Follow us

Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις & τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα.

Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα αλλά και τα social media στην πολιτική.

· Λίγα 24ωρα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, πιστεύετε πως η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει κάτι θετικό για τη χώρα;

Στα θετικά συγκαταλέγονται ότι δεν χρεοκοπούμε, ότι παραμένουμε στο ευρώ και ότι θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος σταθερότητας. Τα αρνητικά όμως είναι για μια ακόμα φορά συντριπτικά.. Δηλαδή, δεν έγινε ρύθμιση του χρέους, δεν εντάσσεται η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ, δεν μας δίνεται ολόκληρο το ποσό που είχε προβλεφτεί στην προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης, και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για όλα τα παραπάνω για να ψηφιστεί ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με μέτρα 5,1 δις και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022.

· Το 2012 δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο;

ΟΧΙ δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Στην Ελλάδα τότε είχε δοθεί πιστωτική γραμμή εκτός μνημονίων, είχε βγει στην ανάπτυξη, είχε τραπεζικό σύστημα, δεν είχε χάσει περισσότερα από 85 δις λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και τέλος έκλεινε τον μνημονικό κύκλο με μέτρα 900 εκατομμύριων, δηλαδή 15 φορές λιγότερα από ότι έχει πάρει μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση..

· Είστε νέος σε ηλικία όμως η ΝΔ παραδοσιακά και όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων είναι μεγάλοι σε ηλικία. Με ποιον τρόπο η ΝΔ θα μπορέσει να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους;

Σε αυτό που λέτε υπάρχει περιεχόμενο, δηλαδή ότι ιστορικά η ΝΔ υπολείπεται στις μικρότερες ηλικίες. Όπως γνωρίζετε οι νέοι ψηφίζουν περισσότερο συναισθηματικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα έχουμε κόμματα που επενδύουν στην συναισθηματική ψήφο, δηλαδή είτε στη ψήφο αντίδρασης και επανάστασης είτε στην ελπίδα και την εμπορία ιδεολογιών.

Παρά ταύτα, στη Νέα Δημοκρατία, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πολύ μεγάλη εισροή νέων συνειδητοποιημένων ανθρώπων. Υπάρχει πραγματικά μια εντυπωσιακή μεταβολή. Αυτό εξηγείται τόσο με την εκλογή του Κυριάκου, και με την ηλικιακή ανανέωση που έχει γίνει στον μηχανισμό της παράταξης, όσο και από την υιοθέτηση νέων θεσμών που επενδύουν στην αριστεία, όπως το μητρώο νέων στελεχών.

· Οι νέοι διαρκώς εγκαταλείπουν την χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, πως μπορεί να μπει «φρένο» σε αυτό το φαινόμενο που ολοένα διογκώνεται;

Δεν σας το κρύβω ότι, όταν έρχονται οι μεγάλες δυσκολίες, πολλές φορές εύχομαι και εγώ να είχα ακολουθήσει πολλούς από τους φίλους μου. Για να μπει «φρένο» πρέπει να αντιστρέψουμε την αιτία του προβλήματος, δηλαδή τον συνεχώς μειούμενο αριθμό θέσεων εργασίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα.

Με λίγα λόγια για να αλλάξει κάτι θα πρέπει καταρχήν… να πάψουν να διώκουν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και κατά δεύτερον να δοθούν τα βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, όπως πχ. χαμηλότεροι φόροι και δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων.

· Και γι’αυτούς που έφυγαν τι κάνουμε; Μπορούμε να τους γυρίσουμε;

Τα παιδιά που έφυγαν, δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέπτονται την οικογένεια τους και την χώρα τους. Οι περισσότεροι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, θα γύριζαν. Ίσως όχι αμέσως, αλλά σε κάποια σημαντική καμπή της ζωής τους, όπως πχ. να πάνε τα παιδιά τους σχολείο στην Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει κάποια κίνητρα. Αναφέρω τρεις σκέψεις ενδεικτικά: Nα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις οικογένειες των επαναπατρισμένων πχ. σχολεία για τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν ελληνικό σχολείο. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια πενταετία, όσων επιστρέφουν στη πατρίδα και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Τέλος θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στον αναπτυξιακό για όσους επιστρέφουν για να ανοίξουν την εταιρία τους στην Ελλάδα.

· Έχετε αναλάβει την γραμματεία των παραγωγικών τομέων που ασχολείται μεταξύ άλλων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες παλιότερα τις χαρακτηρίζαμε ως «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας ή μήπως αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει ακόμα;

Η Νεα Δημοκρατία είναι ο παραδοσιακός και ίσως… ο μόνος εκφραστής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η λύση της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρεοκοπία της χώρας, τα τελευταία 8 χρόνια, έχει κλείσει περίπου 250 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές έδιναν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου όσο είναι και η ανεργία σήμερα.

Δεν θέλω να φανώ τετριμμένος αλλά ο καθένας μας ορθολογικά σκεπτόμενος ξέρει πως, η Νεα Δημοκρατία είναι το μόνο μεγάλο κόμμα της χώρας, που μπορεί να μειώσει την φορολογία, που μπορεί να αποκαταστήσει την ρευστότητα και να ξεκινήσει η αντίστροφη της υπάρχουσας κατάστασης.

· Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Θα πρέπει να μπουν όρια και κανόνες; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην πολιτική ζωή και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα social media έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και ότι πράγματι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικοινωνία.

Κατασταλτικούς κανόνες, σε κάτι το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση, δεν είναι δυνατόν να βάλεις. Και όποιος το προσπαθήσει, θα αποτύχει. Αυτό όμως που πρέπει να συμβεί είναι η ενίσχυση της πρωτοβουλίας των βασικών παροχών δηλαδή του Facebook και του Twitter στη λειτουργία του μηχανισμού φιλτραρίσματος και ελέγχου ψευδών ειδήσεων, μιας εφαρμογής, που ήδη έχει ξεκινήσει ναεφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Τώρα, στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησης σας, αναφορικά με το ρόλο τους στην πολιτική ζωή. Τα social mediaέχουν δώσει την δυνατότητα του δημόσιου λόγου στους πολίτες, κάτι το οποίο είναι πραγματικά φανταστικό! Τα social media μπορούμε να πούμε ότι «απελευθερώνουν»τους πολίτες, καθώς τους αποδεσμεύουν από τα υπάρχοντα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν μπορώ να δω, πως αυτή η μαζικότητα των σημερινών socia lmedia, μπορούν να προωθήσουν την δημοκρατία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Φεβ 2024 | 12:52

ΝΔ για εταιρείες Κασσελάκη: ουδέν σχόλιο, ο νόμος πάνω από όλα

Ο νόμος πάνω από όλα, αναφέρει το γραφείο Τύπου της ΝΔ για τις εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη.

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ 23 Φεβ 2024 | 07:37

Η κυβέρνηση στοχοποιεί τον Ανδρουλάκη μετά το "όχι" στα μη κρατικά ΑΕΙ - "Προοδευτικός στα λόγια"

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 22 Φεβ 2024 | 07:46

Τα μυστήρια της επιστολικής ψήφου: Σε 3 ημέρες γράφτηκαν 8.000 - Όλοι από την... Ελλάδα - Ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού

"Ταμεία" σπάει η επιστολική ψήφος καθώς σχεδόν τρία 24ωρα μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, περισσότεροι από 8.000 πολίτες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές από το σπίτι τους.

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ 20 Φεβ 2024 | 07:39

Ευρωεκλογές: Ο φόβος Μητσοτάκη για πιθανή χαλαρή ψήφο και μεγάλη αποχή - "Η κάλπη θα είναι εθνική"

Πήχυς πάντως δεν μπήκε για τις ευρωεκλογές, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΣΕΝΑΡΙΑ 19 Φεβ 2024 | 10:04

Γιος πασίγνωστου λαϊκού τραγουδιστή στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Στη ΝΔ αποσκοπούν στην ενίσχυση του λαϊκού και συντηρητικού προφίλ του κόμματος, μετά και την ψήφιση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

"ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ" 17 Φεβ 2024 | 21:02

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Μπεχράκης

Εφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Διονύσης Μπεχράκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 15 Φεβ 2024 | 17:04

Σκληρή επίθεση Κασσελάκη στο Πρώτο Θέμα: Είναι γραφείο Τύπου της ΝΔ - Κάντε πέρα την προπαγάνδα-ηχορύπανση

Το Πρώτο Θέμα είναι γραφείο Τύπου της ΝΔ, γράφει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

ΒΟΥΛΗ 15 Φεβ 2024 | 07:29

Ψηφίζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών: Μετράει απώλειες ο Μητσοτάκης - Αναμένεται πύρινη ομιλία Σαμαρά

Εν μέσω σφοδρών εσωκομματικών αντιδράσεων αναμένεται απόψε στη Βουλή η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 14 Φεβ 2024 | 19:28

MRB-Δ. Μαύρος: Διχασμένη η κοινωνία για τα ομόφυλα ζευγάρια - Eξυπνοι οι αγρότες, χωρίς ακρότητες θα ωφεληθούν

Αν η κυβέρνηση έχει στόχο ένα κεντρώο προφίλ τότε δεν θα έχει ιδιαίτερα αναχώματα και εμπόδια σχολίασε ο διευθ. σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος

ΜΕ ΧΥΔΑΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ 14 Φεβ 2024 | 12:03

Καταγγελία για βουλευτή της ΝΔ: Απείλησε καθηγητή ιδιωτικού σχολείου λόγω χαμηλών βαθμών του γιου του - "Θα σε τελειώσω"

Παρόντες στο επεισόδιο ήταν και εκατοντάδες γονείς, οι οποίοι άκουγαν τον βουλευτή να απειλεί τον καθηγητή.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ 13 Φεβ 2024 | 10:43

Δημοσκόπηση Interview: Πτωτική πορεία για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, αυξάνονται οι αναποφάσιστοι - Τέταρτο κόμμα ο Βελόπουλος

Οι διαρροές από τα μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι κατευθύνονται κυρίως προς τους αναποφάσιστους. Μικρή άνοδος των μικρών κομμάτων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 13 Φεβ 2024 | 08:09

Viral ο Άδωνις Γεωργιάδης που χτυπιέται φωνάζοντας "και α και ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ" [βίντεο]

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τον υπουργό Υγείας να τραγουδάει και να χορεύει με το γνωστό σύνθημα της "γαλάζιας" φοιτητικής παράταξης.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΕΛΟΣ 12 Φεβ 2024 | 15:34