Βαρουφάκης: Ολοι και όλες πρέπει να αντισταθούμε στην επιδημία του efood

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή, εστίασε την κριτική του στις εξελίξεις με τους εργαζομένους στην e-food και κάλεσε "όλους και όλες να αντισταθούν".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Πέρα από την πανδημία στην υγεία υπάρχει και η επιδημία που ξεκινάει με την efood στην Ελλάδα και δεν θα φύγει αν δεν βρούμε εμείς τον τρόπο να την ξεριζώσουμε".

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, στη Βουλή, εστιάζοντας την κριτική του στις εξελίξεις με τους εργαζομένους στην e-food και καλώντας "όλους και όλες να αντισταθούν".

"Τασσόμαστε υπέρ ενός νέου ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού με νέες μορφές αντίστασης -όπως η συμμαχία των καταναλωτών και των εργαζομένων-, με νέες μορφές συνεταιρισμών, με την χρήση των ίδιων τεχνολογιών που σήμερα χρησιμοποιούνται για να συνθλίβουν τους εργαζόμενους και να χτίζουν την κλεπτοπία τους", τόνισε χαρακτηριστικά στην παρέμβαση του, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση του ΝΣΚ.

Διαβάστε Επίσης

"Πρέπει όλοι και όλες να αντισταθούμε. Για αυτό, το ΜέΡΑ25 είναι εδώ, για να στηρίξει αυτή την ανατροπή που θα γίνει από τους ίδιους τους εργαζομένους, από τα κινήματα, τις νέες μορφές συνεταιρισμών και την κοινωνία. Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να βάλει πλάτες στην χαλιναγώγηση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, στην κατάσχεσή της από τους αναδυόμενους νέο-φεουδάρχες, ώστε να δουλέψει για τους εργαζόμενους -όχι εναντίον τους-, ώστε για πρώτη φορά να γίνει πραγματικότητα, η πραγματική συμμετοχική οικονομία - το προαπαιτούμενο δηλαδή για τον πραγματικό συνδυασμό αντίστασης, ελευθερίας, ευημερίας και αλληλεγγύης", υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι αναφορές σε Μαρξ, Amazon και Αυστραλία:

Όταν ζούσα στην Αυστραλία, είχα συναντήσει οδηγούς φορτηγών που το προηγούμενο βράδυ είχαν απολυθεί από την εταιρεία τους, η οποία τους έλεγε μην ανησυχούν καθώς θα τους έφερνε νέες συμβάσεις το 1991, με τις οποίες όμως θα έπρεπε να δανειστούν και να βάλουν υποθήκη το σπίτι τους για να μπορέσουν να αγοράσουν τα οχήματα τους και να εργάζονται για την εταιρεία.

Ο ακράτητος, ο ανελέητος, ο αβάσταχτος καπιταλισμός πάντοτε ελλοχεύει και προσπαθεί να τινάξει τους περιορισμούς που θέτει το κράτος και η κοινωνία για την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ποια όμως είναι πραγματικά η διαφορά Αριστεράς - Δεξιάς; Για μας στο ΜέΡΑ25 η πεμπτουσία αυτής της διαφοράς αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της έμμισθης εργασίας. Όπως οι Alchian Demsetz έγραφαν για την απόλυση του μπακάλη/εργαζόμενου και ο Samuelson, έλεγε πως δεν έχει σημασία ποιος μισθώνει/προσλαμβάνει ποιόν, η εργασία έχει καναντήσει πλέον, ένα απλό εμπόρευμα όπως θέλει η κάθε efood.

Ενώ έχουν εξελιχθεί και οι τεχνολογίες με ένα πανοπτικόν πλέον να υφίσταται με απόλυτη παρακολούθηση και έλεγχο.

Πρόκειται για τους Μοντέρνους Καιρούς του Τσάπλιν στη νιοστή! Αν αρνηθείς μια κλήση, χάνεις τους πόντους σου στο σύστημα. Το "σύστημα" όμως σε στέλνει να καλύψεις όλο και μεγαλύτερες περιοχές. Δεν πρόκειται για τεχνικά λάθη του συστήματος. Το ίδιο ισχύει και εντός των αποθηκών της AMAZON. H παραμετροποίηση του συστήματος είναι ανθρώπινη και συνειδητή επιλογή της διοίκησης με σκοπό να είναι σχεδόν ακατόρθωτο να πιάσει ο εργαζόμενος τους στόχους, ώστε να παραμένει χαμηλού κόστους για την εταιρεία, ενώ νιώθει κιόλας ότι φταίει ο ίδιος. Παραμετροποίηση που ενσυνείδητα αυξάνει την πιθανότητα για ατύχημα -για όσους έχουν δει την ταινία του συνοδοιπόρου μας Ken Loach "sorry we missed you"-. Γι’ αυτό η εταιρεία προτιμά να μην έχει καν την ευθύνη ατυχήματος: Επειδή η πρόκλησή του ατυχήματος είναι μέρος του business plan της. Για αυτό τους θέλουν ανεξάρτητους παρόχους - freelancer.

Τίποτα πραγματικά καινούργιο ως εδώ δεν συμβαίνει όμως, όπως ακριβώς έγραφε ο Μαρξ στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, είναι σαν να έγραφε για την efood και την amazon: "Η ασταμάτητη εξέλιξη των μηχανών, των οποίων η ανάπτυξη βαίνει συνεχώς επιταχυνόμενη, κάνει τη ζωή τους (των εργαζόμενων) όλο και πιο επισφαλή καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των εξατομικευμένων εργαζόμενων και των εργοδοτών αποκτούν όλο και περισσότερο τον χαρακτήρα συγκρούσεων μεταξύ δύο τάξεων".

Το νέο όμως, το απόλυτα δυστοπικό, είναι οι τεράστιες οικονομίες κλίμακας που δημιουργούν αυτές οι ψηφιακές εφαρμογές, μετατρέποντας μία εταιρεία, από εταιρεία παροχής υπηρεσιών σε μια πλατφόρμα που καταβροχθίζει τα εστιατόρια, αλλά και τους καταναλωτές με τεράστια εξουσία απέναντι και στους δύο, με δεδομένα, με στοιχεία, με συγκέντρωση πληροφόρησης.

Το Μοντέλο της ΑΜΑΖΟΝ, ως ένα τεράστιο φέουδο με μονοπώλιο πληροφόρησης και εκμετάλλευση όχι μόνο των ντελιβεράδων, αλλά και των εστιατορίων και των καταναλωτών. Με μετεξέλιξη μιας περιθωριακής αγοράς σε μεγάλο τεχνοφέουδο, μια τεχνοφεουδαρχία, όπου εξαρτώνται τα πάντα από αυτό, ακόμα και το τι βλέπει κανείς.

Η μόνη λύση για μας στο ΜέΡΑ25 είναι η αυτό-οργάνωση των εργαζομένων.

Οι γνώσεις και η θέληση δε λείπουν από τους εργαζόμενους, ούτε η συνεργατική τους διάθεση. Αυτό που λείπει όμως από αυτούς είναι το κεφάλαιο. Και ενώ έχει θεσμοθετηθεί χρόνια τώρα το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θέσπισε η ΕΕ, ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει μέσα σε αυτό ούτε από τον κ. Σαμαρά, ούτε από τον κ. Τσίπρα. Σιγά να μην χρηματοδοτούσαν την ανεξαρτησία των εργαζομένων οι θεμελιωτές της Χρεοδουλοπαροικίας.

Τασσόμαστε λοιπόν, υπέρ ενός νέου Ακηδεμόνευτου Συνδικαλισμού με νέες μορφές αντίστασης -όπως η συμμαχία των καταναλωτών και των εργαζομένων-, με νέες μορφές συνεταιρισμών, με την χρήση των ίδιων τεχνολογιών που σήμερα χρησιμοποιούνται για να συνθλίβουν τους εργαζόμενους και να χτίζουν την κλεπτοπία τους.

Για αυτό είναι το ΜέΡΑ25 εδώ, για να στηρίξει αυτή την ανατροπή που θα γίνει από τους ίδιους τους εργαζομένους, από τα κινήματα, τις νέες μορφές συνεταιρισμών και την κοινωνία. Το ΜέΡΑ25 είναι εδώ για να βάλει πλάτες στην χαλιναγώγηση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, στην κατάσχεσή της από τους αναδυόμενους νέο-φεουδάρχες, ώστε να δουλέψει για τους εργαζόμενους -όχι εναντίον τους-, ώστε για πρώτη φορά να γίνει πραγματικότητα, η πραγματική συμμετοχική οικονομία – το προαπαιτούμενο δηλαδή για τον πραγματικό συνδυασμό αντίστασης, ελευθερίας, ευημερίας και αλληλεγγύης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Οκτ 2021 | 22:59

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε να διαγράψει τον Μπογδάνο με δύο εβδομάδες καθυστέρηση"

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης τη διαγραφή του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια αλλά και της Μαρίας Αντωνίου, που επίσης συμμετείχαν στις "γιορτές μίσους σε Γράμμο-Βίτσι"

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (1925-2021) 29 Σεπ 2021 | 08:27

Πέθανε ο πατέρας του Γιάνη Βαρουφάκη, Γιώργος - Η πορεία του από τη Μακρόνησο, στη Χαλυβουργική & στο Πανεπιστήμιο [εικόνες]

Στη θλίψη βυθίστηκε η οικογένεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Γιώργος.

«ΑΠΟ ΥΒΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΣΕ ΥΜΝΗΤΗ ΤΗΣ» 27 Σεπ 2021 | 09:35

"Αγαπητέ Αλέξη...": Η επιστολή Βαρουφάκη που κλείνει την πόρτα στη συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ

"Με αυτή τη δήλωση μετανοίας σου κατέβηκες το τελευταίο σκαλί της συνθηκολόγησής σου", λέει ο Γ. Βαρουφάκης στον Αλ. Τσίπρα με αφορμή άρθρο του για την Μέρκελ στην γερμανική Zeit.

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ 24 Σεπ 2021 | 16:05

E-food: Μεγάλη η συμμετοχή των διανομέων στην 24ωρη απεργία- Μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Με μεγάλη συμμετοχή διανομέων από το χώρο της εστίασης και των ταχυμεταφορών, διεξήχθη η μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 24 Σεπ 2021 | 13:20

ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για ΔΕΗ: Συνιστά κλιμάκωση της επιθεσης στους εργαζομένους - Θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Στην κυβέρνηση επιτίθενται ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 για το μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 24 Σεπ 2021 | 11:07

Γιατί η efood έκανε μεταβολή: Τα θολά σημεία της αναδίπλωσης και τι παραμένει αδιευκρίνιστο

H efood αποφάσισε να μεταφέρει όλες τις υπάρχουσες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσλαμβάνοντας 2.016 εργαζόμενους στο efood με συμβάσεις αορίστου χρόνου

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 17:42

E-food: Ραγδαίες εξελίξεις - Μετατρέπει σε αορίστου χρόνου τις συμβάσεις όλων των ντελιβεράδων

Στην πρόσληψη των 2.016 εργαζομένων της, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία τους προχωρά η efood

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ 23 Σεπ 2021 | 11:16

24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food την Παρασκευή - Τι διεκδικούν

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό κήρυξη για αύριο 24ωρη απεργία στην εστίαση και στην e-food.

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Σεπ 2021 | 14:28

E-food: Τα "κόκκινα γιλέκα" στους δρόμους της Αθήνας- Μαζική διαμαρτυρία των διανομέων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προειδοποιητική στάση εργασίας και η μοτοπορεία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι διανομείς της efood.

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 12:13

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ "βγάζει λάδι" την e-food προκειμένου να επιτεθεί στην κυβέρνηση

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει συνώνυμο των fake news", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, κ. Χατζηδάκης.