στην υφαλοκρηπίδα μας"

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 21 Οκτ 2021 | 16:00

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στο προσχέδιο συμπερασμάτων για τις "επιθέσεις μεταναστών"

Δεν θα αποδεχθούμε απόπειρα τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες - Καταδιάζουμε υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ, αναφέρει το προσχέδιο της Ε.Ε.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ 20 Οκτ 2021 | 22:32

Γκρίνια για τον Ερντογάν στην Τουρκία: Αυξάνει τον μισθό του εν μέσω... φτώχειας

Η μηνιαία αύξηση που θα λάβει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ανέρχεται σε 4,5 κατώτατους μισθούς στην Τουρκία

ΑΠΟ ΤΟ ΟΜΑΝ 20 Οκτ 2021 | 19:00

Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Ακατανόητες οι αντιδράσεις για τις συμφωνίες μας με ΗΠΑ και Γαλλία

"Οι τουρκικές αντιδράσεις εξηγούνται μόνο αν η Τουρκία προσλαμβάνει τον εαυτό της ως επιτιθέμενο κράτος" σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

NORDIC MONITOR 20 Οκτ 2021 | 11:38

Αποκάλυψη: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν και "φακελώνουν" επικριτές του Ερντογάν στη Βρετανία

Η τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο κατασκοπεύει Τούρκους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαβιβάζει την παράνομη λίστα με τα προφίλ στην Άγκυρα, ανέφερε το Nordic Monitor επικαλούμενο επίσημα έγγραφα.

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 20 Οκτ 2021 | 07:29

Οργή στην Τουρκία για την τριμερή της Αθήνας - Στην μέγγενη της Δύσης ο Ερντογάν – ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για κυρώσεις

Αυστηρές προειδοποιήσεις από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 19 Οκτ 2021 | 20:52

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου - "Καμία προσπάθεια δεν θα πετύχει χωρίς εμάς"

Προκαλεί η Τουρκία στέλνοντας μήνυμα στην Αίγυπτο: "Δεν έχει αντιληφθεί την σωστή πλευρά με την οποία πρέπει να συνεργαστεί στην Αν. Μεσόγειο".

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:03

"Φρένο" της Κομισιόν στην Τουρκία: "Να εγκαταλείψει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσιες ζώνες άλλων χωρών"

"Χαστούκι" η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία - Τι αναφέρει για Ανατολική Μεσόγειο, Βαρώσια, μεταναστευτικό και δραστηριότητες γεωτρήσεων στο Αιγαίο

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ 19 Οκτ 2021 | 15:56

ΗΠΑ: Ανοίγει δρόμο; για κυρώσεις στην Τουρκία και για τη Λιβύη - Τι λένε ελληνικές διπλωματικές πηγές

Υπερψηφίσθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η νέα εκδοχή του νομοσχεδίου για την αμερικανική πολιτική στη Λιβύη

ΤΑ 6,1 ΡΙΧΤΕΡ 19 Οκτ 2021 | 12:41

Σεισμός στην Κάρπαθο: Μέχρι και το επίκεντρο διεκδικούν οι Τούρκοι - Είναι εντός της "μεσογειακής περιοχής" μας, λένε

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι το επίκεντρο του σεισμού στην Κάρπαθο βρίσκεται εντός της... "μεσογειακής περιοχής της Τουρκίας".

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΚΥΠΡΟΥ 19 Οκτ 2021 | 11:20

Συνάντηση Μητσοτάκη - αλ Σίσι για ενέργεια και άμυνα: "Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας"

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 19 Οκτ 2021 | 09:31

Το συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ζήτησε από τον Μπορέλ να υποβάλει προτάσεις εναντίον της Τουρκίας - Παρέμβαση Δένδια

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε από τον Μπορέλ προτάσεις κατά της Τουρκίας.