Follow us

Βενιζέλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρέπει να ενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης – Δεν είναι ζήτημα αντιδικίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως "δεν είναι ζήτημα αντιδικίας, ούτε των δύο χωρών ούτε των δύο κυβερνήσεων ούτε των δύο μουσείων. Είναι ένα αίτημα του Μνημείου".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Την πεποίθηση ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να ενωθούν "στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό τη σκιά του Μνημείου και σε οπτική επαφή με το Μνημείο, ως μια κοινή έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου" εξέφρασε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Eυάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο και στα "Τετράδια Πολιτισμού", ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτείνει στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου όπου σήμερα βρίσκονται τα Γλυπτά "να οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις άλλων σημαντικών ελληνικών έργων, που μπορούν να εξαχθούν προσωρινά".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει πως "δεν είναι ζήτημα αντιδικίας, ούτε των δύο χωρών ούτε των δύο κυβερνήσεων ούτε των δύο μουσείων. Είναι ένα αίτημα του Μνημείου.

Και εμείς εκπροσωπούμε το Μνημείο, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Άρα πρέπει να έχουμε και μια συμπεριφορά αντίστοιχη της εντολής μας. Γιατί και εμείς είμαστε οικονόμοι του Μνημείου. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του".

Βενιζέλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρέπει να ενωθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης – Δεν είναι ζήτημα αντιδικίας

Ακολουθεί το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί στο σύνολό της στα "Τετράδια Πολιτισμού":

Κώστας Λασκαράτος: Στα διαχρονικά μας αιτήματα. Στον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εσείς είχατε βάλει, αρκετά νωρίς, στη συζήτηση τον "δανεισμό"…

Ευάγγελος Βενιζέλος: Είχα πράγματι προτείνει από το 1997 να μην ασχοληθούμε με το νομικό μέρος, το οποίο οδηγεί σε μια αντιδικία η οποία δεν μπορεί να επιλυθεί με τη βρετανική πλευρά. Και νομίζω πως εκεί προσανατολίζονται όλοι πλέον. Αυτό έχει ωριμάσει.

Πρέπει να ενωθούν τα Γλυπτά στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, υπό τη σκιά του Μνημείου και σε οπτική επαφή με το Μνημείο, ως μια κοινή έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και του Βρετανικού Μουσείου.

Στις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου όπου σήμερα βρίσκονται τα Γλυπτά μπορούν να οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις άλλων σημαντικών ελληνικών έργων, που μπορούν να εξαχθούν προσωρινά.

Αυτές οι περιοδικές εκθέσεις θα έχουν φυσικά η καθεμιά τους περιορισμένη διάρκεια.

Αυτό θα δώσει ένα δέλεαρ στο Βρετανικό Μουσείο να έχει σημαντικά αρχαιολογικά έργα σε τακτές περιόδους και να διατηρεί την επαφή του με το μεγάλο του κοινό.

Και μάλιστα να έχει και το πλεονέκτημα ότι οι περιοδικές εκθέσεις έχουν εισιτήριο, ενώ οι μόνιμες εκθέσεις δεν έχουν εισιτήριο.

Κώστας Λασκαράτος: Είναι ισοπεδωτική η αντίληψη ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν αξίζει μια τέτοια αντιμετώπιση και πως δεν "αξίζει" μια τέτοια αντιμετώπιση ιδίως μετά το σκάνδαλο των κλοπών που αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2023;

Ευάγγελος Βενιζέλος: Έχουμε ασχοληθεί με τις φθορές των Γλυπτών. Φθορές πρωτόγονες στο παρελθόν. Έχουμε ασχοληθεί με τις κλοπές που έγιναν πρόσφατα.

Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι ζήτημα αντιδικίας, ούτε των δύο χωρών ούτε των δύο κυβερνήσεων ούτε των δύο μουσείων. Είναι ένα αίτημα του Μνημείου. Και εμείς εκπροσωπούμε το Μνημείο, ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Άρα πρέπει να έχουμε και μια συμπεριφορά αντίστοιχη της εντολής μας. Γιατί και εμείς είμαστε οικονόμοι του Μνημείου. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ» 13 Μαϊ 2024 | 08:27

Κύκλος Ιδεών: Σε εξέλιξη το τριήμερο συνέδριο για τη Μεταπολίτευση - Τι έδειξε η έρευνα της Metron Analysis

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με σχολιασμό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πρόεδρο του Κύκλου Ιδεών, της αναλυτικής έρευνας της Metron Analysis για το είναι και σηματοδοτεί η Μεταπολίτευση.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 10 Μαϊ 2024 | 13:35

Αδειάζει τον Ανδρουλάκη ο Βενιζέλος: Διαφωνώ απολύτως να αναβληθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Διαφωνώ απολύτως με την άποψη ότι θα έπρεπε να αναβληθεί η συνάντηση για να περάσουμε σε μια νέα φάση έντασης, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος.

ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ 09 Μαϊ 2024 | 12:17

Kύκλος Ιδεών: Συνέδριο με θέμα "Η καμπύλη της Μεταπολίτευσης" (1974-2024) από 12 έως 14 Μαΐου

O Κύκλος Ιδεών, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, διοργανώνει συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης.

ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚOΥΒΑΡΑ 02 Μαϊ 2024 | 09:21

Βενιζέλος: "Με έχει απασχολήσει πολύ ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους" - Τι είπε για το Μάτι

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως κράτος δικαίου, στη δίκη για το Μάτι αλλά και στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 29 Μαϊ 2024 | 15:48

Η "μυστική" σύσκεψη πρίν από το μπάζωμα στα Τέμπη άναψε φωτιές- Το ρεπορτάζ του Mega και η απάντηση της κυβέρνησης

Φωτιές άναψε το χθεσινό ρεπορτάζ του Mega, που έκανε λόγο για μία άγνωση σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

CONFERENCE LEAGUE 29 Μαϊ 2024 | 14:51

Μητσοτάκης: Θα δει τον τελικό του Ολυμπιακού στο σπίτι, με μπάρμπεκιου και με καλούς φίλους [βίντεο]

Η πρόβλεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον τελικό του Ολυμπιακού κόντρα στην Φιορεντίνα.

Ο ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ; 29 Μαϊ 2024 | 14:34

Ανάλυση: Γιατί ο Κασσελάκης έσπευσε να βγάλει "εκτός μάχης" τον Αλέξη Τσίπρα- Τι κρύβει η δήλωση ότι "δεν θα επιστρέψει"

Ανάλυση: Γιατί ο Κασσελάκης έσπευσε να βγάλει εκτός μάχης τον Αλέξη Τσίπρα- Τι κρύβει η δήλωση ότι "δεν θα επιστρέψει"

"ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΡΙΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ" 29 Μαϊ 2024 | 13:51

Ανδρουλάκης: Επιβράβευση είναι να με σταματούν στο δρόμο για τις πολιτικές που προτείνω και όχι για τα παπούτσια που φοράω

"Σήμερα για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία είναι συνώνυμη με τη μεγαλύτερη στεγαστική κρίση του τελευταίου μισού αιώνα στην Ελλάδα", τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 29 Μαϊ 2024 | 13:44

Στην Opap arena ο Κασσελάκης για τον τελικό: "Σε θύρα φιλάθλων και όχι στα VIP" - Παρών και ο Ανδρουλάκης με τον γιο του

Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να παρακολουθήσει τον αγώνα από θύρα φιλάθλων με παρέα του κι όχι από την θύρα των VIP, λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 29 Μαϊ 2024 | 13:26

Ο Εμίρης του Κατάρ στο Μέγαρο Μαξίμου - Εντυπωσιακή αυτοκινητοπομπή με πολυτελή οχήματα [εικόνες - βίντεο]

Η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ έρχεται μόλις μερικούς μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ντόχα.

"ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ 24ΩΡΑ ΜΕΤΑ" 29 Μαϊ 2024 | 12:58

Κασσελάκης για τη συγκάλυψη στα Τέμπη: Σχεδιάστηκε από δύο τζάκια με ονοματεπώνυμο

"Η συγκάλυψη σχεδιάστηκε από δύο τζάκια με ονοματεπώνυμο", έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του για τα Τέμπη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΤΑΜΑΝ ΣΤΗ SABAH 29 Μαϊ 2024 | 12:51

O Mητσοτάκης τηλεφώνησε στον Αταμάν: Τον ευχαρίστησε για την θετική συμβολή του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τηλεφωνικώς τον Εργκίν Αταμάν για την κατάκτηση της Euroleague από τον Παναθηναϊκό.

ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ 29 Μαϊ 2024 | 12:01

Επτά χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη με συγκινητική της ανάρτηση τιμά τη μνήμη των γονιών της, επτά χρόνια από τον θάνατο του Κων. Μητσοτάκη.