Βενιζέλος για την Προεδρία; Τα σενάρια και οι αντιδράσεις

Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ «παίζει» άλλωστε εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Βενιζέλος για την Προεδρία; Τα σενάρια και οι αντιδράσεις

Τις τελευταίες ώρες αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια που φέρουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να πλασάρεται σε καλή θέση ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ «παίζει» άλλωστε εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και στις συζητήσεις των πολιτικών, καθώς κατά κοινή ομολογία διαθέτει όλα τα «εχέγγυα» για να είναι ο νέος «ένοικος» του Προεδρικού Μεγάρου.

Διαθέτει αναγνωσμένο κύρος, έχει επαφές στα κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορεί να χειριστεί τα κρίσιμα για τη χώρα εθνικά ζητήματα, αλλά έχει και πολύ καλές σχέσεις με στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, καθώς έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι χθεσινές αναρτήσεις που έφεραν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει ήδη την απόφαση του, έγιναν σε μια ημέρα «πλούσια» σε πολιτικές ειδήσεις, καθώς έλαβαν χώρα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο αρχηγός της κυβέρνησης πάντως δεν «μοιράστηκε» την απόφαση του για τον νέο ΠτΔ, ενώ και οι επικεφαλείς των πολιτικών κομμάτων επιβεβαίωσαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα, αν και ρεπορτάζ επέμεναν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πάρει το μήνυμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει πει το «ναι».

Την τελευταία φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Δέκα» της ΕΡΤ. Ερωτηθείς σχετικά δεν είχε κρύψει ότι οι αναφορές στο όνομα του είναι τιμητικές. Την ίδια στιγμή όμως τόνιζε ότι «αυτή η δημόσια συζήτηση δεν βοηθάει στο να διασφαλιστεί το κύρος του αξιώματος» Ο ίδιος δεν θέλησε να πάρει θέση για ποιους λόγους να μην επανεκλεγεί ο Προκόπης Παυλόπουλος, ωστόσο ήταν αιχμηρός όταν κλήθηκε να πει την γνώμη του «Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος» δήλωσε με νόημα, σπεύδοντας να διευκρινίσει «είναι πάρα πολύ δύσκολο με βάση τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου. Βεβαίως το ζήτημα είναι τι θέλει ο καθένας από τον ρόλο αυτό».

Δεν αποτελεί βέβαια το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου μια επιλογή χωρίς ενστάσεις και κλυδωνισμούς.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εξαιρετικές σχέσεις με βουλευτές αλλά και κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι αν ρωτούσαν τη γνώμη του, θα ήταν θετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τυχόν επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου θα γίνει αποδεκτή χωρίς κριτική από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Αν και κανείς δεν γνωρίζει αν η δυσφορία θα μετατραπεί σε διαφοροποίηση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, εντούτοις το “THETOC” είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχουν βουλευτές που επιμένουν «δεξιά». Θεωρούν ότι αν τελικά δεν παραμείνει για δεύτερη θητεία ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο διάδοχος του θα πρέπει να έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά και κυρίως να μην προέρχεται από το ΚΙΝΑΛ. Οι ίδιοι εξάλλου πιστεύουν ότι λόγω χαρακτήρα δεν θα παραμείνει πιστός στα προεδρικά καθήκοντα του, αλλά θα παρεμβαίνει δημιουργώντας εστίες φόρτισης εντός της κυβέρνησης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι πιο διαυγή. Το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελεί σταθερά «κόκκινο πανί» για την πλειοψηφία των βουλευτών του κόμματος που τον θεωρούν ως έναν από τους βασικούς συντελεστές των δεινών της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας από τους δέκα πολιτικούς που ενεπλάκη στην υπόθεση Νovartis με την περιπέτεια του τελικά να μπαίνει στο αρχείο αφού η προσπάθεια στοχοποίησης του ήταν διάτρητη.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ. Η εξώθηση του από την παράταξη το περασμένο καλοκαίρι, δεν εμπόδισε την Φώφη Γεννηματά να πάρει θέση του υπέρ του, λέγοντας ότι τόσο εκείνος όσο και οι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου διαθέτουν όλες τις προυποθέσεις για το αξίωμα, διότι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα για την χώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι ανεξαιρέτως στο ΚΙΝΑΛ θα αποδεχθούν με ικανοποίηση να είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο γρίφος της Φώφης για το νέο Πρόεδρο

πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σε σύντομη ομιλία της σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτές και ευρωβουλευτές που παραβρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εξήγησε γιατί το ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζει τον εκλογικό νόμο που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος και τους βουλευτές σε συνεχή δράση για να αναδειχθεί στο καθοριστικό παράγοντα για τη νέα Αλλαγή στη χώρα.

Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας επέμεινε ότι θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς καλώντας τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».

Η κ. Γεννηματά ήταν σαφής λέγοντας:«Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ' αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

Αντιδράσεις από την συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται ότι η επιλογή Βενιζέλου αποτελεί «κόκκινο πανί» τόσο για την συντηρητική πτέρυγα της ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει και από το ΜΜΕ που -αν και θεωρητικά ανήκουν στη δεξιά- είχαν φιλική στάση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Κυριακάτικη Δημοκρατία»:

Βενιζέλος για την Προεδρία; Τα σενάρια και οι αντιδράσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 25 Νοε 2021 | 12:58

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο για την Ελληνική Επανάσταση - Παρούσα και η Σακελλαροπούλου

"Παλιγγενεσία και αναστοχασμός: Κείμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση", από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. Το νέο βιβλίο του Ε. Βενιζέλου.

ΣΤΟ THESSALONIKI SUMMIT 05 Νοε 2021 | 09:08

Νέα καρφιά Βενιζέλου: Διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά τα νέα μέτρα - Αδιανόητο αυτό που έγινε με την Εκκλησία

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε "διστακτικά, αβέβαια και αντιφατικά" τα πρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Νοε 2021 | 13:30

Η απάντηση στην "απορία" του Στέφανου Μάνου: Γιατί στην Ελλάδα θρηνούμε περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό

Πώς απάντησε στον Στέφανο Μάνο για τους θανάτους από κορονοϊό ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, με άρθρο του στην Καθημερινή

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 29 Νοε 2021 | 13:17

Παπανδρέου με... Τρέλα: Η τρυφερή σέλφι του Γιώργου και η σκυλίτσα με το απίθανο όνομα [εικόνα]

Η ανάρτηση του Γιώργου Παπανδρέου με φωτογραφία με τον σκύλο του, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ 29 Νοε 2021 | 12:43

Η απάντηση του Στέφανου Κασιμάτη για τις αντιδράσεις στα όσα έγραψε για τη "μακαρίτισσα Φώφη"

Πώς απάντησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης στα σχόλια που προκάλεσε το κείμενό του στην εφημερίδα Τα Νέα για τη Φώφη Γεννηματά

"ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ" 29 Νοε 2021 | 12:26

Διαμαντοπούλου: Το ΚΙΝΑΛ να κόψει κάθε σχέση με τη λαϊκίστικη Αριστερά - Νέα σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα το μεγάλο στοίχημα

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε για τις διδικασίες στο ΚΙΝΑΛ και τη σοσιαλδημοκρατία πως "δεν μπορεί να μιλάμε για επιστροφή".

ΤΑΞΙΔΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ" 29 Νοε 2021 | 11:48

ΥΠΕΞ στους Έλληνες της Αιθιοπίας: Εγκαταλείψτε τη χώρα

Το υπουργείο Εξωτερικών με σύστασή του καλεί τους Έλληνες της Αιθιπίας να αποχωρήσουν από τη χώρα.

29 Νοε 2021 | 11:36

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν θα πάμε σε lockdown, η χώρα δεν θα κλείσει - Παράθυρα σε νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

"Δεν θα πάμε σε lockdown, κάνουμε ότι είναι δυνατόν μέσα από τα μέτρα που υπάρχουν" ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ 29 Νοε 2021 | 10:33

Αντίστροφη μέτρηση για το debate των 5 στο ΚΙΝΑΛ χωρίς τον Παπανδρέου - Οι 5 θεματικές και η διαδικασία

Τα ξίφη τους θα διασταυρώσουν στο στούντιο της ΕΡΤ οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 29 Νοε 2021 | 10:33

Μετάλλαξη Όμικρον - Πλεύρης: Σε 10-15 μέρες θα έχουμε εικόνα - Είμαστε σε επιφυλακή

"Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα και είμαστε σε επιφυλακή, καθώς η μετάλλαξη 'Ομικρον κινείται σε διαφορετικές χώρες", τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλευρης.

ΟΧΙ ΣΕ LOCKDOWN 29 Νοε 2021 | 10:24

Απόλυτος ο Γεωργιάδης: Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η αγορά τα Χριστούγεννα

"Ο στόχος μας είναι να έχουμε γιορτές με ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτά εστιατόρια" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργιάδης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ 29 Νοε 2021 | 09:34

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Οδηγίες για την ψηφοφορία της Κυριακής - Πιστοποιητικά εμβολιασμού, μάσκες και rapid test για ανεμβολίαστους

Με μέτρα κατά του κορονοϊού θα διεξαχθεί η εκλογική αναμέτρηση στο ΚΙΝΑΛ. Δείτε αναλυτικά πώς θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα ψηφοφόροι και εφορευτικές επιτροπές.

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 29 Νοε 2021 | 08:58

132 νέοι επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης στηρίζουν Νίκο Ανδρουλάκη

"Η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη απαντά στις ανάγκες της εποχής για μια σύγχρονη, ανανεωμένη και δυναμική ηγεσία", αναφέρουν 132 επιστήμονες από το Ηράκλειο Κρήτης.