Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις & τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα.

Bασίλης Ξυπολυτάς: Μόνο η ΝΔ μπορεί να μειώσει τη φορολογία

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς επικεφαλής της γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ μιλά στο TheTOC για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους νέους που έφυγαν από την Ελλάδα αλλά και τα social media στην πολιτική.

· Λίγα 24ωρα από την ολοκλήρωση του Eurogroup, πιστεύετε πως η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει κάτι θετικό για τη χώρα;

Στα θετικά συγκαταλέγονται ότι δεν χρεοκοπούμε, ότι παραμένουμε στο ευρώ και ότι θα ακολουθήσει μια σύντομη περίοδος σταθερότητας. Τα αρνητικά όμως είναι για μια ακόμα φορά συντριπτικά.. Δηλαδή, δεν έγινε ρύθμιση του χρέους, δεν εντάσσεται η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ, δεν μας δίνεται ολόκληρο το ποσό που είχε προβλεφτεί στην προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης, και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για όλα τα παραπάνω για να ψηφιστεί ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με μέτρα 5,1 δις και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% μέχρι το 2022.

· Το 2012 δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο;

ΟΧΙ δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο. Στην Ελλάδα τότε είχε δοθεί πιστωτική γραμμή εκτός μνημονίων, είχε βγει στην ανάπτυξη, είχε τραπεζικό σύστημα, δεν είχε χάσει περισσότερα από 85 δις λόγω της χρεοκοπίας των τραπεζών και τέλος έκλεινε τον μνημονικό κύκλο με μέτρα 900 εκατομμύριων, δηλαδή 15 φορές λιγότερα από ότι έχει πάρει μέχρι τώρα η σημερινή κυβέρνηση..

· Είστε νέος σε ηλικία όμως η ΝΔ παραδοσιακά και όπως αποδεικνύεται και από τις δημοσκοπήσεις ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων είναι μεγάλοι σε ηλικία. Με ποιον τρόπο η ΝΔ θα μπορέσει να προσελκύσει νέους σε ηλικία ψηφοφόρους;

Σε αυτό που λέτε υπάρχει περιεχόμενο, δηλαδή ότι ιστορικά η ΝΔ υπολείπεται στις μικρότερες ηλικίες. Όπως γνωρίζετε οι νέοι ψηφίζουν περισσότερο συναισθηματικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα πάντα έχουμε κόμματα που επενδύουν στην συναισθηματική ψήφο, δηλαδή είτε στη ψήφο αντίδρασης και επανάστασης είτε στην ελπίδα και την εμπορία ιδεολογιών.

Παρά ταύτα, στη Νέα Δημοκρατία, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια πολύ μεγάλη εισροή νέων συνειδητοποιημένων ανθρώπων. Υπάρχει πραγματικά μια εντυπωσιακή μεταβολή. Αυτό εξηγείται τόσο με την εκλογή του Κυριάκου, και με την ηλικιακή ανανέωση που έχει γίνει στον μηχανισμό της παράταξης, όσο και από την υιοθέτηση νέων θεσμών που επενδύουν στην αριστεία, όπως το μητρώο νέων στελεχών.

· Οι νέοι διαρκώς εγκαταλείπουν την χώρα μας για ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, πως μπορεί να μπει «φρένο» σε αυτό το φαινόμενο που ολοένα διογκώνεται;

Δεν σας το κρύβω ότι, όταν έρχονται οι μεγάλες δυσκολίες, πολλές φορές εύχομαι και εγώ να είχα ακολουθήσει πολλούς από τους φίλους μου. Για να μπει «φρένο» πρέπει να αντιστρέψουμε την αιτία του προβλήματος, δηλαδή τον συνεχώς μειούμενο αριθμό θέσεων εργασίας, που έρχεται ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα.

Με λίγα λόγια για να αλλάξει κάτι θα πρέπει καταρχήν… να πάψουν να διώκουν την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και κατά δεύτερον να δοθούν τα βασικά εργαλεία επιχειρηματικότητας, όπως πχ. χαμηλότεροι φόροι και δυνατότητα δανεισμού των επιχειρήσεων.

· Και γι’αυτούς που έφυγαν τι κάνουμε; Μπορούμε να τους γυρίσουμε;

Τα παιδιά που έφυγαν, δεν υπάρχει μέρα που να μην σκέπτονται την οικογένεια τους και την χώρα τους. Οι περισσότεροι κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, θα γύριζαν. Ίσως όχι αμέσως, αλλά σε κάποια σημαντική καμπή της ζωής τους, όπως πχ. να πάνε τα παιδιά τους σχολείο στην Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει κάποια κίνητρα. Αναφέρω τρεις σκέψεις ενδεικτικά: Nα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις οικογένειες των επαναπατρισμένων πχ. σχολεία για τα παιδιά που δεν παρακολουθούσαν ελληνικό σχολείο. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για μια πενταετία, όσων επιστρέφουν στη πατρίδα και ανοίγουν νέες επιχειρήσεις. Τέλος θα μπορούσαν να υπάρξουν ειδικές προβλέψεις στον αναπτυξιακό για όσους επιστρέφουν για να ανοίξουν την εταιρία τους στην Ελλάδα.

· Έχετε αναλάβει την γραμματεία των παραγωγικών τομέων που ασχολείται μεταξύ άλλων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες παλιότερα τις χαρακτηρίζαμε ως «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας ή μήπως αυτός ο χαρακτηρισμός ισχύει ακόμα;

Η Νεα Δημοκρατία είναι ο παραδοσιακός και ίσως… ο μόνος εκφραστής της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Η λύση της οικονομικής κρίσης βρίσκεται στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χρεοκοπία της χώρας, τα τελευταία 8 χρόνια, έχει κλείσει περίπου 250 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές έδιναν περίπου 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου όσο είναι και η ανεργία σήμερα.

Δεν θέλω να φανώ τετριμμένος αλλά ο καθένας μας ορθολογικά σκεπτόμενος ξέρει πως, η Νεα Δημοκρατία είναι το μόνο μεγάλο κόμμα της χώρας, που μπορεί να μειώσει την φορολογία, που μπορεί να αποκαταστήσει την ρευστότητα και να ξεκινήσει η αντίστροφη της υπάρχουσας κατάστασης.

· Τα social media έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Θα πρέπει να μπουν όρια και κανόνες; Τι ρόλο μπορούν να παίξουν στην πολιτική ζωή και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Νομίζω ότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα social media έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μας και ότι πράγματι παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πολιτική επικοινωνία.

Κατασταλτικούς κανόνες, σε κάτι το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη έκφραση, δεν είναι δυνατόν να βάλεις. Και όποιος το προσπαθήσει, θα αποτύχει. Αυτό όμως που πρέπει να συμβεί είναι η ενίσχυση της πρωτοβουλίας των βασικών παροχών δηλαδή του Facebook και του Twitter στη λειτουργία του μηχανισμού φιλτραρίσματος και ελέγχου ψευδών ειδήσεων, μιας εφαρμογής, που ήδη έχει ξεκινήσει ναεφαρμόζεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Τώρα, στο δεύτερο κομμάτι της ερώτησης σας, αναφορικά με το ρόλο τους στην πολιτική ζωή. Τα social mediaέχουν δώσει την δυνατότητα του δημόσιου λόγου στους πολίτες, κάτι το οποίο είναι πραγματικά φανταστικό! Τα social media μπορούμε να πούμε ότι «απελευθερώνουν»τους πολίτες, καθώς τους αποδεσμεύουν από τα υπάρχοντα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή πάντως, δεν μπορώ να δω, πως αυτή η μαζικότητα των σημερινών socia lmedia, μπορούν να προωθήσουν την δημοκρατία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 15 Σεπ 2020 | 16:02

ΝΔ: Η αντιπολίτευση της μάσκας και του παγουρίνου, δείχνει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι η παγκόσμια κρίση

"Η αμηχανία της αντιπολίτευσης του παγουρίνου και της μάσκας, υπογραμμίζει ότι μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι πρωτόγνωρες προκλήσεις της παγκόσμιας κρίσης".

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΛΟ 07 Σεπ 2020 | 15:31

ΝΔ για Big Brother: Εγκληματικό και καταδικαστέο οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού

Ανακοίνωση της ΝΔ για το Big Brother στην οποία τονίζει ότι οτιδήποτε προωθεί την κουλτούρα του βιασμού είναι εγκληματικό

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 22 Σεπ 2020 | 07:33

"Παζάρια" Ερντογάν στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής – Φοβάται τις κυρώσεις η Άγκυρα

Η Άγκυρα αποφεύγει να ανακοινώσει την έναρξη των συνομιλιών καθώς αναζητά σανίδα σωτηρίας από το Βερολίνο, τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΑΛΕΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΑ 21 Σεπ 2020 | 07:31

Ο Ερντογάν τώρα θέλει διάλογο – Πιθανότατα σήμερα οι ανακοινώσεις για τις διερευνητικές επαφές - Η επίσκεψη Πομπέο

Οι κινήσεις όμως της Άγκυρας δεν δείχνουν να πείθουν ένα μεγάλο μέρος των "27" που ετοιμάζονται να εγκρίνουν τον κατάλογο με τα μέτρα.

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΟΜΠΕΟ 20 Σεπ 2020 | 07:31

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η έναρξη των διερευνητικών επαφών – Μάχη για τις κυρώσεις στην Άγκυρα

Στην Αθήνα ο Πομπέο την ερχόμενη εβδομάδα – Στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Σεπ 2020 | 07:59

Αναζητείται φόρμουλα για απευθείας επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν - Το παρασκήνιο

"Ψήνεται" επικοινωνία Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τα δύο σενάρια για τις διερευνητικές επαφές

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 18 Σεπ 2020 | 07:39

Ελλάδα και Τουρκία ξεκινούν διάλογο υπό την "υψηλή εποπτεία" της Μέρκελ

Οι διπλωματικοί σύμβουλοι Ελλάδος και Τουρκίας έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:33

Ελληνοτουρκικά: Οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν ξεκίνησαν τον διάλογο - Όλο το παρασκήνιο

Όλα δείχνουν πως Ελλάδα και Τουρκία ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με εγγυήτρια δύναμη την Γερμανία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 15 Σεπ 2020 | 07:26

Η πρώτη ελληνοτουρκική συνάντηση στο ΝΑΤΟ μετά την αποχώρηση του Oruc Reis –  Στην Αθήνα με πρόταση διαλόγου ο Σαρλ Μισέλ

Πριν μερικές μέρες ένα τέτοιο ενδεχόμενο ούτε καν το συζητούσε η ελληνική πλευρά από την στιγμή που το "Oruc Reis" έπλεε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 14 Σεπ 2020 | 07:32

Η Αθήνα περιμένει την επόμενη κίνηση Ερντογάν: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή επιστροφή στις προκλήσεις;

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και του Ερντογάν.

13 Σεπ 2020 | 15:37

Μητσοτάκης: Έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν – Θετικό βήμα η αποχώρηση του "Oruc Reis" - Στο τραπέζι η υποχρεωτική στράτευση στα 18

Όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου για την πανδημία, την οικονομία και το μεταναστευτικό.

13 Σεπ 2020 | 08:16

Ραγδαίες εξελίξεις: Έληξε η Navtex, στην Αττάλεια το Oruc Reis – Το ρωμαλέο πρόγραμμα Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά

Αποκλιμάκωση ή μπλόφα Ερντογάν η αποχώρηση του Oruc Reis; Το πρόγραμμα μαμούθ για τα εξοπλιστικά που ανακοίνωσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης. Στο Καστελόριζο σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.