Ολη η εκρηκτική συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες

Μετωπική σύγκρουση με την ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών προκαλεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

baries-ekfraseis-sti-bouli-gia-esr-kai-tileoptikes-adeies
|
SHARE THIS
0
SHARES

Σε πλήρες αδιέξοδο (τουλάχιστον) προς ώρας οδηγείται η επιχείρηση αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών καθώς παρά την πολύωρη συνεδρίαση δεν στάθηκε δυνατόν να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Η τροπολογία που δίνει την αρμοδιότητα στη Βουλή για τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών αναμένεται να  ψηφίστηκε τελικά μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ,  ενώ σε νέο ναυαγιο αναμένεται να εξελιχθεί η συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα της Διάσκεψης Προέδρων της Βουλής με θέμα την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμπράξουν αν πρώτα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες του στοΕΣΡ.

Τι πρόκειται να γίνει;   Ο κ. Παππάς κλείνοντας τη συζήτηση σημείωσε με νόημα ότι «η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει» παρά τις αντιπολιτευτικές προειδοποιήσεις ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί  Τι πρακτικά σημαίνει αυτό; Ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να φέρει νέα νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία θα μεταβιβάζονται και οι λοιπές αρμοδιότητες του ΕΣΡ (προκήρυξη του διαγωνισμού, αξιολόγηση φακέλων) στην κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή οι αντιδράσεις θα ειναι ισχυρότατες, οπότε υπάρχει πάντα η πιθανότητα η κυβέρνηση τελικά να κάνει πίσω και να εκχωρησει τις αρμοδιότησες στο ΕΣΡ

Η πολύωρη συζήτηση έκλεισε όπως είχε ανοίξει με αντιπαραθέσεις και εντάσεις.

Η Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) αφού πρώτα καυτηρίασε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο στην συνέχεια υπογράμμισε ότι το μόνο μέλημα της είναι «η άλωση του κράτους».

Διαμήνυσε μάλιστα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην επιχειρήσει να αλλάξει τον αριθμό των Μελών της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5.

«Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο τρίγωνο του διαβόλου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στην μια κορυφή είναι η πρόθεση της να ξαναγυρίσει στην περίοδο που οι υπουργοί ήταν οι προύχοντες και μοίραζαν την πίτα, στην άλλη κορυφή είναι η κοινοβουλευτική εξαπάτηση και στην τρίτη κορυφή είναι ο στόχος να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς που θα περνούν όλα από το Μαξίμου.

Στον αντίποδα τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος όσο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος επέμειναν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τώρα τάξη σε ένα καθεστώς ασυδοσίας και αδιαφάνειας. Μίλησαν για κόμματα που δημιουργήθηκαν από κανάλια και  για εταιρίες δημοσκοπήσεων που συνεργάστηκαν με ΜΜΕ παραπλανώντας τον κόσμο.

Βαριές εκφράσεις, άγριος καβγάς

Με το καλημερα, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μετωπικη σύγκρουση με την ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετούμενος επί της αντισυνταγματικότητας που έθεσε η ΝΔ για την προωθούμενη ρύθμιση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ο οποίος σηκώθηκε όρθιος στα υπουργικά έδρανα.

«Δεν είστε υπουργός της Βόρειας Κορέας. Δεν θα επιτρέψουμε στο κοινοβούλιο να γίνει χουντικό» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος προκαλώντας έκρηξη στον Νίκο Παππά ο οποίος του απαντούσε στους ίδιους τόνους (εκτός μικροφώνου).

«Είσαι άσχετος. Δεν θα τραμπουκίζεις εδώ. Να μιλάς καλύτερα. Ντροπή σου. Πέντε χρόνια σας έχουμε υποστεί. Είστε ενάντια στην Δημοκρατία και αυτό θα το πληρώσετε από τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ.Λοβέρδος.

Η αναταραχή όμως συνεχίστηκε και μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του μεταξύ βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ με φωνές και «γαλλικά» του στυλ «σκασμός».

Παππάς σε Λοβέρδο: Να ανακαλέσεις 

Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ζήτησε από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ανακαλέσει τα όσα είπε περί χουντικού κοινοβουλίου, προειδοποιώντας τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν φράσεις που θα ακολουθούν πάντα τους πολιτικούς. Κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αν είχε παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς αναφορικά με τις άδειες τότε εκείνοι θα ήταν ικανοποιημένοι και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει γίνει διαγωνισμός.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει τέλος σε αυτή την εκκρεμότητα διαθέτουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα και θα χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να σταματήσει αυτή η ντροπή που υπάρχει» Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ου Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης μίλησε ευθέως για διαπλοκή υποστηρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες καναλιών είχαν απευθείας συζητήσεις. 

Νωρίτερα η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου όπως και ο Μάκης Βορίδης ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παππάς έχει γίνει υπερκαναλάρχης στη συνείδηση του κόσμου» και τόνισαν ότι η κυβέρνηση πήρε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και την έδωσε στον υπουργό αρμόδιο για τα ΜΜΕ για να τα ελέγχει «την ενημέρωση ο έμπιστος του Πρωθυπουργού».

Η βουλευτής ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και δεν δίστασε να «εκμεταλλευτεί» ένα ατύχημα του υπουργού (έριξε ένα ποτήρι) για να τον περιπαίξει «αλλάξτε τη ρύθμιση μετά θα σταματήσει να σπάει ποτήρια ο Παππάς και εγώ θα σταματήσω να μιλώ».

Την κατάσταση επιχείρησε να εκτονώσει ο Πρόεδρος της Βουλής. Υποστήριξε ότι με την υφιστάμενη κατάσταση οι προηγούμενες κυβερνήσεις έριχναν για δεκαετίες «νερό και τροφή στο θερμοκήπιο της διαπλοκής

Ο Νίκος Βούτσης αντέτεινε ότι δεν τίθεται ζήτημα διαπλοκής και κατηγόρησε τον κ. Λοβέρδο ότι επιχειρεί να εκθέσει τη χώρα στην Ε.Ε, υπογραμμίζοντας ότι το ίδιο είχε γίνει και με το βασικό μέτοχο επί Καραμανλή.

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε προβλέψει ότι η κυβέρνηση «θα βγάλει τα μάτια της» καθώς η ρύθμιση θα προκαλέσει αντιδράσεις στην ΕΕ.

Το αίτημα για την αντισυνταγματικότητα που είχε καταθέσει η ΝΔ τελικά απορρίφθηκε.

Βενιζέλος: Πολιτικός τάφος της κυβέρνησης

Την βεβαιότητα ότι η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών «θα είναι το μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο της κυβέρνησης και τελικά ο πολιτικός της τάφος» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Βενιζέλος τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τους κρατικούς μηχανισμούς προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα και αξιολόγησε ότι απειλείται με πρόβλημα χρηματοδότησης.

Στο ίδιο πλαίσιο ενέταξε και το προσφυγικό υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ανικανότητα έκφρασης συνολικής εθνικής θέσης που μας εμποδίζει να συναινέσουμε και βοηθήσουμε στο προσφυγικό».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιτίθεται στη δικαστική εξουσία αλλά και στις ανεξάρτητες αρχές. Προέβλεψε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προσδιορίσει τον αριθμό των αδειών διότι ακόμα και ο νόμος αυτός ελέγχεται δικαστικά.

Και κατέληξε. Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής;  Ο κοινός παρονομαστής είναι η κρίση των θεσμών, το πρόβλημα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου ακριβώς επειδή η εξουσία έχει γίνει ωμή, δεν έχει να πει τίποτα μεγαλεπήβολο, δεν έχει να πει τίποτα, το οποίο να είναι γοητευτικό, δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα, απολογείται για τις ανακολουθίες, τις αντιφάσεις, τη σκληρότητα των μέτρων, την ανικανότητα, την αναποτελεσματικότητα. Τι νομίζει ότι κάνει;  Ότι ελέγχει τους μηχανισμούς του κράτους και ότι, ελέγχοντας τους μηχανισμούς του κράτους, θα παρατείνει τον βίο της ωμής εξουσίας.  Ματαιοπονείτε».

 

Μύδροι από Λεβέντη και Θεοχάρη

Καταιγιστικός κατά της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης και με αφορμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τα τηλεοπτικά κανάλια, μίλησε για «δικτατορικές τάσεις» και προέβλεψε «άμεση κατάρρευση» του κυβερνητικού σχήματος.

«Ο Πρωθυπουργός πήγε μια ωραία βραδιά κατέβασε τα παντελόνια και τα υπέγραψε όλα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παραφράζοντας παλιότερη ατάκα του Πάνου Καμμένου «στα τέσσερα» κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Και αν και συμφώνησε με τον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Γιώργο Βαρεμένο ότι τέτοιες εκφράσεις δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη συνέχισε στους ίδιους τόνους.

«Ανάθεμα και αν ήξερε τι υπέγραφε εκείνη τη ώρα. Πέντε χρόνια μας λέγατε ότι έχετε άλλες λύσεις για συμφωνία των χωρών του Νότου, για τρομοκράτηση της κυρίας Μέρκελ και τελικά ο Πρωθυπουργός τα υπέγραψε όλα» υπογράμμισε και εκτίμησε ότι «αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας ότι ο ελληνικός λαός τα ήξερε όλα και τώρα πρέπει να πληρώσει θα οδηγήσει γρήγορα στην κατάρρευση του»

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι θέλει να βολέψει τους δικούς του και υποστήριξε ότι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια.

Παράλληλα επανέφερε εμμέσως και το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έχουν το λαικό πέλμα για να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την τακτική της προσπαθεί να βάλει χέρι σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook