Follow us

Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις & τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα.

Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα αλλά και τα social media στην πολιτική.

· Λίγα 24ωρα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, πιστεύετε πως η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει κάτι θετικό για τη χώρα;

Στα θετικά συγκαταλέγονται ότι δεν χρεοκοπούμε, ότι παραμένουμε στο ευρώ και ότι θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος σταθερότητας. Τα αρνητικά όμως είναι για μια ακόμα φορά συντριπτικά.. Δηλαδή, δεν έγινε ρύθμιση του χρέους, δεν εντάσσεται η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ, δεν μας δίνεται ολόκληρο το ποσό που είχε προβλεφτεί στην προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης, και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για όλα τα παραπάνω για να ψηφιστεί ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με μέτρα 5,1 δις και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022.

· Το 2012 δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο;

ΟΧΙ δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Στην Ελλάδα τότε είχε δοθεί πιστωτική γραμμή εκτός μνημονίων, είχε βγει στην ανάπτυξη, είχε τραπεζικό σύστημα, δεν είχε χάσει περισσότερα από 85 δις λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και τέλος έκλεινε τον μνημονικό κύκλο με μέτρα 900 εκατομμύριων, δηλαδή 15 φορές λιγότερα από ότι έχει πάρει μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση..

· Είστε νέος σε ηλικία όμως η ΝΔ παραδοσιακά και όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων είναι μεγάλοι σε ηλικία. Με ποιον τρόπο η ΝΔ θα μπορέσει να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους;

Σε αυτό που λέτε υπάρχει περιεχόμενο, δηλαδή ότι ιστορικά η ΝΔ υπολείπεται στις μικρότερες ηλικίες. Όπως γνωρίζετε οι νέοι ψηφίζουν περισσότερο συναισθηματικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα έχουμε κόμματα που επενδύουν στην συναισθηματική ψήφο, δηλαδή είτε στη ψήφο αντίδρασης και επανάστασης είτε στην ελπίδα και την εμπορία ιδεολογιών.

Παρά ταύτα, στη Νέα Δημοκρατία, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πολύ μεγάλη εισροή νέων συνειδητοποιημένων ανθρώπων. Υπάρχει πραγματικά μια εντυπωσιακή μεταβολή. Αυτό εξηγείται τόσο με την εκλογή του Κυριάκου, και με την ηλικιακή ανανέωση που έχει γίνει στον μηχανισμό της παράταξης, όσο και από την υιοθέτηση νέων θεσμών που επενδύουν στην αριστεία, όπως το μητρώο νέων στελεχών.

· Οι νέοι διαρκώς εγκαταλείπουν την χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, πως μπορεί να μπει «φρένο» σε αυτό το φαινόμενο που ολοένα διογκώνεται;

Δεν σας το κρύβω ότι, όταν έρχονται οι μεγάλες δυσκολίες, πολλές φορές εύχομαι και εγώ να είχα ακολουθήσει πολλούς από τους φίλους μου. Για να μπει «φρένο» πρέπει να αντιστρέψουμε την αιτία του προβλήματος, δηλαδή τον συνεχώς μειούμενο αριθμό θέσεων εργασίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα.

Με λίγα λόγια για να αλλάξει κάτι θα πρέπει καταρχήν… να πάψουν να διώκουν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και κατά δεύτερον να δοθούν τα βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, όπως πχ. χαμηλότεροι φόροι και δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων.

· Και γι’αυτούς που έφυγαν τι κάνουμε; Μπορούμε να τους γυρίσουμε;

Τα παιδιά που έφυγαν, δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέπτονται την οικογένεια τους και την χώρα τους. Οι περισσότεροι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, θα γύριζαν. Ίσως όχι αμέσως, αλλά σε κάποια σημαντική καμπή της ζωής τους, όπως πχ. να πάνε τα παιδιά τους σχολείο στην Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει κάποια κίνητρα. Αναφέρω τρεις σκέψεις ενδεικτικά: Nα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις οικογένειες των επαναπατρισμένων πχ. σχολεία για τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν ελληνικό σχολείο. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια πενταετία, όσων επιστρέφουν στη πατρίδα και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Τέλος θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στον αναπτυξιακό για όσους επιστρέφουν για να ανοίξουν την εταιρία τους στην Ελλάδα.

· Έχετε αναλάβει την γραμματεία των παραγωγικών τομέων που ασχολείται μεταξύ άλλων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες παλιότερα τις χαρακτηρίζαμε ως «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας ή μήπως αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει ακόμα;

Η Νεα Δημοκρατία είναι ο παραδοσιακός και ίσως… ο μόνος εκφραστής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η λύση της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρεοκοπία της χώρας, τα τελευταία 8 χρόνια, έχει κλείσει περίπου 250 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές έδιναν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου όσο είναι και η ανεργία σήμερα.

Δεν θέλω να φανώ τετριμμένος αλλά ο καθένας μας ορθολογικά σκεπτόμενος ξέρει πως, η Νεα Δημοκρατία είναι το μόνο μεγάλο κόμμα της χώρας, που μπορεί να μειώσει την φορολογία, που μπορεί να αποκαταστήσει την ρευστότητα και να ξεκινήσει η αντίστροφη της υπάρχουσας κατάστασης.

· Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Θα πρέπει να μπουν όρια και κανόνες; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην πολιτική ζωή και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα social media έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και ότι πράγματι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικοινωνία.

Κατασταλτικούς κανόνες, σε κάτι το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση, δεν είναι δυνατόν να βάλεις. Και όποιος το προσπαθήσει, θα αποτύχει. Αυτό όμως που πρέπει να συμβεί είναι η ενίσχυση της πρωτοβουλίας των βασικών παροχών δηλαδή του Facebook και του Twitter στη λειτουργία του μηχανισμού φιλτραρίσματος και ελέγχου ψευδών ειδήσεων, μιας εφαρμογής, που ήδη έχει ξεκινήσει ναεφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Τώρα, στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησης σας, αναφορικά με το ρόλο τους στην πολιτική ζωή. Τα social mediaέχουν δώσει την δυνατότητα του δημόσιου λόγου στους πολίτες, κάτι το οποίο είναι πραγματικά φανταστικό! Τα social media μπορούμε να πούμε ότι «απελευθερώνουν»τους πολίτες, καθώς τους αποδεσμεύουν από τα υπάρχοντα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν μπορώ να δω, πως αυτή η μαζικότητα των σημερινών socia lmedia, μπορούν να προωθήσουν την δημοκρατία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Μαϊ 2022 | 08:05

Κόλλησε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;

Η άρνηση σε όλα, η λυσσαλέα αντίδραση ακόμα και στα αυτονόητα, οι κραυγές και οι απίθανες υπερβολές, περιθωριοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αποξενώνουν από το κεντροαριστερό κοινό που αναζητά συναινέσεις, ηπιότητα και κανονικότητα.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 24 Μαϊ 2022 | 20:39

Δημοσκόπηση: 9,9% διαφορά για τη ΝΔ - Θετική η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ο Ανδρουλάκης πιο δημοφιλής από Τσίπρα

Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, Ουκρανία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Πώς είδαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ 23 Μαϊ 2022 | 12:36

Το βιβλίο του Αρη Πορτοσάλτε για τον Στέφανο Μάνο: "Τι τον θέλουμε τον βιομήχανο στη Νέα Δημοκρατία"

Το νέο βιβλίο του Αρη Πορτοσάλτε, είναι το απόσταγμα άνω των 40 ωρών συνομιλίας του δημοσιογράφου με τον Στέφανο Μάνο

ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 23 Μαϊ 2022 | 08:13

Δημοσκόπηση GPO: Μεγαλώνει στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Ο Ανδρουλάκης ξεπερνά τον Τσίπρα σε θετικές αξιολογήσεις

Στις 8,9 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

"Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ" 20 Μαϊ 2022 | 15:17

Μπακογιάννη: Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο, όσοι λένε για πρόωρες εκλογές"

Κάποιοι λένε ότι ο πρωθυπουργός θα εκμεταλλευτεί τη μεγάλη επιτυχία για να πάει σε εκλογές. "Δεν τον ξέρουν καλά τον Κυριάκο", σχολιάζει η Ν. Μπακογιάννη.

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ 19 Μαϊ 2022 | 13:50

Πρωτοβουλία Κουμουτσάκου για επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στο Κίεβο

Με πρωτοβουλία Γιώργου Κουμουτσάκου ετοιμάζεται επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στο Κίεβο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Μαϊ 2022 | 14:11

ΝΔ: Αντιπολιτευτική μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ απέτυχε πριν τελειώσει

Για "αντιπολιτευτική μιζέρια" κατηγορεί η ΝΔ τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

ΓΙΑ ΤΟ MANIFESTO 17 Μαϊ 2022 | 14:08

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Δέκα μονάδες μπροστά η ΝΔ - Ο Ανδρουλάκης προηγείται του Τσίπρα σε δημοφιλία

Με δέκα μονάδες προηγείται η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Κυριαρχία Μητσοτάκη, κινδυνεύει από Ανδρουλάκη ο Τσίπρας.

«ΨΗΦΙΖΕ ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΑΠ ΕΞΩ» 16 Μαϊ 2022 | 11:57

Απάντηση της ΟΝΝΕΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των 15χρονων: Όσα ψέματα και να πουν, η αλήθεια θα τους εκθέτει

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα ηλικιακά όρια εγγραφής στις νεολαίες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η ΟΝΝΕΔ, κάνοντας λόγο για "φιάσκο των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών" του ΣΥΡΙΖΑ.

16 Μαϊ 2022 | 08:44

Έχω έναν καφενέ που ακούει όλο τα ίδια

Τίποτα λάθος -για να το μεμφθείς ή να το κοροϊδέψεις- δεν βρίσκω εγώ στην κυριακάτικη ανοιχτή ψηφοφορία που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

16 Μαϊ 2022 | 08:38

Τα κόμπλεξ της μεταπολίτευσης

Η ελληνική αριστερά, όταν η ανάλυση πάσχει, ανακαλύπτει προβοκάτορες.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 16 Μαϊ 2022 | 08:06

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κ.Τσίπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα" - "Ο πανικός της ΝΔ δεν κρύβεται"

Σε πόλεμο ανακοινώσεων επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μετά το πέρας των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ 13 Μαϊ 2022 | 13:16

Διαγραφή Ρωμανού από τη ΝΔ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Χαρακτήρισε την ομιλία Τσίπρα "εκπροσώπηση των Τούρκων" [βίντεο]

Εντονη αντίιδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα είπε ο Νίκος Ρωμανός της ΝΔ, ο οποίος σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα αναφέρθηκε σε "εκπροσώπηση των Τούρκων".