Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε αθέτησε τον λόγο του

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν κράτησε το λόγο που είχαν δώσει να μην δημοσιοποιήσουν τα όσα είπαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν μετά το Eurogroup.

baroufakis-o-soimple-athetise-to-logo-tou
SHARE THIS
0
SHARES

Τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι τον αποκάλεσε «ξαφνικά αφελή», δεν έκρυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Alpha.

O κ. Βαρουφάκης δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφηση με τη σύζυγό του στο περιοδικό Paris Match: «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω... Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει»

Αποκάλυψε ότι είχαν συμφωνήσει με τον γερμανό ομόλογό του να μην μαθευτεί τι ειπώθηκε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους. 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Σόιμπλε δεν κράτησε το λόγο που είχαν δώσει μεταξύ τους να μην δημοσιοποιήσουν τα όσα είπαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν μετά το τελευταίο Eurogroup. 

Είπε πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα είχαν δύο μακρές συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα. 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ότι ο Σόιμπλε τού είπε πως μπορεί η Γερμανία να διευκολύνει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.

Μετανιωμένος για τη φωτογράφηση στο Paris Match

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μετανιωμένος για τη φωτογράφηση με τη σύζυγό του στο περιοδικό Paris Match: «Θα ήθελα να μην είχε γίνει αυτή η φωτογράφηση, το μετανιώνω... Η αισθητική αυτών των φωτογραφιών δεν μου αρέσει».

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε ότι ο Σόιμπλε τού είπε πως μπορεί η Γερμανία να διευκολύνει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ.


Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ήταν καλό το κείμενο που συνόδευε τη φωτογράφηση και «έκανε πολύ καλό για την Ελλάδα στη Γαλλία».

Ούτε ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων

«Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι ήταν δική του ιδέα η διαχείριση των αποθεματικών τους.

«Στόχος μας είναι να αποφύγουμε νέα υφεσιακά μέτρα, για τα οποία μας πιέζει η απέναντι πλευρά» διευκρίνισε, και προσδιόρισε στο 1,5% τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «προφανώς και θα το πετύχουμε».

Για την «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί ότι τα τεχνικά κλιμάκια που ήρθαν στην Αθήνα βρήκαν «τρύπα» δύο δισ. ευρώ. «Δεν ξέρω τι έχουν βρει» είπε και πρόσθεσε «όταν έρθουν να μου το πουν, θα το συζητήσουμε».

Πρόσθεσε ότι ούτως ή άλλως ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι δύσκολοι μήνες και η υστέρηση εσόδων υπήρχε ήδη από τα μέσα του 2014.

Η  Bild φυλλάδα, το Spiegel αναξιόπιστο

Δήλωσε επίσης ότι «είναι τιμή του να τον λοιδορεί η Bild» την οποία χαρακτήρισε «φυλλάδα»: «Το ότι προσπαθεί να με αποδομήσει η Bild, που προσπαθεί εδώ και χρόνια να αποδομήσει και τη χώρα μου, είναι τιμή μου και καμάρι μου. Όσο περισσότερο με μισεί, τόσο πιο ευτυχισμένος ξυπνάω το πρωί».

Παράλληλα, χαρακτήρισε αναξιόπιστο το Spiegel, που γράφει σήμερα ότι μπορεί να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα, όπως στην Κύπρο. 

«Έχει χάσει την αξιοπιστία του από το 2011, γιατί δεν επιβεβαιώνονται αυτά που έχει γράψει κατά καιρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει λόγος για δημοψήφισμα ή εκλογές

Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για δημοψήφισμα ή για εκλογές, «αλλά αν ο λαός χρειαστεί να αποφανθεί για μία μεγάλη απόφαση για το μέλλον του, δεν πρέπει να το αποκλείσουμε».

Το «σχέδιο Μέρκελ»

Ακόμη, αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: «Στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ συζήτηση επί της ουσίας των οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος για την ουσία».

Αναφερόμενος στο «σχέδιο Μέρκελ», που πρότεινε ο ίδιος και αφορά μια εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «το συμφέρον της Γερμανίας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη. Μπορεί κάποιοι να πειραματίζονται με ιδέες περί εξόδου της Γερμανίας από το ευρώ και την ΕΕ, η θέση όμως της Γερμανίας είναι μέσα στο ευρώ».

«Πόσα χρόνια άλλωστε θα είναι ακόμη καγκελάριος της Γερμανίας η Μέρκελ;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου δόγματος, που να ενώνει την Ευρώπη.

Με το τέλος της συνέντευξης κι ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης έφευγε από τον  Alpha απαθανατίστηκε με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, η οποία ανέβασε τη φωτογραφία στο instagram. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook