Τι κρύβει η επίθεση φιλίας Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Το μετεκλογικό άνοιγμα Βενιζέλου στον ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα σε ΝΔ και Παπανδρεϊκούς. Οι στόχοι του ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς.

benizelos-anaprosarmogi-stoxwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Στην χτεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρκετά στελέχη του κόμματος μείναν έκπληκτα από το ...νέο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος μετά την καταγραφή του 8% που είχε η ΕΛΙΑ, παρουσίασε χθες τη νέα στρατηγική το κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε σε διάλογο τον ΣΥΡΙΖΑ για πέντε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής και παράλληλα ...δεν επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντική κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος μετά την καταγραφή του 8% που είχε η ΕΛΙΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και την κατάληψη της πρώτης θέσης μεταξύ των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, στην χτεσινή συνέντευξή του παρουσίασε ουσιαστικά τη νέα στρατηγική το κόμματος που θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Τέλος στο προεκλογικό εμφυλιοπολεμικό κλίμα και εκκίνηση διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος για πρώτη φορά χτες αναγνώρισε ότι υπάρχουν θεσμικοί τρόποι για να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις προτάσεις του για τον Διοικητή της ΤτΕ, και προσκάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε διάλογο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, για τον εκλογικό νόμο, ακόμα και για την κοινή στάση των κομμάτων στο θέμα της διαπραγμάτευσης το χρέους. Εγκαινίασε μία νέα περίοδο στην οποία το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε επιθέσεις ....διαλόγου προς τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταγράψει την πρόθεση του να «ενώσει το Έθνος», όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερβαίνοντας την σκληρή αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών. Παράλληλα προκαλεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να λάβει θέση για σημαντικά ζητήματα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Τα ανοίγματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν διπλό στόχο: από τη μία πλευρά να καταγραφεί ότι η χώρα ξεπερνά την οικονομική κρίση και οδηγείται στην πολιτική «κανονικότητα», οπότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνομιλήσει και να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ως συγγενικός πολιτικός χώρος, εν αντιθέσει με την ΝΔ που επιμένει να ανεβάζει τους τόνους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ δηλώσει «παρών» ως πόλος πολιτικής σταθερότητας αφού με τη στάση του δείχνει ότι πιστεύει στην εθνική συνεννόηση ενώ παράλληλα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που θα μπορούσε εν δυνάμει να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από εθνικές εκλογές αναζητούσε αξιόπιστο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την πολιτική σταθερότητα τώρα αλλά και στο μέλλον: την ίδια στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι είναι διατεθειμένο να συνομιλήσει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντας ένα σημαντικό μήνυμα στην ΝΔ: ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παράγοντα που εγγυάται τη σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά δεν είναι διατεθειμένο να ενισχύσει το διπολικό κλίμα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Παράλληλα η Χαριλάου Τρικούπη δηλώνει έτοιμη να συμμετέχει, υπό προϋποθέσεις και σε κυβερνητικό σχήμα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

Το στοίχημα του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς: Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές έχει καταγράψει και στο εσωτερικό της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ την ανοδική πορεία της τάσης που προτείνει προοδευτική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές και απαγκίστρωση του κόμματος από τη ΝΔ. Για τον λόγο αυτό χτίζει αργά αλλά σταθερά το προφίλ το κόμματος ενόψει και του συνεδρίου της Κεντροαριστεράς που έχει προαναγγείλει για τον Οκτώβριο διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το συνέδριο αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του Ευάγγελου Βενιζέλου όπου στοχεύει να συμμετέχει το όλον ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό δεν συγκρούστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου λόγω των δηλώσεων του για την προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως υιοθέτησε την άποψη του πρώην Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο ίδιος το είχε προτείνει πρώτος από το 2012 και προσκάλεσε όλα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς να συμμετέχουν στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook