Βαρυσήμαντα μηνύματα Μέρκελ και Φούχτελ από το Ναύπλιο

Μηνύματα στήριξης και υπέρ της συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας απέστειλαν οι Μέρκελ και Φούχτελ κατά την έναρξη του συνεδρίου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βαρυσήμαντα μηνύματα Μέρκελ και Φούχτελ από το Ναύπλιο

«Είμαστε εμείς που δημιουργούμε τη νέα Ευρώπη και δεν θα αφήσουμε κανένα να την κακολογεί».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Κοινοβουλευτικoύ Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένου της γερμανίδας καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ κατά την έναρξη του 6ου συνεδρίου της DGV, που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στο Ναύπλιο.

Ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε στις δεκάδες επιτυχείς συνεργασίες μεταξύ δήμων και περιφερειών, που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία έξι χρόνια, παρομοιάζοντας την Ελληνογερμανική Συνέλευση με ένα βρέφος, που μεγαλώνει και δυναμώνει χρόνο με το χρόνο.

«Εμαθα και εγώ πολλά από αυτή τη συνεργασία με την Ελλάδα και τους Ελληνες συναδέλφους» υπογράμμισε ο κύριος Φούχτελ, αναφερόμενος στην κοινή θέληση αντιμετώπισης προβλημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους και έντασης.

Ο Γερμανός υφυπουργός έκανε μια ιστορική αναφορά στην πόλη του Ναυπλίου και στο συμβολισμό της ως πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους και στη συνέχεια επεσήμανε το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ιδέας.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει από την κρίση μόνο μέσα από τη δουλειά από τα κάτω, από τη βάση. Πρέπει να αναζητήσουμε την Ευρώπη στις ρίζες της. Και οι ρίζες της είναι οι πολίτες και οι δήμοι και οι κοινότητές της».

Ο κύριος Φούχτελ χαιρέτισε την παρουσία στο Ναύπλιο εκατοντάδων συνέδρων και από τομείς όπου προχωρά με σημαντική επιτυχία η ελληνογερμανική συνεργασία, όπως είναι ο τουρισμός στις σύγχρονες και εναλλακτικές μορφές του, η διαχείριση απορριμάτων και αποβλήτων, η παραγωγή «καθαρής ενέργειας» και η εξοικονόμηση της.

Υπενθύμισε δε ότι η σύσταση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης με αυτόν ακριβώς το στόχο ήταν μια υπόθεση που από την αρχή είδε «προσωπικά» η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Νωρίτερα, μεταδόθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαριου, όπου μεταξύ άλλων ειπώγθηκε ότι «Το ζητούμενο είναι να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλον με αυτοπεποίθηση και έναν ευρύ διάλογο μεταξύ των δήμων και των περιφερειών».

Η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στην πληθώρα των συνεργασιών μεταξύ δήμων, που έχουν προκύψει από το 2010 όταν και ιδρύθηκε η Ελληνογερμανική Συνέλευση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο προσφυγικό, το οποίο και βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της συνεργασίας των δύο πλευρών την περασμένη χρονιά.

«Ζητήματα στέγασης, σίτισης, καταγραφής και περίθαλψης αποτέλεσαν μια μεγάλη πρόκληση για δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι μπορεί ο αριθμός των νέων αφίξεων να έχει μειωθεί πλέον σημαντικά, ωστόσο τα ζητήματα της παραμονής των προσφύγων παραμένουν επίκαιρα, ιδιαίτερα για εκείνους, που πρόκειται να παραμείνουν μακροπρόθεσμα στις χώρες υποδοχής.

Η Ελληνογερμανική Συνέλευση έχει καταστεί μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό ελληνογερμανικό δίκτυο δήμων και περιφερειών, που είναι προσανατολισμένο στην πρακτική συνεργασία και ανοικτό στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και της οικονομίας. Οι συνεργασίες είναι θεματικές και πραγματοποιούνται, όταν από την ελληνική ή τη γερμανική πλευρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΛΕΥΡΗ ΣΤΟ TWITTER 20 Οκτ 2021 | 10:58

Καλά νέα για τη Μυρτώ: Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων για τη θεραπεία στη Γερμανία

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε την κάλυψη εξόδων της θεραπείας της Μυρτούς στη Γερμανία.

ΜΕ 22 ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 19 Οκτ 2021 | 19:04

Γερμανία: Tην Πέμπτη αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

Ξεκινούν την Πέμπτη το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με 22 ομάδες εργασίας

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

15 Οκτ 2021 | 08:50

Γερμανία : Το μαγικό άγγιγμα του Χάνζι Φλικ

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ομάδα που παίρνει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ 12 Οκτ 2021 | 10:56

Χρυσό άγαλμα της "μουτρωμένης Μέρκελ" πάνω σε άλογο- Χειρότερο και από το άγαλμα της Κάλλας [εικόνες]

Τι πήγε στραβά στο άγαλμα της Άνγκελα Μέρκελ; Το άγαλμα που την απεικονίζει να ιππεύει, μάλλον δεν ήταν αυτό που περίμεναν να δουν οι Γερμανοί.

11 Οκτ 2021 | 14:05

Γερμανία: Κατέβασαν οικογένεια από πτήση της Lufthansa γιατί ο δίχρονος γιος δεν ήθελε να φορέσει μάσκα [εικόνες]

Ο πιλότος έδωσε εντολή κατέβει από το αεροπλάνο τριμελή οικογένεια, καθώς ο δίχρονος γιος τους δεν ήθελε να φορέσει μάσκα.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ 11 Οκτ 2021 | 12:21

Γερμανία: Πυρετός διεργασιών για την κυβέρνηση "Φανάρι" μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων

Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός αποκαλούμενου συνασπισμού "φανάρι", με Καγκελάριο τον ηγέτη των Σολσιαδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΗΤΤΑ 07 Οκτ 2021 | 19:33

Ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία: Αλλαγή αρχηγού και του συνόλου της ηγεσίας του CDU προανήγγειλε ο Άρμιν Λάσετ

Σε δηλώσεις του ο Άρμιν Λάσετ περιέγραψε τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του CDU, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 07 Οκτ 2021 | 13:44

Γερμανία: Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ARD, το 51% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης "φανάρι" (SPD - Πρασίνων - FDP).

ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟΥ ΖΑΞΕΝΧΑΟΥΖΕΝ 07 Οκτ 2021 | 07:53

Γερμανία: Δίκη αιωνόβιου πρώην φύλακα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί - Συμμετείχε σε 3.500 θανάτους κρατουμένων

Ένας πρώην φρουρός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουζεν δικάζεται για συμμετοχή και υποκίνηση σε περισσότερους από 3.500 θανάτους κρατουμένων.